ΝΙΦΑΔΕΣ ΑΠΟ ΦΛΟΥΔΑ ΝΤΟΜΑΤΑΣ
Οι νιφαδες ντοματας χρησιμοποιουνται ως μπαχαρικο. Ειναι διαδεδομενες στο εξωτερικο και σχεδον αγνωστες στην Ελλαδα. Μπορει να τις συναντησετε ως συστατικο σε ετοιμο μιγμα μπαχαρικων. Για την παρασκευη τους χρησιμοποιουνται φετες απο ντοματες, που πρωτα αποξηραινονται και επειτα αλεθονται και γινονται σκονη. Τη ιδεα για να τις παρασκευασω, την πηρα απο την Ειρηνη, που προτεινει την αποξηρανση μονο της φλουδας. Ετσι δεν χρησιμοποιησα ολοκληρες ντοματες, αλλα μονο τις φλουδες, οι οποιες αξιοποιουνται με τον καλυτερο τροπο!
Το πρωτο που εχετε να κανετε λοιπον, ειναι να ξεφλουδισετε τις ντοματες. Σχιστε τες επιφανειακα με ενα κοφτερο μαχαιρι, σχηματιζοντας εναν σταυρο στο κατω μερος τους. Επειτα, βυθιστε τες πρωτα σε καυτο και επειτα σε κρυο νερο, οποτε πλεον η φλουδα αφαιρειται πολυ ευκολα.
Παιρνετε λοιπον τις φλουδες απο τις ντοματες και τις απλωνετε σε ενα ταψι, που το εχετε στρωσει με αντικολλητικο χαρτι. Σκεπαστε το ταψι με ενα τουλι, για να το προστατεψετε απο τα εντομα και αφηστε το εκτεθειμενο στον ηλιο. Τις ωρες της ημερας που δεν εχει ηλιοφανεια, βαλτε το ταψι μεσα στο σπιτι, για να μην απορροφησει παλι υγρασια. Το καλοκαιρι χρειαζονται 2-3 ημερες για να αποξηραθουν τελειως.
Αν διαθετετε ξηραντηριο, ηλεκτρικο ή ηλιακο, η ολη διαδικασια γινεται πολυ πιο απλα και πιο γρηγορα.
Μπορειτε ομως να τις αποξηρανετε και στον φουρνο; χρησιμοποιηστε χαμηλη θερμοκρασια για να μην τις ψησετε, γιατι το ζητουμενο ειναι απλως να στεγνωσουν. Ο χρονος εξαρταται απο την ποσοτητα, αλλα και απο το ποση σαρκα αποκολληθηκε μαζι με την φλουδα. Χρησιμοποιειστε φουρνο με αερα, στους 80°C περιπου; ο μεσος χρονος ειναι περιπου 1,5 ωρα.
Οταν ειναι ετοιμες, τις τριβτετε, ειτε στο μουλτι (μην τις κανετε τελειως σκονη!) ειτε σε ενα γουδι.
Τις διατηρειτε σε καλα κλεισμενο γυαλινο βαζο. Εγω προσεθεσα και λιγο χοντρο αλατι, που πιστευω οτι θα δρασει και ως συντηρητικο.
Που τις χρησιμοποιουμε? Θα σας συμβουλευα να μην τις υποβαλλετε σε παιρετερω θερμικη επεξεργασια και να τις προσθεσετε αφου ειναι πλεον ετοιμο το πιατο που ετοιμαζετε. Ετσι δεν θα χασουν ουτε το χρωμα τους, αλλα ουτε και το αρμα της φρεσκοκομμενης ντοματας. Προσθεστε τες σε σαλατες, σε μπρουσκετες αλλα και σε σουπες, σε σαλτσες και σε ομελεττες.
FIOCCHI DI POMODORO
I fiocchi di pomodoro vengono usati come spezia. Per la loro preparazione vengono utilizzate fette di pomodoro essiccate e poi tirttate. L'idea per preparare i fiochi di pomodoro, l'ho presa da Irene, che suggrisce di utilizzare solo la buccia del pomodoro pelato. Questo metodo ha due vantaggi : primo, l'essiccazione richiede meno tempo, siccome la buccia contiene meno acqua e secondo, è un ottima idea per utilizzare la buccia dei pomodori utilizzati per preparare la passata.
Cosi, la prima cosa che dovete fare, è di sbucciare i pomodori. Lavate i pomodori e con un coltello affilato, fate una incisione a croce nella loro base. Immergerle prima in acqua bollente e poi in acqua fredda, cosa che faciliterà l'asportazione della loro buccia.
Disponete le buccie su una teglia da forno, foderata con carta antiaderente. Coprite la teglia con un tulle e esponetela al sole. Durante le ore che non c'è il sole tenete la teglia dentro casa, per non assorbire umidità. D'estate ci vuole un paio di giorni per essicarsi completamente.
Se disponete l' essiccatore, tutto questo si fa vieppù facilmente ed entro un giorno.
Certo, potete anche essicarle anche in forno. La temperatura del forno deve essere bassa, per non farle cuocere. Il tempo necessario per l'essicazione, dipende dalla quantità ma anche se si tratta di sole bucce o c'è anche della polpa; di solito ci vuole ca 1,5 ora. Tenendo in mente queste considerazioni, accendete il forno a 80°C, e utilizzate il fonro ventilato.
Quando le bucce sono del tutto essiccate, tritatele nel triatutto (non riducetele in polvere!) o pestatele in un mortaio.
Conservatele in un barattolo di vetro a chiusura ermetica. Io ho aggiunto anche un po' di sale grosso, che credo farà la funzione del conservante.
Dove vengono utilizzati i fiocchi del pomodoro? Il mio consiglio è di non farli cuocere, per non perdere il loro colore e odore di pomodoro appena colto. Provate a utilizzarli in insalate, in bruschette ma anche in minestre, salse e frittate.
Μαρίνα μου πάρα πολύ ωραία ιδέα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή εβδομάδα!
Φιλιά!
Ελενη μου, απ'οτι ειδα, η αφυδατωμενη ντοματα κυκλοφορει στο εξωτερικο σαν μπαχαρικο, και μαλιστα συνηθως ειναι τουρκικης ή κινεζικης προελευσης. Οταν το διαπιστωσα αυτο, θυμηθηκα οτι κατι μυλοι με μπαχαρικα εχουν μεσα και αφυσατωμενη ντοματα...
ΔιαγραφήΚαλη εβδομαδα!
Μαρίνα μου πολύ χαίρομαι για την σημερινή συνταγή σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ τις νιφάδες ντομάτας τις είχα ανακαλύψει εδώ και καιρό στο Tastefull, το blog της Βίκυς και είχα εντυπωσιαστεί.
Τις έχω φτιάξει αρκετές φορές, στολιζουν πολύ όμορφα τις σαλάτες μας!
Φιλιά, καλή βδομάδα!
Πραγματι πολυ ωραια ιδεα. Εγω ειδα την αναρτηση στο grEat της Ειρηνης, που κι αυτη με την σειρα της νομιζω οτι το ειχε δει στην Βικυ. καθως φετος δεν προλαβαινα με τιποτε να φτιαξω σαλτσα, για ενα διαστημα τρωγαμε σταθερα αποφλοιωμενες ντοματες ενω οι φλουδε στεγνωναν υπομονετικα στον ηλιο...
ΔιαγραφήΠολλα φιλια!
μαρινακι, σε ειδα στο μπλογκ της vita. καποιο προβλημα μαλλον εχει ο μπλογκερ διοτι δεν σε βλεπω στο δικο μου. σε ευχαριστω για το λινκ. το ειδες το λινκ που σου εβαλα για παραδοσιακες ιταλικες συνταγες?
ΑπάντησηΔιαγραφήFigurati Ειρηνη μου! Καλα ο blogger μερικες φορες ειναι οτι να'ναι, καποιες φορες δεν δειχνει τις αναρτησεις μου... Θα περασω να δω το link, ειμαι λιγο παραζαλισμενη απο πολλα και δεν πολυσερφαρω τελευταια...
ΔιαγραφήΠολλα φιλια! ♥
Μαρίνα, τι ωραία ιδέα αυτή. Δεν τις έχω βρει σε μπαχαράδικο ακόμα. Αλλά είναι εύκολο να τις φτιάξει κανείς. Σε όλα τα φαγάκια που προτείνεις να προστεθούν οι νιφάδες από φλούδα ντομάτας, θα δίνουν το άρωμα και την νοστιμιά της. Στις χειμωνιάτικες σούπες, αλλά και στις κρύες καλοκαιρινές, θα πρέπει να είναι φοβερές!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή εβδομάδα.
Κι εγω δεν νομιζω οτι κυκλοφορουν σε μπαχαραδικα. Βεβαια, οπως ειπα και παραπανω, τιες εχω δει σε μυλους με μιγμα μπαχαρικων, αλλα τοτε δεν εδωσα σημασια.. Εχω ενα παθος με τα μπαχαρικα, και οπου δω κατι καινουργιο θελω να το δοκιμασω...
ΔιαγραφήΚαλη εβδομαδα Ειρηνη μου!
Ε, αυτό δεν το είχα φανταστεί!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ επόμενη συνταγή που περιμένω από σένα είναι να φτιάξεις κάτι και με τα σπόρια της ντομάτας!!
Πέρα από το χιούμορ, πραγματικά αξιόλογη ιδέα αυτή που μας έδειξες σήμερα!!
Καλό βράδυ!
Κι εγω οταν το ειδα το θεωρησα αξιολογο και ενδιαφερον και ειπα να το δοκιμασω...
ΔιαγραφήΚαλο βραδυ Χρυσαυγη μου!
Μαρίνα μου τι ευρηματική ανάρτηση!!Πόσο μου αρέσουν οι προτάσεις που αξιοποιούμε το κάθε τι από τα δώρα της φύσης και τα χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητα της κουζίνας μας και όχι μόνο!Πάντα με πρωτοτυπία αγγίζεις την καρδιά μας!Φιλιά πολλά,πολλά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστω Φωτεινη μου! Πραγματικα δεν ξερω σε ποιον πρεπει να αποδωσουμε τα ευσημα για την ανακαλυψη αυτου του μπαχαρικου...
ΔιαγραφήΠολλα φιλια!
è la prima volta che sento parlare di questo procedimento, mi sembra molto interessante, grazie Marina, un bacione...
ΑπάντησηΔιαγραφήNeanche in Grecia è poi tanto diffusa questa spezia... E buona però e ha il profumino del pomodoro di una volta....
ΔιαγραφήBacione!
Απίστευτη αξιοποίηση της φλούδας ντομάτας, κάτι το οποίο πραγματικά δεν περίμενα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπράβο Μαρίνα με τις πρωτότυπες προτάσεις σου!
Ευχαριστω Ερμιονη μου!
ΔιαγραφήΟπως ειπα η ιδεα δεν ειναι δικια μου, αλλα μου αρεσε υπερβολικα και μπηκα στον πειρασμο να την δοκιμασω...
Μαρινάκι ... και εγώ φέτος για πρώτη φορά έφτιαξα σκόνη ντομάτας απο τις φλούδες που έμειναν όταν έφτιαξα τους πολτούς μου για το χειμώνα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟντως είναι απίθανο "μπαχαρικό" ... δίνει απίστευτη γεύση !
Φιλιά
Θα συμφωνησω Κωνσταντινα μου!
ΔιαγραφήΠολλα φιλια!
δεν εχω ξαναδει κατι παρομοιο!εχει πολυ ενδιαφερον!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτο εξωτερικο κυκλοφορει, βεβαια δεν ξερω ποσο ευρεως, εδω ειναι μαλλον αγνωστο...
ΔιαγραφήMolto interessante ma purtroppo non avrò mai le bucce perchè non sopporto la salsa o quant'altro di pomodori freschi mi fanno venire di nuovo la gastrite. Per assurdo pomodoro fresco crudo insalata OK., salsa di pomodoro si ma quella in scatola o bottiglia non mi fa male :(((( assurdo vero eppure è cosi. Anche solo saltati i pomodorini povera me...
ΑπάντησηΔιαγραφήCia e Buona giornata
Che peccato! Meno male che puoi consumarli sia in insala che la passata....
ΔιαγραφήHo però un'amica italiana alla quale non piace il pomodoro!
Per prepare questi fiocchi ho fatti a tutti mangiare i pomodori spellati....
Bacione! ♥
Mi dispiace averli scoperti troppo tardi e quindi essere riuscita a farne solo un piccolissimo vasetto. Sono curiosissima di provare ad usarli. Un bacio, buona serata
ΑπάντησηΔιαγραφήEh, si è un po' tardino per prepararli adesso. Questa ricetta ce l'ho in casetto per un paio di mesi, ma c'era sempre qualcos'altro ad avere la precedenza... A dire il vero, dubitavo se postarla ora o tenerla in casetto fino l'estate prossima...
ΔιαγραφήBacine!
ciao Marina,
ΑπάντησηΔιαγραφήgrande idea, non la conoscevamo.
Abbiamo fatto la polvere di cavolo cappuccio viola, arancia, ma pomodoro non ancora!
PROVIAMO SICURAMENTE A RIFARLA!!!
GRAZIE INFINITE e
un bacio dalle 4 apine
Εγώ μπήκα για να δω το κοτόπουλο κι ανακάλυψα αυτό το καταπληκτικό πράγμα! Εξαιρετική ιδέα Μαρίνα, δεν το είχα ξαναδεί! Φιλάκια πολλά!
ΑπάντησηΔιαγραφήwww.foodaki.gr
Ελεαννα μου ειναι πολυ ωραιο "μπαχαρικο" φετος μαλιστα που εκανα και αρκετη σαλτσα ντοματας εφτιαξα αρκετο και ετσι δεν το τσιγγουνευομαι!
Διαγραφή