19

ΡΙΖΟΤΟ ΜΕ ΚΟΛΟΚΥΘΑ // RISOTTO ALLA ZUCCA


ΡΙΖΟΤΟ ΜΕ ΚΟΛΟΚΥΘΑ

Φθινοπωρινο πιατο, με την πολυ νοστιμη κολοκυθα, που ειναι τωρα η εποχη της. 
Ενα απο τα κλασσικα ιταλικα ριζοτι, πολυ αγαπημενο ιδιως στην Βορεια Ιταλια και συγκεκριμενα στη Λομβαρδια. Δεν προκειται για ενα γκουρμε πιατο, αντιθετα η καταγωγη του ειναι ταπεινη, απο την νοστιμη χωριατικη κουζινα. Φτωχικα υλικα, που βρισκοντουσαν λιγο-πολυ σε καθε σπιτι, που ο συνδυασμος τους ομως μας δινει ενα νοστιμο αποτελεσμα. Και μια μικρη πινελια απο το laboratorio : λιγη κανελιτσα για να συνδεσει τις γευσεις της Δυσης με την Ανατολη!

Δοση : για 4 ατομα
Βαθμος δυσκολιας :μετριας δυσκολιας
Υλικα : 2 ποτηρια ρυζι για ριζοτο (arborio ή carnaroli),
                250 gr κολοκυθα τριμμενη στον τριφτη*,
                1 σκαλονιο (ή μικρο ασπρο κρεμμυδι),
                3 κ.σ. παρθενο ελαιολαδο,
                1 κ.σ. βουτυρο,
                1/2 φλ. τριμμενη παρμεζανα,
                1/2 φλ. λευκο ξηρο κρασι,
                ζωμο λαχανικων,
                κανελα,
                αλατι και πιπερι.
Προετοιμασια :
Ψιλοκοψτε το σκαλονιο. Βαλτε το λαδι στην κατσαρολα και οταν ζεσταθει ριξτε το σκαλονιο. Σωταρετε για λιγα λεπτα, να γυαλισει. Προσθεστε την κολοκυθα. Αφηστε να σωταριστει, μεχρι να εξατμιστουν τα υγρα της. Προσθεστε το ρυζι. Σωταρετε ελαφρα και σβυστε με το κρασι. Αφηστε να εξατμιστει το αλκοολ και προσθεστε μια κουταλα της σουπας ζεστο ζωμο. Προσθεστε φρεσκοτριμμενο πιπερακι, και το αναλογο αλατι. Συνεχιστε το βρασιμο του ρυζοτου, με την γνωστη διαδικασια, δηλαδη, προθετοντας περιπου μια κουταλα ζεστο ζωμο, μολις απορροφηθει απο το ρυζι, μεχρι αυτο να βρασει αλ ντεντε, μεχρι την καρδια του. Κατεβαστε το ρυζοτο απο την φωτια, προσθεστε το βουτυρο και την παρμεζανα και αναμειξτε ωστε το ρυζι να χυλωσει ωραια. Αφηστε το να σταθει 5 λεπτακια. Σερβιρετε το αμεσως, πασπαλισμενο με λιγη κανελλιτσα.

* Μπορειτε να κοψετε την κολοκυθα σε μικρα κυβακια, ετσι ωστε να ειναι πιο εντονη η παρουσια της.


RISOTTO ALLA ZUCCA

L'autunno è finalmente arrivato... Le zucche, che durante l'estate assorbivano i benefici raggi del sole, sono ormai belle mature e pronte per le nostre preparazioni. Il risotto alla zucca è un piatto della tradizione Lombarda. Di origini poveri, semplice e di veloce preparazione e un ottimo primo della stagione. Un tocco dal Laboratorio : un pizzico di cannella per fare un ponte tra la tradizione culinaria dell'ovest e dell'est...

Dosi : per 4 persone
Difficoltà : media
Ingredienti : 2 bicchieri di riso per risotti (arborio o carnaroli),
                              250gr di zucca grattugiata*,
                              1 scalogno,
                              3 cucchiai di olio di oliva,
                              1 cucchiaio di burro,
                              1/2 tazza di vino bianco secco,
                              1/2 tazza di parmigiano grattugiato,
                               brodo vegetale qb,
                               cannella in polvere,
                               sale e pepe.
Preparazione :
Tritate lo scalogno. Pontete l'olio in una padella e portatela sul fuoco. Aggiungete lo scalogno e saltate fino a diventare lucido. Aggiungete la zucca e lasciate soffriggere fino ad evaporare la sua acqua di vegetazione. Aggiungete il riso e saltate. Sfumate con il vino e lasciate evaporare l'alcool. Aggiungete un mestolo di bordo caldo, salate e pepate a piacere e continuate la cottura come si fa per il risotto. Quando il riso sarà cotto, ritirate la pentola dal fuoco. Aggiungete il burro ed il parmigiano e mescolate per fare mantecare. Lasciate riposare per 5 minuti. Servitelo subito, cosparso con un pizzico di cannella macinata.

* Potete tagliare la zucca anche a cubetti.


19 σχόλια:

  1. Μαρίνα μου αγαπώ πολύ τις country συνταγές,ειδικά αυτές της cucina povera,διότι επιστρατεύουν όλη την ευρηματικότητα της νοικοκυράς να σοφιστεί πιάτα νόστιμα,υγιεινά,πρωτότυπα και κυρίως οικονομικά!!!Ένα τέτοιο πιάτο μας παρουσιάζεις σήμερα..ωραιότατο σε σύλληψη,χορταστικό και απλό,ότι πρέπει να καταναλωθεί μόνο του ή για τους αμετανόητους λάτρεις του κρέατος σαν συνοδευτικό-αν και δεν είναι αυτό το ζητούμενο-.Η τελική πινελιά της κανέλλας κάνει τη διαφορά!!!Γλυκειά μου Μαρίνα εύχομαι ένα όμορφοο,φθινοπωρινό Σαββατοκύριακο!Φιλιά πολλά,πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παρ'ολο που εχω εναν "αμετανοητο λατρη του κρεατος" το σερβιρα ως κυριως πιατο και δεν ακουστηκαν διαμαρτυριες...
      Κουραστικο ηταν κι αυτο το Σ/Κ.. Καλος ο κηπος, αλλα καθε εποχη επιβαλλει τις αναλογες δουλειες και σειρα ειχε η προετοιμασια του γκαζον για την επομενη χρονια...
      Καλη εβδομαδα -πλεον- Φωτεινη μου!

      Διαγραφή
  2. Πρέπει να είναι νόστιμος ο συνδυασμός ρυζιού με κολοκύθα, Μαρίνα μου!!
    Και εκείνη η πασπαλισμένη κανελίτσα.. τέλειο.
    Φιλάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι παραδοσιακες συνταγες ειναι εγγυηση... ☺
      Πολλα φιλια !

      Διαγραφή
  3. Φαίνεται πολύ γευστικό και αρωματικό πιάτο! Η γεύση της κολοκύθας μου είναι σχετικά άγνωστη, μόνο γλυκιά κολοκυθόπιτα έχω φάει. Τώρα νομίζω είναι η εποχή να δοκιμάσω και κάτι άλλο:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγω μονο την γλυκεια κολοκυθοπιτα γνωριζα, η γιαγια μου την εφτιαχνε απαραιτητως αυτην την εποχη... Φετος ειπα να πειραματιστω και σε αλλα πιατα, ακολουθει συντομα και ενα ασυνηθιστο γλυκακι με κολοκθα...

      Διαγραφή
  4. Η κολοκύθα στα καλύτερά της αυτήν την εποχή, δίνει υπέροχες νοστιμιές, σαν το νόστιμο ριζότο σου Μαρίνα μου!
    Φιλάκια, καλό Σαββατοκύριακο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν ειναι τυχαιο που η κολοκυθα ειναι το συμβολο του Haloween που γιορταζεται αυτην την εποχη...
      Πολλα φιλια Ελενα μου,
      καλη εβδομαδα να εχουμε...
      (εμεις δηλαδη παλι τρεξιμο θα εχουμε, η κατασταση στην δουλεια ειναι πλεον αχαρακτηριστη... :( )

      Διαγραφή
  5. Κι εγώ αύριο θα συνοδεύσω τα σουτζουκάκια μας με ένα τέτοιο ριζότο, την κολοκύθα την προσθέτω σε κύβους συνήθως.
    καλό Σ/Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γινεται πιο εντυπωσιακο με την κολοκυθα σε κυβους...
      Φιλια Ξανθη μου!

      Διαγραφή
  6. Πολύ ωραίο πιάτο Μαρίνα μου! Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστω Ερη μου!
      Ειδα την φωτογραφια με τις κολοκυθες και ζηλεψα! Τις λατρευω αυτες τις πορτοκαλι, αλλα εδω που να τις βρεις...
      Πολλα φιλακια!

      Διαγραφή
  7. Μαρίνα, το ριζότο με την κολοκύθα είναι από τα ωραιότερα νομίζω. Δεν χρειάζεται να συνοδεύει οπωσδήποτε κάποιο άλλο πιάτο. Το τρώμε και μόνο του. Η μικρή τρελαίνεται να πασπαλίζει το ριζότο, με μπόλικη παρμεζάνα και να το τρώει σαν κύριο φαγητό. Και δίκιο έχει νομίζω. Είναι τόσο νόστιμο!!
    Καλή Κυριακή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγω προσθετω παρμεζανα απο πανω, οποτε γινεται ενα πληρες γευμα. Ο δικος μας ο - οχι και τοσο μικρος - ουτε να το δει ουτε να το μυρισει... Το ρυζι το τρωει σκετο, σαν να ηταν κινεζος...
      Πολλα φιλια!

      Διαγραφή
  8. Η κολοκύθα είναι από τα αγαπημένα μου υλικά και το ριζότο με κολοκύθα είναι πολύ επίκαιρο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εμενα μου αρεσει, αλλα οι υπολοιποι της παρεας δεν την γνωριζουν και ειναι παντα επιφυλακτικοι με τις καινοτομιες... Εγω παντως πηρα μια κολοκυθα, την εκοψα και την κατεψυξα και ... θελουν δε θελουν θα δοκιμασουν διαφορους συνδυασμους...
      Πολλα φιλια!

      Διαγραφή
  9. Μαρίνα μου πάρα πολύ ωραίο και νόστιμο!Η πινελιά με την κανελίτσα καταπληκτική ιδέα!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστω Ελενη μου!
      Φιλια και καλη εβδομαδα!

      Διαγραφή
    2. Θαυμάσια ιδέα! Και ένας άλλος τρόπος να φάμε τη νοστιμότατη κολοκύθα που πράγματι είναι η εποχή της εκτός από πίτα γκλυκιά που συνήθισα να την τρώω... Μπράβο ξανά για τις ανεπανάληπτες ιδέες σου...πολλά φιλιά και καλή συνέχεια....

      Διαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.