ΡΙΖΟΤΟ ΜΕ ΚΟΛΟΚΥΘΑ
Φθινοπωρινο πιατο, με την πολυ νοστιμη κολοκυθα, που ειναι τωρα η εποχη της.
Ενα απο τα κλασσικα ιταλικα ριζοτι, πολυ αγαπημενο ιδιως στην Βορεια Ιταλια και συγκεκριμενα στη Λομβαρδια. Δεν προκειται για ενα γκουρμε πιατο, αντιθετα η καταγωγη του ειναι ταπεινη, απο την νοστιμη χωριατικη κουζινα. Φτωχικα υλικα, που βρισκοντουσαν λιγο-πολυ σε καθε σπιτι, που ο συνδυασμος τους ομως μας δινει ενα νοστιμο αποτελεσμα. Και μια μικρη πινελια απο το laboratorio : λιγη κανελιτσα για να συνδεσει τις γευσεις της Δυσης με την Ανατολη!
Δοση : για 4 ατομα
Βαθμος δυσκολιας :μετριας δυσκολιας
Υλικα : 2 ποτηρια ρυζι για ριζοτο (arborio ή carnaroli),
250 gr κολοκυθα τριμμενη στον τριφτη*,
1 σκαλονιο (ή μικρο ασπρο κρεμμυδι),
3 κ.σ. παρθενο ελαιολαδο,
1 κ.σ. βουτυρο,
1/2 φλ. τριμμενη παρμεζανα,
1 κ.σ. βουτυρο,
1/2 φλ. τριμμενη παρμεζανα,
1/2 φλ. λευκο ξηρο κρασι,
αλατι και πιπερι.
Προετοιμασια :
Ψιλοκοψτε το σκαλονιο. Βαλτε το λαδι στην κατσαρολα και οταν ζεσταθει ριξτε το σκαλονιο. Σωταρετε για λιγα λεπτα, να γυαλισει. Προσθεστε την κολοκυθα. Αφηστε να σωταριστει, μεχρι να εξατμιστουν τα υγρα της. Προσθεστε το ρυζι. Σωταρετε ελαφρα και σβυστε με το κρασι. Αφηστε να εξατμιστει το αλκοολ και προσθεστε μια κουταλα της σουπας ζεστο ζωμο. Προσθεστε φρεσκοτριμμενο πιπερακι, και το αναλογο αλατι. Συνεχιστε το βρασιμο του ρυζοτου, με την γνωστη διαδικασια, δηλαδη, προθετοντας περιπου μια κουταλα ζεστο ζωμο, μολις απορροφηθει απο το ρυζι, μεχρι αυτο να βρασει αλ ντεντε, μεχρι την καρδια του. Κατεβαστε το ρυζοτο απο την φωτια, προσθεστε το βουτυρο και την παρμεζανα και αναμειξτε ωστε το ρυζι να χυλωσει ωραια. Αφηστε το να σταθει 5 λεπτακια. Σερβιρετε το αμεσως, πασπαλισμενο με λιγη κανελλιτσα.
Προετοιμασια :
Ψιλοκοψτε το σκαλονιο. Βαλτε το λαδι στην κατσαρολα και οταν ζεσταθει ριξτε το σκαλονιο. Σωταρετε για λιγα λεπτα, να γυαλισει. Προσθεστε την κολοκυθα. Αφηστε να σωταριστει, μεχρι να εξατμιστουν τα υγρα της. Προσθεστε το ρυζι. Σωταρετε ελαφρα και σβυστε με το κρασι. Αφηστε να εξατμιστει το αλκοολ και προσθεστε μια κουταλα της σουπας ζεστο ζωμο. Προσθεστε φρεσκοτριμμενο πιπερακι, και το αναλογο αλατι. Συνεχιστε το βρασιμο του ρυζοτου, με την γνωστη διαδικασια, δηλαδη, προθετοντας περιπου μια κουταλα ζεστο ζωμο, μολις απορροφηθει απο το ρυζι, μεχρι αυτο να βρασει αλ ντεντε, μεχρι την καρδια του. Κατεβαστε το ρυζοτο απο την φωτια, προσθεστε το βουτυρο και την παρμεζανα και αναμειξτε ωστε το ρυζι να χυλωσει ωραια. Αφηστε το να σταθει 5 λεπτακια. Σερβιρετε το αμεσως, πασπαλισμενο με λιγη κανελλιτσα.
* Μπορειτε να κοψετε την κολοκυθα σε μικρα κυβακια, ετσι ωστε να ειναι πιο εντονη η παρουσια της.
RISOTTO ALLA ZUCCA
L'autunno è finalmente arrivato... Le zucche, che durante l'estate assorbivano i benefici raggi del sole, sono ormai belle mature e pronte per le nostre preparazioni. Il risotto alla zucca è un piatto della tradizione Lombarda. Di origini poveri, semplice e di veloce preparazione e un ottimo primo della stagione. Un tocco dal Laboratorio : un pizzico di cannella per fare un ponte tra la tradizione culinaria dell'ovest e dell'est...
Dosi : per 4 persone
Difficoltà : media
Ingredienti : 2 bicchieri di riso per risotti (arborio o carnaroli),
250gr di zucca grattugiata*,
1 scalogno,
3 cucchiai di olio di oliva,
1 cucchiaio di burro,
1 cucchiaio di burro,
1/2 tazza di vino bianco secco,
1/2 tazza di parmigiano grattugiato,
1/2 tazza di parmigiano grattugiato,
sale e pepe.
Preparazione :
Tritate lo scalogno. Pontete l'olio in una padella e portatela sul fuoco. Aggiungete lo scalogno e saltate fino a diventare lucido. Aggiungete la zucca e lasciate soffriggere fino ad evaporare la sua acqua di vegetazione. Aggiungete il riso e saltate. Sfumate con il vino e lasciate evaporare l'alcool. Aggiungete un mestolo di bordo caldo, salate e pepate a piacere e continuate la cottura come si fa per il risotto. Quando il riso sarà cotto, ritirate la pentola dal fuoco. Aggiungete il burro ed il parmigiano e mescolate per fare mantecare. Lasciate riposare per 5 minuti. Servitelo subito, cosparso con un pizzico di cannella macinata.
* Potete tagliare la zucca anche a cubetti.
Preparazione :
Tritate lo scalogno. Pontete l'olio in una padella e portatela sul fuoco. Aggiungete lo scalogno e saltate fino a diventare lucido. Aggiungete la zucca e lasciate soffriggere fino ad evaporare la sua acqua di vegetazione. Aggiungete il riso e saltate. Sfumate con il vino e lasciate evaporare l'alcool. Aggiungete un mestolo di bordo caldo, salate e pepate a piacere e continuate la cottura come si fa per il risotto. Quando il riso sarà cotto, ritirate la pentola dal fuoco. Aggiungete il burro ed il parmigiano e mescolate per fare mantecare. Lasciate riposare per 5 minuti. Servitelo subito, cosparso con un pizzico di cannella macinata.
* Potete tagliare la zucca anche a cubetti.
Μαρίνα μου αγαπώ πολύ τις country συνταγές,ειδικά αυτές της cucina povera,διότι επιστρατεύουν όλη την ευρηματικότητα της νοικοκυράς να σοφιστεί πιάτα νόστιμα,υγιεινά,πρωτότυπα και κυρίως οικονομικά!!!Ένα τέτοιο πιάτο μας παρουσιάζεις σήμερα..ωραιότατο σε σύλληψη,χορταστικό και απλό,ότι πρέπει να καταναλωθεί μόνο του ή για τους αμετανόητους λάτρεις του κρέατος σαν συνοδευτικό-αν και δεν είναι αυτό το ζητούμενο-.Η τελική πινελιά της κανέλλας κάνει τη διαφορά!!!Γλυκειά μου Μαρίνα εύχομαι ένα όμορφοο,φθινοπωρινό Σαββατοκύριακο!Φιλιά πολλά,πολλά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαρ'ολο που εχω εναν "αμετανοητο λατρη του κρεατος" το σερβιρα ως κυριως πιατο και δεν ακουστηκαν διαμαρτυριες...
ΔιαγραφήΚουραστικο ηταν κι αυτο το Σ/Κ.. Καλος ο κηπος, αλλα καθε εποχη επιβαλλει τις αναλογες δουλειες και σειρα ειχε η προετοιμασια του γκαζον για την επομενη χρονια...
Καλη εβδομαδα -πλεον- Φωτεινη μου!
Πρέπει να είναι νόστιμος ο συνδυασμός ρυζιού με κολοκύθα, Μαρίνα μου!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι εκείνη η πασπαλισμένη κανελίτσα.. τέλειο.
Φιλάκια.
Οι παραδοσιακες συνταγες ειναι εγγυηση... ☺
ΔιαγραφήΠολλα φιλια !
Φαίνεται πολύ γευστικό και αρωματικό πιάτο! Η γεύση της κολοκύθας μου είναι σχετικά άγνωστη, μόνο γλυκιά κολοκυθόπιτα έχω φάει. Τώρα νομίζω είναι η εποχή να δοκιμάσω και κάτι άλλο:)
ΑπάντησηΔιαγραφήΚι εγω μονο την γλυκεια κολοκυθοπιτα γνωριζα, η γιαγια μου την εφτιαχνε απαραιτητως αυτην την εποχη... Φετος ειπα να πειραματιστω και σε αλλα πιατα, ακολουθει συντομα και ενα ασυνηθιστο γλυκακι με κολοκθα...
ΔιαγραφήΗ κολοκύθα στα καλύτερά της αυτήν την εποχή, δίνει υπέροχες νοστιμιές, σαν το νόστιμο ριζότο σου Μαρίνα μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια, καλό Σαββατοκύριακο!!
Δεν ειναι τυχαιο που η κολοκυθα ειναι το συμβολο του Haloween που γιορταζεται αυτην την εποχη...
ΔιαγραφήΠολλα φιλια Ελενα μου,
καλη εβδομαδα να εχουμε...
(εμεις δηλαδη παλι τρεξιμο θα εχουμε, η κατασταση στην δουλεια ειναι πλεον αχαρακτηριστη... :( )
Κι εγώ αύριο θα συνοδεύσω τα σουτζουκάκια μας με ένα τέτοιο ριζότο, την κολοκύθα την προσθέτω σε κύβους συνήθως.
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλό Σ/Κ
Γινεται πιο εντυπωσιακο με την κολοκυθα σε κυβους...
ΔιαγραφήΦιλια Ξανθη μου!
Πολύ ωραίο πιάτο Μαρίνα μου! Φιλάκια πολλά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστω Ερη μου!
ΔιαγραφήΕιδα την φωτογραφια με τις κολοκυθες και ζηλεψα! Τις λατρευω αυτες τις πορτοκαλι, αλλα εδω που να τις βρεις...
Πολλα φιλακια!
Μαρίνα, το ριζότο με την κολοκύθα είναι από τα ωραιότερα νομίζω. Δεν χρειάζεται να συνοδεύει οπωσδήποτε κάποιο άλλο πιάτο. Το τρώμε και μόνο του. Η μικρή τρελαίνεται να πασπαλίζει το ριζότο, με μπόλικη παρμεζάνα και να το τρώει σαν κύριο φαγητό. Και δίκιο έχει νομίζω. Είναι τόσο νόστιμο!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή Κυριακή.
Κι εγω προσθετω παρμεζανα απο πανω, οποτε γινεται ενα πληρες γευμα. Ο δικος μας ο - οχι και τοσο μικρος - ουτε να το δει ουτε να το μυρισει... Το ρυζι το τρωει σκετο, σαν να ηταν κινεζος...
ΔιαγραφήΠολλα φιλια!
Η κολοκύθα είναι από τα αγαπημένα μου υλικά και το ριζότο με κολοκύθα είναι πολύ επίκαιρο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕμενα μου αρεσει, αλλα οι υπολοιποι της παρεας δεν την γνωριζουν και ειναι παντα επιφυλακτικοι με τις καινοτομιες... Εγω παντως πηρα μια κολοκυθα, την εκοψα και την κατεψυξα και ... θελουν δε θελουν θα δοκιμασουν διαφορους συνδυασμους...
ΔιαγραφήΠολλα φιλια!
Μαρίνα μου πάρα πολύ ωραίο και νόστιμο!Η πινελιά με την κανελίτσα καταπληκτική ιδέα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά πολλά!
Ευχαριστω Ελενη μου!
ΔιαγραφήΦιλια και καλη εβδομαδα!
Θαυμάσια ιδέα! Και ένας άλλος τρόπος να φάμε τη νοστιμότατη κολοκύθα που πράγματι είναι η εποχή της εκτός από πίτα γκλυκιά που συνήθισα να την τρώω... Μπράβο ξανά για τις ανεπανάληπτες ιδέες σου...πολλά φιλιά και καλή συνέχεια....
Διαγραφή