ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ BELLE HÉLÈNE
Αληθεια, τι σχεση μπορει να εχουν τα αχλαδια, η σοκολατα και η Ωραια Ελενη? Το γλυκακι με το ονομα Poire belle Hélène, αποτελειται απο αχλαδια χωρις την φλουδα, βρασμενα σε σιροπι ζαχαρης, τα οποια σερβιρονται με σως σοκολατας και παγωτο βανιλια. Δημιουργηθηκε γυρω στα 1864 απο τον Auguste Escoffier, ο οποιος του εδωσε το ονομα της διασημης ... προγονου μας, απο την ομωνυμη κωμικη οπερεττα του Jacques Offenbach, που ηταν το μεγαλο οπερατικο σουξε της εποχης. Ετσι, κατ'επεκτασην, ο συνδυασμος της σοκολατας με το αχλαδι ειθισται να ονομαζεται belle Hélène!
Η συνταγη που ακολουθησα για να φτιαξω την μαρμελαδα belle Hélène, δεν θα μπορουσε να ειναι αλλη απο αυτη της Christine Ferber. Η μαρμελαδα βερυκοκο που εφτιαξα ακολουθωντας τις υποδειξεις της, ηταν μακραν καλυτερη απ'οποιαδηποτε μαρμελαδα εχω δοκιμασει ποτε! Στην belle Hélène, η Ferber συστηνει να χρησιμοποιηθουν αχλαδια Williams, και δεν εχει αδικο, αφου εχουν υπεροχο αρωμα και ωραια βουτυρατη σαρκα. Μπορειτε βεβαια να την φτιαξετε και με αλλου ειδους αχλαδια, αλλα με τα Williams οντως γινεται εξαιρετικη!
Απολαυστε την μαρμελαδα belle Hélène στο ψωμακι ή την φρυγανια με το πρωινο σας, αλλα χρησιμοποιηστε την και για να φτιαξετε πεντανοστιμες ταρτες ή γεμιστα τσουρεκακια.
Δοση : περιπου 1,5 kgr μαρμελαδας
Βαθμος δυσκολιας : ευκολη
Υλικα : 1,3 kgr αχλαδια (1 kgr καθαρη σαρκα),
750 gr ζαχαρη κρυσταλλικη,
απο 1 λεμονι, τον χυμο φιλτραρισμενο,
250 gr κουβερτουρα καλης ποιοτητας, 70% κακαο.
Προετοιμασια :
Διαλεξτε φρουτα ωριμα και χωρις χτυπηματα και σημαδια στην φλουδα τους.
Καθαριστε τα αχλαδια και κοψτε τα σε μικρα κομματακια. Βαλτε τα σε μια κατσαρολα, προσθεστε τον χυμο λεμονιου και την ζαχαρη και βαλτε την κατσαρολα σε χαμηλη φωτια. Μολις παει να βρασει, κατεβαστε την απο την φωτια και ριξτε το μιγμα σε ενα πυριμαχο σκευος. Προσθεστε την σοκολατα, κομμενη σε μικρα κομματακια, και αναμειξτε μεχρι να λιωσει.
Αφου κρυωσει, σκεπαστε το σκευος με ενα κομματι αντικολλητικο χαρτι και αφηστε το να σταθει σε δροσερο μερος για ολη τη νυχτα (12 ωρες).
Την επομενη, μεταγγιστε το μιγμα σε μια κατσαρολα με χοντρο πατο. Βαλτε την στη φωτια και αφηστε το να βρασει σε ζωηρη φωτια, για 5 λεπτα. Σβυστε την φωτια και περιμενετε μεχρι να ηρεμισει το μιγμα. Ξανααναψτε την φωτια και αφηστε να βρασει για αλλα 5 λεπτα περιπου, μεχρι να δεσει.
Οσο ειναι ακομη καυτη η μαρμελαδα, γεμιστε τα αποστειρωμενα βαζακια σας. Κλειστε αμεσως τα καπακια, αναποδογυριστε τα και αφηστε τα να κρυωσουν. Μην την δοκιμασετε αμεσως, αλλα περιμενετε μεχρι την επομενη ημερα, να δεσουν τα αρωματα.
* Μάρτιος 2018 : ενημέρωση της ανάρτησης με νέες φωτογραφίες
CONFETTURA BELLE HÉLÈNE
Cosa c'entra la bella Elena con le pere ed il cioccolato? Nella pasticceria francese c'è un dolcetto che si chiama Poire belle Hélène; si tratta di pere sbucciate, cotte in sciroppo di zucchero e servite con sciroppo al cioccolato e gelato alla vaniglia. Questo dolcetto è stato creato nel 1864, dal pasticciere Auguste Escoffier, che gli ha dato il nome della nostra famosa ... ava, per celebrare il successo strepitoso dell'opera La belle Hélène, di Jacques Offenbach. Cosi, quando si vede la pera accompagnata dal cioccolato abbiamo subito una bella Elena...
Dopo aver assaggiato la confettura di albicocche di Christine Ferber, non potevo fare a meno e scegliere la sua interpretazione anche per la confettura belle Hélène. La Ferber consiglia di utilizzare le pere Williams e ci fidiamo.
Questa confettura è meravigliosa! Se vi piace il cioccolato, sono certa che la adorate! Godetela su crostini o fette di pane, ma anche per farcire crostate o brioches...
Dosi : ca 1,5 kgr di confettura pronta
Difficoltà : facile
Ingredienti : 1,3 kg di pere Williams (1 kg di polpa),
750 gr di zucchero semolato,
1 limone (il succo filtrato),
250 gr di cioccolato fondente 68% .
Preparazione :
Scegliete delle pere belle, mature. Sbucciatele, eliminate il torsolo e tagliate la polpa a pezzetti. Ponetela in una pentola. Aggiungete il succo del limone e lo zucchero e portatelo sul fuoco (molto moderato). Appenna comincia a fremere, ritirate dal fuoco e travasate in una terrina. Aggiungete il cioccolato, precedentemente tagliato a pezzettini, e mescolate fino a sciogliere completamente.
Lasciate raffreddare, coprite con un pezo di carta da forno, e lascia riposare in lugo fresco, per tutta la notte (12 ore).
Il giorno dopo, travasate in una pentola a fondo spesso. Poratela sul fuoco e lasciate cuocere a fuoco vivace, per 5 minuti. Spegenete il fuoco e lasciate che le bolle spariscono. Accendete di nuovo il fuoco e lasciate cuocere per ancora 5 minuti ca, controllando la sua consistenza.
Invasate la confettura, ancora scottente, in barratoli sterilizzati. Tappate subito coi coperchi, capovolgete e lasciate raffreddare con la testa in giù. Aspettate ad insaporirsi, fino al giorno dopo, e poi potete goderla a pieno...
* Marzo 2018 : aggiornamento del post con nuove foto
Μαρίνα, διαφορετική αυτή η μαρμελάδα, ξεφεύγει από τις γνωστές. Είναι η ιδανική μαρμελάδα για τους λάτρεις της.....σοκολάτας!! Δηλαδή τους περισσότερους από εμας! Την φαντάζομαι σε τάρτες με παγωτάκι δίπλα!! Όνειρο!! Καλοφάγωτη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή σου ημέρα.
Εξαφανιστηκε κιολας Ειρηνη μου... Δεν φτουραει αυτη η μαρμελλαδα! Να φανταστεις εβγαλα να κερασω τον αδελφο μου και την νυφη μου και εφυγαν με το βαζακι...
ΔιαγραφήΠολλα φιλια!
Καλημέρα Μαρίνα, την κουβερτούρα τη χρησιμοποίησα σε μαρμελάδα με μανταρίνι Χιώτικο. Είναι κάτι πολύ ιδιαίτερο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτη δική σου νομίζω ότι τη μεγάλη διαφορά την κάνουν τα αχλάδια από δέντρο σας.
Προσπαθώ εδώ κι ένα μήνα για καλά καλά αχλάδια και μόνο μια φορά βρήκα, τα υπόλοιπα είναι για πετροπόλεμο και μόνο.
Να πω την αληθεια δεν την δοκιμασα ακομη αυτην την μαρμελλαδα με αλλα αχλαδια. Αν δεν καταφερω να βρω williams θα δοκιμασω να την φτιαξω με Abate. Παντως το αχλαδι γενικα ταιριαζει με την σοκολατα...
ΔιαγραφήΞετρελάθηκα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν υπάρχει περίπτωση να μην την φτιάξω!
Φιλιά Μαρινάκι!!
Να την φτιαξεις Ελενα μου, ειναι απιθανη! Και με την μεθοδο της Febrer το φρουτο διατηρει ολα του τα αρωματα...
ΔιαγραφήΠολλα φιλια!