Ακομα ενα κεϊκ με λαχανικα, αυτη τη φορα με πρασινο κολοκυθακι. Οι συνταγες κεϊκ λαχανικων συνηθως περιεχουν και σοκολατα, που πιστευω οτι μεχρι ενα σημειο καλυπτει και μια υποψια "πρασινης" γευσης που αποδιδουν. Αυτην την φορα ομως ειπα να τολμησω να το φτιαξω χωρις προσθηκη σοκολατας. Απο αρωματα χρησιμοποιησα βανιλια και πορτοκαλι ενω προσθεσα παπαρουνοσπορο και τσαϊ μάτσα, που του εδωσε ιδιαιτερη γευση και ανοιχτο πρασινο χρωμα.
Δοση : για 6 ατομα
Βαθμος δυσκολιας : ευκολο
Υλικα : 2 1/2 φλυτζανια τσαγιου αλευρι για ολες τις χρησεις,
1 1/2 φλυτζανι πρασινα κολοκυθακια τριμμενα σε ψιλο τριφτη,
3 αυγα,
3/4 φλυτζανιου ζαχαρη κρυσταλλικη,
200 gr (1 κεσεδακι) γιαουρτι παραδοσιακο χωρις την πετσα,
1/3 φλυτζανιου ελαιολαδο παρθενο εξτρα,
1 βανιλινη,
2 κουταλακια του γλυκου baking powder,
1 κουταλια της σουπας ξυσμα απο φλουδα πορτοκαλιου,
1 γεματο κουταλακι του γλυκου τσαϊ μάτσα,
3 κουταλακια του γλυκου παπαρουνοσπορο.
για το σερβιρισμα : ζαχαρη αχνη.
Προετοιμασια :
Διαλεξτε τρυφερα κολοκυθακια χωρις σπορους (2 μικρα ή ενα μετριο). Τριψτε τα στην ψιλη πλευρα του τριφτη, βαλτε τα σε ενα σουρωτηρι και αφηστε τα μιση ωριτσα να βγαλουν τα υγρα τους; πριν τα χρησιμοποιησετε στυψτε τα με τα χερια σας.
Χτυπηστε τα αυγα με την ζαχαρη και την βανιλινη μεχρι να ασπρισουν και να αφρατεψουν.
Χτυπηστε το λαδι με το γιαουρτι μεχρι να ομογενοποιηθουν. Προσθεστε τα στο μιγμα των αυγων και αναμειξτε.
Κοσκινηστε το αλευρι με το baking και προσθεστε τα στο μιγμα, μαζι με ολα τα υπολοιπα υλικα. Αναμειξτε μεχρι να γινει ομοιογενες.
Βουτυρωστε μια φορμα για κεϊκ και ριξτε μεσα το μιγμα.
Ψηστε σε προθερμασμενο φουρνο, στους 180°C, για μια ωριτσα περιπου (δοκιμαστε με ενα ξυλακι για σουβλακια). Βγαλτε το κεϊκ απο τον φουρνο και αφηστε το να κρυωσει.
Ξεφορμαρετε, πασπαλιστε με ζαχαρη αχνη και σερβιρετε.
TORTA DOLCE ALLE ZUCCHINE, TE' MATCHA E SEMI DI PAPAVERO
Di solito, le torte dolci ai legumi, contegono anche cacao o cioccolato che maschera il sapore un po' "verde". Questa torta alle zucchine però, ho deciso di prepararla senza cioccolato. Ho aggiunto vaniglia e scorza di arancia, tè matcha, che ha dato un colore verdastro, e semi di papavero.
Dosi : per 6 persone
Difficoltà : facile
Ingredienti : 2 1/2 tazze di farina 00,
1 1/2 tazza di zucchine tritate,
3 uova,
3/4 di tazza di zucchero semolato,
200 gr di yogurt greco tradizionale.
1/3 tazza di olio extravergine di oliva,
1 vanillina,
2 cucchiaini di lievito chimico in polvere,
1 cucchiaio di scorza grattugiata di arancia,
1 cucchiaino colmo di tè matcha
3 cucchiaini di semi di papavero.
per la finitura : zucchero a velo.
Preparazione :
Scegliete delle zucchine teneri, senza semi. Tritatele finemente con una grattugia a fori stretti, ponetele in un colapasta e lasciatele mezz'oretta, a scolare la loro acqua di vegetazione; prima di utilizzarle strizzatele bene.
Sbattete le uova con la vanillina e lo zucchero, fino a prendere una crema chiara e spumosa.
Sbattete lo yogurt con l'olio, fino ad omogeneizzare e aggiungetelo al composto delle uova.
Settacciate la farina con il lievito e aggiungeteli, insieme a tutti gli ingredienti restanti, allo composto. Mescolate fino a diventare omogeneo.
Imburrate una tortiera e versateci il composto.
Cuocete in forno preriscaldato, a 180°C per un' oretta (fate la prova dello stecchino).
Sfornate e lasciate raffreddare, prima di sformare. Cospargete di zucchero a velo e servite.
Τι ωραίο cake είναι αυτό?!!! Ξετρελάθηκα με την εικόνα που είδα. Φαίνεται υπέροχο. Θα το δοκιμάσω, τρέχω να βρω τσάι ματσααααα !!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαιρομαι που σου αρεσε Νοτουλα!
ΔιαγραφήΑν ειχα δει πιο μπροστα το μπλογκοπαιχνιδι σας θα το αναρτουσα την Δευτερα...
Καλη σου μερα!
Μου αρέσει πολύ το χρώμα του και φαίνεται ιδιαίτερα αφράτο! Πολλά φιλιά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα'σαι καλα Κατερινα μου!
ΔιαγραφήΠραγματι ειναι αφρατο και το λαχανικο συγκρατει την υγρασια.
Καλη σου μερα!
Αλμυρό κέικ δεν εχω επιχειρήσει ακόμα ... μήπως ήρθε η ώρα ?
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά
Γλυκο ειναι Κωνσταντινα μου, μην σε μπερδευει το κολοκυθι, αλλα μου μπηκαν και ιδεες και για αλμυρο...
ΔιαγραφήΦιλακια!
Ακόμα μία πολύ πρωτότυπη συνταγή!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαρόλο που είμαι μεγάλη λάτρης της σοκολάτας, προτιμώ που την παρέλειψες, νομίζω θα αναδεικνύονται πολύ καλύτερα έτσι όλες οι γεύσεις και τα αρώματα!
Φιλιά πολλά Μαρινάκι!
Ομολογω οτι δεν το μετανιωσα που δεν εκανα το κεϊκ σοκολατενιο!
ΔιαγραφήΦιλακια Ερμιονη μου!
Μαρίνα, ωραία η εμφάνιση του κέικ. Χωρίς την σοκολάτα, είναι διακριτό το κολοκυθάκι. Η γεύση του τσαγιού ξεχωρίζει στο σύνολο;; Ιδιαίτερη η συνταγή, αξίζει να την δοκιμάσουμε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλη σου ημέρα.
Καλημερα Ειρηνη μου!
ΔιαγραφήΟντως χωρις την σοκολατα εγινε πολυχρωμο, φαινεται το κολοκυθακι, ο παπαρουνοσπορος βεβαια αλλα και το ξυσμα απο το πορτοκαλι. Τσαι ματσα μαλλον επρεπε να βαλω πιο πολυ για να παρει πιο εντονο πρασινο χρωμα. Δεν νομιζω παντως οτι το ματσα του δινει καποια ιδιαιτερη γευση ή αρωμα, ετσι κι αλλιως απο μονο του δεν ειναι αρωματικο; πιο πολυ ακουγοταν η βανιλλια και το πορτοκαλι.
Πολλα φιλια!
Yperoxo!
ΑπάντησηΔιαγραφήThanks! ☺
ΔιαγραφήΜαρίνα κόλλησα στο σχήμα της φόρμας σου. Σπάνια φτιάχνω κέικ γιατί μέρος του θα πεταχτεί, να φανταστείς από 12 cupcakes τα 2 πάνε!! Δεν είμαστε των πολλών γλυκών γενικά ως οικογένεια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΒλέπω όμως όλες τις συνταγές τις γειτονιάς και θέλω να τσιμπήσω λίγο από όλες για δοκιμή.
Αυτό δε το δικό σου με προκαλεί πολύ.
Καλό μεσημέρι
Ειναι καταπληκτικες αυτες οι φορμες Ξανθη μου, διατηρουν και το σχημα τους κατα το ψησιμο και δεν βγαινει το κεικ ... ετοιμορροπο! Εχω ηδη ενα σωρο, αλλα με την πρωτη ευκαιρια, προσθετω ακομη μια στην ... συλλογη μου! Ο αντρας μου φωναζει οτι οποιο ντουλαπι ανοιξει στην κουζινα, πεταγεται και απο μια φορμα! ☺
ΔιαγραφήΕμεις ειμαστε παλι γλυκατζηδες, αφου καμμια φορα θελω να φτιαξω κατι αλμυρο και παραπονιουνται που δεν εχει γλυκο...
Καλο μεσημερακι!
Σήμερα μου έδωσες μια πληροφορία που έψαχνα κάποιες μέρες τώρα, βρε Μαρίνα μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίχα δει συνταγές σε blogs με ασιατικές θα έλεγα συνταγές, και διάβαζα για το τσαϊ μάτσα και μου είχε κάνει εντύπωση, πραγματικά ο χρωματισμός που έδινε. Μέχρι πανακότα με πράσινο χρώμα, χάρη στο τσάι, έχω δει.
Δεν ήξερα ότι μπορεί να βρεθεί και στην πατρίδα μας. Θα κοιτάξω στα μπαχαράδικα, αν και φοβάμαι (όπως άλλωστε μας γράφεις) ότι θα είναι πανάκριβο.
Το κέϊκ σου από την φωτογραφία φαίνεται απίστευτα αφράτο και με το σχήμα του λουλουδιού το έκανες άκρως ευπαρουσίαστο.
Καλό μεσημέρι εύχομαι.
Μην κοιταξεις στα μπαχαραδικα Πηνελοπη μου. Εγω περιμενα δηθεν απο εναν εδω στην Θεσσαλονικη να το φερει, μετα μου ελεγε οτι ειναι ακριβο και δεν το εφερε ποτε. Ψαξε σε ειδικα μαγαζια με τσαι, δεν θελω να πω το ονομα της αλυσιδας απο εδω, αν θες να σου το πω ιδιαιτερως....
ΔιαγραφήΙσως επρεπε να χρησιμοποιησω μεγαλυτερη ποσοτητα για πιο εντονο χρωματισμο, εμπιστευτηκα καποιες αναλογιες που ειχα δει για τα μπισκοτα, αλλα ισως να υπαρχουν και διαφορα ειδη ματσα και το συγκεκριμενο να ηθελε πιο μεγαλη ποσοστητα.
Δεν ειναι υπεοχη αυτη η φορμα σε σχημα νταλιας? Τη λατρευω!
Καλο μεσημερακι!
Περιμένω την ονομασία της αλυσίδας στο mail μου...
ΔιαγραφήΧαιρετισμούς πολλούς και καλημέρες.
Αυτό το τσάϊ μου έχει εξάψει πολύ την περιέργεια, πρέπει οπωσδήποτε να το βρω
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο κεκάκι Μαρίνα μου άπαιχτο από εμφάνιση, με υπέροχο χρώμα, την γεύση του την φαντάζομαι πολύ ιδιαίτερη!!
Φιλιά!
Ευχαριστω Ελενα μου!
ΔιαγραφήΚαλο εγινε τελικα, ολοι οι ... δοκιμαστες μου, μου εβαλαν καλο βαθμο!
Καλο μηνα!
Μαρίνα μου φοβερό το κεκάκι!!!!!!!!!!!!!Έχω κολλήσει με το υπέροχο σχέδιο της φόρμας σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά!
Ειδες τι ωραια που ειναι αυτη η νταλια? Εχει και σε μικρα, που ειναι γλυκα!
ΔιαγραφήΚαλο μηνα Ελενιτσα!
Τα κέικ με κολοκύθι και καρότο μας αρέσουν πολύ γιατί κρατάνε μια σχετική υγρασία. Καταγράφεται η συνταγή σου Μαρίνα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕτσι ειναι Βαγγελιω μου, τα κεϊκ με τα λαχανικα δεν γινονται ποτε στεγνα...
ΔιαγραφήΠολλα φιλια και καλο μηνα να εχουμε!
Μαρίνα μου ο τολμών νικά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι εσύ για μια φορά ακόμα έκανες τα αδύνατα δυνατά.
Κέικ με κολοκύθι, χωρίς σοκολάτα, αλλά με τσάι και παπαρουνόσπορο.
Πόσο περισσότερο ιδιαίτερο θα μπορούσε να ήταν αναρρωτιέμαι???
Μπράβο σου !! Μου άρεσε πολύ η συνταγή καθώς και η πανέμορφη λουλουδένια φόρμα που χρησιμοποίησες!!
Μου άρεσε επίσης που το κέικ σου είναι αν δεν κάνω λάθος ελαφρά λασπώδες στο κέντρο του. Ετσι ακριβώς μου αρέσουν τα κέικ. Με ελάχιστη υγρασία!
Και πάλι μπράβο!!
Ευχαριστω γλυκεια μου Χρυσαυγη!
ΔιαγραφήΕ, ναι, ηταν λιγο εξτρημ απο υλικα αυτο το κεϊκ και ειχα μεγαλη περιεργεια τι θα προκυψει... Δεν μπορω να πω οτι ειναι λασπωδες ακριβως στο κεντρο, ειναι ομοιομορφα φουσκωμενο και ψημενο, αυτο που διακρινεις στην φωτογραφια ειναι οτι δεν εχει παρει χρωμα η κρουστα του κεϊκ στο κεντρο, ισως επειδη η τρυπα της φορμας ειαι στενη και δεν ηταν τοσο εκτεθειμενη στην θερμοτητα, ενω η εξωτερικη επιφανεια εγινε ωραια ροδοψημενη...Παντως οντως δεν ειναι στεγνο αυτο το κεϊκ και σ'αυτο συντελει τοσο το λαχανικο οσο και το γιαουρτι.
Καλο σου μηνα, πολλα φιλια!
Μαρίνα μου τι υπέροχο κέϊκ μας σέρβιρες σήμερα!!!Αρχίζοντας από το καταπληκτικό ξεφορμάρισμα του γλυκού με την χιονένια επιφάνεια,την πρωτοτυπία των υλικών,το αφράτο αποτέλεσμα...Αισθάνομαι μεγάλη περιέργεια για το τσάϊ,που αποτελεί άλλωστε και κύριο συστατικό του!Αν έλειπε θα είχε διαφορά μόνο στο χρώμα ή και στη γεύση,που αν κατάλαβα καλά ήδη προανάφερες ότι δεν προσθέτει κάτι το ιδιαίτερο γευστικά.Πάντως μια που κατοικώ στη Θεσσαλονίκη θα το αναζητήσω στο γνωστό μαγαζί-αυτό του κέντρου φαντάζομαι-.Φιλιά πολλά,πολλά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦωτεινη μου, το'πιασες το υπονοουμενο για το μαγαζι με τα τσαγια, ακριβως αυτο εννοω!
ΔιαγραφήΕγω λιγο απογοητευτηκα με το τσαϊ, περιμενα πιο εντονο χρωμα. Στο εν τω μεταξυ εχω κανει νεους πειραματισμους για φυσικο χρωματισμο ζυμης, που θα παρουσιασω λιαν συντομως...
Καλο μηνα!
Πολλα φιλια!
Ciaooo se piena di risorse...dolci ma dove lo trovi il tempo.....sarà molto buona il tè citato ed i semi di papavero li conosco e mi piacciono molto un pò meno le zucchine ma l'insieme mi tenta.
ΑπάντησηΔιαγραφήCiaooooo
Ciao cara!
ΔιαγραφήPraticamente non ho tempo libero alla mia disposizione, ma sono piena di ostinazione e se decido di fare qualcosa trovo anche il tempo che non c'e!
Le zucchine non puoi idenficarle nell'insieme dell'impasto.
Buon mese!
Abbraccio!
Καλησπέρα! Μόλις έιδα το κέικ σου σκέφτηκα πως είναι αλμυρό, μετά διάβασα τα συστατικά και είδα πως έκανα λάθος,
ΑπάντησηΔιαγραφήφαντάζομαι πως είναι πολύ ωραίο, σκέφτομαι να το δοκιμάσω κάποια στιγμή ,αν και θα μου επιτρέψεις να κάνω κάποιες αλλαγές , πχ δεν τρώω ζάχαρη οπότε θα του βάλω στέβια , και για το αλεύρι θα προτιμούσα ολικής αλέσεως αντί για άσπρο.
Το τσάι τώρα λίγο δύσκολο εδώ που είμαι να το βρω , θα σκεφτώ κάτι άλλο ...Ουφ! Όλο αλλαγές θα πεις πως κάνω , νομίζω πως έδωσες μια πολύ καλή ιδέα και ο καθένας μπορεί να την φέρει στα μέτρα του, με την αδεια σου φυσικά! Καλό βράδυ και καλή συνέχεια!
Γεια σου Σοφια!
ΔιαγραφήΔεν εισαι η μονη, οταν ακουνε για κολοκυθακια, οι περισσοτεροι τα συνδυαζουν με κατι αλμυρο. Φυσικα και μπορεις να κανεις τις δικες σου αλλαγες και προσθηκες - ελευθερα! Νομιζω οτι γενικα οι συνταγες δεν ειναι δεσμευτικες και ο καθενας μπορει να τις προσαρμοσει στα γουστα του. Εμενα προσωπικα μου αρεσει πολυ αυτο, γι'αυτο παιρνω και μερος στην πρωτοβουλια (ή μπλογκοπαιχνιδι) Quanti modi di fare e rifare, οπου καθε μηνα παιρνουμε μια βασικη συνταγη και ο καθενας μπορει ειτε να την φτιαξει οπως εχει, ειτε να παρουσιασει την δικια του τροποποιηση. Καλη ιδεα η αντικατασταση της ζαχαρης με την στεβια; κι εγω βρηκα επιτελους αξιοπιστη στεβια σε συσκευασια για μαγειρικη και αρχισα τις δοκιμες. Δεν θα συμφωνησω ομως στο αλευρι ολικης, δεν νομιζω οτι ειναι πολυ καταλληλο για ζαχαροπλαστικη, θα μας μπερδεψει με την μειωμενη ικανοτητα του να απορροφα νερο; ισως ειναι καλυτερη ιδεα να το βαλεις μισο-μισο.
Περιμενω να ακουσω το αποτελεσμα των παρεμβασεων σου, σιγουρα θα βγει κατι νεο εξ'ισου καλο!
Καλο μηνα!
Πολύ ενδιαφέρουσα συνταγή για να δοκιμάσω το τσάι σε κέικ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦαίνεται αφράτο και καλοψημένο, αυτό με ενδιαφέρει, γιατί το κολοκυθάκι έχει αρκετό νερό.
Θα κρατήσω τη συνταγή στα υπόψιν. Σκέφτομαι να αντικαταστήσω το πράσινο με κίτρινη κολοκύθα αλλά΄δεν είμαι σίγουρη αν θα δέσει με το τσάι. Δεν ξέρω ακόμα.
Πάντως σε ευχαριστώ πολύ που μοιράστηκες μαζί μας τη συνταγή.
Καλό μήνα και καλό σου βράδυ.
Εγω σ'ευχαριστω Ελενη μου! Αν βαλεις κιτρινη κολοκυθα μαλλον δεν θα φανει το χρωμα απο το τσαι. Κεικ με πορτοκαλι κολοκυθα και σοκολατα εφτιαξα πριν κανα μηνα (http://illaboratoriodimmskg.blogspot.gr/2012/10/torta-cioccolatosa-alla-zucca.html) και ηταν επισης υγρο και πολυ νοστιμο.
ΔιαγραφήΚαλο μηνα
Πολλα φιλια!