34

ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ ΓΕΜΙΣΤΑ, ΣΕ ΠΙΚΑΝΤΙΚΗ ΣΑΛΤΣΑ ΝΤΟΜΑΤΑΣ // CALAMARI RIPIENI, IN SUGO PICCANTE


ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ ΓΕΜΙΣΤΑ, ΣΕ ΠΙΚΑΝΤΙΚΗ ΣΑΛΤΣΑ ΝΤΟΜΑΤΑΣ

Νοστιμα καλαμαρια, γεμισμενα με ενα πλουσιο ρυζακι και περιτριγυρισμενα απο μια πικαντικη σαλτσουλα ντοματας. Εγω τα μαγειρεψα στον φουρνο, αλλα μπορουν να γινουν και στην κατσαρολα.
Τα καλαμαρια που χρησιμοποιησα ηταν μεγαλουτσικα (μηκος περιπου 20εκ)  και ηταν απο αυτα που ψαρευει ο ψαρας μου ♥♥! Συνηθως δεν τα μαγειρευω φρεσκα, αλλα τα καθαριζω και τα βαζω στην καταψυξη για 10-15 μερες, ωστε να σιτεψουν και να μην ειναι σκληρα οταν βρασουν. Φετος βεβαια δεν ειχαμε την τυχη να ψαρεψουμε το καλαμαρι-γιγαντα (εδω), αλλα και αυτα μια χαρα αξιοπρεπη καλαμαρια ηταν!

Δοση : για 6 ατομα
Βαθμος δυσκολιας : μετρια δυσκολο
Υλικα : 1,5 kg καλαμαρια μαλλον μεγαλα.
για τη γεμιση : 1 μετριο κρεμμυδι,
                             το 1/3 απο τα πλοκαμια των καλαμαριων,
                             1 μικρη κονσερβα (80 gr) τονο σε λαδι,
                             1/2 φλυτζανι ψιλοκομμενο φινοκιο,
                             1/2 φλυτζανι ψιλοκομμενο ανηθο,
                             6 κομματια λιαστες ντοματες στο λαδι,
                             4 κ.σ. παρθενο ελαιολαδο,
                             1 φλ. ρυζι Καρολινα,
                             1 φλ. λευκο και ξηρο κρασι,
                             1 κ.γ. παπρικα γλυκεια,
                             1/2 κ.γ. μαυρο πιπερι τριμμενο,
                             αλατι.
για τη σαλτσα : 2 κ.σ. ντοματοπελτε,
                              1 1/2 φλ. νερο,
                              3-4 δαφνοφυλλα,
                              3-4 πικαντικα πιπερακια,
                              6 κ.σ. παρθενο ελαιολαδο,
                              αλατι. 
Προετοιμασια : 
Οπως ειπα στην εισαγωγη τα καλαμαρια που χρησιμοποιησα ηταν ηδη καθαρισμενα, κατεψυγμενα και ηταν 6 μεγαλα κομματια. Αφηστε τα να ξεπαγωσουν μεσα στο ψυγειο, αλατιστε τα ελαφρα μεσα και εξω και αφηστε τα στην ακρη. 
Ετοιμαστε την γεμιση : Ψιλοκοψτε το κρεμμυδι , τις λιαστες ντοματες και τα πλοκαμια των καλαμαριων. 
Βαλτε το λαδι σε ενα τηγανι και βαλτε το στη φωτια. Μολις ζεσταθει, προσθεστε το κρεμμυδι και σωταρετε το μεχρι να ροδισει ελαφρα. Προσθεστε τα πλοκαμια απο τα καλαμαρια και σωταρετε για 2-3 λεπτα. Προσθεστε τον τονο, στραγγισμενο απο το λαδι του, και το φινοκιο και σωταρετε για 2-3 λεπτα ακομη. Προσθεστε το ρυζι και σωταρετε μεχρι να γυαλισει. Σβυστε με το κρασι. Περιμενετε να εξατμιστει το αλκοολ και προσθεστε 1/2 φλυτζανι ζεστο νερο. Προσθεστε τα πιπερια και το αναλογο αλατι και αφηστε να βρασει σε πολυ χαμηλη φωτια, μεχρι να πιει το ζουμακι του. Κατεβαστε το τηγανι απο την φωτια και προσθεστε τον ανηθο.  
Αφηστε την γεμιση να χλιαρινει, γεμιστε τα καλαμαρια κατα τα 3/4 και κλειστε το καθενα με μια οδονταγλυφιδα. Προσοχη, μην γεμιζετε τα καλαμαρια παρα πολυ, γιατι το ρυζι θα διογκωθει με το μαγειρεμα και θα τα κανει να σκασουν! 
Ριξτε το λαδι στο τηγανι και βαλτε το στη φωτια. Μολις ζεσταθει, σωταρετε ελαφρα τα καλαμαρια και απο τις δυο πλευρες, ανα 2 την φορα. Τοποθετειστε τα μεσα σε μια γαστρα. Σωταρετε ελαφρα τον ντοματοπελτε, προσθεστε το νερο, το αναλογο αλατι και ανακατεψτε. Περιχυστε με την σαλτσα τα καλαμαρια. Σκορπιστε μεσα στο ταψι τα πιπερακια και τα δαφνοφυλλα. Πασπαλιστε με λιγη παπρικα και σκεπαστε την γαστρα με το καπακι της. 
Βαλτε το φαγακι σε προθερμασμενο φουρνο, στους 220°C και αφηστε τα να ψηθουν συνολικα για μια ωριτσα. Αφου περασουν 45 λεπτα, αφαιρεστε το καπακι απο την γαστρα. 
Σερβιρετε τα ζεστα. Μπορειτε να τα συνοδεψετε με μια ωραια πρασινη σαλατα, με νοστιμη φαβα αλλα και με τηγανητες πατατες.


CALAMARI RIPIENI,  IN SUGO PICCANTE

Calamari in umido con ripieno di riso. Li ho fatti cuocere al forno, ma si può cucinarli anche nella pentola. Quelli che ho utilizzato, erano piuttosto grossi (ca 20cm) e certo pescati dal pescatore della famiglia ♥♥! I calamari, di solito non li cucino subito, ma una volta eliminati interiora e pelle, li metto nel freezer per almeno una decina di giorni. Cosi risultano più teneri, cotti poi in qualsiasi modo. Certo quest'anno non eravamo tanto fortunati da catturare il calamaro-gigante (vedi qui) ma anche questi erano molto buoni, sia come misura che per quanto riguarda il sapore!

Dosi : per 6 persone
Difficoltà : media
Ingredienti : 1,5 kg di calamari
per il ripieno : 1 cipolla,
                             1/3 dalle rispettive teste dei calamari,
                             1 piccola scatola (80gr) di tonno sott'olio,
                             1/2 tazza di finocchio tritato,
                             1/2 tazza di aneto tritato,
                             6 pezzi di pomodori essiccati sott'olio,
                             4 cucchiai di olio extravergine di oliva,
                             1 tazza di riso vialone nano,
                             1 tazza di vino bianco secco,
                             1 cucchiaino di paprica dolce,
                             1/2 cucchiaino di pepe macinato,
                             sale.
per il sugo : 2 cucchiai di triplo-concentrato di pomodoro,
                        1 1/2 tazza di acqua,
                        3-4 foglie di alloro,
                        3-4 peperoncini piccanti,
                        6 cucchiai di olio extravergine di oliva.
                        sale. 
Preparazione : 
Per la realizzazione di questa ricetta, avevo alla mia disposizione 6 calamari piuttosto grossi, che come ho scritto sopra, erano già puliti e congelati. Li ho lasicati scongelare nel frigo e li ho cosparsi con un po' di sale, sia dentro che fuori. 
Preparate la farcitura : tritate la cipolla e tagliate i pomodori e le teste dei calamari a piccoli pezzetti. Ponete l'olio in un tegame e portate sul fuoco. Appena scaldato, aggiungete la cipolla e fate appena rosolare. Aggiungete le teste dei calamari e saltate per 2-3 minuti. Aggiungete il tonno, sgocciolato, ed il finocchio e saltate per 2-3 minuti ancora. Aggiungete il riso la lasciate soffrigere fino a diventare transparente. Sfumate con il vino, lasciate evaporare l'alcool e agigungete 1/2 tazza di acqua calda. Aggiungete il pepe, la paprica, sale qb. e lasciate cuocere a fuoco molto moderato, fino ad evaporare il suo liquido. Ritirate dal fuoco e aggiungete l'aneto tritato. Lasciate  raffreddare. 
Farcite i calamari con il composto preparato per i 3/4 e chiudete ciascuno con uno stuzzicadenti. 
Versate l' olio nel tegame e portate sul fuoco. Una volta riscaldato, aggiungete i calamari, pochi alla volta e fateli appena rosolare da entrambi i lati. Disponeteli in una rostiera con coperchio. Versate nel tegame il triplo concentrato, l'acqua, mescolate e versatelo sui calamari. Cospargete di sale e di un pochino di paprica e aggiungete le foglie di alloro e i peperoncini. 
Chiudete la rostiera con il suo coperchio e infornate in forno preriscaldato a 220°C. Passati 45 minuti, eliminate il coperchio e lasciate cuocere per un quarto d'ora ancora. 
Serviteli caldi. Potete presentarli come secondo e accompagnarli con un'insalata verde, con fava o patatine fritte.


34 σχόλια:

  1. Buona la ricetta mi piace il piccante. Mi scuso ma non è sconsigliato (me l'ha detto un professore direttore del centro di Igiene e Profilassi nella sezione alimentari) scongelare a temperatura ambiente se necessita di scongelamento veloce se non possibile cuocere ancora scongelato immerge il prodotti in una ciotola sotto l'acqua corrente o immerso cambiandola di tanto in tanto. Se non possibile contatto con l'acqua fare come si usa sistema bagnomaria ma a freddo. Quella a temperatura ambiente nello scongelamento crea dei microrganismi che non fanno bene ed in particolare la carne.
    Scusami puoi anche togliere il commento. Buona settimana un abbraccio,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ups! Questo è stato un errore! Infatti devono scongelare nel frigo, anche se io ho utilizzato un metodo simile di quanto descrivi con il bagnomaria a freddo. Corrego subito e grazie!

      Διαγραφή
    2. Chiedo scusa mi sono accorta ora di errori pazzeschi ma ho una tastiera che quando finiscono le batterie mi combina queste cose. Tu hai capito benissimo che a (s) consigliato....non è possibile cuocere (s)congelato... scusami ancora. Ti dirò che anche quello del frigo mi diceva non andava bene per via dell'acqua che si scioglie e penetra nel prodotto e sembra che quest'acqua non vada bene. Certo si lava il pesce o la carne ma altri prodotti non si possono lavare. Io ad esempio i piatti pronti sia miei che acquistati li scongelo direttamente in padella o nel microonde. Ciaoo cara so che di queste cose t'intendi. Un abbraccio e buona giornata. Scusami ancora.

      Διαγραφή
    3. Figurati!
      Ne hai pienamente ragione, neanche io scongelo pe. le verdure e spesso anche la carne se è già pronta a pezzetti. Ma in questo caso non c'è altra via e devono essere scongelati prima di farcirli. Evito anche l'uso del microonde perchè appunto l'azione delle microonde sui cibi non è poi tanto salutare... ma con i congelati non c'è altrenativa!

      Διαγραφή
    4. Quasi quasi faccio anche un post per il scongelamento dei cibi credo che sarà utile...

      Διαγραφή
    5. Concordo inoltre hai cognizione di causa...si hai ragione sul microonde anche se è un ..."oggetto" che oggi serve molto.Mi sono proprio scongelata ora filetti di triglie e mazzancolle in acqua perchè le faccio stasera e..la gatta era già li con miaooooooooo quindi l'odore era buono altrimenti non arriva :-))
      Ciaooo

      Διαγραφή
  2. Μαρίνα μου, με τέτοιο ψαρά, ποια στην χάρη σου! Φαίνονται τόσο λαχταριστά τα καλαμαράκια σου!
    Ωραίο το τιπ για το μαλάκωμα στην κατάψυξη! Εδώ τα μαρινάρουν σε φρούτα (ακτινίδια ).
    Σου στέλνω πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ε, ο ψαρας μου ειναι σουπερ, μονο που οι μηχανοτρατες δεν εχουν αφησει ουτε λεπι στην περιοχη και γενικα δεν εχει ψαρια της προκοπης, σπανια βρισκουμε πλεον...
      Και το τιπ του ψαρα ειναι, καποτε ψαρευαν πολλα καλαμαρια κα θραψαλα και καποιος τους ειχε συμβουλεψει αυτον τον τροπο για να μην γινονται σαν λαστιχα στο μαγειρεμα.
      Πολλα φιλια!

      Διαγραφή
  3. Tυχερούλα Μαρίνα που ο άντρας σου ψαρεύει τέτοια καλούδια!
    Τυχερός κι αυτός που γεύεται τις νοστιμιές που του ετοιμάζεις!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Απ' αυτό το φοβερό πιάτο, βγάζω μόνο τα πικάντικα πιπεράκια γιατί έχ μια ευαισθησία στα καυτερά, και το υπόλοιπο το τσακίζω ως έχει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και ετσι παιζει Μαρθα μου!
      Εμεις εχουμε μια δυναμια στα κοκκινα πιπερακια, το καλοκαιρι βαζω καμμια δεκαρια γλαστρες πιπερακια για να εχουμε για ολον τον χρονο!

      Διαγραφή
  5. Τι φανταστική που είναι η γέμιση!
    Εξαιρετική πρόταση Μαρίνα μου, ακόμα κι εγώ που δεν συμπαθώ τόσο τα θαλασσινά δεν μπορώ να πω ότι δεν δελεάζομαι!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Υπέροχη παρουσίαση αλλά και εξαιρετικός συνδυασμός υλικών! Η πικάντικη νότα σίγουρα τους πάει πολύ!
    Γεια στα χεράκια σου!!!
    Πολλά φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σιγουρα Αναστασια μου το καυτερο τους παει και προσθετι το κατι τι στην σαλτσουλα τους!

      Διαγραφή
  7. Πολύ ωραία συνταγή πάλι Μαρίνα! Έχω κι εγώ κάποια στην κατάψυξη και με βάζεις σε πειρασμό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Από τις πιο αγαπημένες γεύσεις και πιάτα, τουλάχιστον στο δικό μου τραπέζι Μαρίνα.

    Πεντανόστιμα διαβάζονται...γιατί και πεντανόστιμα θα είναι σίγουρα.

    Χαιρετισμούς πολλούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εμας μας αρεσουν Πηνελοπη μου! Εμενα μαλιστα ιδιαιτερα... Τα κρυβω απο τον ψαρα γιατι τα θελει για δολωμα και τα καταχωνιαζω στην καταψυξη για να τα περισωσω!

      Διαγραφή
  9. Νομίζω ότι δεν έχω να σκεφτώ το κυριακάτικο φαγητό μου...απλά να προμηθευτώ τα υλικά που λείπουν.
    Δύο μεγάλα καλαμάρια να πλέουν στην πιο γευστική κόκκινη θάλασσα!Πραγματική έκπληξη ο τόνος στη γέμιση !!!Πρέπει να δίνει έξτρα γεύση !Έγινες αξεπέραστη στα θαλασσινά Μαρίνα μου!!Ή μάλλον πιο σωστά,δεν άφησες τίποτε που δεν θα μπορούσες να είσαι τέλεια!
    Καλό σου βράδυ φίλη μου καλή!Φιλάκια πολλά,πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ε, ενταξει Φωτεινη μου, εχω πολλα να μαθω ακομη! Απλα προσπαθω!
      Εγιναν νοστιμα αλλα ομολογω οτι πιο πολυ μου ειχε αρεσει η γεμιση που ειχα κανει για το μεγαλο καλαμαρι που επιασε ο ψαρας προπερισυ, γιατι ηταν πιο πικαντικη και εντελως ασυνηθιστη για την δικια μας κουζινα. Εκει να δεις εκπληξεις! Την εμπνευση μαντευεις απο που την πηρα...
      Καλο ξημερωμα!

      Διαγραφή
  10. Άκρως εντυπωσιακό! Μπράβο στον ψαρά και, κυρίως, στην μαγείρισσα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. cara Marina, è da tanto tempo che non faccio i calamari ripieni, la tua ricetta mi ha messo una voglia matta di prepararli,Buona giornata, un bacione !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Neanche io li faccio molto spesso, ma questi erano belli grandi e quando li ho visiti ho pensato che dovevano finire farciti!

      Διαγραφή
  12. Με τέτοιες νοστιμιές Μαρίνα, δεν νομίζω ότι έχει να ζηλέψει κάτι η...νηστεία, από τις υπόλοιπες ημέρες!! Το πιάτο σου είναι καταπληκτικό!!
    Καλή σου ημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστω Ειρηνη μου! Τελικα η νηστεια ειναι ευκαιρια για ωραιες ιδεες!

      Διαγραφή
  13. Καταγγέλω τον μπλόγκερ που δεν με άφησε χθες να μπω στα καλαμάρια και σήμερα θα τα έχετε φάει όλα!!!!!
    Λατρεύω θαλασσινά, λατρεύω πικάντικα.........άρα είμαι στο στοιχείο μου!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλα τον μπλογκερ θα τον πυροβολησω καμμια μερα, σημερα με παιδευε απο το πρωι που ηθελα να περασω φωτογραφιες στην λιστα με τις συνταγες, 3 φορες μου τις εσβυσε...
      Εμεινε λιγο Λιλα μου, για μεζεδακι! Θα βαλω και ουζακι και θα ειναι οτι πρεπει!

      Διαγραφή
  14. Μαρινάκι μου εκπληκτικά, πραγματικά είναι τέλεια!!!
    Πολλά φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.