ΤΑΡΑΜΟΣΑΛΑΤΑ
Ο ταραμας δεν ειναι τιποτε αλλο απο παστωμενα αυγα ψαριου, συνηθως κυπρινου, αλλα και μπακαλιαρου ή λουτσου. Οπως γνωριζετε, υπαρχουν δυο ειδη ταραμα : ο λευκος και ο κοκκινος. Ο λευκος ταραμας, ειναι ανωτερης ποιοτητας, πραγμα που το καταλαβαινουμε και απο την τιμη του. Ο κοκκινος ταραμας, ο οποιος ηταν ο κατ'εξοχην ταραμας που γνωρισα απο τα παιδικα μου χρονια, παρασκευαζεται απο κατατωτερης ποιοτητας αυγα ψαριων, και το χρωμα του το οφειλει στην προσθηκη χρωστικης, που σκοπος της ειναι να τον παρουσιασει ως προς ελκυστικο στον καταναλωτη.
Η ταραμοσαλατα ειναι μια πολυ απλη "αλοιφη" που εχει σαν βασικο συστατικο της - τι αλλο?- τον ταραμα. Μπαγιατικο ψωμι, κρεμμυδι, λαδακι και λεμονακι, για να σπασει την αλμυρα, και μεσα σε λιγα λεπτα ειναι ετοιμο ενα απο τα πιο γευστικα μεζεδακια! Και μην νομιζετε οτι ο ταραμας ειναι ελληνικη εφευρεση! Η ιδια η λεξη tarama, ειναι τουρκικη και σημαινει "χτενιζω", κι αυτο γιατι οταν δεν υπηρχαν τα μπλεντερ και τα μουλτι, παρασκευαζοταν αναμιγνυοντας τα υλικα με ενα πηρουνι, κινηση που θυμιζε αυτη του χτενισματος... Αποτελει εξ'ισου δημοφιλη μεζε στην Τουρκια, ενω αναλογα παρακευασματα βρισκουμε τοσο την Βουλγαρικη, οσο και στην Ρουμανικη κουζινα.
Αν και εγω επιμενω οτι το ταραμα τον ξερω ροζ, ειπα να ακολουθησω το ρευμα της εποχης και να δοκιμασω τον λευκο.
Βαθμος δυκολιας : ευκολο
Υλικα : 100 gr ταραμα (λευκο κατα προτιμηση),
150 gr μπαγιατικο ψωμι (ψυχα),
1 μικρουτσικο κρεμμυδι,
1/2 φλυτζανι παρθενο ελαιολαδο,
τον χυμο απο 1 μεγαλο και ζουμερο λεμονι.
Προετοιμασια :
Βρεξτε το ψωμι με λιγο νερακι και στραγγιστε το. Καθαριστε το κρεμμυδι και βαλτε το μεσα στο μπλεντερ. Προσθεστε τον χυμο απο το λεμονι και 2 κουταλιες σουπας απο το λαδι και πολτοποιηστε το κρεμμυδι. Προσθεστε τον ταραμα και το ψωμι και αρχιστε να χτυπατε το μιγμα στο μπλεντερ. Προσθεστε το υπολοιπο λαδι , αφηνοντας το να τρεχει σαν κλωστη μεσα στο μπλεντερ. Αφηστε τον ταραμα να χτυπηθει καλα για μερικα λεπτα, ωστε να γινει αφρατος. Δοκιμαστε τον και αν χρειαζεται προσθεστε λιγο χυμο λεμονιου ή λιγο λαδακι ακομη.
Επειδη ηθελα ο ταραμας μου να ειναι λιγο πικαντικος δεν προσθεσα πολυ ψωμι. Αν δεν αντεχετε τοσο αλμυρη γευση, μπορειτε μεχρι και να διπλασιασετε την ποσοτητα του ψωμιου.
Σερβιρετε τον ταραμα με λιγες ελιτσες για το ντεκορ!
TARAMOSSALATA
Taramossalàta, cioè "insalata al tàrama". Wikipedia intanto la presenta come "taramosalata" ma per la pronncia corretta richiede due esse.
Il tarama non è altro che le uova di pesce (carpa o merluzzo), conservate nel sale. Esistono due specie di tarama : il bianco ed il rosso (colore rosato). Il bianco (in realtà grigiastro) è di migliore qualità, cosa che si capisce anche dal suo prezzo... Il rosso, è certo piu appetitoso, e per essere sinceri, è quello che conosco io come tarama, fin dalla mia infanzia; però le uova di pesce utilizzate per prepararlo non sono prorpio di ottima qualità, mentre viene aggiunto del colorante, per renderlo più attraente. Durante gli ultimi anni, in Grecia, è venuto alla moda il tarama bianco e conseguetemente, anche la tarmossalata si presenta in un color crema, anzi che il tradizionale rosato.
La tarmossalata, appartiene a quella categoria di insalate, dette anche "pommate" a causa della loro consistenza, che in Grecia vengono servite come antipasto o come mezès, cioè accompagnano l'aperitivo greco per eccelenza, l'uzo. Come indica anche il suo nome, il suo ingrediente principale è il tarama. La sua preparazione è semplicissima e gli ingredienti poveri, testimoniano la sua provenienza umile : pane raffermo, cipolla, olio di oliva e succo di limone. Il tutto viene sbattuto e in pochi minuti si trasformano in un antipasto saporitissimo. Però la taramossalata non è una invezione greca - anzi! La stessa parola tarama è turca, e significa "pettinare"; quando non esistevano i frullatori, la preparazione della taramossalata prevedeva la mescolazione con una forchetta, con un movimento che rassomigliava all'atto di pettinatura. E altrettanto famosa acnhe nella cucina turca, mentre delle preprazioni simili troverete anche nella cucina tradizionale bulgara e romena.
Anche se io insisto che la taramossalata che conosco è quella rosa, ho seguito la tendenza generale e ho invece preparato quella al tarama bianco.
Difficoltà : facile
Ingredienti : 100 gr di tarama bianco,
150 gr di pane raffermo (solo la mollica),
1 cipolla piccola,
1/2 tazza di olio extravergine di oliva,
il succo da 1 limone grande.
per servire : qualche oliva nera.
Preparazione :
Irrorate il pane con un po' di acqua e strizzatelo bene. Mondate la cipolla e ponetela nel frullatore. Aggiungete il succo del limone e 2 cucchiai di olio e frullate. Aggiungete il tarama ed il pane ed azionate il frullatore. Aggiungete il resto dell'olio, versandolo a filo. Lasciate frullare per qualche minuto per incorporare aria. Assagiate e aggiungete un po' di succo di limone o olio, per corregere il suo sapore.
Siccome volevo che la mia tarmossalata risultasse parecchi stuzzicante, non ho aggiunto troppo pane. Se invece vi piace meno salata, potete raddoppiare la quantità del pane.
Servite la taramossalata, decorata con qualche oliva nera!
Αγαπημένη νηστίσιμη γεύση που στο σπίτι μας μπαίνει συνήθως την περίοδο της μεγάλης νηστείας την Σαρακοστή.
ΑπάντησηΔιαγραφήΒελούδινης υφής και πολύ ωραίας εμφάνισης η ταραμοσαλάτα που μας έφτιαξες Μαρίνα μου!Θα συνοδεύσει άριστα τα όσπρια μας ή σαν αλοιφή το φρεσκοψημένο μας ψωμάκι!Παρέα με τις ελιές είναι για μένα η σαρακοστιανή λιχουδιά μου και αν δεν φοβόμουν το ..αλατάκι που περιέχει,θα την κατανάλωνα πιο συχνά.
Καλή σου μέρα Μαρίνα μου!Ελπίζω να έχεις μία γαλήνια και μάλλον ..ανοιξιάτικη μέρα!Φιλιά πολλά,πολλά!
Καλημερα Φωτεινη μου! Οντως τσιμπαει το αλατακι στον ταραμα και να πω την αληθεια κι εγω με ρεγουλα τον καταναλωνω! Το κακο ειναι οτι τον θυμομαστε μονο στις νηστειες, ενω θα μπορουσαμε να τον φτιαχνουμε πιο συχνα...
ΔιαγραφήΚαλη σου μερα!
Ο καιρος σημερα καλα το ξεκινησε, αλλα στον δρομο το μετανοιωσε!
Πολλα φιλια!
Εγώ για την τούρτα ήρθα αλλά δεν με χαλάει και η ταραμοσαλάτα!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε φρέσκο ζυμωτό ψωμάκι είναι όλα τα λεφτά!!!
Σας την εσκασα σημερα, δεν εχει τουρτα! Λιλα μου η αναρτηση για την τουρτα θα γινει την επομενη εβδομαδα. Ειναι λιγο πολυπλοκη η συνταγη και δεν ειναι τοσο ευκολο να την γραψω αμεσως!
ΔιαγραφήΚι εγω την αγαπαω την ταραμοσαλατα και ειμαι ικανη να καθησω να την καθαρισω ολη μονη μου!
Τι ζωντανές φωτογραφίες! Νομίζεις ότι αν απλώσεις το χέρι, θα αγγίξεις τον ταραμά! Δεν έχω δοκιμάσει ποτέ λευκή ταραμοσαλάτα, αλλά μάλλον χάνω,ε;
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλά φιλάκια!
Σιγουρα αν βαλεις καλα υλικα γινεται και νοστιμο. Εμενα παντως μου αρεσει και ο ροζ ταραμας!
ΔιαγραφήΥπέροχες φωτό για μια καταπληκτική λιχουδιά!! ¨Λατρεύω τον ταραμά και ειδικά τον λευκό!!! Γεια στα χέρια σου Μαρίνα μου!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚι εμενα μου αρεσει Κικη μου, αλλα οι υπολοιποι δεν τον πολυτρωνε στο σπιτι και αποφευγω να φτιαχνω, γιατι το τρωω μονη μου ... μαζι με εναν φουρνο ψωμι!
ΔιαγραφήΑγαπημένο συνοδευτικό, έχω αντικαταστήσει το ψωμί με αγκινάρες και είμαι ικανή να τη φάω όλη μόλις τη φτιάχνω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠρεπει να δοκιμασω και την δικη σου εκδοχη Ξανθη μου, αυτος ο συνδυασμος με τις αγκιναρες μου εκανε κλικ!
ΔιαγραφήΓια ακόμα μια φορά μου άρεσαν τόσο πολύ οι πληροφορίες με τις οποίες συνόδευσες τη συνταγή σου Μαρίνα μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕξαιρετική παρουσίαση ενός πολύ αγαπημένου μεζέ!
Φιλιά!
Ευχαριστω Ερμιονη μου!
ΔιαγραφήΕιδες τι περιεργα πραγματα ανακαλυπτει κανεις αν το σκαλισει λιγο??
Φιλια!
Φέρνω το κριτσινάκι μου και έρχομαι να ... ντιπάρω!
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπέροχη σαλάτα και ενδιαφέρουσες όπως πάντα η πληροφορίες σου Μαρίνα μου!!
Φιλιά, καλό απόγευμα!
Ελα Ελενα μου, εισαι παντα ευπροσδεκτη!
ΔιαγραφήΠολλα φιλια!
Αν αρχίσω δεν μπορώ να συγκρατηθώ! Και η δική μου συνταγή έχει τεράστια ποσότητα λαδιού δηλαδή αμέτρητες θερμίδες! Η δική σου πιο διαίτης μου φαίνεται. Οι πληροφορίες σου πολύτιμες!
ΑπάντησηΔιαγραφή