ΨΩΜΙ ΜΕ ΚΙΤΡΙΝΗ ΚΟΛΟΚΥΘΑ
Υπέροχο αφράτο ψωμάκι με κιτρινη κολοκύθα, φτιαγμένο με το μοναδικό φυσικό προζύμι. Ακόμη ενα μικρό μυστικό επιτυχίας, η αντικατάσταση του νερού της ζύμης με το ζουμάκι απο μια συσκευασία μοτσαρέλλας, προσφέρει ιδιαίτερη γεύση αλλά και τροφή για το προζύμι.
Δόση : ενα καρβελάκι με βάρος περίπου ενα κιλό
Βαθμός δυσκολίας : μέτρια δύσκολο
Υλικά : 120 gr ενεργό φυσικό προζύμι*,
120 ml ζουμάκι απο μοτσαρέλλα,
60 gr αλεύρι δυνατό,
350 gr αλεύρι σίτου κίτρινο,
300 gr κίτρινη κολοκύθα στον ατμό,
1 κομματάκι οσο ενα καρύδι χοιρινό λίπος (λαρδί)**,
5 gr αλάτι.
για το ψήσιμο : λίγο παρθένο ελαιόλαδο,
ηλιόσπορα ή κολοκυθόσπορα καθαρισμένα.
Προετοιμασία :
Μαλακώστε την κολοκύθα βάζοντας την να βράσει για μερικά λεπτά στον ατμό ή ψήνοντας την στον μικροκυματικό. Αφήστε την να στραγγίσει καλά και πολτοποιήστε την.
Το φυσικό προζύμι πρέπει να είναι ενεργό, ακόμη καλύτερα μετά απο αναζωογόνηση.
Διαλύστε το προζύμι στο νερό της μοτσαρέλλας (να μην είναι απο το ψυγείο αλλά σε θερμοκρασία δωματίου). Προσθέστε όλα τα υπόλοιπα υλικά, με τελευταίο το αλάτι και ζυμώστε. Ζυμώστε καλά την ζύμη για ενα δεκάλεπτο. Βάλτε την σε ενα ευρύχωρο σκεύος, σκεπάστε το σε καμπάνα και τοποθετήστε το σε χλιαρό μέρος. Αφήστε το μέχρι να διπλασιαστεί, περίπου 6 ώρες ή για όλο το βράδυ.
Αδειάστε το ζυμάρι σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας και δουλέψτε το να ξεφουσκώσει. Απλώστε το με τα χερια και τυλίξτε το σε ρολό.
Αλείψτε με λίγο λαδάκι μια μακρόστενη φόρμα με μήκος 30εκ. Βάλτε μέσα την ζύμη, Αλείψτε την επιφάνεια της με λίγο λαδάκι. Κάντε μερικές λοξές χαρακιές. Τοποθετήστε την σε χλιαρό μέρος και αφήστε την μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο (περίπου 2 ώρες).
Πασπαλίστε την επιφάνεια με τα ηλιόσπορα ή τα κολοκυθόσπορα.
Προθερμανετε τον φούρνο, στους 220°C. Μόλις βάλετε μέσα το ψωμί, κατεβάστε την θερμοκρασία στους 200°C και ψήστε στις αντιστάσεις για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει.
Βγάλτε το ψωμάκι απο τον φούρνο και μόλις μπορέσετε να το βγάλετε απο την φόρμα, τοποθετήστε το σε μια σχάρα και αφήστε το να κρυώσει.
Διατηρείται για τουλάχιστον μια εβδομάδα.
Ταιριάζει υπέροχα με διάφορα τυριά.
* Αν θέλετε να φτιάξετε το ψωμάκι με φρέσκια μαγιά μπύρας, θα χρησιμοποιήσετε 10 gr μαγιά, 500 gr αλεύρι συνολικά και περίπου 200 ml υγρό (ζουμάκι απο την μοτσαρέλλα).
** Μπορείτε να το αντικαταστήσετε με βούτυρο αγελάδος.
PANE ALLA ZUCCA
Pane alla zucca arancione, preparato con il lievito madre. Un piccolo segreto di sapore e di una crescita molto riuscita dell' impasto, è l' utilizzazione dell' acqua di governo della mozzarella, cioè del siero dive viene cnoservata.
Dosi : un panetto di 1 Kg ca.
Difficoltà : media
Ingredienti : 120 gr di lievito madre attivo*,
120 ml di acqua di governo di mozzarella,
60 gr di farina di forza,
350 gr di farina gialla di grano duro,
300 gr di zucca cotta al vapore,
1 noce di strutto**,
5gr sale.
per la finitura : poco olio di oliva,
semi sgusciati di girasole o di zucca.
Preparazione :
Fate ammorbidire la zucca, cuocendola al vapore o al forno (anche al microonde). Lasciate colare il suo liquido di cottura e riducetela a poltiglia.
Stemperate il lievito madre nell' acqua di governo della mozzarella (non deve essere freddo dal firgo ma a temperatura ambiente). Aggiungete tutti gli ingredienti, mettendo il sale alla fine, ed impastate. Lavorate l' impasto per una decina di minuti. Trasferitelo in un recipiente capiente, coprite a campana e ponete in lugo tiepido. Lasciate lievitare fino al raddoppio (6 ore o per tutta la notte).
Rovesciate l' impasto sulla spianatoia leggermente infarinata. Lavoratelo per farlo sgonfiare e tiratelo con le mani. Arrotolate.
Spenellate d' olio un stampo rettangolare, di 30cm di lunghezza. Disponete il rotolo d' impasto. Spenellate la superficie con poco olio. Con un coltello praticate alcuni tagli in diagonale. Ponete in luogo tiepido e lasciate lievitare fino al raddoppio (2 ore ca.).
Cospargete di semi di girasole o di zucca.
Fate riscaldare il forno a 220°C. Appena infornato il pane, abbassate la temperatura a 200°C. Lasciate cuocere in forno statico per mezz' oretta, fino a dorare la sua superficie.
Sfornate, e appena possibile, estraette dallo stampo, posizionate su una gratella e lasciate raffreddare.
Si conserva per almeno una settimana.
Si abbina divinamente ai formaggi.
* Se preferite utilizzare il lievito comune, occorono 10 gr di lievito di birra fresco, 500 gr di farina in totale e ca 200 ml di liquido (acqua di governo di mozzarella).
** Potete sostituire col burro.
Λάτρεψα το χρώμα του!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια την γεύση δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία ότι θα είναι άπαιχτο!!
Φιλιά!
Τελικα αυτη η κολοκυθα οπου μπει κανει ... θαυματα Ελενα μου!
ΔιαγραφήΦιλακια πολλα!
questo pane è stupendo! la ricetta è subito andata nella mia wish list
ΑπάντησηΔιαγραφήA rileggerci presto tra pensieri, ricette e sorrisi :-D
Devi provarlo cara, a me è piaciuto un sacco!
ΔιαγραφήUn abbaraccio!
Εξαιρετικό!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν έχω λόγια!!!
Μου αρέσει πολύ!!!
Και το μικρό κολπάκι με το νερό της μοτσαρέλας!!
Το νερακι της μοτσαρελας ειναι ενα κεφαλαιο απο μονο του και θα επανελθω...
Διαγραφήnon amo la zucca ma sono passata per un salutino e per augurarti buon we, un bacione !
ΑπάντησηΔιαγραφήA me piace un sacco ma i miei uomini non condividono il mio entusiasmo!
ΔιαγραφήBuon we cara!
Baci!
Μούρλια φαίνεται!! Καλό ΣΚ!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλο Σ/Κ Λιλια!
ΔιαγραφήΠολύ όμορφο σε εμφάνιση το ψωμάκι, πρέπει να είναι απίθανο σε γεύση, μου αρέσει που χρησιμοποίησες το ζουμάκι του μοτσαρέλλα!!! Φιλάκια, καλό Σ/Κ
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο ζουμακι απο την μοτσαρελλα ειναι θαυματουργο, θα ασχοληθω εκτενεστερα με αυτο στο μελλον...
Διαγραφή