ΠΡΑΣΟΣΕΛΙΝΟ
Ενα χειμωνιάτικο φαγάκι που αγαπάμε πάρα πολύ και που άλλες φορές το φτιάχνουμε με κρέας (κατά προτίμηση χοιρινό, συνταγή εδώ), και άλλες χωρίς. Την χορτοφαγική παραλλαγή του πρασοσέλινου, την προτιμούμε όταν θέλουμε να κάνουμε λίγο αποτοξίνωση απο το κρέας, γι' αυτό είναι και μια πολύ καλή πρόταση για την περίδο μετά απο τις γιορτές. Για όποιον όμως θέλει απαραίτητα να το συνοδεύσει με κρέας, η άριστη επιλογή είναι να βάλει δίπλα και λίγο ψητό χωριάτικο λουκάνικο!
Το πράσο με το σέλινο ταιριάζουν υπέροχα, ενώ το καροτάκι προσθέτει έξτρα γλύκα. Καθώς εμάς δεν μας αρέσει το αυγολέμονο, πρίν το σερβίρουμε περιχύνουμε απλά με λίγο φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού.
Δόση : για 5 άτομα
Βαθμός δυσκολίας : μέτρια δύσκολο
Υλικά : 5 μεγάλα πράσα (1,5 Kg περίπου),
1 σελινόριζα μετρίου μεγέθος,
5 μεγάλα κλωνάρια σέλινο,
1 καρότο,
1 κόκκινη πιπεριά,
1 μεγάλο κρεμμύδι,
1 φλ. καφέ ελαιόλαδο παρθένο,
χυμό απο 1 λεμόνι,
1/2 κ.γ. κύμινο,
1/2 κ.γ. πιπέρι τριμμένο,
αλάτι.
για το σερβίρισμα : πάπρικα καυτερή ή μπούκοβο,
χυμό λεμονιού.
Προετοιμασία :
Ετοιμάστε τα λαχανικά.
Καθαρίστε τα πράσα, πλύντε τα προσεκτικά, γιατί συνήθως έχουν χώματα, ιδίως στην βάση των φύλλων, και κόψτε τα σε κομμάτια 4-5 εκ.
Καθαρίστε την σελινόριζα και κόψτε την σε μεγάλα κομμάτια ή μπαστουνάκια. Κόψτε και τα κλωνάρια απο το σέλινο σε ροδέλες.
Καθαρίστε το καρότο και κόψτε το σε κυβάκια.
Καθαρίστε την πιπεριά απο το κοτσάνι και τους σπόρους και κόψτε την σε κομματάκια.
Ψιλοκόψτε το κρεμμύδι.
Σε μια κατσαρόλα βάλτε το ελαιόλαδο και βάλτε την στη φωτιά. Μόλις ζεσταθεί, προσθέστε το κρεμμύδι και σωτάρετε μέχρι να "ιδρώσει". Προσθέστε το καρότο και την σελινόριζα και σωτάρετε 1-2 λεπτά. Προσθέστε τα πράσα, την πιπεριά και το σέλινο και γιαχνίστε τα λαχανικά μέχρι να μαραθούν. Προσθέστε το κύμινο και το πιπέρι, το ανάλογο αλάτι (εγω : 1 κ.γ. γεμάτο), τον χυμό απο το λεμόνι και περίπου 1 1/2 ποτήρι ζεστό νερό ή ζωμό (λαχανικών ή βοδινό). Αφήστε τα πράσα να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν (εγώ : στη χύτρα ταχύτητας, 18 λεπτά σε μέτρια πίεση ατμού).
Σερβίρετε το πρασοσέλινο με στυμμένο χυμό λεμονιού. Αν σας αρέσουν τα καυτερά, πασπαλίστε με καυτερή πάπρικα ή μπούκοβο, του ταιριάζει πολύ!
PRASSOSELINO :
PORRI AL SEDANO STUFATI
Prassosòelino, cioè porri e sedano stufati, un classico della cucina greca. Un piatto invernale saporito, che può essere preparato con o senza carne (preferibilmente suina, ricetta qui). La variante vegan la preferiamo, quando si vuole disintossicarsi dalla carne, e così questo piatto è una proposta ideale dopo le feste di Natale e Capodanno. Se però si vuole accompagnarlo con della carne, per preparare un piatto unico, la proposta ideale è la salciccia rustica alla piastra.
Il porro si abbina molto bene al sedano, mentre la carota dà un tocco di dolcezza in più. Molti condiscono con avgolèmono, cioè una salsina preparata con uova e succo di limone, che addensa anche il sugo di cottura. Siccome a noi non piace poi tanto questa salsina, prima di servire aggiungiamo solo un po' di succo di limone.
Dosi : per 5 persone
Difficoltà : media
Ingredienti : 5 porri grossi (1,5 Kg ca.),
1 sedano rapa di media grandezza,
5 gambi di sedano con le foglie,
1 carota,
1 peperone rosso,
1 cipolla grossa,
1 tazzina del caffè olio extravergine di oliva,
il succo da 1 limone piccolo,
1/2 cucchiaino di cumino macinato,
1/2 cucchiaino di pepe macinato,
sale.
per servire : paprica piccante o peperoncino essiccato tritato,
succo di limone.
Preparazione :
Preparate le verdure.
Mondate i porri, lavateli accuratamente, perchè di solito hanno della terra tra le foglie, e tagliate a pezzi di 3-4 cm.
Sbucciate la carota e tagliate a pezzettini.
Mondate e spellate il sedano rapa e tagliate a spicchi o se non vi piace tanto il suo sapore forte e stuzzicante, a bastoncini. Tagliate i gambi a rondelle e tritate le foglie.
Mondate il peperone, eliminate i semi e i filamenti e tagliate a fettine.
Tritate la cipolla.
Versate l' olio in una pentola e portate sul fuoco. Appena scaldato, aggiungete la cipolla e fate soffrigere fino a "sudare". Aggiungete la cartota ed il sedano rapa e saltate per un paio di minuti. Aggiungete i porri, le parti verde del sedano e saltate fino ad appassire. Aggiungete il cumino ed il pepe, salate a piacere (io : 1 cucchiaino colmo), il succo del limone e 1 1/2 tazza ca. di acqua calda o brodo (di verdure o di carne, anche dal dado). Lasciate cuocere fino ad intenerire (io : cottura in pentola a pressione, 18 minuti a pressione media).
Servite il prassosèlino caldo, condito con succo di limone e se vi piacciono i sapori piccanti, cospargete di paprica piccante o peperoncino tritato.
Αγαπημένο φαγητό και νόστιμο! Καλημέρα
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σου Λιλια μου!
ΔιαγραφήΗ χορτοφαγική εκδοχή του πρασοσέλινου προσωπικά μου αρέσει πάρα πολύ, αλλά έλα που οι άντρες μου αν δεν δουν και το κρέας μέσα θα με κοιτάνε .... κάπως.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟμως η ιδέα με το λουκανικάκι παραδίπλα πιστεύω θα τους ξεγελάσει μια χαρά!
Φιλιά Μαρίνα μου, καλό Σαββατοκύριακο!
Ελενα μου κι εγω το ιδιο προβλημα εχω με τον μεγαλο, ο μικρος μπορει και να φαει και σκετο χορταρικο. Με το λουκανικακι ομως γινονται πολυ δελεαστικα...
ΔιαγραφήΚαλη εβδομαδα πλεον!
molto interessante Marina, non conoscevo questo piatto ! Buon we !
ΑπάντησηΔιαγραφήE un classico della cucina greca. Di solito viene condito con avgolèmono, cioè vengono aggiunte delle uova sbattute con succo di limone, per fare addensare il suo brodo di cottura. A noi però quesa salsa alle uova non piace, quindi aggiungiamo solo succo di limone!
ΔιαγραφήBaci!
Υπέροχο το πρασοσέλινο στην χορτοφαγική του εκδοχή Μαρίνα μου!!! Μη σου πω ότι το αγάπησα περισσότερο από το κανονικό με κρέας!!! Με λουκάνικο δεν το έχω δοκιμάσει αλλά θα το κάνω!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά και καλή εβδομάδα από αύριο!
Κι εμενα μου αρεσει πολυ αυτη η χορτοφαγικη εκδοχη Κικη μου, καμμια φορα το μετατρεπω και σε πρασορυζο, βαζοντας λιγο ρυζακι. Οι αντρες λιγο δυσκολα ακολουθουν τοσο στο χορτοφαγικο οσο και στην εκδοχη με το ρυζακι.
ΔιαγραφήΚαλο ξημερωμα και καλη εβδομαδα!