ΡΙΖΟΤΟ ΚΑΡΜΠΟΝΑΡΑ
Υπέροχα χυλωμένο ριζότο με την ακαταμάχητη γεύση της καρμπονάρα, φτιαγμένο με τα αυθεντικά υλικά της παραδοσιακής ιταλικής συνταγής. Μάλλον χειμερινή συνταγή, σερβίρεται ως πρώτο πιάτο, αλλά μπορεί και να συνοδευτεί απο μια βραστή σαλάτα λαχανικών, για να αποτελέσει ενα γρήγορο γεύμα.
Δόση : για 4 άτομα
Βαθμός δυσκολίας : μέτρια δύσκολο
Υλικά : 300 gr (1 1/2 φλ. τσαγιού) ρύζι για ριζότο arborio,
2 κ.σ. παρθένο ελαιόλαδο,
100 gr μπέϊκον καπνιστό,
4 κρόκους αυγών
100 ml κρέμα γάλακτος 35%,
100 gr τριμμένη παρμεζάνα,
1/3 φλ. ξηρό λευκό κρασί,
περίπου 1 Lt ζωμό κρέατος,
φρεσκοτριμμένο πιπέρι,
αλάτι.
Προετοιμασία :
Κόψτε το μπέϊκον σε κομματάκια.
Χτυπήστε ελαφρά τους κρόκους των αυγών μαζί με την κρέμα γάλακτος. Προσθέστε την παρμεζάνα και αναμείξτε ώστε να πάρετε μια παχύρρευστη κρέμα.
Κόψτε το μπέϊκον σε κομματάκια.
Χτυπήστε ελαφρά τους κρόκους των αυγών μαζί με την κρέμα γάλακτος. Προσθέστε την παρμεζάνα και αναμείξτε ώστε να πάρετε μια παχύρρευστη κρέμα.
Βάλτε το ελαιόλαδο στην κατσαρόλα και βάλτε την στην φωτιά. Μόλις ζεσταθεί προσθέστε το μπέϊκον και σωτάρετε για λίγα λεπτά, μέχρι να αρχίσει να παίρνει χρώμα. Αφαιρέστε το απο την κατσαρόλα και ρίξτε μέσα το ρύζι. Σωτάρετε μέχρι να αρχίσει να γίνεται διάφανο. Σβύστε με το κρασί. Περιμένετε να εξατμιστεί το αλκοόλ, αλατίστε και πιπερώστε και αρχίστε να προσθέτετε σταδιακά τον ζεστό ζωμό. Συνεχίστε να μαγειρεύετε το ριζότο, ακολουθώντας την γνωστή διαδικασία (βλέπε εδώ).
Οταν το ρύζι είναι πλέον έτοιμο, κατεβάστε την κατσαρόλα απο την φωτιά και προχωρήστε στην mantecatura (χύλωμα). Προσθέστε το μίγμα των κρόκων του αυγού στην κατσαρόλα με το ρύζι και αναμείξτε, ιδανικά χωρίς να χρησιμοποιήσετε κουτάλι αλλά κινώντας την κατσαρόλα μπρός - πίσω με σύντομες κοφτές κινήσεις. Προσθέστε τέλος και το μπέϊκον.
Σερβίρετε αμέσως με λίγο φρεσκοτριμμένο πιπεράκι.
Οταν το ρύζι είναι πλέον έτοιμο, κατεβάστε την κατσαρόλα απο την φωτιά και προχωρήστε στην mantecatura (χύλωμα). Προσθέστε το μίγμα των κρόκων του αυγού στην κατσαρόλα με το ρύζι και αναμείξτε, ιδανικά χωρίς να χρησιμοποιήσετε κουτάλι αλλά κινώντας την κατσαρόλα μπρός - πίσω με σύντομες κοφτές κινήσεις. Προσθέστε τέλος και το μπέϊκον.
Σερβίρετε αμέσως με λίγο φρεσκοτριμμένο πιπεράκι.
RISOTTO ALLA CARBONARA
Un risotto consistente, preparato con gli ingredienti della carbonara.
Ricetta piuttosto invernale, il risotto alla carbonara viene servito come primo o accompagnato da una insalata verde cotta, diventa un pasto semplice e veloce.
Dosi : per 4 persone
Ingredienti : 300 gr (1 1/2 tazza) di riso arborio,
2 cucchiai di olio extravergine di oliva,
2 cucchiai di olio extravergine di oliva,
100 gr di pancetta affumicata,
4 tuorli d' uova bio,
100 ml di panna fresca,
100 gr di parmigiano grattugiato,
1/3 di tazza vino bianco secco,
1,5 Lt di brodo di carne,
pepe macinato al mulino,
sale.
Preparazione :
Tagliate la pancetta a pezzettini. Potete comprare la pancetta ad una sola fetta, io l' avevo già affettata.
Sbattele leggermente i tuorli con la panna. Aggiungete il parmigiano e mescolate fino a prendere una crema consistente.
Versate l' olio nella pentola e portate sul fuoco. Appena scaldato, aggiungete la pancetta e saltate per qualche minuto, fino a cominciare a rosolare. Eliminate la pancetta e tenetela da parte. Aggiungete il riso e saltate fino a diventare transparente. Sfumate col vino e lasciate evaporare l' alcool. Salate e pepate a piacere e cominciate ad aggiungere il brodo caldo a mestoli, continuando la cottura del risotto come al solito (vedi come qui).
Quando il riso sarà cotto, ritirate dal fuoco e proseguite con la mantecatura. Aggiungete il composto delle uova e mescolate, preferibilmente senza mestolo, semplicemente muovendo la pentola dietro-front con colpi brevi. Aggiungete anche la pancetta rosolata.
Servite immediatamente, spolverando di qualche giretto al mulino di pepe nero.
Preparazione :
Tagliate la pancetta a pezzettini. Potete comprare la pancetta ad una sola fetta, io l' avevo già affettata.
Sbattele leggermente i tuorli con la panna. Aggiungete il parmigiano e mescolate fino a prendere una crema consistente.
Versate l' olio nella pentola e portate sul fuoco. Appena scaldato, aggiungete la pancetta e saltate per qualche minuto, fino a cominciare a rosolare. Eliminate la pancetta e tenetela da parte. Aggiungete il riso e saltate fino a diventare transparente. Sfumate col vino e lasciate evaporare l' alcool. Salate e pepate a piacere e cominciate ad aggiungere il brodo caldo a mestoli, continuando la cottura del risotto come al solito (vedi come qui).
Quando il riso sarà cotto, ritirate dal fuoco e proseguite con la mantecatura. Aggiungete il composto delle uova e mescolate, preferibilmente senza mestolo, semplicemente muovendo la pentola dietro-front con colpi brevi. Aggiungete anche la pancetta rosolata.
Servite immediatamente, spolverando di qualche giretto al mulino di pepe nero.
Εξαιρετική ιδέα να μετατρέψεις την λατρεμένη καρμπονάρα σε ακαταμάχητο ριζότο!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜου αρέσει πολύ!!!
Καλημέρα Μαρίνα!!!!
Ευχαριστω Χρυσαυγη μου!
ΔιαγραφήΕιναι εξ' ισου νοστιμο πιατο και γινεται και πολυ γρηγορα!
Φιλακια!!!
Ένα μπωλ με την δυναστεία της ακαταμάχητης ιταλικής γεύσης να δεσπόζει σε πρωτεύοντα ρόλο!Σε ριζότο,γιατί όχι?????
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαταπληκτική εικονογράφιση μιας γενναιόδωρης σε νοστιμιά συνταγής,που με ευκρίνεια και ειλικρίνεια διαφημίζει την εγγυημένη γεύση ενός παραδοσιακού πιάτου.
Μία νόστιμη διαπλάτυνση σε ένα άλλο,εξίσου αγαπημένο είδος τροφίμου,που συναγωνίζεται επάξια την παράδοση και αφήνει τα καταιγιστικά γευστικά της οφέλη στον ουρανίσκο.
Μπράβο Μαρίνα!!!!!Προσωπικά θα το έτρωγα μόνο του με μία απλή πράσινη σαλάτα.
Καλό μεσημέρι!Φιλιά πολλά,πολλά!!!!!
Ειναι τοσο πλουσια η γευση του και σε κατακλυζει τοσο ολοκληρωτικα, που δεν θες να την μπερδεψεις με τιποτε αλλο, για να μην χασεις την αισθηση αυτης της μικρης γευστικης ηδονης!
ΔιαγραφήΦιλια πολλα!
Να που η αγαπητή καρμπονάρα γίνεται και με αυτόν τον τρόπο! Πολύ έξυπνη η συνταγή σου και φυσικά μια καρμπονάρα είναι πάντα νόστιμη!Μπράβο Μαρίνα! Καλό απόγευμα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜια απλη χωριατικη συνταγη που με τον απιθανο γευστικο συνδυασμο της εχει κερδισει παγκοσμια εκτιμηση στην γαστρονομια... ακομη ενα μικρο γευστικο ιταλικο θαυμα!
ΔιαγραφήΑπό τα πιο όμορφα χυλωμένα ριζότο, και αν κρίνω από τα υλικά εξαιρετικής νοστιμιάς!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά Μαρίνα μου, καλό μεσημέρι!
Βοηθανε και τα υλικα της συνταγης στην τελεια mantecatura ...
ΔιαγραφήΦιλακια Ελενα μου!
Wow! Καλά, θα δοκιμαστεί σίγουρα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕλενη μου γλυκεια!
Διαγραφήτελειο μαρινα!
ΑπάντησηΔιαγραφήη καρμποναρα δεν απογοητευει ποτε!!! :)
Μπράβο, Μαρίνα μου! Εξαιρετική πρόταση αλλά και εξαιρετική παρουσίαση!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι να πω και για το λαχταριστό αποτέλεσμα!
Φιλάκια πολλά
Ως λάτρης της καρμπονάρα σίγουρα θα το δοκιμάσω! Μου έδωσες μια πολύ όμορφη ιδέα που σίγουρα και τα παιδάκια μου θα την λατρέψουν!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ
goloso pure questo! gnam!
ΑπάντησηΔιαγραφήA rileggerci presto tra ricette e sorrisi :-D