ΜΠΙΣΚΟΤΑΚΙΑ ΜΕ ΑΛΕΥΡΙ ΑΠΟ ΚΑΣΤΑΝΑ
Λαχταριστές μικρές μαλακές μπουκίτσες με πλούσια γεύση κάστανο και άρωμα δεντρολίβανο.
Τα κάστανα τα λατρεύω, αλλά δυστυχώς δεν μπόρεσα να τα απολαύσω ούτε και φέτος. Κατ' αρχήν είναι πανάκριβα, αλλά ακόμη και όταν αποφάσισα να αγοράσω, μετά βίας κατάφερα να βρώ καμμιά δεκαριά γερά στο κιλό, ανάμεσα σε σκουληκιασμένα και μουχλιασμένα.... Ετσι απογοητεύτηκα και δεν ξαναπήρα.
Ηθελα όμως να φτιάξω ντε και καλά μπισκοτάκια με γεύση κάστανο. Αφού κατάφερα να ανακαλύψω το ιταλικό αλεύρι απο κάστανα και στην Θεσσαλονίκη, προμηθεύτηκα λίγο, για να φτιάξω το αγαπημένο μου castagnaccio, αλλά και ενα ωράιο κεϊκ κάστανο. Δεν είχα παρά να δοκιμάσω να φτιάξω και μπισκότα. Το αλεύρι απο κάστανα είναι αλήθεια οτι κοστίζει αρκετά; θα το βρείτε σε ψαγμένα ντελικατέσεν.
Μπορείτε βέβαια να φτιάξετε τα μπισκότα και σε μεγαλύτερο μέγεθος, εγώ θέλησα να τα κάνω μικρά σαν μπουκίτσες!
Δόση : περίπου 100 μικρά μπισκοτάκια
Βαθμός δυσκολίας : εύκολο
Υλικά : 420 gr αλεύρι απο κάστανα,
180 gr βούτυρο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος,
175 gr ζάχαρη άχνη,
20 gr χαρουπάλευρο (ή κακάο) ,
15 gr μέλι θυμαρίσιο,
1 πρέζα αλάτι,
1 αυγό,
100 gr κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά,
1 κ.γ. αποξηραμένο δεντρολίβανο σε σκόνη.
Προετοιμασία :
Χτυπήστε το βούτυρο με την ζάχαρη, το μέλι και το αλάτι, μέχρι να γίνει σαν κρέμα. Προσθέστε το αυγό και σταδιακά την κρέμα γάλακτος. Κοσκινήστε απαραιτήτως το αλεύρι απο τα κάστανα και το χαρουπάλευρο και προσθέστε τα στο μίγμα, μαζί και με το δεντρολίβανο. Δουλέψτε το μίγμα μέχρι να γίνει μαλακό και ομοιογενές.
Πλάστε μικρά μπισκοτάκια, στο μέγεθος φουντουκιού. Πλατύνετε τα ελαφρά και πιέστε με το δάχτυλο στο κέντρο τους, ώστε να σχηματιστεί μια λακκουβίτσα. Τοποθετήστε τα μέσα σε ενα ταψί, στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.
Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C, στον αέρα, για 15 λεπτά περίπου. Βγάλτε τα μπισκοτάκια απο τον φούρνο και αφήστε τα να κρυώσουν τελείως πρίν τα ξεκολλήσετε απο το ταψί, γιατί αλλιώς θα διαλυθούν.
Διατηρούνται μέχρι και εναν μήνα, καλά κλεισμένα σε ενα κουτί για μπισκότα.
Adoro le castagne! Quest' anno non me le sono godute, siccome in Grecia costano parecchio (6-7 € il chilo) e perdippiù una volta che ho deciso di comprarne, a malapena sono riuscita a trovare una decina che non erano ammuffate... Ma come sapere sceglierle, di solito le conservano per giorni e giorni e si ammufano, si vede anche... Sono riuscita però a trovare della farina di castagne anche qui, e volevo a tutti i costi fare dei biscottini. La ricetta che ho utilizzato per preparare i miei biscottini, è una ricetta di Luca Montersino per i krumiri alla farina di enkir. Ho sostituito la farina di enkir con la farina di castagne e ho aggiunto del rosmarino che ci sta molto bene. Vi presento il risultato della mia sperimentazione!
Dosi : 100 biscottini ca.
Difficoltà : facile
Ingredienti : 420gr di farina di castagne,
175gr di burro a temperatura ambiente,
180gr di zuchero a velo,
15gr di miele di erica,
20gr di farina di polpa di carrube (o cacao),
1 pizzico di sale,
1 uovo,
100gr di panna,
1 cucchiaino di rosmarino essiccato macinato.
Preparazione :
Sbattete il burro con lo zucchero a velo, il miele ed il sale, fino a prendere un composto cremoso. Aggiungete l' uovo e gradatamente la panna. Settacciate la farina di castagne e quella di carrube e aggiungetele al composto insieme al rosmarino tritato. Mescolate fino a prendere un' impasto soffice e omogeneo.
Formate dei bastoncini grossi come un dito e tagliate tanti pezzettini, alla grandezza di una nocciola. Arrotondate tra le dita, schiacciatele lievemene e premete un dito al centro, per formare una conca. Disponete i biscottini su una placca da forno, rivestita di carta antiaderente.
Fate cuocere i buscottini in forno preriscaldato a 180°C, modalità ventilato, per 15 minuti.
Sfornate e lasciateli raffreddare prima di toglieri dalla placca. Appena sfornati e ancora caldi sono molto molli, ma una volta raffreddati induriscono.
Si conservano fino ad un mese, chiusi in una scatola di latta, per biscotti.
Το πόσο αγαπώ τα κάστανα δεν λέγεται!Οι παρτίδες που έτυχε να αγοράσω φέτος είναι αλήθεια ότι με ταλαιπώρησαν,όπως ακριβώς και εσένα Μαρίνα μου!Στις εύλογες απορίες μου σχετικά με την κακή ποιότητα τους,έμαθα ότι τόνοι έφυγαν για τη γειτονική Ιταλία,η οποία καταναλώνει πολύ τον συγκεκριμένο καρπό.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜου άρεσαν πολύ τα μικροσκοπικά σου μπισκοτάκια,πώς θα μπορούσα άλλωστε να αδιαφορήσω..?Θα κάνω τη μισή δόση,αφού τα εκατό θα με βάλουν στον πειρασμό να τα φάω μόνη μου!Θα σου πω εντυπώσεις....
Καλό Σαββατοκύριακο Μαρίνα μου!Φιλιά πολλά,πολλά!
Α ... Φωτεινη μου κι ελεγα οτι εγω φταιω που δεν ξερω να διαλεγω καστανα! Η αληθεια ειναι οτι την πρωτη φορα που αγορασα καστανα φετος, απο εναν παπουλη στην λαϊκη, ηταν υπεροχα, νοστιμα και ουτε ενα χαλασμενο. Δεν μπορεσα ομως να τον ξαναβρω αυτον το παπουλη και απο εκει και περα οτι αγορασα ηταν επιεικως απαραδεκτο. Κριμα γιατι ειχα σχεδια να φτιαξω διαφορα με καστανα...
ΔιαγραφήΔεν ξερω αν τα εστειλαν στην Ιταλια, πολυ περιεργο μου ακουγεται, ειχε αναγκη η Ιταλια απο τα δικα μας καστανα, αυτοι τα κανουν μεχρι και αλευρι... τι να πω. Παντως και η Fabiana στο σχολιο της πιο κατω λεει οτι αντιμετωπισε τα ιδια προβληματα, δηλαδη ηταν χαλασμενα και κοστιζαν που ακριβα .
Ομολογω οτι τα μισα τα ... ξεπαστρεψα μονη μου! Ηταν και μικρουλια και αν ετρωγες ενα - δυο ουτε προλαβαινες να καταλαβεις την γευση (καλα, ξερω οτι ειναι δικαιολογια αυτο!). Εχουν τοσο ... καστανενια γευση, που αποζημιωθηκα πληρως για την ατυχια μου με τα καστανα φετος...
Καλη εβδομαδα πλεον Φωτεινη μου. Ο καλος καιρος μας εβγαλε παλι στον κηπο το Σ/Κ, ειναι εποχη για κλαδεματα και διαφορες αναλογες εργασιες.
Φιλια πολλα!
Απολύτως εθιστικές οι καστανομπουκίτσες σου!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό Σαββατοκύριακο Μαρίνα μου, φιλιά!
Ευχαριστω Ελενακι!
ΔιαγραφήAnche io adoro la farina di castagne e mi stuzzica assai l'accoppiata castagne - rosmarino.
ΑπάντησηΔιαγραφήQuest'anno non ho mai mangiato castagne, anche perchè o non erano belle o costavano care...come da te.
Buon sabato cara.
A rileggerci presto tra ricette e sorrisi :-D
Non avrei mai pensato di accoppiare le castagne con il rosmarino se non avessi preparato l' anno scorso il castagnaccio!
ΔιαγραφήLa prima amica che ha lasciato un commento mi ha informato che quest' anno la Grecia ha esportato delle castagne in Italia - sarà che erano greche quelle che hai assagiato ?? :)
Un abbraccio!
Δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ αλεύρι από κάστανα , (ούτε το είχα ακούσει για να είμαι ειλικρινής) και είμαι τόσο περίεργη τώρα που το ανακάλυψα!! Η συνταγή φαίνεται να είναι πολύ ξεχωριστή και γιαυτό σε συγχαίρω. Θα ήθελα πολύ να τα δοκιμάσω..Φιλάκια
ΑπάντησηΔιαγραφήΕνταξει, το αλευρι απο καστανα δεν ειναι και οτι πιο συνηθισμενο στην Ελλαδα. Εγω βεβαια το ξερω, λογω των δεσμων που εχω με τους ιταλους και λογω της ενασχολησης μου με την ιταλικη κουζινα.
ΔιαγραφήΕιναι πολυ ωραιο υλικο, αν σου αρεσουν δε και τα καστανα, θα το λατρεψεις!
Φιλακια!
Κι εμένα μου αρέσουν τα κάστανα. Ποτέ δεν τα χορταίνω σε όποια μορφή κι άν είναι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα μπισκοτάκια σου φαίνονται πολύ ωραία. Με εντυπωσιάζει η χρήση του δεντρολίβανου. Δεν θα το σκεφτόμουν ποτέ
Φιλιά :)
Μαριον μου κι εγω δεν θα σκεφτομουν ποτε να βαλω δεντρολιβανο, αν δεν ειχα φτιαξει περισυ το castagnaccio (καστανιάτσο υπαρχει η συνταγη στο μπλογκ). Δεν μπορεις να φανταστεις ποσο πολυ τους παει!
ΔιαγραφήΦιλια πολλα!
Χρόνια πολλά Μαρίνα μου! Μαλή χρονιά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΛαχταριστά τα μπισκοτάκια σου! Μόνο που εδώ δεν υπάρχουν κάστανα... Θα ψάξω σε μαγαζιά με υγιεινές τροφές μήπως βρω αλεύρι...
Πολλά φιλάκια
Καλη χρονια Αγγελικη μου!
ΔιαγραφήΑληθεια δεν εχετε καστανα εκει? Ποσο περιεργα ακουγονται καποια πραγματα... Το αλευρι συνηθως ειναι προελευσης Ιταλιας ή Γερμανιας. Το Ιταλικο παντως που χρησιμοποιω ειναι φανταστικο υλικο αλλα βεβαια πανακριβο!
Φιλια!