ΚΑΝΕΣΤΡΕΛΛΙ
Τα
κανεστρέλλι ειναι βουτυρατα μπισκοτακια που λιωνουν στο στομα.
Χαρακτηριστικο ειναι το σχημα τους σαν λουλουδακι με εξι πεταλα. Αυτο το
σχημα ειναι ενα αρχαιο συμβολο της αφθονιας, που βρεθηκε να
απεικονιζεται σε γενοβεζικα νομισματα που χρονολογουνται απο τις αρχες
του Μεσαιωνα. Το ονομα τους εικαζεται οτι προερχεται απο το πανερακι απο
καλαμι ή αχυρο (canestro), μεσα στο οποιο τα εβαζαν για να κρυωσουν και
να τα σερβιρουν. Τα κανεστρελλι απαντουνται σε πολλες περιοχες της
Ιταλιας, σε διαφορες παραλλαγες, αλλα ειναι τυπικα παραδοσιακα
μπισκοτακια της Λιγκούριας (Τζενοβα) και του Πιεμοντε (Τορινο). Ονομαστα
ειναι τα κανεστρελλεττι της Τορριλια, τα οποια εχουν μαλιστα πιστοποιηση
ονομασιας προελευσης.
Η συνταγη που σας παραθετω ειναι απο το επισημο site απο τα κανεστρελλεττι της Τορριλια.
Μη
διαθετοντας το ειδικο κουπ πατ για να φτιαξω το σχημα των μπισκοτων,
αυτοσχεδιασα και ετσι μου βγηκαν καπως περιεργα, δηλαδη εχουν τελικα
πολυ μεγαλη τρυπα στο κεντρο τους, αλλα απο γευση ειναι υπεροχα!
200 gr βουτυρο,
100 gr κρυσταλλικη ζαχαρη,
1 αυγο,
απο 1 ακερωτο λεμονι, το ξυσμα της φλουδας,
3 κουταλια της σουπας ρουμι,
ζαχαρη αχνη.
Παρασκευη :
Κοσκινηστε το αλευρι επανω στην επιφανεια εργασιας, σχηματιζοντας ενα βουναλακι. Προσθεστε το βουτυρο σε κομματακια, τη ζαχαρη, τον κροκο του αυγου, το ξυσμα λεμονιου και το ρουμι. Ανακατεψτε τα υλικα και πλαστε την ζυμη. Τυλιξτε την με μια νωπη πετσετα ή με διαφανη μεμβρανη και αφηστε την για μιση ωριτσα στο ψυγειο.
Με την βοηθεια του πλαστη, απλωστε τη ζυμη σε φυλλο, παχους 0,5 εκ. Με το ειδικο κουπ πατ, σχηματιστε τα κανεστρελλι. Βαλτε τα σε ενα ταψι, στρωμενο με αντικολλητικο χαρτι και περαστε τα με το ασπραδι του αυγου, αφου το χτυπησετε ελαφρα.
Προθερμανετε τον φουρνο στους 140°C. Ψηστε τα κανεστρελλι στον αερα για 25 λεπτα, μεχρι να ροδισουν ελαφρα. Κλειστε τον φουρνο, ανοιξτε την πορτα μια χαραμαδα και αφηστε τα μεσα για ακομη 5 λεπτα. Βγαλτε τα κανεστρελλι και αφηστε τα να κρυωσουν. Πασπαλιστε τα με ζαχαρη αχνη.
Διατηρουνται σε καλα κλεισμενο γυαλινο ή μεταλλικο σκευος, για αρκετες ημερες.
CANESTRELLI
I canestrelli sono biscotti di frolla a forma di fiorellino a 6 punte, che è un antico simbolo di abbondanza. Sono tipici di molte zone d'Italia, ma sono particolarmente diffusi in Piemonte e in Liguria. Famosissimi sono i canestrelletti di Torriglia (u' canestrelletu).
Non disponendo l'apposito tagliapasta per fare i canestrelli, ho improvvisato, cosi i miei canestrelli sono risultati un po' strambi...
Ingredienti : 300 gr di farina 00,
200 gr di burro,
100 gr di zucchero semolato,
1 uovo,
da 1 limone non trattato, la scorza grattugiata,
3 cucchiai di rum,
zucchero a velo.
Preparazione :
Setacciate la farina e disponetela a fontana sul piano di lavoro. Unite lo zucchero, il burro a pezzetti, il rosso dell'uovo, la scorza grattugiata del limone ed il rum ed impastate. Avvolgete l'impasto in un panno o in pellicola transaprente e lasciatelo riposare nel frigo per mezz'oretta.
Stendete la pasta con il mattarello allo spessore di 0,5cm e con l'apposito tagliapasta ritagliate i biscottini. Disponeteli sulla placca da forno, rivestita di carta da forno antiaderente, e spenellateli con l'albume dell'uovo, sbattuto leggermente.
Riscaldate il forno ai 140°C. Infornate e cuocete per 25 minuti, in forno ventilato, fino a prendere colore. Spegnete il forno, aprite lo sportello a fessura e lasciateli stare per 5 minuti ancora. Sfornate, lasciateli raffreddare e cospargeteli di zucchero a velo.
Si conservano per parecchi giorni, chiusi in un contenitore di vetro o di latta.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!
Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.
Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.
All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.