23

ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΣΟΚΟ-ΜΠΑΝΑΝΑ // CONFETTURA DI BANANE AL CIOCCOLATO


ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΣΟΚΟ-ΜΠΑΝΑΝΑ

Θυμαστε την μαρμελαδα belle Hélène? Καραμελλωμενα κομματια απο αχλαδι, βουτηγμενα μεσα σε λαχταριστη σοκολατα, φτιαγμενα με τις οδηγιες της μοναδικης μαστορισσας της μαρμελαδας, της Christine Febrer! Μιλωντας για την μοναδικη αυτη μαρμελαδα με τον μικροτερο απο τους ... αντρες μου, τον Χρηστο μας, ηρθε η εμπνευση να αντικαταστησω το αχλαδι με μπανανα, καθως ο συνδυασμος μπανανα - σοκολατα ειναι ο αγαπημενος του! Βεβαια, η μπανανα δεν εχει ζουμακι οπως το αχλαδι, και ηταν ενα θεμα για την δημιουργια του σιροπιου, μεσα στο οποιο θα καραμελλωσουν τα κομματακια του φρουτου, οποτε προσεθεσα και χυμο προτοκαλιου. 
Το αποτελεσμα ειναι μια φανταστικη μαρμελαδα απο καραμελλωμενα κομματακια μπανανας, με ελαφρυ αρωμα πορτοκαλιου, καλυμμενα απο λαχαριστη σοκολατα. Ονειρο σας λεω! Ο Χρηστος κανει μακροβουτια με το κουταλι μεσα στο βαζο και την εξαφανιζει στο αψε σβησε! Και αφου ο εφευρετης ηταν ο Χρηστος, σκεφτηκα να την ονομασω ... μαρμελαδα beau Chris, κατα το belle Hélène της διασημης ... συγγενους της!

Δοση : περιπου 1,5 Lt μαρμελαδα
Βαθμος δυσκολιας : μετρια δυσκολο
Υλικα : 1300 gr μπανανες (1 Kg καθαρη σαρκα),
                1 πορτοκαλι ακερωτο,
                750 gr ζαχαρη κρυσταλλικη,
                τον χυμο απο ενα μικρο λεμονι,
                250 gr κουβερτουρα καλης ποιοτητας 70% περιεκτικοτητα σε κακαο.
Προετοιμασια : 
Διαλεξτε ωριμες μπανανες αλλα σφιχτες και χωρις μαυριλες. Καθαριστε τες και κοψτε τες σε μικρα κομματακια. Βαλτε τα σε ενα σκευος, περιχυστε τα με τον χυμο απο το πορτοκαλι και το λεμονι και καλυψτε  με την ζαχαρη. Αφηστε τα να σταθουν για ενα διωρο σε δροσερο μερος. .
Μεταγγιστε το μιγμα σε μια κατσαρολα με χοντρο πατο, προσθεστε το ξυσμα απο το πορτοκαλι και βαλτε την στη φωτια. Μολις παει να βρασει το μιγμα, κατεβαστε το απο την φωτια και προσθεστε την κουβερτουρα τριμμενη. Ανακατεψτε μεχρι να διαλυθει τελειως. 
Μολις κρυωσει το μιγμα, μεταγγιστε το σε ενα γυαλινο σκευος, σκεπαστε το με ενα κομματι αντικολλητικο χαρτι και αφηστε το να σταθει σε δροσερο μερος, για 12 ωρες (ολο το βραδυ). 
Μεταγγιστε το μιγμα στην κατσαρολα και βαλτε την στη φωτια. Αφηστε να βρασει 5 λεπτα και κατεβαστε το απο την φωτια. Μολις αρχισει να χλιαρινει βαλτε το να βρασει για ακομη 5 λεπτα. Προσοχη, επειδη το μιγμα ειναι αρκετα πηχτο, ανακατευετε συνεχως, ωστε να μην πιασει στον πατο της κατσαρολας. .
Οσο η μαρμελαδα ειναι ακομη καυτη, γεμιστε αποστειρωμενα βαζακια, κλειστε τα καπακια, αναποδογυριστε τα και αφηστε τα να κρυωσουν αναποδογυρισμενα, ωστε να κονσερβοποιηθουν. Αφηστε την μαρμελαδα να σταθει 24 ωρες πριν την δοκιμασετε. 
Απλα υπεροχη, μπορειτε να την απολαυσετε ειτε μονη της, ειτε να γαρνιρετε ταρτες, παγωτο κτλ.


CONFETTURA DI BANANE AL CIOCCOLATO

Tempo fa, parlando della confettura belle Hélène  con Chris, il più giovane dei miei uomini, è nata l'idea di preparare una confettura di banana e cioccolato, combinazione adorata da Chris. 
Così, seguendo sempre il modo di preparazione di Christine Febrer, ho pensato di sostituire la pera con la banana, ma siccome la banana è piuttosto asciutta, ho pensato di aggiungere anche succo d'arancia. Il risultato è stato una confettura stupenda, con pezzeti di banana caramellati, profumati di arancia e ricoperti di un ricco sciroppo al cioccolato. Chris l'ha adorata e i barratoli finiscono in un batter d'occhio! E siccome l'inventore di questa confettura è stato proprio lui, ho pensato di chiamarla confettura ... beau Chris, e condividere la bellezza di Elena (belle Hélène), la celebre fonte della mia ispirazione!

Dosi : ca 1,5 Lt di confettura
Difficoltà : media
Ingredienti : 1300 gr di banane,
                             1 arancia bio,
                              750 gr di zucchero semolato,
                              il succo da un limone piccolo,
                              250 gr di cioccolato fondente a 70% cacao.
Preparazione : 
Scegliete delle banane mature ma sode e senza marciumi. Sbucciatele e tagliate la polpa a pezzetti. Poneteli in un recipiente, irrorate con il succo del limone e dell'arancia e cospargete di zucchero. Lasciate riposare in luogo fresco, per un paio d'ore. 
Travasate in una pentola a fondo spesso, aggiungete la scorza grattugiata dell'arancia e portate sul fuoco. Appena comincia a fremere, ritirate dal fuoco e aggiungete il cioccolato tritato. Mescolate fino al completo scioglimento. 
Lasciate raffreddare, travasate in un recipiente di vetro, coprite con un pezzo di carta antiaderente e lasciate riposare in luogo fresco per 12 ore (tutta la notte). 
Travasate di nuovo nella pentola e portate sul fuoco. Lasciate cuocere per 5 minuti e ritirate dal fuoco. Lasciate riposare e portate di nuovo sul fuoco. Lasciate cuocere per ancora 5 minuti. Siccome il composto è abbastanza denso, mescolate continuamente per non lasciare attaccare la confettura sul fondo. 
Ritirate dal fuoco e subito riempite i barattoli sterilizzati che avete già pronti. Chiudete i coperchi, capovolgete e lasciate raffreddare capovolti. lasciate riposare per 24 ore, prima di assaggiarla.
Questa confettura è favolosa, potete assaporarla da sola, utilizzarla per guarnite torte, crostate o accompagnare gelati e budini.


23 σχόλια:

  1. Καταλαβαίνεις βέβαια ότι η σημερινή ανάρτηση είναι ο απόλυτος πειρασμός... Θα χτυπήσει κόκκινο η ζυγαριά μου και θα φταις εσύ με τις λιχουδιές σου! Πραγματικά τέλεια ιδέα! Μπράβο και στους δυο σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν καταλαβαινω λεει... η πρωτη δοση δεν εφτασε ουτε για ζητω, εφτιαξα ακομη 2 κιλα και τα βαζακια αδειαζουν με ιλλιγειωδεις ρυθμους... Και η εμπνευση ηρθε απο το τιποτα, απο περιεργεια εψαξα αν υπαρχει κατι παρομοιο απο συνταγη στο ιντερνετ, αλλα τετοια μαρμελλαδα με κομματακια μπανανα δεν βρηκα πουθενα!

      Διαγραφή
  2. Ο συνδυασμός σοκολάτας -μπανάνας από τους πιο γευστικούς!!!Και η σκέψη να τον χρησιμοποιήσεις σε μαρμελάδα-κρέμα πολύ ευφάνταστη και πρωτότυπη.
    Δεν απορώ για τον βενιαμίν της οικογενείας Χρήστο,που τον απήλαυσε με το κουτάλι..Οι νόστιμες λιχουδιές έτσι πρέπει να καταναλώνονται!!!
    Μαρίνα μου, η συγκεκριμένη μαρμελάδα φαντάζομαι μπορεί άνετα να χρησιμοποιηθεί και σε τούρτες ή τάρτες..ή ακόμα και σαν επίστρωση σε αναλόγου γεύσης κέικ!
    Όπως και να έχει πάντως πρόκειται για μια ιδιαίτερα νόστιμη πρόταση που ο καθένας την γεύεται κατά το δοκούν.Φιλάκια πολλά,πολλά.
    ΥΓ.Έψαχνα για μεγάλο διάστημα γάλα εβαπορέ στο Τορίνο και δεν μπορούσα να βρω,μάλλον γιατί δεν γνωρίζω πως να το ζητήσω..Μήπως μπορείς να με βοηθήσεις???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν περισσεψει Φωτεινη μου, σιγουρα μπορει να χρησιμοποιηθει σε διαφορα παρασκευασματα ή να συνοδεψει κρεμς και παγωτα.
      Το εβαπορε λεγεται condensato ή concentrato αλλα και evaporato. Νομιζω ομως οτι συνηθως περιεχει ζαχαρη, δεν ειναι οπως εδω που το ζαχαρουχο ειναι πιο σπανιο, γι'αυτο καλυτερα να διευκρινισεις αν το θες με ή χωρις ζαχαρη (zuccherato - non zuccherato).
      Καλο μεσημερι!

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ Μαρίνα μου για την άμεση απάντηση.Θα ξαναεπιχειρήσω..αυτή τη φορά πιο ενημερωμένη!
      Φιλάκια πολλά.

      Διαγραφή
  3. Με σοκολάτα έχω φτιάξει μανταρίνι και μας άρεσε πολύ.
    Με τις μπανάνες έχω ένα θέμα τελευταία, κάτι δεν μου αρέσει κι αποφάσισα για φέτος να μην ξαναγοράσω.
    Αλήθεια Ελληνικές έχει δει κανείς πουθενά;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εχεις δικιο για τις μπανανες Ξανθη, δεν ειναι ολες καλες αυτες που κυκλοφορουν, καποιες ειναι σκετο χορτο.
      Ελληνικες μπανανες μαλλον μονο στην Κρητη θα βρεις...

      Διαγραφή
  4. Αυτή τη μαρμελάδα πρέπει να τη φτιάξω οπωσδήποτε!
    Όχι μόνο με τρελαίνει ο τίτλος της, αλλά ο συγκεκριμένος συνδυασμός είναι ο αγαπημένος του Κωστή! Περιττό να σου πω ότι ήδη τη φαντάζομαι απλωμένη πάνω σε γλυκά ψωμάκια και τσουρέκια!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν αρεσει στον Κωστη αυτος ο συνδυασμος, ειμαι σιγουρη οτι θα ξετρελλαθει με την μαρμελλαδα.
      Φιλακια!

      Διαγραφή
  5. Μαρίνα μου φαίνεται τέλεια!Τρελαίνομαι για το συνδυασμό μπανάνα- σοκολάτα!!!Τη φαντάζομαι επάνω σε κέικ...θα ταιριάζει καταπληκτικά!!!
    Φιλιά πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν ξερω αν θα μεινει για να την βαλεις και πανω στο κεϊκ... Αν σου αρεσει Ελενη μου ο συνδυσμος δοκιμασε την αμεσα!
      Καλο απογευμα!


      Διαγραφή
  6. Φανταστική!!!!!
    Εγώ φτιάχνω μαρμελάδα σοκολάτα-φράουλα, που μας αρέσει πολύ, αλλά και ο συνδυασμός με την μπανάνα αχτύπητος είναι!
    Φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και η σοκολατα-φραουλα καλη ακουγεται, να τη θυμηθω οταν θα ειναι στην εποχη τους!
      Πολλα φιλια Ελενα μου!

      Διαγραφή
  7. Α! με τις δικές μας αρωματικές μπανάνες θα είναι κόλαση... Μόλις έλθουν τα παιδιά θα δοκιμαστεί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πραγματι Βαγγελιω μου, αν ειναι αρωματικες και η μπανανες ειναι ονειρο!
      Η Ξανθη αναρρωτιοταν που θα βρει κρητικες μπανανες...

      Διαγραφή
  8. Ωωωωωω!! Σοκολάτα και φρούτο, ένας συνδυασμός που λατρεύω Μαρίνα μου!!! Ζωγράφισες!!! Πρέπει να έγινε τέλεια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστω Κικη μου!
      Μαλλον παμε για επαναληψη, να φανταστεις νικησε και την μερεντα στις προτιμησεις!

      Διαγραφή
  9. Μαρίνα μας, αυτή είναι μαρμελάδα, που μάλλον ο δικός μου μικρός θα την έτρωγε με το κουταλάκι για γλυκάκι!!!
    Και αυτό δεν είναι και πολύ καλό :-)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν την ξεκινησεις δεν μπορεις να σταματησεις ευκολα και αυτο ειναι ενα προβλημα... :)

      Διαγραφή
  10. che golosità infinita! Come si può resistere? passa un felice weekend Marina, un bacione !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Δεν το πιστεύω !
    Τα πνεύματα μας συναντιούνται...
    Σήμερα έφτιαξα κι εγώ μια κρέμα σοκο-μπανάνα.
    Η μαρμελάδα σου είναι πολύ νόστιμη , τα παιδιά θα την λατρέψουν!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και η Ερη εφτιαξε μαφιν με σοκολατα και μπανανα, τι παθαμε ολες σημερα...
      Πολλα φιλια Σοφακι!

      Διαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.