0

ΤΟ ΜΑΧΛΕΠΙ // MAHALEB O MAHLEPI


ΤΟ ΜΑΧΛΕΠΙ

Το μαχλέπι, γνωστο και ως μαχλάμπ ή μαχλεμπί, ειναι ενα αρωματικο μπαχαρικο, που προεχεται απο το κουκουτσια μια αγριας κερασιας. Η κερασια αυτη, ονομαζεται Prunus Mahaleb ή St.Lucie Cherry (η κερασια της Αγιας Λουκιας) και ειναι αυτοφυης στην Νοτιο-Ανατολικη Ευρωπη και Μεση Ανατολη. Ειναι ενα πολυ ομορφο δεντρακι, που μπορει να το δειτε στα φυτωρια να πωλειται ως διακοσμητικο; ειναι επισης πολυ ανθεκτικο, γι'αυτο το χρησιμοποιουν σαν βαση σε εμβολιασμο για την γνωστη ωποροφορα κερασια. Το ξυλο του ειναι αρκετα συμπαγες και χρησιμοποιειται για να φτιαχνουν πιπες. Τα φρουτα του ειναι μικρα, πολυ σκουρα, σχεδον μαυρα, και πικρα; δεν ειναι πολυ διαδεδομενη η χρηση τους, αλλα μπορει να τα συναντησετε ως μαρμελαδα ή σε αποξηραμενη μορφη, καθως εχουν ενα ιδιαιτερο αρωμα. 
Το μπαχαρικο, προερχεται απο τον πυρηνα του κουκουτσιου. Ειναι ιδιαιτερα αρωματικο, με μπουκετο απο γλυκες νοτες κερασιου και αμυγδαλου. Η γευση του ειναι ευχαριστα πικρη, οπως το πικραμυγδαλο, με νοτες απο ροδονερο. Ειναι προτιμοτερο να αλεθετε τους σπορους του μαχλεπιου λιγο πριν τους χρησιμοποιησετε, ετσι ωστε να διατηρουν ολο το αρωμα τους; γι'αυτο προτιμηστε να αγοραζετε τους ολοκληρους σπορους απο τους ηδη τριμμενους σε σκονη.
Το μαχλέπι, ειναι γνωστο εδω και αιωνες στην ανατολικη γωνια της Μεσογειου και την Μεση Ανατολη; αρχικα το χρησιμοποιουσαν για την παρασκευη αρωματων και επειτα ως μπαχαρικο. Πρωτη χωρα σε παραγωγη μαχλεπιου ειναι το Ιραν και ακολουθουν η Τουρκια και η Συρια. Συνηθως αρωματιζουν γλυκα παρασκευασματα φουρνου, αλλα μπορει να το βρειτε συνδυασμενο και με τυρια ή κρεατικα. Στην Ελληνικη κουζινα χρησιμοποιειται κυριως ως αρωματικο στα γιορτινα ψωμια, δηλαδη τα τσουρεκια και τις βασιλοπιττες. Στην Κυπρο το χρησιμοποιουν στις Πασχαλινες φλαουνες. Στην Αρμενια το χρησιμοποιουν επισης σε ενα Πασχαλινο ψωμι, αναλογο με το δικο μας τσουρεκι. Στην Τουρκια χρησιμοποιειται σε διαφορα, κυριως γλυκα παρασκευασματα. Στην Αιγυπτο, το αναμιγνυουν με μελι, σουσαμι, ξηρους καρπους και ελαιολαδο και φτιαχνουν μια παστα που την σερβιρουν αλειμμενη στο ψωμι, ως επιδορπιο.
Εκτος απο τα ψωμια, κουλουρια και αλλα παρασκευασματα ζυμης, το μαχλεπι ταιριαζει πολυ με τα γαλακτοκομικα προϊοντα. Δοκιμαστε να το χρησιμοποιησετε σε μια κρεμα, την οποια θα την σερβιρετε μονη της, ή θα την χρησιμοποιησετε για να γεμισετε καποια ταρτα. Επισης συνδυαζεται αψογα και με το μελι. Μονο να εχετε υπ'οψιν οτι μπορει να προσδωσει πικρη γευση, γι'αυτο να το χρησιμοποιειτε με συνεση!


MAHALEB o MAHLEPI

Il mahaleb (lo troverete ancora come mahlab, mahalab, mahleb, mahlepi, machlepi), è una spezia ricavata dai semi di una varietà di ciliegio acido il Prunus mahaleb, conosciuto come mahlep, albero maleppo o ciliegio di Santa Lucia. Questo ciliegio è nativo in gran parte dell'Eurasia. E un alberello che puo raggiungere i 12 metri di altezza e si usa anche come ornamentale. Siccome si tratta di un albero resistente, viene usato come base per gli innesti del comune ciliegio da frutta. Poi il suo legno è finemente granulato e viene usato per fare le pipe. I suoi frutti sono scuri, quasi neri, e hanno un sapore amaro. Di solito non vengono consumati, ma nei paesi nativi dell'albero, potete trovarli essicati o utilizzati in confetture. La spezia si ricava dal seme del nocciolo. E molto aromatica, ha un sapore amarognolo con un acceno di un forte gusto acido, e un miscuglio di aromi del ciliegio e della mandorla. In poche parole si tratta di un'armellina con odore molto cartterisitco. Idealmente, si dovrebbe acquistare  il mahaleb come spezia intero, perché cosi manterra il suo sapore molto più a lungo dalla spezia macinata.
Il mahaleb è noto da secoli in Europa Orientale e in Medio Oriente; lo usavano principalmente per preparare profumi e poi come spezia. Iran è il primo paese al mondo nella produzione di mahaleb e seguono la Turchia e Syria. Lo usano di solito in lievitati dolci (biscotti, panetti, brioches) e piu raramente per aromatizzare formaggi e piatti di carne. In Grecia si trova con il nome turco mahlèpi; è una dalle spezie essenziali per la preparazione dei brioche festive : la vassilòpita per Nalate ed il tsurèki per Pasqua. In Cipro ed in Armenia viene usato pure per la preparazione di lievitati tradizionali per Pasqua. In Turchia viene ampiamente usato in vari lievitati dolci. In Egitto poi, preparano una pasta con miele, sesamo, varie noci, olio di oliva e mahaleb; questa pasta viene spalmata su fette di pane e servita come merenda.
Tranne che usato per aromatizzare i vari lievitati, il mahaleb si abbina divinamente con i vari latticini. Provate ad usarlo per aromatizzare le creme che potete usare anche per farcire una crostata. Ancora si abbina con il miele. Il solo accorgimento è che, siccome ha un sapore amarognolo, dovete usarlo con parsimonia.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.