6

ΜΠΡΙΟΣ ΣΕ ΦΕΤΕΣ ΜΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑ // BRIOCHE IN FETTE AL CIOCCOLATO


ΜΠΡΙΟΣ ΣΕ ΦΕΤΕΣ ΜΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑ

Την ιδεα γι'αυτο το μπριος (ή τσουρεκι αν θελετε) την πηρα απο το εξαιρετικο blog, το Le Pètrin (συνταγη : Brioche à partager). Χρησιμοποιησα την δικια μου δοκιμασμενη συνταγη για μπριος και χρησιμοποιησα λευκη και μαυρη κουβερτουρα για το γαρνιρισμα.

Δοση : για 6 ατομα
Βαθμος δυσκολιας : μετρια δυσκολη
Υλικα 
για τη ζυμη μπριος : 200 gr αλευρι δυνατο,
                                      300 gr αλευρι για ολες τις χρησεις,
                                      150 ml χλιαρο γαλα,
                                      20 gr μαγια μπυρας νωπη,
                                      60 gr ζαχαρη αρωματισμενη με βανιλια,
                                      2 μεγαλα αυγα,
                                      60 gr βουτυρο σε θερμοκρασια δωματιου,
                                      1/2 κ.γ. αλατι.
για το γαρνιρισμα : 50 gr λιωμενο βουτυρο,
                                    4 κ.σ. καστανη ζαχαρη απο ζαχαροκαλαμο,
                                    50 gr τριμμενη κουβερτουρα 60% σε κακαο,
                                    50 gr τριμμενη λευκη κουβερτουρα.
Προετοιμασια : 
Διαλυστε την μαγια στο χλιαρο γαλα; αφηστε την να σταθει σε θερμοκρασια πριβαλλοντος, για 15-20 λεπτα. 
Χτυπηστε το βουτυρο με την ζαχαρη μεχρι να ασπρισει. Προσθεστε τα αυγα και χτυπηστε μεχρι να ομογενοποιηθουν. Προσθεστε την μαγια με το γαλα, το αλατι και τα αλευρια. Δουλεψτε τη ζυμη για 5-10 λεπτα, μεχρι να αρχισουν να σχηματιζονται ινες. Σκεπαστε την με υγρο πανι και αφηστε την σε χλιαρο μερος, μεχρι να διπλασιαστει σε ογκο (περιπου 1 ωρα).  
Οταν ειναι ετοιμη η ζυμη, αδειαστε την επανω σε μια αλευρωμενη επιφανεια εργασιας. Ξεφουσκωστε την και ανοιξτε την σε ενα τετραγωνο φυλλο, παχους 1cm. Αλειψτε το φυλλο με το λιωμενο βουτυρο και σκορπιστε απο πανω την ζαχαρη και τα δυο ειδη κουβετρουρας. Κοψτε το φυλλο σε τετραγωνα κομματια, περιπου 10x10cm. Βαλτε τα κομματια ανα 4 το ενα πανω στο αλλο και τοποθετειστε τα "πακετακια" μεσα σε μια φορμα για plum-cake (μακροστενη); εγω τα τοποθετησα ασσυμετρα, μπορειτε ομως και να τα βαλετε και στην σειρα. Βαλτε το σε χλιαρο μερος, μεχρι να διπλασιαστει σε ογκο (περιπου 1 ωρα).  
Προθερμανετε τον φουρνο στους 170°C. Ψηστε το μπριος για 40-45 λεπτα, μεχρι να ροδισει. Βγαλτε το απο τον φουρνο και αφηστε το να κρυωσει. 
Διατηρειται για μερικες ημερες, τυλιγμενο με διαφανη μεμβρανη ή σε πλαστικη σακκουλα για τροφιμα, γιατι οπως ολα τα μπριος, ξεραινεται αν μεινει εκτεθειμενο στον αερα.



BRIOCHE IN FETTE AL CIOCCOLATO

L'idea per questa brioche l'ho presa dal blog Le Pètrin (ricetta : Brioche à partager). Ho usato pero la mia solita ricetta per preparare la brioche e l'ho farcita con due tipi di cioccolato fondente.

Dose : per 6 persone
Difficoltà : media
Ingredienti
per l'impasto : 200 gr di farina manitoba,
                            300 gr di farina 00,
                            150 ml di latte tiepido,
                            20 gr di lievito di birra fresco,
                            60 gr di zucchero vanigliato,
                            2 uova grosse,
                            60 gr di burro a tempratura ambiente,
                            1/2 cucchiaino di sale.
per il ripieno : 50 gr di burro fuso,
                           4 cuccchiai di zucchero di canna,
                           50 gr di cioccolato fondente a 60% di cacao,
                           50 gr di cioccolato fondente bianco.
Preparazione : 
Stemperate il lievito nel latte tiepido; lasciatelo lievitare a temperatura ambiente, per 15-20 minuti. 
Sbattete il burro con lo zucchero vanigliato, fino ad ottenere una crema chiara. Aggiungete le uova e sbattete fino ad amalgamare. Aggiungete il sale e le farine ed impastate. Lavorate l'impasto fino ad incordare. Copritelo con un panno umido e lasciate lievitare in luogo tiepido, fino al raddoppio (un'oretta). 
Rovesciate l'impasto su un piano di lavoro infarinato. Sgonfiatelo e tiratelo in una sfoglia rettangolare, spessa 1cm ca. Spenellate la sfoglia con il burro fuso e cospargete con lo zucchero e i due tipi di cioccolato, tritati finemente. Tagliate la sfoglia a quadrati di 10x10cm ca. Mettete 4 quadrati l'uno sull'altro, formando dei pacchettini. Poneteli dentro uno stampo da plum-cake; io li ho sistemati in modo disordinato, se non vi piace, potete metterli anche in fila. Ponete lo stampo in luogo tiepido e lasciatelo fino al raddoppio (un' oretta). 
Riscaldate il forno a 170°C. Infornate e cuocete per 40-45 minuti, fino a dorare. 
Sfornate e lasciatela raffreddare. 
Si conserva per parecchi giorni, avvolta però con pellicola transparente o chiusa in un saccheto per alimenti,  perchè come tutte le brioche, tende a rinsecchire se rimasta esposta.

6 σχόλια:

  1. Φανταστικό σου έγινε το μπριός. Λαχταριστό, με τόσο ωραία υλικά, σοκολάτες, αρωματισμένη ζάχαρη!! Το βλέπω στις φωτογραφίες και νομίζω ότι το μυρίζω κιόλας. Ωραία συνοδεία για πρωινό και απογευματινο καφεδάκι!! Καλοφάγωτο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @Ειρηνη Ε.
    Καλημερα Ειρηνη μου! Ευχαριστω, ευχαριστω. Ψιχουλο δεν εμεινε, μεχρι το επομενο πρωι το ειχαν καταβροχθισει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η ζύμη αυτή φαίετα απίστευτη!!
    Τόσο λαχταριστά αφράτη!
    Ολο το γλυκό εννοείται φαίνεται υπέροχο, θα το δοκιμάσω και πιστεύω ούτε σε μας θα μείνει ψίχουλο!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Dev'essere buonissimo! Mi piace tanto anche la sua forma!! Un abbraccio e buonissima serata

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @ΕΛΕΝΑ
    Αυτη η ζυμη ειναι οντως μεγαλη επιτυχια και ειναι η αγαπημενη μου. Ευχαριστω Ελενη μου, οταν το δοκιμασεις να μου πεις εντυπωσεις

    @Βάσω - Οι ιστορίες της μαμάς μου
    Ευχαριστω Βασω μου!

    @marifa79
    Grazie sei tanto gentile!
    Buona serata anche a te!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.