ΑΡΙΆΝΙ
Το αριάνι ή αϊράνι (τουρκικα ayran), γνωστο και ως ξυνογαλα, παρ' ολο που δεν ειναι ακριβως το ιδιο πραγμα, ειναι ενα κρυο ροφημα, που παρασκευαζεται απο γιαουρτι με προσθηκη κρυου νερου και αλατιου. Η προσθηκη αλατιου στο γιαουρτι, εχει ριζες σε μακρινες εποχες, και γινοταν με σκοπο την διατηρηση του για μακρυτερο χρονικο διαστημα.
Το αριανι εχει καταγωγη απο την Τουρκια, που ειναι και ο μεγαλυτερος παραγωγος αλλα και καταναλωτης, παγκοσμιως. Ειναι πολυ δημοφιλες στην Μεση Ανατολη, την Κεντρικη Ασια αλλα και στην Νοτιο-Ανατολικη Ευρωπη. Στις τουρκικες επαρχιες, το αριανι ειναι το κυριο ποτο που προσφερουν στους επισκεπτες (μην ξεχνατε οτι απαγορευεται και το αλκοολ, λογω θρησκειας).
Παρασκευαζεται κυριως απο αγελαδινο ή προβειο γαλα, σπανιωτερα απο κατσικισιο, αλλα και απο γαλα καμηλας (δρομαδας). Αναλογα με το γαλα που χρησιμοποιειται, εχει συσταση πιο πυκνη ή πιο αραιη και σχηματιζονται στην επιφανεια του φουσκαλες ή αφρος. Σε μερικες χωρες (Αρμενια, Αφγανισταν και Ιραν) χρησιμοποιουν στην παρασκευη του νερο με ανθρακικο, οποτε δινει μια αισθηση πιο δροσιστικη και ειναι πιο χωνευτικο. Στην Ινδια υπαρχει ενα παρομοιο παρασκευασμα, που ειναι γνωστο με το ονομα λάσσι.
Το αριανι, σερβιρεται συνηθως πολυ κρυο και συνοδευει ψητα κρεατα η πιλαφια. Θεωρειται ιδανικο για να μετριασει την αισθηση καψιματος απο την καταναλωση πολυ πικαντικων φαγητων. Η σοφια της παραδοσης με την απλη αναμειξη τριων υλικων, δημιουργησε ενα πολυ εξελιγμενο επιστημονικα συμπληρωμα διατροφης : ειναι οντως πολυ πλουσιο σε προβιοτικα και πρεβιοτικα απο την καλυτερη πηγη που ειναι το γιουρτι; επισης ειναι συμπληρωμα ηλεκτρολυτων (αλατιου) που βοηθαει στην αντιμετωπιση της αφυδατωσης απο την υπερβολικη εφιδρωση. Το αριανι, ειναι ισως το μονο δρορσιστικο ροφημα που δεν περιεχει καθολου ζαχαρη! Επιπλεον, το αριανι, μπορει να καταναλωθει και απο ατομα που εχουν δυσανεξια στην λακτοζη.
Το αριανι στην Ελλαδα, θα το βρειτε ετοιμο, καθως το παρασκευαζουν καποιες παραδοσιακες γαλακτοβιομηχανιες. Ειναι γενικα πιο διαδεδομενο στην Μακεδονια και την Θρακη, που κουβαλανε και τις παραδοσεις απο τους προσφυγες εξ'ανατολων.
Μπορειτε ευκολα να παρασκευασετε αριανι στο σπιτι, σας παραθετω την βασικη συνταγη για 4 φλυτζανια :
2 1/2 φλυτζανια παραδοσιακο γιαουρτι προβειο ή αγλαδινο,
1 1/2 φλυτζανι κρυο νερο,
1 κουταλακι του τσαγιου αλατι.
Βαζετε ολα τα υλικα στο μπλεντερ και χτυπατε για 30-40 δευτερολεπτα. Σερβιρετε το με μερικα παγακια και λιγα φυλλαρακια φρεσκιας μεντας. Καταναλωστε το γενικα σε συντομο χρονικο διαστημα.
Το ετοιμο αριανι που θα βρειτε στο εμποριο, διατηρειται στο ψυγειο και σερβιρεται κρυο. Ειναι, οπως ειπαμε, αριστο δροσιστικο ροφημα, αντιμετωπιζει την διψα και ειναι επισης πολυ καλο χωνευτικο.
Πληροφοριες απο : Wikipedia itl
AYRAN
L'ayran è una bevanda a base di yogurt, originaria delle genti Turco-Altaiche. Viene preparata stemprando lo yogurt in acqua e aggiungendo del sale. La pratica di aggiungere sale allo yogurt, ha origini in tempi antichi e aveva la funzione di prolungare il tempo di conservazione.
La Turchia è il primo produttore di ayran al mondo, che è molto popolare nel Medio Oriente, l' Asia Centrale e in Europa sud-orientale. Nella Turchia rurale, l'ayran è la bevanda che viene servita agli ospiti (non dimenticare che l'alcool è proibito, causa la religione musulmana). Oggi viene preparato principalmente con latte vaccino, e tradizionalmente con latte di pecora. Più raramente si usa il latte caprino o il dromedario (dai cammelli). A seconda del latte usato, l'ayran ha una consistenza più o meno densa e puo avere bolle e schiuma. In alcuni paesi (Armenia, Iran e Afghanistan) si usa l'acqua gassata e cosi si ottiene una bevanda di gusto frizzante. In India, esiste una bevanda di consistenza simile che si chiama lassi.
L'ayran viene servito molto freddo, per accompagnare le carni grigliate o piatti di riso. E la bevanda ideale per contrastare la sensazione di bruciore, causata dai piatti molto piccanti della cucina orientale. La saggezza della tradizione culinaria orientale, ha creato un integratore alimentare scientificamente molto studiato : infatti è ricco in prebiotici e probiotici, dalla coltura naturale migliore che esiste : lo yogurt; è ancora un integratore salino, che aiuta a combattere la disidratazione causata dalle abbondanti sudorazioni.
L'ayran è una dalle poche bevande rinfrescanti che non contengono zucchero. Ancora, l'ayran puo essere consumato anche da quelli che soffrono di media intolleranza al lattosio.
In Grecia, alcune aziende tradizionali produttrici di latte, producono anche l'ayran. E piuttosto diffuso nel Nord di Grecia, dove agli inizi del secolo scorso sono rifugiati i profughi di origine greca, dall'oriente (Turchia ed Asia Minore).
Preparare a casa l'ayran è facile. Ecco la ricetta base per 4 tazze :
2 1/2 tazze di yogurt greco tradizionale da latte di pecora o di vacca,
1 1/2 tazza di acqua fredda,
1 cucchiaino di tè del sale.
Frullate tutti gli ingredienti per 30-40 secondi.
Servitelo immediatamente aggiungendo anche cubetti di ghiaccio e foglioline di menta fresca.
Il prodotto industirale che troverete già pronto nel mercato, si conserva nel frigo e viene servito molto freddo. E un ottimo dissetante, digestivo e rinfrescante.
Informazioni tratte da : Wikipedia
mmmm! Chears!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχουμε και ίδια ποτηράκια!
Καλό Σ/Κ
Ζ.
@Kitchen Stories
ΑπάντησηΔιαγραφήΑληθεια? Εγω αυτα τα κουβαλησα απο την Πολη, τα ειδα εκει που σερβιραν το τσαϊ και τα ερωτευτηκα!
Καλο Σ/Κ!
Φιλια
Και τα δικά μου από την Τουρκία είναι και είναι κομπλέ, με τα κουταλάκια και τον μπρούτζινο δίσκο τους!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝαι, πίνουν το τσάι τους σ΄αυτά, στους καφενέδες τους...
Φιλιά.
Ζ.
Πρωτότυπη συνταγή για ξινόγαλο!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε γιαούρτι και νερό μπορεί να έχουμε ξινό ρόφημα ή απλώς ένα δροσερό ρόφημα;
Το κλασσικό ξινό γάλα ( ξινόγαλο) ξέρετε πώς μπορεί να γίνει;
Ευχαριστώ
Το αριανι εχει βεβαια μια οξυτητα λογω του γιαουρτιου, αλλα δεν ειναι ακριβως ξυνογαλα, αν και καποιοι το ονομαζουν και ετσι. Το ξυνογαλα παρασκευαζεται απο φρεσκο αποβουτυρωμενο γαλα, με εναν πιο πολυπλοκο τροπο, παλι με την χρηση της αναλογης οξυγαλακτικης μαγιας, που μπορει να προερχεται και απο παραδοσιακο γιαουρτι. Ενας παρα πολυ απλος τροπος για να παρουμε ξυνογαλα, ειναι να προσθεσουμε λιγο δυνατο ξυδι μεσα σε νωπο γαλα (1 κ.σ. σε ενα ποτηρι γαλα) και να το αφησουμε να σταθει σε δροσερο μερος για τουλαχιστον μια ωριτσα.
Διαγραφή