ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΑΛΑ ΚΑΤΣΑΤΌΡΑ
Σε ελευθερη μεταφραση θα το λεγαμε κοτοπουλο μαγειρεμενο σαν κυνηγι. Στην Ελλαδα ειναι γνωστο και ως κοτοπουλο κατσιατορε. Προκειται για μια παραδοσιακη συνταγη που προερχεται απο την περιοχη την Τοσκανης, αλλα εχει πλεον εξαπλωθει σε ολη τη χερσονησο. Γεννηθηκε μεσα στα σπιτια των χωρικων, απο την εφευρετικοτητα των νοικοκυρων, που με λιγα λαχανικα απο τον κηπο, λιγο κρασακι απο το κελαρι και ενα κοτοπουλακι απο το κοτετσι, εφτιαχναν ενα ξεχωριστο φαγακι για το κυριακατικο τραπεζι. Ακομη και σημερα ειναι το κλασσικο κυριακατικο φαγακι για τα ιταλικα νοικοκυρια.
Την συνταγη την εχουμε ηδη συναντησει στο πεντανοστιμο κουνελακι του κυνηγου . Σας συμβουλευω να δοκιμασετε την συνταγη με κοκορακι αντι για απλο κοτοπουλο. Το κοτοπουλο αλλα κατσατόρα, παραδοσιακα σερβιρεται με αχνιστη πολεντα .
Δοση : για 6 ατομα
Βαθμος δυσκολιας : 2/5
Υλικα : 1 κοτοπουλο,
1 κρεμμυδι,
1 σκελιδα σκορδο,
2 καροτα,
2-3 κλωναρια σελινο,
5-6 κλωναρακια μαϊντανο,
1 κλωναρακι δεντρολιβανο,
400gr πασσατα ντοματας (ντοματα στον τριφτη),
1 ποτηρι κοκκινο ξηρο κρασι,
6 κουταλιες της σουπας παρθενο ελαιολαδο,
αλατι και πιπερι.
Προετοιμασια :
Πλυντε καλα το κοτοπουλο, αφαιρεστε την λαιμο και την πλατη, που δεν εχει κρεας, και κοψτε το υπολοιπο σε μεριδες. Μην αφαιρεσετε την πετσα.
Ψιλοκοψτε το συκωτι απο το κοτοπουλο.
Ψιλοκοψτε ολα τα λαχανικα.
Βαλτε το λαδι σε μια σωτεζα και ροδιστε ελαφρα το κρεμμυδι με το σκορδο. Παραμεριστε το κρεμμυδι στην περιφερεια της σωτεζας και τοποθετηστε στο κεντρο της τα κομματια του κοτοπουλου, βαζοντας τα πρωτα απο την μερια με την πετσα. Αφηστε τα να σωταριστουν καλα απ'ολες τις πλευρες και να παρουν ενα ωραιο χρυσαφενιο χρωμα. Προσθεστε το ψιλοκομμενο συκωτι, το δεντρολιβανο, το σελινο και το καροτο και αφηστε τα να σωταριστουν μεχρι να εξατμιστουν τα υγρα τους. Προσθεστε το κρασι και περιμενετε 1-2 λεπτα να εξατμιστει το αλκοολ. Προσθεσε την ντοματα, αλατι και φρεσκοτριμμενο πιπερι. Σκεπαστε την σωτεζα και αφηστε το φαγακι να σιγοβρασει σε μετρια φωτια, για μιση ωριτσα. Αν στεγνωσει πολυ, προσθεστε 1 κουταλα ζεστο νερο ή ζωμο. Λιγο πριν το κατεβασετε απο την φωτια, προσθεστε τον μαϊντανο.
Αφηστε το να σταθει 10 λεπτα και σερβιρετε το ζεστο.
Οπως ειπαμε, αν θελετε να ακολουθησετε την Ιταλικη παραδοση, θα το συνοδεψετε με ζεστη πολεντα, την οποια θα ετοιμασετε παραλληλα με το κοτοπουλακι. Μπορειτε επισης να το συνοδεψετε με πουρε πατατας, βρασμενες πατατες, ρυζακι πιλαφι ή ζυμαρικα.
Πλυντε καλα το κοτοπουλο, αφαιρεστε την λαιμο και την πλατη, που δεν εχει κρεας, και κοψτε το υπολοιπο σε μεριδες. Μην αφαιρεσετε την πετσα.
Ψιλοκοψτε το συκωτι απο το κοτοπουλο.
Ψιλοκοψτε ολα τα λαχανικα.
Βαλτε το λαδι σε μια σωτεζα και ροδιστε ελαφρα το κρεμμυδι με το σκορδο. Παραμεριστε το κρεμμυδι στην περιφερεια της σωτεζας και τοποθετηστε στο κεντρο της τα κομματια του κοτοπουλου, βαζοντας τα πρωτα απο την μερια με την πετσα. Αφηστε τα να σωταριστουν καλα απ'ολες τις πλευρες και να παρουν ενα ωραιο χρυσαφενιο χρωμα. Προσθεστε το ψιλοκομμενο συκωτι, το δεντρολιβανο, το σελινο και το καροτο και αφηστε τα να σωταριστουν μεχρι να εξατμιστουν τα υγρα τους. Προσθεστε το κρασι και περιμενετε 1-2 λεπτα να εξατμιστει το αλκοολ. Προσθεσε την ντοματα, αλατι και φρεσκοτριμμενο πιπερι. Σκεπαστε την σωτεζα και αφηστε το φαγακι να σιγοβρασει σε μετρια φωτια, για μιση ωριτσα. Αν στεγνωσει πολυ, προσθεστε 1 κουταλα ζεστο νερο ή ζωμο. Λιγο πριν το κατεβασετε απο την φωτια, προσθεστε τον μαϊντανο.
Αφηστε το να σταθει 10 λεπτα και σερβιρετε το ζεστο.
Οπως ειπαμε, αν θελετε να ακολουθησετε την Ιταλικη παραδοση, θα το συνοδεψετε με ζεστη πολεντα, την οποια θα ετοιμασετε παραλληλα με το κοτοπουλακι. Μπορειτε επισης να το συνοδεψετε με πουρε πατατας, βρασμενες πατατες, ρυζακι πιλαφι ή ζυμαρικα.
Προτεινομενο κρασι : απαραιτητως ενα ωραιο κοκκινο Chianti, απο την Τοσκανη, απ'οπου και καταγεται η ωραια αυτη συνταγη.
POLLO ALLA CACCIATORA
Il pollo alla cacciatora è una ricetta tipica toscana, anche se oggi è diffusa in tutta la penisola, e soprattuto in Nord. Questo piatto semplice ma saporito, viene dalla cucina rustica : le brave massaie con pochi ingredienti ritrovabili nella capagna : qualche verdura dall'orto, un po' di vino dalla cantina e una gallina dal pollaio, preparavano un secondo gustoso per il pranzo di domenica o per i giorni di festa.
Questa ricetta l'abbiamo gia vista al coniglio alla moda della caccia delle sorelle Simili. Consiglio di provarla con il galletto! Certo, il pollo alla cacciatora, viene servito con polenta ancora fumante.
Questa ricetta l'abbiamo gia vista al coniglio alla moda della caccia delle sorelle Simili. Consiglio di provarla con il galletto! Certo, il pollo alla cacciatora, viene servito con polenta ancora fumante.
Dose : per 6 persone
Difficoltà : 2/5
Ingredienti : 1 pollo,
1 cipolla,
1 spicchio d'aglio,
2 carote,
2 gambi di sedano,
1 ciuffo di prezzemolo,
1 rametto di rosmarino,
400 gr di pomodori pelati o passata di pomodoro,
1 bicchiere di vino rosso secco,
6 cucchiai di olio di oliva,
sale e pepe.
Preparazione : Prima di tutto, lavate bene il pollo ed eliminate il collo e la parte della schiena che non ha molta carne. Tagliate il resto a pezzi. Non eliminare la pelle.
Tritate finemente il fegato del pollo.
Tritate tutte le verdure.
Versate l'olio in un tegame e fate appena rosolare la cipolla insieme all'aglio. Scostateli sui bordi della padella, e nel suo centro ponete i pezzi di pollo, prima dal lato con la pelle: Lasciateli soffrigere da tutti i lati, fino a prendere un colore dorato. Aggiungete il fegato, il rosmarino, la carota ed il sedano. Lasciate soffrigere fino ad evaporare i loro liquidi. Sfumate con il vino e lasciate evaporare l'alcool. Aggiungete i pomodori tagliati a pezetti, o la passata, salate e pepate. Coprite la padella con il suo coperchio e lasciate cuocere, a fuoco moderato, per mezz'oretta. Se diventi molto asciutto, aggiungete un mestolo di acqua o brodo caldi. Poco prima di ritirare dal fuoco, aggiungete il prezzemolo tritato. Ritirate dal fuoco e lasciatelo stare per 10 minuti.
Servitelo caldo.
Come abbiamo già detto, tradizionalmente, viene servito con polenta appena cotta. Potete ancora accompagnarlo con purea di patate, patate lessate, riso pilaf o pasta.
Vino cosigliato : non posso pensare ad altro che ad un Chianti rosso...
Πολύ νόστιμο φαγάκι, Μαρίνα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε το ζουμάκι του, για 'βούτες'.
Και η πολέντα εξαιρετική.
Φιλιά.
Nα πόσο υπέροχα ταιριάζει η πολέντα με αυτό το λαχταριστό πιάτο!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜου αρέσει πολύ που μας γνωρίζεις παραδοσιακές συνταγές της Ιταλίας που δεν γνωρίζαμε, αλλά που είναι τόσο κοντά στις δικές μας γευστικές προτιμήσεις!
Φιλιά!
Το λατρεύω αυτό το πιάτο με τα λαχανικά και τα μυρωδικά του!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈνα διάστημα παλιότερα το τρώγαμε σχεδόν καθημερινά, τέτοιο εθισμό είχαμε πάθει!
Μου το θύμισες τώρα και κάτι πρέπει να κάνω για αυτό!
Φιλιά Μαρίνα μου!
@Στέλλας Κουζινομπερδέματα
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστω Στελλα μου. Το ζουμακι του ειναι το κατι αλλο, μιλαμε για πολλη νοστιμια!
@ΕΛΕΝΑ
Η πολεντα ηταη η ... εισαγωγη για το κοτοπουλακι! Νομιζω οτι εχουν καποιους θησαυρους στην κουζινα τους, που αξιζει τον κοπο να γνωρισουμε. Παρ'ολο που τωρα πια το γνωριζω, με ενθουσιαζει το γεγονος οτι με λιγα και απλα υλικα δημιουργουν τοσο νοστιμα πιατα!
@Ερμιονη
Εγω το κανω και με το κουνελακι και ειναι εξ'ισου γευστικο.
Φιλακια!
Άλλη μια ωραία συνταγή για κοτόπουλο. Τα υλικά της, "δείχνουν", ένα πολύ νόστιμο και αρωματικό φαγητό. Βέβαια, σύμφωνα με την Ιταλική παράδοση, ζητά την συνοδεία της πολέντα, αλλά και με πατατούλες τηγανητές μια χαρά μου φαίνεται. Με τέτοια σάλτσα μάλιστα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό σου βράδυ.