PLUM CAKE ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΚΑΙ ΚΑΦΕΣ
Οταν πουμε plum cake (πλαμ κεϊκ), αλλο πραγμα θα καταλαβουν αν ειστε στην Αγγλια και αλλο αν ειστε την Ιταλια. Στην Αγγλια plum cake ή plum kuchen λενε ενα ειδος ταρτας ή φλαν (επι το γαλλικοτερον), που οι Αγγλοι υιοθετησαν απο την γερμανικη κουζινα; παρακευαζεται απο ζυμη με μαγια, στην οποια βυθιζουν κομματια φρουτων και ειδικοτερα δαμασκηνα (plum = δαμασκηνο). Στην Ιταλια ομως, εννοουν ενα υγρο κεϊκ με σπογγωδη υφη, το οποιο εχει το μακροστενο σχημα του τουβλου. Μπορει να περιεχει γιαουρτι, λεμονι ή οποιοδηποτε αλλο υλικο, εκτος απο δαμασκηνα! Ειτε με τον εναν ειτε με τον αλλον τροπο, γενικα η ζυμη του plum cake ειναι αρκετα ρευστη και οταν ψηθει κραταει μια υγρασια.
Εδω σας παρουσιαζω ενα απιστευτα σοκολατενιο plum cake, αρωματισμενο με λικερ κρεμα καφε. Καθως περιεχει αρκετο αλκοολ, μαλλον δεν ειναι καταλληλο για τα παιδακια. Αν θελετε να παραλειψετε το λικερ, αντικαταστηστε το με κρεμα γαλακτος και για το αρωμα προσθεστε εσανς καφε ή πορτοκαλι.
Δοση : για 8 ατομα
Βαθμος δυσκολιας : μετρια δυσκολο
Υλικα : 150 gr βουτυρο,
200 gr ζαχαρη κρυσταλλικη,
3 μετρια αυγα,
100 ml κρεμα γαλακτος 35% λιπαρα,
100 ml λικερ κρεμα καφε,
30 gr κακαο αγλυκο,
125 gr κουβερτουρα,
250 gr αλευρι για ολες τις χρησεις,
10 gr baking powder.
για το γλασσο : 100 gr λευκη κουβερτουρα,
50 ml λικερ κρεμα καφε.
Προετοιμασια :
Βαλτε την κρεμα γαλακτος και το λικερ σε ενα κατσαρολακι και βαλτε το στη φωτια. Μολις ζεσταθει λιγο (δεν πρεπει να βρασει!) κατεβαστε το απο την φωτια και προσθεστε την κουβερτουρα τριμμενη, το βουτυρο και το κακαο κοσκινισμενο. Αναμειξτε μεχρι να λιωσουν και να γινει ενα ομοιογενες μιγμα.
Χτυπηστε τα αυγα με την ζαχαρη μεχρι να ασπρισουν και να φουσκωσουν. Χτυπωντας συνεχως, προσθεστε το μιγμα της σοκολατας, αφηνοντας το να τρεχει σαν κλωστη. Οταν ομογενοποιηθει, προσθεστε το αλευρι και το baking, κοσκινισμενα, και αναμειξτε.
Βουτυρωστε μια μακροστενη φορμα για plum cake και ριξτε μεσα το μιγμα.
Ψηστε το κεϊκ σε προθερμασμενο φουρνο, στους 180°C για 45-50 λεπτα (δοκιμαστε με μια οδοντογλυφιδα).
Βγαλτε το κεϊκ απο τον φουρνο και αφηστε το να κρυωσει.
Ετοιμαστε το γλασσο : λιωστε την λευκη κουβερτουρα σε μπαιν-μαρι, προσθεστε το λικερ και αναμειξτε.
Ξεφορμαρετε το κεϊκ. Βαλτε το γλασσο της λευκης κουβερτουρας σε ενα λεπτο κορνε ή την ειδικη συριγγα και σχηματιστε τις ριγες.
Βαλτε την κρεμα γαλακτος και το λικερ σε ενα κατσαρολακι και βαλτε το στη φωτια. Μολις ζεσταθει λιγο (δεν πρεπει να βρασει!) κατεβαστε το απο την φωτια και προσθεστε την κουβερτουρα τριμμενη, το βουτυρο και το κακαο κοσκινισμενο. Αναμειξτε μεχρι να λιωσουν και να γινει ενα ομοιογενες μιγμα.
Χτυπηστε τα αυγα με την ζαχαρη μεχρι να ασπρισουν και να φουσκωσουν. Χτυπωντας συνεχως, προσθεστε το μιγμα της σοκολατας, αφηνοντας το να τρεχει σαν κλωστη. Οταν ομογενοποιηθει, προσθεστε το αλευρι και το baking, κοσκινισμενα, και αναμειξτε.
Βουτυρωστε μια μακροστενη φορμα για plum cake και ριξτε μεσα το μιγμα.
Ψηστε το κεϊκ σε προθερμασμενο φουρνο, στους 180°C για 45-50 λεπτα (δοκιμαστε με μια οδοντογλυφιδα).
Βγαλτε το κεϊκ απο τον φουρνο και αφηστε το να κρυωσει.
Ετοιμαστε το γλασσο : λιωστε την λευκη κουβερτουρα σε μπαιν-μαρι, προσθεστε το λικερ και αναμειξτε.
Ξεφορμαρετε το κεϊκ. Βαλτε το γλασσο της λευκης κουβερτουρας σε ενα λεπτο κορνε ή την ειδικη συριγγα και σχηματιστε τις ριγες.
PLUM CAKE CIOCCOLATO E CAFFE'
Il termine plum cake anche se di origine inglese, assume un diverso significato nella lingua inglese chè in quella italiana. Infatti, in lingua inglese per plum cake o plum kuchen, si intende un dolce di origine tedesca, perparato con un impasto contenete lievito e con prugne (appunto plum significa prugna in inglese), che rassomiglia piuttosto ad una crostata. In italiano poi per plum cake si intende un dolce lievitato che ha la consistenza del pan di Spagna; può contenere limone, yogurt o cioccolato ma non le prugne! Viene cotto nell'apposito stampo a casetta. Siccome l'impasto risulta abbastanza fluido, il plum cake risulta morbido e succulente.
In questa ricetta vi presento un plum cake cioccolatoso, aromatizzato con la crema di liquore al caffè. Siccome contiene parecchio alcool, non è indicato per i bambini. Se volete omettere il liquore, potete sostituirlo con la panna e poi aromatizzare con l'estratto di caffè o di arancia.
Dosi : per 8 persone
Difficoltà : media
Ingredienti : 150 gr di burro,
180 gr di zucchero semolato,
3 uova medie,
100 ml di panna,
100 ml di crema di liquore al caffè,
30 gr di cacao amaro,
125 gr di cioccolato fondente,
250 gr di farina 00,
10 gr di lievito chimico in polvere.
per la decorazione : 100 gr di cioccolato fondente biancao,
50 ml di crema di liquore al caffè.
Preparazione :
Mettete la panna ed il liquore in un pentolino e portatelo sul fuoco. Appena sarà scaldato (non deve bollire!), ritiratelo dal fuoco e aggiungete il cioccolato tritato, il burro ed il cacao settacciato. Mescolate fino ad ottenere un composto omogeneo.
Sbattete le uova con lo zucchero, fino a prendere una crema spumosa. Continuando a sbattere, aggiungete a filo il composto del cioccolato. Infine, aggiungete la farina ed il lievito, settacciati, ed amalgamate.
Imburrate uno stampo per plum cake (a casetta). Versateci il composto.
Cuocete in forno preriscaldato ai 180°C per 45-50 minuti (fate la prova dello stecchino).
Sfornate e lasciate raffreddare.
Preparate la glassa per la decorazione : sciogliete il cioccolato fondente bianco in bagnomaria, aggiungete il liquore e mescolate.
Sformate il plum cake. Mettete la glassa in un sac-à-poche a beccuccio sottile o in una siringa e decorate lo plum cake, formando delle strisce.
Mettete la panna ed il liquore in un pentolino e portatelo sul fuoco. Appena sarà scaldato (non deve bollire!), ritiratelo dal fuoco e aggiungete il cioccolato tritato, il burro ed il cacao settacciato. Mescolate fino ad ottenere un composto omogeneo.
Sbattete le uova con lo zucchero, fino a prendere una crema spumosa. Continuando a sbattere, aggiungete a filo il composto del cioccolato. Infine, aggiungete la farina ed il lievito, settacciati, ed amalgamate.
Imburrate uno stampo per plum cake (a casetta). Versateci il composto.
Cuocete in forno preriscaldato ai 180°C per 45-50 minuti (fate la prova dello stecchino).
Sfornate e lasciate raffreddare.
Preparate la glassa per la decorazione : sciogliete il cioccolato fondente bianco in bagnomaria, aggiungete il liquore e mescolate.
Sformate il plum cake. Mettete la glassa in un sac-à-poche a beccuccio sottile o in una siringa e decorate lo plum cake, formando delle strisce.
Φαίνεται πραγματικά απίστευτο!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕντυπωσιακό, ζουμερό, καφε-σοκολατένιο!
Υπέροχο!!!
Φιλιά, καλή βδομάδα!!
@ΕΛΕΝΑ
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστω Ελενα μου!
Καλη εβδομαδα και σε σενα!
Πολύ αφράτο το plum cake. Και εγώ την αγγλική εκδοχή με τα φρούτα, ειδικά τα δαμάσκηνα, ήξερα. Λαχταριστό φαίνεται!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή εβδομάδα.
Con un cake così la mattina comincia alla grande! Altro che che carica :) Te ne rubo una fettina per la colazione di domani :D! Baci, buona settimana
ΑπάντησηΔιαγραφή@Ειρηνη Ε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕ, οι Ιταλοι δεν ξερω πως τα μπερδεψαν τα πραγματα αυτην τη φορα... Εχει πολυ ωραια υφη παντως και νομιζω οτι πετυχα και μια πολυ ιδιαιτερη γευση...
@Federica
Volentieri amica, spero che la tua giornata cominci con tanta energia!
Baci e buona 7imana anche da me!
Μαρίνα μου φαίνεται υπέροχο. Και εγώ περίμενα να έχει δαμάσκηνα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠρέπει να προμηθευτώ λικέρ καφέ..
Μ'αρέσει που δίνεις ενναλακτική αλλά νομίζω ότι με το λικεράκι θα ειναι τέλειο!
Εγω πάντως σε όποια χώρα και να βρεθώ θα το φάω,να είχα ένα κομματάκι τώρα με το καφεδάκι μου....!!!!!!Να είσαι καλά φιλιά!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή@Eri
ΑπάντησηΔιαγραφήΕ, ναι μαλλον θα περεπε να εχει δαμασκηνα για να ειναι plum cake, αλλα καμμια σχεση! Λικερ κρεμας καφε, μπορεις να κανεις αρκετα ευκολα στο σπιτι, δεν χρειαζεται και πολυ χρονο για την ωριμανση.
@Ροδανθη
Να σου στειλω Ροδανθη μου, αλλα μαλλον παμε για τον απογευματινο καφε τωρα...
@Eri
ΑπάντησηΔιαγραφήΕ, ναι μαλλον θα περεπε να εχει δαμασκηνα για να ειναι plum cake, αλλα καμμια σχεση! Λικερ κρεμας καφε, μπορεις να κανεις αρκετα ευκολα στο σπιτι, δεν χρειαζεται και πολυ χρονο για την ωριμανση.
@Ροδανθη
Να σου στειλω Ροδανθη μου, αλλα μαλλον παμε για τον απογευματινο καφε τωρα...
Γεια σου Μαρίνα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΌμορφο κέικ, δελεαστικό.
Η γεύση του καφέ μ΄αρέσει πολύ στα γλυκά!
Ζ.
@Kitchen Stories
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστω Ζαμπια μου! Κι εμας μας αρεσει, να φανταστεις το εχω φτιαξει ηδη δυο φορες μεσα σε μια εβδομαδα!
Φαίνεται τόσο νόστιμο και λαχταριστό!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι αυτό το γλάσο είναι σκέτος πειρασμός! Απίθανο!
Φιλιά Μαρίνα μου!
Un plum cake che ti ricarica solo a guardarlo!! Bellissimo!
ΑπάντησηΔιαγραφήCon l'occasione mi sono salvata anche la ricetta del liquore al caffè, grazie!
Baci
@Ερμιονη
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστω Ερμιονη μου!
Φιλακια!
@ornella
Grazie amica! Questo liquore al caffe io lo preparo spesso, siccome piace tanto a Dimitri!