9

ΤΑΡΤΑ ΜΕ ΚΕΡΑΣΙΑ // CROSTATA DI CILIEGIE


ΤΑΡΤΑ ΜΕ ΚΕΡΑΣΙΑ

Μια υπεροχη, φρουτενια ταρτα με νοστιμη κρεμα και τραγανα κερασακια, που ειναι και η εποχη τους.

Δοση : για 6-8 ατομα
Βαθμος δυσκολιας : 2/5
Υλικα
για την ζυμη της ταρτας : 300 gr αλευρι για ολες τις χρησεις,
                                               150 gr βουτυρο κρυο,
                                               150 gr ζαχαρη κρυσταλλικη,
                                               1 αυγο + 1 κροκο,
                                               1 πρεζα αλατι,
                                               1 βανιλινη.
για τη γεμιση : 250 ml γαλα πληρες,
                            250 ml κρεμα γαλακτος,
                            1 αυγο + 1 κροκο,
                            100 gr ζαχαρη κρυσταλλικη,
                            1 βανιλινη,
                            4 κουταλιες της σουπας γεματες corn flour,
                            300 gr κερασια καθαρισμενα.
επισης : 5 κουταλιες της σουπας χοντροαλεσμενα φουντουκια,
                1 ασπραδι αυγου,
                ζαχαρη αχνη. 
Προετοιμασια : 
Ετοιμαστε την ζυμη για την ταρτα, ακολουθωντας τις οδηγιες που θα βρειτε εδω. Τυλιξτε την ζυμη σε διαφανη μεμβρανη και βαλτε την στο ψυγειο. 
Πλυντε τα κερασια και αφαιρεστε τα κοτσανια και τα κουκουτσια. 
Ετοιμαστε την κρεμα : βαλτε την κρεμα γαλακτος μαζι με την ζαχαρη σε ενα κατσαρολακι και βαλτε την να ζεσταθει, αλλα να  μην βρασει. Διαλυστε το corn flour και την βανιλινη στο κρυο γαλα και προσθεστε τα στο κατσαρολακι ανακατευοντας. Χτυπηστε το αυγο και τον κροκο και προσθεστε τα στην κρεμα, αφηνοντας τα να ρεουν σαν κλωστη και ανακατευοντας συνεχως. Συνεχιστε να ανακατευετε την κρεμα, μεχρι να πηξει. Κατεβαστε την απο την φωτια και προσθεστε τα κερασια. 
Κρατηστε ενα κομματι απο την ζυμη, στο μεγεθος ενος λεμονιου και στρωστε την υπολοιπη μεσα σε μια βουτυρωμενη στρογγυλη φορμα για ταρτες με διαμετρο 27 εκ. Τρυπηστε την ζυμη σε ολη την επιφανεια της με ενα πηρουνι. Σκορπιστε επανω στη ζυμη τις 3 κουταλιες απο τα φουντουκια. Ριξτε απο επανω την κρεμα με τα κερασια, στρωστε την επιφανεια της και σκορπιστε απο επανω τα υπολοιπα φουντουκια. Με την ζυμη που κρατησατε, φτιαξτε λωριδες, τις οποιες θα τοποθετησετε σταυρωτα επανω στην επιφανεια της ταρτας, για να φτιαξετε τα χαρακτηριστικα σχεδια. Χτυπηστε το ασπραδι του αυγου με λιγο νερο και με ενα πινελλο, αλειψτε τα κομματια της ζυμης. 
Ψηστε την ταρτα σε προθερμασμενο φουρνο, στους 180°C, γαι 40 λεπτα περιπου, μεχρι να ροδισει. Βγαλτε την απο τον φουρνο και αφηστε την να κρυωσει. 
Πριν την σερβιρετε, πασπαλιστε με ζαχαρη αχνη.


CROSTATA DI CILIEGIE

Una deliziosa crostata, con le saporite ciliegie che sono di stagione!

Dose : per 8 persone
Difficotà : 2/5 
Ingredienti
per la frolla : 300 gr di farina 00,
                         150 gr di burro freddo,
                         150 gr di zucchero semolato,
                         1 uovo + 1 tuorlo,
                         1 pizzico di sale,
                         1 vanillina.
per la farcia : 250 ml di latte fresco intero,
                           250 ml di panna fresca,
                           1 uovo + 1 tuorlo,
                           100 gr di zucchero semolato,
                           1 vanillina,
                           4 cucchiai colmi di maizena,
                           300 gr di ciliegie denocciolate.
inoltre : 5 cucchiai di nocciole tritate,
                1 albume d'uovo,
                zucchero a velo.
Preparazione : 
Prima di tutto, preparate la pasta frolla, seguendo le istruzioni che troverete qui . Avvolgete la frolla in pellicola transparente e ponetela nel frigo. 
Lavate le ciliegie, eliminate i piccioli e denocciolatele. 
Preparate la crema per la farcitura : versate la panna in una piccola pentola, aggiungete lo zucchero e portatela sul fuoco; attenzione a non lasciarla bollire. Stemperate la maizena nel latte freddo, aggiungete la vanillina e versate il composte nella pentola, mescolando. Sbattete l'uovo con il tuorlo e aggiungete il composto a filo, nella crema. Continuate a mescolare la crema fino a diventare consistente. Ritirate dal fuoco e aggiungete le ciliegie. 
Imburrate uno stampo per crostate di 27cm di diametro.Tenete da parte un pezzo di frolla, alla gendezza di un limone; con il resto tirate una foglia, la quale posizionate nello stampo. Buccherellate la superficie della frolla con una forchetta. Cospargete sulla sua superficie i 3 cucchiai di nocciole tritate. Versateci sopra la crema alle ciliegie, livellate e copargete con il resto delle nocciole. Con la frolla tenuta da parte, formate delle stiscie, le quali posizionate incorciate sulla superficie della crostata, per formare il solito disegno a gratella. Sbattete l'albume dell'uovo con un po' di acqua e spenellate la superficie della frolla. 
Cuocete la crostata in forno preriscaldado ai 180°C per 40 mintui, fino a dorare. Sfornate e lasciatela raffredare. 
Prima di servire, cosparegete con zucchero a velo.


9 σχόλια:

  1. Πωπω... δείχνει τόσο.... μιαμ!!!!!!!!!!!!!!!
    Καλό βράδυ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτή η γέμιση με την κρέμα και τα κεράσια φαίνεται πολύ λαχταριστή!
    Πολύ ωραίο γλυκό και τώρα που τα κεράσια έχουν την τιμητική τους θα είναι υπέροχο!
    Φιλιά Μαρίνα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κάτι έπαθα με που την είδα!!
    Τι υπέροχη κερασοτάρτα!!!
    Κι αυτή η κρέμα φαίνεται τόσο λαχταριστή!!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τα φουντούκια σε κερασόταρτα δεν τα έχω βάλει ποτέ, πως μου έχουν ξεφύγει αλήθεια; Μυγδαλάκια ναι και κουκουράρι επίσης... Αλλά τώρα με βλέπω και για την δικιά σου εκδοχή σύντομα :-) καλή μου Μαρίνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δεν έχω δοκιμάσει ποτέ αλλά πραγματικά η δική σου είναι τόσο λαχταριστή που θα την φτιάξω οπωσδήποτε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @eleni
    Ευχαριστω Ελενη μου!

    @Ερμιονη
    Τα κερασακια ηταν ωριμα και ζουμερα και η κρεμουλα εγινε οντως νοστιμη! Ευχαριστω πολυ Ερμιονη μου!
    Φιλια!

    @ΕΛΕΝΑ
    Να'σαι καλα Ελενα μου! Φιλια κια απο μενα!

    @Penelope
    Κι εγω ξεκινησα να βαλω αμυγδαλα, αλλα τελικα κατεληξα στα φουντουκια! Και το κουκουναρι μου αρεσει, θα το δοκιμασω την επομενη φορα!

    @Βάσω - Οι ιστορίες της μαμάς μου
    Αν και γενικα προτιμαμε τα σοκολατενια γλυκα, αυτη η ταρτα εκτιμηθηκε παρα πολυ απο την ομηγυρη! Βεβαια καλυτερα να καταναλωθει αυθημερον, αν μπει στο ψυγειο μαλλον χανει, γιατι η ζυμη απορροφα υγρασια και δεν παραμενει τραγανη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κερασόπιτα δεν έχω δοκιμάσει ποτέ. Όμως ο ξηρός καρπός με προδιαθέτει πολύ θετικά. Ασε οι φωτογραφίες σου... μπουκιά και συγχώριο!!!

    Πολύ ωραία τάρτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Να που τώρα έχω άλλη μια ωραία συνταγή για τάρτα κεράσι, στη διάθεσή μου. Μου αρέσει πολύ η προσθήκη του φουντουκιού. Κεράσι και φουντούκι, ταιριάζουν, τουλάχιστον για τα δικά μου γούστα. Και αυτή η κρεμούλα... Ωραία η κερασόπιτά σου, τυλιγμένη στην άχνη ζάχαρη!!!!
    Καλό απόγευμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @Χρυσαυγη
    Δοκιμασε την Χρυσαυγη μου, ειμαι σιγουρη οτι θα σου αρεσει! Ευχαριστω για τα καλα σου λογια!

    @Ειρηνη Ε,
    Ευχαριστω Ειρηνη μου! Να πω την αληθεια, η προσθηκη του φουντουκιου ηταν η εμπνευση της στιγμης, αλλα αποδειχτηκε πετυχημενη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.