14

ΜΠΙΣΚΟΤΑΚΙΑ ΒΟΥΤΥΡΟΥ ΓΙΑ ΜΠΙΣΚΟΤΟΜΗΧΑΝΗ // BISCOTTI DI FROLLA ΜΟΝΤΑΤΑ

 
ΜΠΙΣΚΟΤΑΚΙΑ ΒΟΥΤΥΡΟΥ ΓΙΑ ΜΠΙΣΚΟΤΟΜΗΧΑΝΗ

Κλασσικα μπισκοτακια, φτιαγμενα με την ζυμη "παστα φρόλλα", αλλα σε πιο μαλακη μορφη.
Αυτη η συνταγη ειναι ιδανικη για μπισκοτα που παρασκευαζονται με το απλο ή το ειδικο κορνε για μπισκοτα (μπισκοτομηχανη). Τραγανα και βουτυρατα, λιωνουν απολαυστικα στο στομα. Ιδανικα κερασματα για να συνοδεψετε τον καφε ή το τσαι, αλλα και ενα λικερ. Αντι για την κλασσικη βανιλια, τα αρωματισα με ξυσμα πορτοκαλιου, καρδαμωμο και μαστιχα Χιου.
Η συνταγη αυτη γραφτηκε ειδικα για τις μικρες μου ανηψιες και στον μπαμπα τους, που ολοι μαζι ανακατευουν στην κουζινα οταν λειπει η μαμα τους...

Δοση : 100 κομματια περιπου (με το κορνε για μπισκοτα)
Βαθμος δυσκολιας : 1/5
Υλικα : 250 gr βουτυρο σε θερμοκρασια δωματιου,
                  220 gr ζαχαρη αχνη,
                  3 αυγα μετρια,
                  500 gr αλευρι για ολες τις χρησεις,
                  1/2 κ.γ. αλατι,
                  1/2 κ.γ. baking powder,
          απο 1 μεριο ακερωτο πορτοκαλι, το ξυσμα της φλουδας,
                  1/2 κ.γ. μαστιχα Χιου σε σκονη,
                  1/2 κ.γ. καρδαμωμο.
Προετοιμασια : 
Αφηστε τα αυγα και το βουτυρο σε θερμοκρασια δωματιου για αρκετες ωρες, γιατι πρεπει να βρισκονται στην ιδια θερμοκρασια. 
Δουλεψτε το βουτυρο με την ζαχαρη, μεχρι να ασπρισει. Συνεχιζοντας το χτυπημα, ριξτε τα αυγα ενα-ενα, περιμενοντας να ενσωματωθει πληρως το πρωτο πριν ριξετε το επομενο. Οταν εχουν ενσωματωθει πληρως τα αυγα, προσθεστε τα αρωματα και το αλατι. Προσθεστε το αλευρι και το baking κοσκινισμενα και ανακατεψτε καλα, να ομογενοποιηθει το μιγμα. 
Προθερμανετε τον φουρνο στους 175°C. 
Καλυψτε ενα ταψι φουρνου με αντικολλητικο χαρτι ή χρησιμοποιηστε μια επιφανεια σιλικονης για ψησιμο. Βαλτε το μιγμα σε ενα κορνε, ή στο ειδικο κορνε για τα μπισκοτα και σχηματιστε τα μπισκοτακια κατ'ευθειαν επανω στο ταψι. 
Ψηστε τα μπισκοτακια σε στατικο φουρνο για 15-17 λεπτα. Τα μπισκοτα δεν πρεπει να παρουν χρωμα; αν ειναι μαλακα οταν τα βγαλετε απο τον φουρνο, μην ανησυχησετε, θα σφιξουν μολις κρυωσουν! Αν θελετε να βαλετε περισσοτερα ταψια μαζι στον φουρνο και χρησιμοποιησετε τον αερα, κατεβαστε την θερμοκρασια στους 165°C και ψηστε για 13-15 λεπτα. 
Αφηστε τα μπισκοτακια να κρυωσουν. 
Φυλασσονται για αρκετες ημερες, κλεισμενα σε ενα γυαλινο ή μεταλλικο σκευος.



BISCOTTI DI FROLLA ΜΟΝΤΑΤΑ

Biscottini friabili, che si sciolgono nella bocca, profumanti di burro e di spezie! Sono ottimi per accompagnare il caffè, il tè o un liquore.
Siccome l'impasto che si ottiene è morbidissimo, questa frolla è ideale per preparare dei biscotti con il sac-à-poche o con il sparabiscotti. E molto facile da realizzare, la sola accoretezza è di creare un impasto liscio e omogeneo. Ho aromatizzato i miei biscotti con scorza d'arancia, cardamomo e mastice da Chios, ma certo voi potete usare gli aromi che vi piacciono.
Questa ricetta è stata scritta per le mie dolcissime nipotine, Myrtò e Dànae, e loro padre, tutti aspiranti pasticcieri, che appunto pasticciano in cucina, quando la mamma non c'è!

Dosi : 100 pezzi ca con lo sparabiscotti
Difficoltà : 1/5
Ingredienti : 250 gr di burro morbido,
                               220 gr di zucchero a velo,
                               3 uova,
                               500 gr di farina 00,
                               1/2 cucchiaino di sale,
                               1/2 cucchiaino di lievito chimico in polvere,
                         da 1 arancia non trattata, la scorza grattugiata,
                               1/2 cucchiaino di mastìha,
                               1/2 cucchiaino di cardamomo in polvere.
Preparazione :  
Lasciate sia il burro che le uova fuori frigo per parecchie ore, perchè ambedue devono essere alla stessa temperatura. 
Con le fruste, sbattete il burro con lo zucchero, fino a diventare una crema chiara. Aggiungete le uova, uno alla volta, continuando a montare fino che non sarà completamente assorbito, prima di aggiungere il seguente. Quando il composto sarà omogeneo, aggiungete anche il sale e gli aromi. Aggiungete la farina ed il lievito settacciati e mescolate fino ad amalgamare il tutto ed ottenere un composto omogeneo e liscio. 
Riempite con l'impasto un sac-à-poche o lo sparabiscotti. Formate dei biscottini sulla placca del forno o su una superficie di silicone. 
Riscaldate il forno a 175°C. 
Infornate e cuocete in forno statico per 15-17 minuti. I biscotti non devono prendere colore; se saranno ancora molli quando li sfornate, non vi preoccupate, si induriranno quando saranno raffreddati. Se volete cuocere più telgie insieme, allora abbassate la temperatura sui 165°C, usate il forno ventilato e cuocete per 13-15 minuti. 
Sfornate e lasciateli raffreddare. 
Si conservano per parecchi giorni, chiusi in un recipiente di vetro o di latta. 

14 σχόλια:

  1. Μπισκοτάκια που μοσχοβολάνε βούτυρο!!
    Υπέροχα!
    Και τι εμφανίσιμα που τα έκανες!!!
    Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι ανηψιές και ο μπαμπάς τους (κυριως...) σε ευχαριστουν για την συνταγή με τα μπισκότα. Τις επομενες μέρες θα τα δοκιμάσουμε κιόλας και θα σου πούμε τις εντυπωσεις μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @ΕΛΕΝΑ
    Ευχαριστω Ελενα μου!
    Μπορεις να κεραστεις!
    Καλη εβδομαδα

    @amav
    Να'στε καλα παιδια! Τα μισα τα εφαγε η μαμα σου που εδω και καιρο μου ελεγε να φτιαξω τετοια μπισκοτα, ειναι τα αγαπημενα της...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μαρίνα μου υπέροχα, θα τα φτιάξω για το σύζυγο που του αρέσουν πάρα πολύ!Ευχαριστούμε για τη συνταγή!!!
    Φιλιά πολλά!!!

    **Μοσχομύρισαν.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το τετράπτυχο, βούτυρο - πορτοκάλι - καρδάμωμο- μαστίχα, είναι ότι καλύτερο σε συνδυασμό που θα μπορούσες να κάνεις κατά τη γνώμη μου. Φαντάζομαι τη γεύση και το άρωμά τους!!! Τα μπισκοτάκια αυτά ταιριάζουν, με μαρμελάδα επάνω και λιωμένη σοκολάτα. Πολύ ωραία, συνοδευτικά για ροφήματα.
    Καλή σου εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ΕΛΕΝΗ
    Να τα φτιαξεις Ελενη μου, ειναι πολυ νοστιμα και πολυ ευκολα!

    @Ειρηνη Ε.
    Ευχαριστω πολυ Ειρηνη μου! Εδω παρουσιασα τη βασικη συνταγη, να μη βαλουμε και τους μικρους ζαχαροπλαστες στα δυσκολα! Αυτα τα μπισκοτακια μπορεις να τα φτιαξεις σε χιλιες-δυο παραλλαγες : αν χρησιμοποιησεις απλο κορνε, μπορεις να τα κανεις σαν πεταλα και να βουτηξεις τις ακρες σε σοκολατα, μπορεις να τα κανεις πτι-φουρ, ενωνοντας τα ανα δυο με μαρμελλαδα, μπορεις να προσθεσεις στην ζυμη κακαο, τελος μπορεις να τα διακομησεις με φρουτα γλασε. Το σιγουρο παντως ειναι, οτι ειναι πολυ νοστιμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μπισκοτάκια για κορνέ.
    Ήθελα μια τέτοια συνταγή οπότε, Voilà!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @Στέλλας Κουζινομπερδέματα
    Καλημερα Στελλα μου! Ειναι πολυ διασκεδαστικο να φτιαχνεις μπισκοτακια με το κορνε! Οι Ιταλοι αυτο το κορνε το λενε "σπαραμπισκοτι", δηλαδη πατας την σκανδαλη και πεταγεται το μπισκοτο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τα μπισκοτάκια βουτύρου είναι άκρως εθιστικά Μαρίνα μου, οπότε καλά έκανες και έφτιαξες 100 για να φτάσουν!
    Μ' αρέσουν τα αρώματα που τους πρόσθεσες, τους δίνουν μια διαφορετική πινελιά!
    Επίσης ζήλεψα πολύ το κορνέ σου για τα μπισκότα!!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @Ερμιονη
    Καλημερα Ερμιονη μου! Αυτο το κορνε το ειχα παρει για να το χρησιμοποιησω σαν κανονικο κορνε (εχει και απο τις κωνικες τις μυτες που μπαινουν στο αναλογο εξαρτημα) αλλα δεν με πολυβολεψε τελικα. Αν σου πω οτι πρωτη φορα το χρησιμοποιησα για να κανω μπισκοτα... ειχε πολυ πλακα παντως, θα μπορουσα να κατσω ολη μερα να δοκιμαζω τα διαφορα σχηματα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πολύ όμορφα και λαχταριστά!
    Ζήλεψα που κατάφερες να βγάλει σχήματα αυτό το μαραφέτι, που το έχω παροπλισμένο διότι δεν...Λες η δική σου συνταγή να το καταφέρει να δουλέψει...

    Φιλιά Μαρίνα μου.
    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @Kitchen Stories
    Καλημερα Ζαμπια μου!
    Αυτη η ζυμη ειναι ιδανικη για μπισκοτακια απο το κορνε! Ειναι πολυ διασκεδατικο τελικα αυτο το μαραφετι, κριμα που δεν καθονται κοντα οι ανηψιες μου να φτιαχναμε τα μπισκοτακι μαζι, θα ξετρελλαινοντουσαν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλημέρα Μαρίνα μου :)
    Σήμερα τα πήρα είδηση ... και είναι υπέροχα!!!!!!!!!!!
    Κάπου έχω "πετάξει" κι εγώ το ...εργαλείο! Θα αρχίσω ανασκαφές άμεσα :))
    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιωργο μου, εγω το χρησομοποιουσα πιο πολυ για απλο κορνε. Αυτα τα μπισκοτακια ειναι ευκολα και νοστιμα, με το μηχανημα δε, βγαινουν και πολυ ομορφα! Βεβαια ελλειψει μηχανηματος, μορφοποιουνται και με ενα απλο κορνε, αλλα θα γινουν πιο στρουμπουλα!

      Διαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.