6

ΣΕΜΙΦΡΕΝΤΟ ΜΕ ΓΛΥΚΟ ΚΕΡΑΣΙ // SEMIFREDDO ALLE CILIEGIE SCIROPPATE


ΣΕΜΙΦΡΈΝΤΟ ΜΕ ΓΛΥΚΟ ΚΕΡΑΣΙ

Υπεροχο γλυκακι καταψυξης, με αδιαμφισβητητη ιταλικη καταγωγη. Με την βελουδινη, πλουσια και δροσερη γευση του, ειναι ιδανικο για να κλεισει ενα πληρες γευμα.
Νομιζω οτι επιβαλλεται ενας προλογος, για να εξηγησουμε πρωτα απ'ολα τι ειναι το σεμιφρέντο. Το σεμιφρέντο λοιπον, ειναι ο προγονος του παγωτου. Δεν προκειται για ενα μισο-παγωμενο ουτε και μισο-λιωμενο παγωτο, οπως ισως συμπερανει κανεις απο το ονομα του! Εξ'αιτιας της μεγαλης του περιεκτικοτητας σε λιπαρα και πολλες φορες σε αλκοολ, και της μικρης περιεκτικοτητας του σε νερο, δεν σχηματιζεται παγος στην δομη του και παραμενει μαλακο και κρεμωδες. Για την παρασκευη του δεν απαιτειται η χρηση παγωτομηχανης. Σερβιρεται παντα παγωμενο (-6°C εως -10°C), γιατι αλλιως η πλουσια υφη του το κανει βαρυ και μπουχτιστικο.
Υπαρχουν διαφοροι μεθοδοι παρασκευης του σεμιφρέντο; οι δυο βασικες, περιεχουν αυγα : η πρωτη γινεται με βαση την ιταλικη μαρεγκα (που παρασκευαζεται με τα ασπραδια των αυγων) και η δευτερη με βαση την γαλλικη pâte à bombe (που παρασκευαζεται με τους κροκους των αυγων), που μπορειτε να το συναντησετε και ως παγωτο παρφε. 
Στην συνταγη που ακολουθει χρησιμοποιηα μια απλουστευμενη μεθοδο, οπου η ηδη ψημενη μαρεγκα (μπεζεδες) θρυμματιζεται και προστιθεται στην χτυπημενη κρεμα γαλακτος και επειτα το μιγμα εμπλουτιζεται με τα υπολοιπα υλικα της συνταγης; αυτο του ειδους το σεμιφρέντο, ειναι γνωστο στην Ελλαδα και σαν αρμενοβιλ.

Δοση : για 6 ατομα
Βαθμος δυσκολιας : ευκολο
Υλικα
για τις μαρεγκες : 200 gr ασπραδια αυγων,
                                  200 gr κρυσταλλικη ζαχαρη,
                                  200 gr ζαχαρη αχνη,
                                  1 κουταλακι του γλυκου corn flour,
                                  1 κουταλακι του γλυκου χυμο λεμονιου.
επισης : 500 gr κρεμα γαλακτος 35% λιπαρα,
                1/2 φλυτζανι τριμμενα φουντουκια κροκαν,
                2/3 φλυτζανιου κερασι γλυκο, αρωματισμενο με βανιλια.
Προετοιμασια : 
Ετοιμαστε τις μαρεγκες συμφωνα με την γαλλικη συνταγη, με τις οδηγιες που θα βρειτε εδω. Δεν ειναι απαραιτητο να δωσετε καποιο συγκεκριμενο σχημα στην μαρεγκα, καθως θα θρυμματιστει. Μπορειτε απλα να την απλωσετε με την σπατουλα, σε ενα υψος 1,5 εκ., επανω σε αντικολλητικο χαρτι και να την ψησετε, συμφωνα με τις οδηγιες. Η μαρεγκα πρεπει να ειναι απολυτα στεγνη και κρυα οταν θα την χρησιμοποιησετε, γι'αυτο, καλυτερα να την ετοιμασετε απο την προηγουμενη ημερα. 
Βεβαια, το σταδιο της παρασκευης της μαρεγκας, μπορειτε να το παραλειψετε τελειως και να χρησιμοποιησετε ηδη ετοιμες μαρεγκες. 
Η κρεμα γαλακτος που θα χρησιμοποιησετε, θα πρεπει να ειναι πολυ κρυα, για να μπορεσει να δεσει (δες και : η κρεμα σαντιγυ). Χτυπηστε την λοιπον με τον αυγοδαρτη ή στο μιξερ, μεχρι να γινει αφρατη σαν σαντιγυ. 
Τριψτε τις μαρεγκες σε μαλλον μικρα κομματακια και προσθεστε τες την χτυπημενη κρεμα γαλακτος. Προσθεστε και τα φουντουκια κροκαν και ανακατεψτε, ωστε το μιγμα να γινει ομοιογενες. Τελος προσθεστε και το κερασι γλυκο, στραγγισμενο απο το πολυ σιροπι, και ανακατεψτε το ελαφρα μεσα στο μιγμα. 
Για να δωσετε ωραιο σχημα στο σεμιφρέντο, χρησιμοποιηστε μια φορμα, την οποια θα επενδυσετε με διαφανη μεμβρανη, ωστε να μπορεσετε να ξεφορμαρετε ευκολα το γλυκο. Στρωστε το μιγμα μεσα στην φορμα και καλυψτε την με διαφανη μεμβρανη, ή κλειστε την μεσα σε μια πλαστικη σακκουλα τροφιμων, ωστε να μην παρει μυρωδιες απο την καταψυξη. 
Αφηστε το σεμιφρέντο να σταθει στην καταψυξη για 4-5 ωρες ή για ολη τη νυχτα. 
Ξεφορμαρετε το σε εναν δισκο, αν θελετε στολιστε το με κρερασακια γλυκο ή ξηρους καρπους και σερβιρετε το αμεσως.
 

SEMIFREDDO ALLE CILIEGIE SCIROPPATE

Il semifreddo, certo non è un gelato che non ha fatto in tempo per essere congelato... E un composto cremoso, il cui agente stabilizzante è il freddo.  Il risultato è un dolce soffice, morbido e vellutato, che è meno freddo dal gelato, anche se viene servito in temperature sui -10 C°. A queste temperature si può godere in pieno il suo sapore, senza renderlo stucchevole l'alta concentrazione in materie grasse ed in zucchero.
Il semifreddo che presento in questa ricetta, è di facile esecuzione, ideale per un dolcetto veloce, da servire dopp pasto. Potete omettere la preparazione della meringa alla francese, utilizzando le meringhe già pronte.

Dose : per 6 persone
Difficoltà : facile
Ingredienti
per la meringa : 200 gr di albumi,
                                200 gr di zucchero semolato,
                                200 gr di zucchero a velo,
                                1 cucchiaio di maizena,
                                1 cucchiaino di succo di limone filtrato.
per il semifreddo : 500 gr di panna fresca,
                                   1/2 tazza di nocciole tritate e tostate,
                                   2/3 di tazza di cilegie allo sciroppo, aromatizzate con la vaniglia.
Preparazione : 
Preparate la meringa alla francese, con le istruzioni che troverete qui. Non è necessario dare alla meringha una forma precisa, siccome, sarà sbricciolata; semplicemente stendetela su carta da forno antiaderente, in uno spessore di 1.5 cm per avere una cottura uniforme, e cuocetela seguendo le istruzioni. La meringa deve essere completamente asiutta e raffreddata per utilizarla, cosi meglio prepararla dal giorno prima. 
Tritate le nocciole grossolanemente e tostatele in una padella, fino a prendere colore; lasciatele raffreddare. 
Montate la panna. 
Sbricciolate la meringa ed aggiungetela alla panna. Aggiungete anche le nocciole tostate e amalgamate. Alla fine, aggiungete le ciliegie, scolate dal troppo sciroppo, e mescolate delicatemente. 
Foderate uno stampo con pellicola transparente, per essere poi più sformate il semifreddo. Versateci il composto e livellate. Coprite con pellicola transparente, per evitare che assorbi odori dal freezer. Mettete in freezer e lasciate riposare per 4-5 ore, o per tutta la notte. 
Sformate dentro un piatto di portata e decorate con ciliegie e nocciole tritate. Servite subito. 

6 σχόλια:

  1. Ωραίος ο συνδυασμός του σεμιφρέντο με το κεράσι!!! Οι πληροφορίες για το γλυκό κατατοπιστικές και χρήσιμες. Ένα από τα ωραία καλοκαιρινά γλυκά των Ιταλών, που έχουμε αγαπήσει και εμείς.
    Καλή σου μέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πάρα πολύ όμορφο φαίνεται Μαρίνα.
    Και δεν έχω ποτέ κάνει κάτι παρόμοιο, καταγράφεται λοιπόν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γεια στα χέρια σου Μαρίνα μου, δείχνει απίστευτα λαχταριστό!
    Και οι οδηγίες σου πολύ κατατοπιστικές!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μαρίνα μου καταπληκτικό, φαίνεται πανέμορφο και πολύ λαχταριστό!
    Φιλιά πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @Ειρηνη Ε.
    Ευχαρσιτω Ειρηνη μου! Ειναι να μην το αγαπησεις το ατιμο?

    @Penelope
    Να το φτιαξεις Πηνελοπη μου, μπορεις να δοκιμασεις και αλλους συνδυασμους υλικων.

    @ΕΛΕΝΑ
    Ευχαριστω Ελενα μου! Ειναι πολυ νοστιμο, αλλα και αμαρτωλο! Ουτε θελω να σκεφτομαι ποσες θερμιδες μπορει να εχει...

    @ΕΛΕΝΗ
    Να'σαι καλα Ελενη μου, καλο Σ/Κ!
    Φιλια!

    @peps
    Ευχαριστω Πεπη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.