6

ΠΙΠΕΡΟΠΙΤΑ ♦♦ TORTA DI PEPERONI IN PASTA FILO


ΠΙΠΕΡΟΠΙΤΑ

Πολυχρωμη, καλοκαιρινη, ελαφρια, τρωγεται ζεστη αλλα και κρυα. Νοστιμη πιτουλα με πρασινες και κοκκινες πιπεριες, αρωματισμενη με κολιαντρο.

Δοση : για 6-8 ατομα
Βαθμος δυσκολιας : μετρια δυσκολο
                500 gr κοκκινες πιπεριες,
                500 gr πρασινες πιπεριες,
                1 μεγαλο κρεμμυδι,
                3 κουταλιες της σουπας ψιλοκομμενο φρεσκο κολιαντρο,
                3 κουταλιες της σουπας ψιλοκομμενο μαϊντανο,
                3 κουταλιες της σουπας ελαιολαδο,
                1 κουταλακι του γλυκου πικαντικο μιγμα μπαχαρικων και αρωματικων,
                1 κουταλακι του γλυκου παπρικα γλυκεια,
                πιπερι μαυρο,
                αλατι,
                3 αυγα,
                300gr μυζηθρα,
                λιγο γαλα,
                ελαιολαδο για τα φυλλα,
                σουσαμι.
Προετοιμασια :  
Καθαριστε τις πιπεριες απο τα κοτσανια και τους σπορους και κοψτε τες σε λωριδες, παχους 0,5 εκ. 
Ψιλοκοψτε το κρεμμυδι. 
Βαλτε το ελαιολαδο σε ενα τηγανι και ροδιστε ελαφρα το κρεμμυδι. Προσθεστε τις πιπεριες και σωταρετε τες μεχρι να εξατμιστουν τα υγρα τους. Κατεβαστε το τηγανι απο την φωτια και προσθεστε το κολιαντο, τον μαϊντανο, την παπρικα, το μιγμα μπαχαρικων, φρεσκοτριμμενο πιπερακι και αλατι. Οταν κρυωσει το μιγμα, προσθεστε τα αυγα, ελαφρα χτυπημενα, και την μυζηθρα και ανακατεψτε. 
Τα φυλλα που θα χρησιμοποιησετε, καλο ειναι να ειναι χοντρα (χωριατικα) και οχι φυλλα κρουστας. 
Απλωστε ενα φυλλο στην επιφανεια εργασιας και αλειψτε την επιφανεια του με λαδι. Κοψτε το στη μεση. Τοποθετηστε την γεμιση κατα μηκος της μακρυτερης πλευρας και στα δυο κομματια του φυλλου και τυλιξτε σε ρολο. Συνεχιστε κατα τον ιδιο τροπο με τα υπολοιπα φυλλα και γεμιση. 
Τοποθετηστε τα ρολα της πιτας σε ενα ταψι, που το εχετε αλειψει με λιγο λαδι. Αλειψτε τα με λιγο γαλα και πασπαλιστε με σουσαμακι. 
Ψηστε την πιτα σε προθερμασμενο φουρνο, στους 190 °C για 40 λεπτα περιπου, μεχρι να ροδισει. 
Κοψτε την σε κομματια και σερβιρετε την ειτε ζεστη, ειτε κρυα.


TORTA DI PEPERONI IN PASTA FILO

Piperòpita, cioè torta di peperoni in pasta fillo. Estiva, colorata e leggera, viene servita calda o fredda. Per la farcitura ho utilizzato peperoni verdi e rossi, aromatizzati con folgie fresche di coriandolo.

Dose : per 6-8 persone
Difficoltà : media
Ingredienti : 6 fogli di pasta fillo rustica,
                             500 gr di peperoni rossi,
                             500 gr di peperoni verdi,
                             1 cipolla gialla grossa,
                             3 cucchiai di coriandolo fresco tritato,
                             3 cucchiai di prezzemolo tritato,
                             3 cucchiai di olio extravergine di oliva,
                             1 cucchiaino di miscella di erbe piccante,
                             1 cucchiaino di paprica dolce,
                             pepe nero macinato,
                             sale,
                             3 uova,
                             300gr di formaggio mitzìthra*,
                             poco latte,
                             olio di oliva per le sfoglie,
                             semi di sesamo.
Preparazione : 
Lavate i peperoni, eliminate piccioli e semi e tagliateli a listarelle. 
Tritate la cipolla. 
In una padella, mettete l'olio e fate appena rosolare la cipolla. Aggiungete i peperoni e saltate, fino che si evapori la loro acqua di vegetazione. Ritirate dal fuoco e aggiungete il coriandolo, il prezzemolo, la paprica, la miscella piccante, un pochino di pepe nero macinato e sale a piacere. Lasciate intiepidire, aggiungete le uova, sbattute leggermente, ed il formaggio e mescolate. 
Stendete un foglio di pasta fillo sul piano di lavoro. Spenellate con olio di oliva su tutta la sua superficie e tagliate in due, per la lunghezza. Disponete la farcia su ambedue le parti del foglio, sul lato più lungo, e arrotolate. 
Disponete i rotoli su una teglia oliata. Continuate allo stesso modo con il resto dei fogli e della farcia. Spenellate con un po' di latte e cospargete con i semi di sesamo. 
Cuocete in forno preriscaldato a 190°C, per 40 minuti ca, fino a dorare. 
Tagliate a pezzi e servite  calda o fredda.

*La mitzìthra, è un formaggio tradizionale greco fresco, molto simile alla ricotta, ma leggermente salato. In mancanza, sostituitelo con la ricotta di pecora.

6 σχόλια:

  1. Belli, molto belli ed invitanti.
    Ottimi e meravigliosi finger food :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τέλεια θα πρέπει να είναι η πιπερόπιτά σου και σίγουρα πολύ μυρωδάτη θα την φτιάξω σίγουρα,καλό μήνα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @anna
    Grazie cara. Sai, non ci ho pensato che la pita e un finger food! ma adesso che ci penso e in fingerfood greco per antonomasia!

    @Ροδανθη
    Ευχαριστω Ροδανθη μου, καλο μηνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τι νοστιμιά είναι αυτή Μαρίνα μου!
    Μ' αρέσουν τα υλικά, τα χρώματα η παρουσίαση!
    Υπέροχη καλοκαιρινή πιτούλα! Τη βλέπω και θέλω να τη φτιάξω και να πάω βόλτα στην εξοχή να την απολαύσω!
    Καλό μήνα και καλή εβδομάδα εύχομαι!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ νόστιμη η πίτα πιπεριάς.
    Εκτός από τα χρώματα που σε προδιαθέτουν, αυτό το φύλλο το κριτσανιστό με το σουσάμι το ξεροψημένο είναι χάρμα.

    Πραγματική απόλαυση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @Ερμιονη
    Τι υπεροχη ιδεα Ερμιονη μου! Ξερεις, αυτη η πιτουλα ηταν εξ'ισου νοστιμη και την επομενη που ειχε κρυωσει, αρα ειναι οτι πρεπει για το πικ νικ!
    Καλο μηνα κι απο μενα, αν και καθυστερημενα, γιατι παντα τις πρωτες ημερες του μηνα επικρατει ενας πανικος στο μαγαζι...

    @Χρυσαυγη
    Ευχαριστω Χρυσαυγη μου!
    Πολλα φιλακια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.