"LO STRACCHINO DELLA DUCHESSA"
H' ΤΟΥΡΤΑ ΠΑΓΩΤΟ ΤΙΡΑΜΙΣΟΥ
Γευστικοτατο γλυκακι καταψυξης με πραγματικα ευφανταστο ονομα! Ανηκει στην κατηγορια των σεμιφρεντο, δηλαδη η βαση του ειναι μια κρεμα πλουσια σε λιπαρα, που οταν μπει στην καταψυξη δεν παγωνει τελειως. Τα υλικα του ειναι ακριβως ιδια με αυτα του τιραμισου, αλλα σε ... διαφορετικη διαταξη. Για να του δωσουν το μακροστενο σχημα, χρησιμοποιουν την κλασσικη φορμα για πλαμ-κεϊκ. Μπορει επισης να το συναντησετε και σε μορφη μεριδας, που συντιθεται μεσα σε ενα ποτηρι. Ειναι επισης γνωστο και ως “Stracchino Inglese” και μπορειτε να το απολαυσετε αν επισκεφτητε της περιοχες της Παρμα, Μοντενα και Μαντοβα. Το στρακίνο ειναι ενα ειδος φρεσκου μαλακου τυριου με πλουσια γευση, που εχει σχημα μακροστενο, σαν τουβλο. Τωρα, το πως συσχετιστηκε το γλυκο με το τυρι, δεν υπαρχουν καποια ιστορικα στοιχεια για να μας λυθει η απορια. Πιθανολογειται οτι παρασκευαστηκε μεσα στις κουζινες καποιας δουκισσας (ας μην ξεχναμε οτι οι τιτλοι ευγενειας καποτε αφθονουσαν στην Ιταλια) το ονομα της οποιας ξεχαστηκε με την παροδο του χρονου, αλλα το γλυκακι περασε στο πανθεον των κλασσικων ιταλικων γλυκων!
Και αφου σημερα ειναι και η ονομαστικη μου γιορτη, σας καλω ολους για να σας κερασω απο το "στρακίνο της δουκισσας"!
Δοση : για 8 ατομα
Βαθμος δυσκολιας : μετρια δυσκολο
Υλικα : 300 gr μπισκοτα σαβαγιαρ,
250 gr μασκαρπονε,
3 κροκους αυγων,
2 ασπραδια αυγων,
2 ασπραδια αυγων,
80 gr κρυσταλλικη ζαχαρη,
1 βανιλινη,
1 γεματη κουταλια σουπας κακαο αγλυκο,
30 gr σταγονες σοκολατας γαλακτος,
για το "μπανιο" : 6 φλυτζανακια καφε εσπρεσσο,
1 σφηνακι λικερ κρεμα καφε,
1 κουταλια της σουπας ζαχαρη.
για το σερβιρισμα : αμυγδαλα φιλε,κακαο αγλυκο.
Προετοιμασια :
Επειδη τα αυγα δεν θα μαγειρευτουν με καποιο τροπο, πρεπει να ειναι οσο πιο φρεσκα γινεται.
Ετοιμαστε τον καφε εσπρεσσο και αφηστε τον να κρυωσει. Προσθεστε το λικερ και την ζαχαρη και αναμειξτε.
Χτυπηστε τους κροκους των αυγων με τη μιση ζαχαρη μεχρι να ασπρισουν. Προσθεστε το μασκαρπονε και την βανιλινη και χτυπηστε μεχρι να ομογενοποιηθει το μιγμα.
Χτυπηστε τα ασπραδια των αυγων με την υπολοιπη ζαχαρη, σε σφιχτη μαρεγκα. Προσθεστε την μαρεγκα στο μιγμα των κροκων σταδιακα, ανακατευοντας με μια σπατουλα, με κινησεις απο κατω προς τα πανω.
Χωριστε το 1/3 απο την κρεμα, προσθεστε το κακαο κοσκινισμενο και αναμειξτε. Προσθεστε τις σταγονες της σοκολατας στην ανοιχτοχρωμη κρεμα.
Παρτε μια μακροστενη φορμα για πλαμ-κεϊκ. Για να μπορεστε να ξεφορμαρετε το γλυκο πιο ευκολα, επενδυστε την με διαφανη μεμβρανη. Καλυψτε την βαση και τις πλαϊνες επιφανειες της φορμας με τα μπισκοτα σαβαγιαρ, αφου τα περασετε μεσα απο το "μπανιο" του καφε. Στρωστε την μιση ανοιχτοχρωμη κρεμα μεσα στην φορμα, επειτα την κρεμα σοκολατας και τελος την υπολοιπη ανοιχτοχρωμη κρεμα. Καλυψτε την επιφανεια με τα υπολοιπα σαβαγιαρ, παντα αφου τα περασετε μεσα απο το "μπανιο" του καφε. Σκεπαστε το γλυκο με διαφανη μεμβρανη, ετσι ωστε να μη παρει μυρωδιες απο την καταψυξη.
Αφηστε το γλυκο στην καταψυξη για 3-4 ωρες, μεχρι να παγωσει η κρεμα. Πριν το σερβιρετε, αφηστε το να σταθει 5-10 λεπτα εκτος ψυγειου και ξεφορμαρετε το σε ενα πιατο σερβιρισματος. Πασπαλιστε την επιφανεια του με κακαο και στολιστε με τα αμυγδαλα φιλε.
Για πιο πλουσια γευση, μπορειτε να προσθεσετε στην κρεμα με το κακαο, αμυγδαλα φιλε ή κουκουναρια.
Επειδη τα αυγα δεν θα μαγειρευτουν με καποιο τροπο, πρεπει να ειναι οσο πιο φρεσκα γινεται.
Ετοιμαστε τον καφε εσπρεσσο και αφηστε τον να κρυωσει. Προσθεστε το λικερ και την ζαχαρη και αναμειξτε.
Χτυπηστε τους κροκους των αυγων με τη μιση ζαχαρη μεχρι να ασπρισουν. Προσθεστε το μασκαρπονε και την βανιλινη και χτυπηστε μεχρι να ομογενοποιηθει το μιγμα.
Χτυπηστε τα ασπραδια των αυγων με την υπολοιπη ζαχαρη, σε σφιχτη μαρεγκα. Προσθεστε την μαρεγκα στο μιγμα των κροκων σταδιακα, ανακατευοντας με μια σπατουλα, με κινησεις απο κατω προς τα πανω.
Χωριστε το 1/3 απο την κρεμα, προσθεστε το κακαο κοσκινισμενο και αναμειξτε. Προσθεστε τις σταγονες της σοκολατας στην ανοιχτοχρωμη κρεμα.
Παρτε μια μακροστενη φορμα για πλαμ-κεϊκ. Για να μπορεστε να ξεφορμαρετε το γλυκο πιο ευκολα, επενδυστε την με διαφανη μεμβρανη. Καλυψτε την βαση και τις πλαϊνες επιφανειες της φορμας με τα μπισκοτα σαβαγιαρ, αφου τα περασετε μεσα απο το "μπανιο" του καφε. Στρωστε την μιση ανοιχτοχρωμη κρεμα μεσα στην φορμα, επειτα την κρεμα σοκολατας και τελος την υπολοιπη ανοιχτοχρωμη κρεμα. Καλυψτε την επιφανεια με τα υπολοιπα σαβαγιαρ, παντα αφου τα περασετε μεσα απο το "μπανιο" του καφε. Σκεπαστε το γλυκο με διαφανη μεμβρανη, ετσι ωστε να μη παρει μυρωδιες απο την καταψυξη.
Αφηστε το γλυκο στην καταψυξη για 3-4 ωρες, μεχρι να παγωσει η κρεμα. Πριν το σερβιρετε, αφηστε το να σταθει 5-10 λεπτα εκτος ψυγειου και ξεφορμαρετε το σε ενα πιατο σερβιρισματος. Πασπαλιστε την επιφανεια του με κακαο και στολιστε με τα αμυγδαλα φιλε.
Για πιο πλουσια γευση, μπορειτε να προσθεσετε στην κρεμα με το κακαο, αμυγδαλα φιλε ή κουκουναρια.
- Η ιδεα για την συνταγη ειναι απο το εξαιρετικο site της Sonia, το Giallo Zafferano, με καποιες μικρες τροποποιησεις στις ποσοτητες των υλικων.
LO STRACCHINO DELLA DUCHESSA
Lo “Stracchino della Duchessa” o “Stracchino Inglese” è un goloso desert originario della zona di Parma, che lo riscontrate anche a Modena e a Mantova. Il suo nome lo deve alla forma bassa e rettangolare, simile al celebre formaggio. La leggenda dice che è stato creato nella cucina di una nobildonna parmese. Con il passare del tempo, il nome della duchessa è stato scordato, ma il dolce è diventato un classico. Si tratta di un semifreddo, preparato con gli ingredienti del tiramisù, in uno stampo da plumcake che gli dà la forma del mattone. Può essere preparato anche in monoporzioni, dentro un bicchiere.
Siccome oggi è il mio onomastico, ed in Grecia si usa di festeggiare gli onomastici, vi offro una fettina da questo dolcetto fresco e goloso!
Dosi : per 8 persone,
Difficoltà : media
Ingredienti : 300 gr di savoiardi,
250 gr di mascarpone,
3 turoli,
2 albumi,
80 gr di zucchero semolato,
1 vanillina,
1 cucchiaio colmo di cacao amaro in polvere,
30 gr di gocce di cioccolato al latte.
per la bagna : 6 tazzine di caffè,
1 biccherino di crema di liquore al caffè,
1 cucchiaio di zucchero.
per la decorazione : mandorle a lamelle
cacao amaro.
Preparazione :
Siccome le uova che utilizzeremo per la realizzazione della ricetta, non saranno cotte, devono essere freschiccime!
Preparate il caffè e lasciatelo raffreddare. Aggiungete il liquore e lo zucchero e mescolate.
Sbattete i tuorli con metà dello zucchero, fino a diventare una crema chiara. Aggiungete il mascarpone e la vanillina e sbattete fino a prendere una crema omogenea.
Montate gli albumi con il resto dello zucchero, a neve ferma. Aggiungete la meringa al composto dei tuorli, mescolando con una spatola, con movimenti dal basso vesro l'alto.
Prendete l' 1/3 della crema, aggiungete il cacao settaciato e mescolate. Al resto della crema, aggiungete le gocce del cioccolato.
Rivestite uno stampo da plum cake, con pellicola transparente. Rivestite lo stampo con i savoiardi, inzuppati nella bagna al caffè. Versateci metà della crema chiara, livellate, versateci sopra la crema al cacao e coprite con il resto della crema chiara. Coprite con il resto dei savoiardi, sempre inzuppati nella bagna al caffè. Coprite la superficie del dolce con pellicola transparente, per evitare che assorbi degli odori, una volta messa nel freezer.
Ponete il dolce nel freezer e lasciate riposare per 3-5 ore, fino a congelare la crema.
Prima di servire, togliete lo stampo dal freezer e lasciatelo a temperatura ambiente per 5-6 minuti. Sformate dentro un piatto da portata. Spolverate con cacao e cospargete con le mandorle a lamelle.
Potete aggiungete delle mandorle a lamelle o pinoli nella crema al cacao. Siccome le uova che utilizzeremo per la realizzazione della ricetta, non saranno cotte, devono essere freschiccime!
Preparate il caffè e lasciatelo raffreddare. Aggiungete il liquore e lo zucchero e mescolate.
Sbattete i tuorli con metà dello zucchero, fino a diventare una crema chiara. Aggiungete il mascarpone e la vanillina e sbattete fino a prendere una crema omogenea.
Montate gli albumi con il resto dello zucchero, a neve ferma. Aggiungete la meringa al composto dei tuorli, mescolando con una spatola, con movimenti dal basso vesro l'alto.
Prendete l' 1/3 della crema, aggiungete il cacao settaciato e mescolate. Al resto della crema, aggiungete le gocce del cioccolato.
Rivestite uno stampo da plum cake, con pellicola transparente. Rivestite lo stampo con i savoiardi, inzuppati nella bagna al caffè. Versateci metà della crema chiara, livellate, versateci sopra la crema al cacao e coprite con il resto della crema chiara. Coprite con il resto dei savoiardi, sempre inzuppati nella bagna al caffè. Coprite la superficie del dolce con pellicola transparente, per evitare che assorbi degli odori, una volta messa nel freezer.
Ponete il dolce nel freezer e lasciate riposare per 3-5 ore, fino a congelare la crema.
Prima di servire, togliete lo stampo dal freezer e lasciatelo a temperatura ambiente per 5-6 minuti. Sformate dentro un piatto da portata. Spolverate con cacao e cospargete con le mandorle a lamelle.
- La ricetta e stata tratta dal sito di Sonia Peronaci, il Giallo Zafferano, con qualche modifica nella quantita degli ingredienti.
Μαρίνα μου χρόνια πολλά για τη γιορτή σου! Εύχομαι να περάσεις πολύ όμορφα σήμερα και να συνεχίσεις να μας εντυπωσιάζεις με τις πολύ όμορφες και προσεγμένες αναρτήσεις σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο γλυκό σου είναι πάρα πολύ εντυπωσιακό και εμφανίσιμο!
Πολύ θα ήθελα να είχα ένα κομμάτι τώρα!
Πολλά φιλιά
@Ερμιονη
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστω Ερμιονη μου!
Ε, να μην ειμαστε πιο κοντα να τα λεμε!
Μαρίνα χρόνια πολλά για τη γιορτή σου! Να είσαι καλά και του χρόνου. Τέλειο το γλυκό σου κι από εμφάνιση κι από γεύση είμαι σίγουρη. Προσωπικά στο μόνο που διστάζω είναι τα ωμά αυγά (αν και όταν ήμουν μικρή με τάιζαν χτυπητά αυγά) που τα φοβάμαι για σαλμονέλα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό σου βράδυ!
Χρόνια Όμορφα...και Πολλά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤέλειο το γλυκό σου, ό,τι πρέπει για τη σημερινή γιορτή σου.
Φιλάκια σου Μαρίνα μου
Ζ.
@Tante Kiki
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστω Κικη μου, να'σαι καλα!
Εχεις δικιο για τα αυγα, πρεπει να ειναι απο εγγυημενη πηγη για να τα χρησιμοποιησεις ωμα. Υπαρχει βεβαια και τροπος να τα παστεριωσεις, μπορεις να δεις στο http://illaboratoriodimmskg.blogspot.gr/2012/05/tiramisu-alle-fragole.html
@Kitchen Stories
Ευχαριστω Ζαμπια μου!
Μαρίνα μου χρόνια πολλά! Τώρα είδα ότι γιόρταζες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜα τι γλυκό είναι αυτό! Είσαι καλλιτέχνης! Πάει τελείωσε! Υπέροχο!
@Αγγελικη Ν.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστω Αγγελικουλα!
Εγω δεν εκανα τιποτα, οι ιταλοι...
Ricetta davvero golosa, appena possibile la proverò! Ora sono tra i tuoi followers, ciaooo
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρόνια πολλά για την γιορτή σου Μαρίνα. Να είσαι πολύχρονη και ευτυχισμένη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜας καρνάς πολύ ωραίο παγωτό και σε εμφάνιση και σε γεύση. Στα παγωτά δεν λέω ποτέ όχι, πόσο μάλλον σε μια τούρτα παγωτό τιραμισού!! Και του χρόνου!!
Καλό απόγευμα.
@Luca
ΑπάντησηΔιαγραφήGrazie per la visita Luca!
Anch'io sono tra i tuoi followers!
@Ειρηνη Ε.
Ευχαριστω πολυ Ειρηνη μου! Κι εσυ οτι επιθυμεις!
Φιλια