4

MUD CAKE


MUD CAKE

Οσο και αν το ονομα του δεν προδιαθετει, αφου μάντ κεϊκ, σημαινει κεϊκ λασπης, προκειται για ενα νοστιμοτατο κεϊκ σοκολατας! 
Οπως καταλαβατε, ειναι αμερικανικης καταγωγης και ειναι γνωστο επισης και ως Mississippi mud cake ή mud pie. Πιστευεται οτι δημιουργηθηκε μεταξυ 1970 και 1980, στον Αμερικανικο Νοτο, και λεγεται οτι φτιαχτηκε για να θυμιζει την λασπη αναμεσα στους παραποταμους του Μισσιπη! Πολυ ευφανταστο, ομολογουμενως!
Δεν υπαρχει μια στανταρ συνταγη για το μαντ κεϊκ, αλλα γενικα ειναι ενα κεϊκ με πολλη σοκολατα, και μιας και οι Αμερικανοι το συνηθιζουν, συνοδευεται απο ενα παχυ σοκολατενιο γλασο (με 10 τονους βουτυρο και ζαχαρη!). Η υφη του ειναι συμπαγης αλλα υγρη και χρησιμοποιειται κατα κορον για την παρασκευη τουρτων σε πολλους οροφους, καλυμμενων με ζαχαροπαστα, καθως ειναι ανθεκτικο και δεν διαλυεται απο το βαρος, αλλα και καθως εχει πολυ πλουσια γευση, δεν υπαρχει λογος να προτεθει γεμιση. Καθως η συσταση του μιγματος πριν ψηθει, ειναι αρκετα συμπαγης, μπορει να παρει ευκολα σχημα μεσα σε οποιαδηποτε φορμα. Εκτος απο τα βασικα υλικα που συνηθως χρησιμοποιουνται για τη παρασκευη ενος κεϊκ (αυγα, αλευρι, βουτυρο, βανιλλια για το αρωμα) μπορει να περιεχει καφε (συνηθως εχουν γευση μοκα), marshmallows, ξηρους καρπους, καραμελλα, ποτο αλλα κομη κα φρουτα, οπως ανανα ή κερασια. Οπως ειπαμε, μπορει να καλυφθει με ενα γλασο που μπορει να ειναι το κλασσικο αμερικανικο γλασο με βουτυρο και ζαχαρη (εδω), γκανας, σαντιγι, αλλα και ενα ζεστο γλασο σοκολατας ή παγωτο. Μπορει να προτεθουν στην διακοσμηση τριμμενα μπισκοτα σοκολατας, για να θυμιζει ακομη πιο πολυ την λασπη (!), ή αν φτιαχτει για το Halloween (ευτυχως στην Ελλαδα δεν το γιορταζουμε ακομη...) να προτεθουν ζαχαρωτα ... σκουληκια για να συναδουν με το φρικιαστικο του θεματος.

Δοση : για 6 ατομα
Βαθμος δυσκολιας : μετρια δυσκολο
Υλικα : 220 gr κουβερτουρα,
                250 gr βουτυρο,
                2 κ.σ. στιγμιαιο καφε,
                1 κ.τσαγιου φυσικο εκχυλισμα βανιλιας,
                3 αυγα,
                250 gr κρυσταλλικη ζαχαρη, 
                50 gr γιαουρτι παραδοσιακο,
                60 ml γαλα,        
                220 gr αλευρι γ.ο.χ.,
                10 gr baking powder,  
                30 gr κακαο αγλυκο.              
Προετοιμασια : 
Λιωστε την σοκολατα σε μπαιν-μαρι και προσθεστε το βουτυρο σε κομματακια, τον καφε και την βανιλια. Ανακατεψτε καλα να ομογενοποιθει το μιγμα και αφηστε το να χλιαρινει. 
Χτυπηστε τα αυγα με την ζαχαρη μεχρι να ασπρισουν και να φουσκωσουν. Προσθεστε το γιαουρτι και το γαλα και χτυπηστε λιγο, μεχρι το μιγμα να γινει ομοιογενες. Στην αμερικανικη συνταγη χρησιμοποιουν το buttercream, το οποιο στην Ελλαδα ειναι μαλλον δυσευρετο; παντως το μιγμα γαλακτος-γιαουρτιου κανει την ιδια δουλεια! 
Ανακατεψτε και κοσκινιστε το αλευρι, το κακαο και το baking powder. 
Προσθεστε το μιγμα της σοκολατας στο μιγμα των αυγων, χτυπωντας μεχρι να ενσωματωθει. 
Ριξτε το μιγμα των υγρων μεσα στο μιγμα με τα στερεα και ανακατεψτε καλα να γινει λειο και ομοιογενες. 
Βαλτε το μιγμα σε μια βουτυρωμενη φορμα και ισιωστε την επιφανεια του. 
Ψηστε σε προθερμασμενο φουρνο στους 160°C, στις αντιστασεις, για μια ωρα. Για να δοκιμασετε αν ειναι ετοιμο, βυθιστε μεσα στο κεϊκ μια οδοντογλυφιδα ή ενα ξυλακι για σουβλακια; αν βγει στεγνο τοτε εχει ψηθει. 
Βγαλτε το απο το φουρνο και αφηστε το να κρυωσει. Ξεφορμαρετε το μονο οταν θα εχει κρυωσει τελειως.
 
* Ιανουάριος 2021 : ενημέρωση της ανάρτησης με νέες φωτογραφίες 


 
MUD CAKE

Questa torta, la più cioccolatosa che esiste, porta un nome ingrato. Mud cake, significa letteralemente "torta di fango"! Come avete già indovinato, viene dall' oltraoceano, e precisamente dal Sud degli Stati Uniti. La troverete anche come Mississippi mud cake o mud pie. E stata creata tra gli anni '70 e '80, e si dice che ricorda il fango tra le foci del fiume Missisipi. Che fantasia! 
Non esiste una ricetta che possiamo definire classica; in generale si tratta di una torta al ricco sapore di cioccolato che, secondo l'usanza americana, viene accompagnata da un altrettanto ricca glassa al cioccolato (qui si evita di contare le calorie!). La sua consistenza è compatta, ma umida, e questo la rende ottima per perparare torte con mmf o dolci con pasta di zucchero; ancora viene molto alta, e non c'è bisogno di farcirla. Siccome anche l'impasto risulta abbastanza consistente, appunto rassomiglia al fango, e durante la cottura cresce uniformemente, è ideale per qualsiasi froma di stampo per modellarla. 
Tranne i soliti ingredienti usati per preparare una torta (uova, farina, burro e vaniglia per aromatizzare) può contenete anche caffè (che è il suo solito sapore), mashmallows, varie noci, carmello, liquore, perfino frutta, di solito ananas o ciliegie. Come abbiamo già detto, può essere coperta con una glassa cioccolatosa; tranne la solita glassa americana al burro e zucchero (qui), possiamo ancora utilizzare ganache, crema Chantilly, una calda glassa al cioccolato o gelato. Per la decorazione gli americani usano dei biscotti al cioccolato, tritati, per sottolineare l'aspetto fangoso, o perfino dei vermi fatti di pasta di zucchero, per una decorazione addatissima per festeggiare il Halloween.

Dosi : per 6 persone
Difficoltà : media
Ingredienti : 220 gr di cioccolato fondente,
                            250 gr di burro,
                            2 cucchiai di caffè solubile,
                            1 cucchiaino da tè estratto naturale di vaniglia,
                            3 uova,
                            250 gr di zucchero semolato, 
                            50 gr di yogurt greco,
                            60 ml di latte
                            220 gr di farina 00,
                            30 gr di cacao amaro,                          
                            10 gr di lievito chimico in polvere.                       
Preparazione : 
Fate sciogliere il cioccolato a bagnomaria. Aggiungete il burro a pezzetti, il caffè, la vanilgia e amalgamate. Lasciate intiepidire. 
Sbattete le uova con lo zucchero fino a diventare una crema spumosa. La ricetta originale richiede il latticello; siccome in Grecia è difficilmente reperibile, l'ho sostituito con yogurt greco tradizionale (che è più grasso e acidulo) e latte. Aggiungete al composto delle uova il latte e lo yogurt e sbattete per renderlo omogeneo. 
Settacciate e mescolate la farina, il cacao ed il lievito. Aggiugnete il composto al cioccolato in quello delle uova e mescolate. 
Versate il composto dei liquidi nel composto delle polveri e mescolate fino a diventare omogeneo. 
Imburrate uno stampo, versateci il composto e livellate. Cuocete in forno preriscaldao a 160°C, modalità statico, per un' oretta. Fate la prova dello stecchino per assicurarvi che la torta è cotta. 
Sfornate e lasciatela raffreddare. 
Sformatela solo quando sarà completamente raffreddata.
 
* Gennaio 2021 : aggiornamento del post con nuove foto


4 σχόλια:

  1. Καλημέρα Μαρίνα μου!
    Το συγκεκριμένο κέικ είναι όντως απίθανο και είναι ένα από τα αγαπημένα μου!
    Με την πλούσια σοκολατένια γεύση του είναι ιδανικό για τους λάτρεις της σοκολάτας!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. To κεικ είναι πολύ ωραίο και ειδικά το πρωι με γάλα ή καφέ. Τώρα αμα είναι και σοκολατένιο είναι τέλειο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ενα κέικ ευπρόσδεκτο κάθε ώρα και στιγμή!
    Σοκολατολαχταριστό!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @Ερμιονη
    Κολαση Ερμιονη μου, κολαση!

    @Βάσω - Οι ιστορίες της μαμάς μου
    Το συγκεκριμενο, δεν προλαβε να δει το φως της ημερας... Εχω στο σπιτι κατι ποντικους που τριγυρνανε το βραδυ και ψαχνουν να γλυκαθουν...

    @ΕΛΕΝΑ
    Πολυ μου αρεσε αυτος ο χαρακτηρισμος! Φιλακια πολλα γλυκεια μου Ελενα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.