22

ΖΑΧΑΡΩΜΕΝΑ ΚΡΙΚΑΚΙΑ ♦♦ MINI CIAMBELLINE "DEMODE'" CON GIULEBBE

  
ΖΑΧΑΡΩΜΕΝΑ ΚΡΙΚΑΚΙΑ

Παρασκευη 6 του Ιουλη σημερα και οι κουζινες της παρεας του "Quanti Modi di Fare e Rifare" μοσχομυρισαν απο ζαχαρωμενα κρικακια.
Τη συνταγη μας την παραχωρησε η φιλη Emanuela απο το blog "Pane Burro e Alici". Προκειται για μια πολυ δημοφιλη συνταγη περασμενων δεκαετιων, γι'αυτο και η Emanuela τα χαρακτηριζει ντεμοντε, που γινεται με λιγα και απλα υλικα. Αυτα τα συμπαθητικα μπισκοτακια, συνηθιζαν να τα κερνανε στους μπουφεδες που ετοιμαζαν για γαμους, βαφτισεις και την πρωτη κοινωνια. Αφου ετοιμασουμε την κλασσικη ζυμη των φρεσκων ζυμαρικων, με αλευρακι, αυγουλακια και ελαχιστο βουτυρο, φτιαχνουμε μικρα κρικακια; τα βραζουμε, τα ψηνουμε και τελος τα περναμε μεσα απο ενα αρωματισμενο απλο σιροπακι, που τα τυλιγει και ζαχαρωνει. Η Emanuela αρωματισε το σιροπι της με το δροσερο αρωμα του λεμονιου; εγω πειραματιστηκα και με αλλες γευσεις και εκτος απο το λεμονι, χρησιμοποιησα επισης ανθη λεβαντας και ενα μιγμα απο κανελα και τζιντζερ. 
Τα ζαχαρωμενα κρικακια ετοιμαζονται πολυ πιο ευκολα απ'οτι φανταζεστε. Ειναι ιδανικα για κερασμα αλλα και για καλυψουν την επιθυμια για κατι γλυκο, ολες τις ωρες της ημερας.

Δοση : 100 κομματια περιπου
Βαθμος δυσκολιας : μετρια δυσκολο
Υλικα
για τη ζυμη : 500 gr αλευρι για ολες τις χρησεις,
                        50 gr βουτυρο,
                        5 αυγα.
για το σιροπι : 1/2 Lt νερο,
                           500 gr ζαχαρη κρυσταλλικη.
για το αρωμα : ξυσμα απο λεμονι,
                           ανθη λεβαντας,
                           μιγμα απο ισα μερη κανελας και τζιντζερ σε σκονη.
Προετοιμασια : 
Βαλτε το αλευρι στην επιφανεια εργασιας, καντε στο κεντρο μια λακκουβιτσα και βαλτε το βουτυρο, που πρεπει να ειναι σε θερμοκρασια δωματιου, και τα αυγα. Αναμειξτε τα υλικα και πλαστε μια μαλλον σφιχτη ζυμη. 
Σχηματιστε με την ζυμη ενα μπαστουνακι και κοψτε το σε κομματια παχους 2εκ. Πλαστε το καθε κομματι σε ενα χοντρο κορδονι, και ξανακοψτε το σε κομματια στο μεγεθος ενος φουντουκιου. Πλαστε παλι με το καθε κομματι ενα κορδονακι, με το οποιο θα σχηματισετε ενα μικρο κρικακι. 
Οταν ειναι ετοιμα ολα τα κρικακια, βαλτε σε μια κατσαρολα αρκετο νερο να βρασει. Μολις αρχισει να κοχλαζει, ριξτε μεσα μερικα κρικακια και περιμενετε μεχρι να ανεβουν στην επιφανεια. Βγαλτε τα με μια τρυπητη κουταλα και αφηστε τα στην ακρη. Μην ριχνετε τα κρικακια πολλα μαζι μεσα στην κατσαρολα, για να μην κατεβαινει η θερμοκρασια του νερου, και περιμενετε να αρχισει παλι να κοχλαζει πριν ριξετε τα επομενα. Αυτα που εχετε ηδη βρασει, σκεπαστε τα με μια πετσετα, για να μην ξεραθουν. 
Οταν ειναι ετοιμα ολα τα κρικακια, απλωστε τα σε ενα ταψι, στρωμενο με αντικολλητικο χαρτι. Ψηστε τα σε προθερμασμενο φουρνο, στους 170/180°C για 30 λεπτα, μεχρι να ροδισουν ελαφρα. Βγαλτε τα απο τον φουρνο και αφηστε τα να κρυωσουν. 
Ετοιμαστε το σιροπι : βαλτε το νερο και την ζαχαρη σε ενα κατσαρολακι και αφηστε τα να βρασουν για κανα τεταρτακι, μεχρι να μειωθει ο ογκος του στο μισο και να δεσει το σιροπι. Οταν ειναι ετοιμο το σιροπι, προσθεστε το αρωματικο που διαλεξατε και αναμειξτε. 
Το τελευταιο σταδιο απαιτει λιγη προσοχη; δεν πρεπει το σιροπι να καει και να γινει καραμελλα, απλα να επικαλυψει τα κρικακια και στεγνωνοντας να ζαχαρωσει. Δεν υπαρχει συγκεκριμενη δοσολογια για τα υλικα. Ζεστανετε ενα ευρυχωρο τηγανι, ριξτε μεσα μερικα κρικακια και αμεσως μερικες κουταλιες απο το αρωματισμενο σιροπι. Με δυο ξυλινες σπατουλες, γυριζετε τα κρικακια μεσα στο σιροπι μεχρι να τα επικαλυψει απ'ολες τις πλευρες και να εξατμιστει το νερο του. Βγαλτε τα αμεσως απο το τηγανι, ακουμπηστε τα επανω σε μια κρυα επιφανεια στρωμενη με αντικολλητικο χαρτι και αφηστε τα να κρυωσουν. 
Διατηρουνται για αρκετες ημερες σε ενα καλα κλεισμενο γυαλινο ή μεταλλικο σκευος. 

                 
MINI CIAMBELLINE "DEMODE'" CON GIULEBBE

Venerdì il 6 luglio oggi, e nelle cucine della bella compagnia di "Quanti Modi di Fare e Rifare" prepariamo mini ciambelline con giulebbe.
La ricetta l'abbiamo scoperta nel blog di Emanuela "Pane Burro e Alici". Da quanto ci dice la cara amica, queste ciambelline venivano offerte nei buffet preparati in occasione di matrimoni, cresime o comunioni, qualche decennio fa. Emanuela ha aromatizzato le sue ciambelline con la scorza del limone. Io le ho diviso in tre parti e le ho aromatizzate anche con fiorni di lavanda freschi (che sono di stagione!) e delle spezie : ginger e cannella.
Emanuela, grazie per la bella ricetta di queste carine e profumatissime ciambelline!

Dose : 100 pezzi ca
Difficoltà : media
Ingredienti
per l'impasto : 500 gr di farina 00,
                           50 gr di burro,
                           5 uova.
per lo sciroppo : 1/2 Lt di acqua,
                               500 gr di zucchero semolato.
per aromatizzare : scorza di limone grattugiata,
                                  fiori di lavanda,
                                  miscella di zenzero e cannella in polvere, in equi parti.
Preparazione : 
Versate la farina sulla spianatoia e formate la fontanella. Aggiungete il burro, a temperatura ambiente, e le uova ed impastate. 
Con l'impasto, preparate un filoncino il quale tagliate a fettine di ca 2cm di spessore. Con ogni fettina preparate un cordoncino il quale tagliate in pezzetti alla grandezza di una nocciola. Formate con ogni pezzettino un corodoncino con il quale formate una ciambellina. 
Quando tutte le ciambelline saranno pronte, mettete sul fuoco una pentola con abbondante acqua. Appena comincia a bollire versateci le ciambelline, poche alla volta, per non far abbassare tanto la temperatura. Quando arrivano alla galla, toglietele con una sciumarola e mettetele in una ciotola. Copritele con un panno perchè non si secchino. Aspettate che l'acqua riprenda il bollore prima di versare di nuovo delle ciambelline. 
Quando tutte le ciambelline saranno lessate, disponetele su una teglia, rivestita con carta da forno antiaderente. Cuocetele in forno preriscaldato a 170/180°C per 30 minuti, fino a dorare. Sfornatele e lascialtele intiepidire. 
Preparate lo sciroppo : mettete lo zucchero e l'acqua in una pentola e portate ad ebollizione. Lasciate cuocere per ca 15 minuti, fino a ridursi almeno a metà e diventare consistente. Aggiungete gli aromi e mescolate. Siccome io ho preparato le ciambelline a ben 3 gusti, ho diviso lo sciroppo in tre parti ed in ciascuna ho aggiunto uno degli aromi usati, sempre ad occhio. 
L'ultimo passo è un po'delicato; si deve fare attenzione a non caramellare lo sciroppo, che deve solo velare le ciambelline. Questa operazione viene fatta pure ad occhio e croce : ponete una padella sul fuoco e fatela riscaldare. Versateci alcune ciambelline e subito qualche mestolo di sciroppo aromatizzato. Mescolate con due spatole, fino che lo sciroppo veli le ciambelline. Estraetele e ponetele su una superficie fredda, rivestita con carta da forno. Lasciatele raffreddare. 
Si conservano per parecchi giorni, chiuse in un barattolo di vetro o di latta.


22 σχόλια:

  1. Che invitante profumo si sprigiona stamattina nelle cucine delle amiche Cuochine!
    Ma sono le ciambelline demodè con giulebbe!! Una versione più bella e golosa dell'altra, complimenti e grazie di cuore per aver sfidato anche il “terribile Caronte” per realizzarle!
    Marina, ti auguro di trascorrere una splendida estate, rilassante, divertente e serena.. e appuntamento a settembre nelle nostre cucine aperte!!
    Un abbraccio
    Cuochina

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. bella l'idea dei fiori di lavanda nell'impasto! io non ho mai cucinato con i fiori :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ti dirò che la versione con lavanda mi attrae moltissimo, io amo questo fiore sia per i colori che da al piatto sia per il suo profumo. Le proverò anche così. un abbraccio

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φαίνονται εύκολα και πολύ πολύ νόστιμα!!!
    Θα προσπαθήσω να φτιάξω μερικά, ειδικά αυτά με τα άνθη λεβάντας μου έκαναν κλικ!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Che dire!!! le tre versioni sono una più spaziale dell'altra...adoro quelle alla lavanda....sei un portento di fantasia! ti meriti un bel +1...ottimo!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Mamma mia che splendide versioni!! Con la lavanda finora non ho mai fatto nulla ma sono molto tentata.. col ginger invece so già che le adorerò!
    Complimenti davvero e grazie :-) Un abbraccio buona estate carissima

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Interessante la versione con la lavanda e il ginger comunque sia l'aroma sono dei dolcetti golosi ciao Luisa

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πολύ ωραία αυτά τα κρικάκια.
    Ωραία κεράσματα.
    Και τα δικά σου τα έκανες πολύ πολύ καλά. Και οι πειραματισμοί σου νοστιμότατοι.

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. E qui la tentazione di rifarle decisamente triplica!!! Tra versione alla lavanda e quella allo zenzero e cannella (le mie spezie preferite in assoluto) non saprei cosa scegleire per prima :) FAVOLOSE! Baci, buon we

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλησπέρα! Δεν ξέρω τι συμβαίνει τον τελευταίο καιρό, αλλά όλο προσπαθώ να σχολιάσω και όλο δεν τα καταφέρνω να μπω στα σχόλιά σου. Μου την έχει δώσει γιατί έχεις βάλει πολύ καλές συνταγές τις τελευταίες δέκα μέρες και ήθελα πολύ να σου το πω...

    Τέλος, πάντων, σταματώ την γκρίνια και αφού είμαι εδώ τώρα όλα καλά!

    Τα μπισκοτάκια σου στην αρχή μου θύμισαν γαρίδες έτσι στριφογυριστά που είναι. Πολύ ευπαρουσίαστα και φυσικά δεν χρειάζεται να πω ποια προτιμώ, αυτά με την λεβάντα!!! Πολύ καλή επιλογή συνταγής!!

    Φιλάκιααααααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Γιατί μου γράφει εδώ και δέκα μέρες ότι κάνω ανώνυμα σχόλια και δεν τα δέχεται?? Μήπως κάνω κάτι λάθος η ξανθία?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Che bell'idea usare i fiori di lavanda!!!
    Sono fantastici tutti e tre i tipi, ma quelli alla lavanda hanno una marcia in piu
    Buona estate cara

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. διάβασα Ζαχαρωμένα κ ήρθα! Καλέ τι ντεμοντέ, τι υπέροχες μπουκίτσες είναι αυτές?? Θα τις φτιάξω οπωσδήποτε Μαρίνα μου, φιλάκια, καλό ΣΚ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Grazie a te per averle sperimentate, mi piacciono molto le tue varianti!
    Un bacione !:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @quanti modi di fare e rifare
    Grazie cara Cuochina! Ti auguro a mio turno buona estate e rinnoviamo l'appuntamento per settembre...
    Saluti da Salonicco!

    @nanocucina
    Quest'anno ho fatto anche la confettura di petali di rosa... Le lavande sono piene di fiore e la tentazione era grande... Sono venute buone però e non me l'aspettavo!

    @Stefània
    Grazie cara Stefania! Anche a me piace la lavanda ma non avevo provato mai di mangiarla!

    @ΕΛΕΝΑ
    Ειναι οντως ευκολα, αν και περιγραφοντας την διδικασια φαινεται λιγο πολυπλοκη. Η ζυμη δεν εχει κατι το ιδιαιτερο, αλλα το σιροπι ειναι αυτο που της δινει ολο το αρωμα!

    @Artù
    Grazie per i complimenti, sei tanto gentile!

    @ornella
    Grazie cara! Buona estate anche a te e ti auguro che tutto si sistemi. Speriamo che a settembre avremmo delle belle cose da raccontare... Bacione!

    @soleluna
    Davvero, anche se tanto semolici, erano golosissimi. Grazie Luisa, buona estate!

    @Marion
    Ευχαριστω καλη μου! Δεν ειναι πολυ χαριτωμενα?

    @Federica
    Grazie cara, sono contenta che ti siano piaciuti! Anch'io adoro le spezie..Buona estate ed appuntamento a settembre!

    @Χρυσαυγη
    Δεν ξερω τι συμβαινει Χρυσαυγη μου με τον blogger, παντως τα σχολια σου δεν τα βρηκα στα ανεπιθυμητα... Χαιρομαι που το θεμα διευθετηθηκε και αποκατασταθηκε η επικοινωνια!
    Μου αρεσε αυτο με τις γαριδες! Μαλλον τα παραεκανα μικρα, αλλα μου αρεσαν που ηταν ετσι χαριτωμενα! Οι συνταγες της παρεας ειναι διαλεγμενες πολυ προσεκτικα και ειναι η μια καλυτερη απο την αλλη... Δεν ειναι πολυ ωραια ιδεα η παρεα μας? Γιατι δεν διοργανωνουμε κι εμεις κατι αναλογο?

    @anna
    Grazie cara, sono contenta che ti sono piaciute le mie ciambelline! Buona estate e appuntamento a settembre! Baci!

    @Eri
    Ξερεις τωρα Ερη μου, αυτα τα απλα παραδοσιακα και "φτωχικα" γλυκακια τεινουν να ειναι ξεπερασμενα στις μερες μας. Καλα που υπαρχουν ομως και καποιοι που προσπαθουν να διατηρησουν την παραδοσιακη κουζινα και μπορουμε να μαθουμε κι εμεις απ'αυτους... Ειναι πολυ διασκεδαστικα Ερη μου, ασε που αν αρχισεις να τα τσιμπολογας, μπορει και να τα φας ολα!
    Καλο Σ/Κ! Φιλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. @Emanuela - Pane, burro e alici
    La ricetta era favolosa cara Emanuela, grazie per averla spartita con noi! Sono contenta che ti siano piaciute le mie ciambelline!
    Un abbraccio!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Belle con la lavanda e dimmi un po' con la cannella com'erano? Ci avevo pensato pure io..mi incuriosiva l'aroma....bellissime tutte e tre le versioni...interessantissime! brava!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Mi piace un sacco quella con i fiori di lavanda...provero`
    francesca

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Care amiche di Quanti Modi di Fare e Rifare, mi dispiace che non sono riuscita a passare dalle voste cucine oggi, siccome ho trascorso ancora una giornata molto impegnativa! Però tenete da parte qualche ciambellina per me, perchè domani passerò, senz'altro! Baci a tutte!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. @elena
    Grazie Elena! Erano buone tutte quante. A me sono piaciute di più quelle con la canella ed il zenzero.

    @francesca
    Grazie cara Francesca. Quelle con la lavanda sono state un sucessone!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. perdona il mio ritardo sono di rientro dalle vacanze! particolarissima la versione con la lavanda! mi piace proprio e la proverò! ho un bel sacchetto di fiori!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. @vickyart
    Ma figurati! Grazie per aver passato!
    Baci!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.