10

ΣΟΥΠΑ ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙΟΥ ΒΕΛΟΥΤΕ ♦♦ VELLUTATA DI CAVOLFIORE


ΣΟΥΠΑ ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙΟΥ ΒΕΛΟΥΤΕ

Υπέροχη σουπίτσα comfort food, ιδανική για την κρύα εποχή.
Σερβίρεται ως πρώτο πιάτο σε ένα επίσημο τραπέζι, αλλά μπορείτε να την απολαύσετε και ως ένα ελαφρύ όμως  χορταστικό βραδυνό.

Δόση : για 4 άτομα
Βαθμός δυσκολίας : μέτρια δύσκολο
Υλικά : 200 gr κουνουπίδι (300 gr βρασμένο),
                1 μεγάλη πατάτα,
                1 εσαλότ,
                1 κ.σ. βούτυρο,
                1 κ.σ. ελαιόλαδο παρθένο έξτρα,
                4 ποτήρια ζωμό λαχανικών,
                100 ml κρέμα γάλακτος με χαμηλά λιπαρά,
                1/2 φακελλάκι (0,25 gr) κρόκο Κοζάνης σε σκόνη, 
                πιπέρι λευκό,
                αλάτι.
για το σερβίρισμα : φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο,
                                     τριμμένη παρμεζάνα,
                                     μπέϊκον.
Προετοιμασία :
Βράστε το κουνουπίδι στον ατμό φροντίζοτας να μείνει τραγανό. Εγώ χρησιμοποιώ τον ατμομάγειρα τόσο για το κουνουπίδι, όσο και για το μπρόκολο; εκτός απο το γεγονός ότι βράζουν τέλεια, δεν ... παίρνει μυρωδιά κανείς στο σπίτι, καθώς φροντίζω και βγάζω την συσκευή στο μπαλκόνι ...
Ψιλοκόψτε το εσαλότ. Αν δεν βρείτε εσαλότ, χρησιμοποιήστε ένα μικρό κίτρινο κρεμμυδάκι.
Ξεφλουδίστε την πατάτα και κόψτε την σε κυβάκια.
Βάλτε το λάδι και το βούτυρο σε μία κατσαρόλα και βάλτε τα στην φωτιά. Μόλις ζεσταθούν αρκετά προσθέστε το εσαλότ και σωτάρετε για 1-2 λεπτά (προσοχή, το εσαλότ καίγεται εύκολα, όπως το σκόρδο!). Προσθέστε τα κυβάκια της πατάτας και σωτάρετε μέχρι να ροδίσουν ελαφρά. Προσθέστε τον ζωμό (ή σκέτο νερό αν δεν έχετε ζωμό) ζεστό και αφήστε να βράσουν για 10 λεπτά. Προσθέστε το κουνουπίδι, τον κρόκο, το πιπέρι και ανάλογο αλάτι. Σκεπάστε την κατσαρόλα και αφήστε να βράσουν για 10 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες.
Κατεβάστε την κατσαρόλα απο την φωτιά και ομογενοποιήστε την σούπα με ένα ραβδομπλέντερ. Προσθέστε την κρέμα γάλακτος και βάλτε και πάλι την κατσαρόλα στην φωτιά. Αφήστε να βράσει για 1-2 λεπτά και σβύστε την φωτιά. Αφήστε να σταθεί ένα τεταρτάκι.
Σερβίρετε την σούπα ζεστή, πασπαλισμένη με φρεκοτριμμένο μοσχοκάρυδο.
Αν θέλετε μπορείτε να προσθέστε τραγανά βουτυράτα κρουτόν ψωμιού ή λίγο τσιγαρισμένο μπεϊκον.


VELLUTATA DI CAVOLFIORE

D' inverno una buona zuppetta fumante è sempre gradita!
Questa veluttata di cavolfiore potete servirla come primo o assaporarla come piato unico per una cenetta leggera...

Dosi : per 4 persone
Difficoltà : media
Ingredienti : 200 gr di cavolfiore (300 gr cotto),
                            1 patata grossa,
                            1 scalogno,
                            1 cucchiaio di burro,
                            1 cucchiaio di olio extravergine di oliva,
                            4 bicchieri di brodo di verdure,
                            100 ml di panna light,
                            1/2 bustina di zafferano in polvere,                    
                            pepe bianco,
                            sale. 
per la finitura : noce moscata grattugiata,
                             parmigiano grattugiato,
                             pancetta rosolata. 
Preparazione :    
Fate cuocere il cavolfiore, preferibilmente al vapore, tanto da rimanere croccante.
Tritate lo scalogno.
Sbucciate la patata e tagliate a cubetti.
Ponete l' olio ed il burro entro una casseruola e portate sul fuoco. Appena scaldato aggiungete lo scalogno e saltate per un paio di minuti (attenzione, lo scalogno, come l' aglio, si brucia facilmente!). Aggiungete i cubetti di patata e saltate fino a cominciare a prendere colore. Aggiungete 4 bicchieri di brodo vegetale (in mancanza sola acqua) caldo e lasciate cuocere per una decina di minuti. Aggiungete il cavolfiore, lo zafferano, il pepe e salate a piacere. Coprite la casseruola e lasciate cuocere a fuoco moderato per una decina di minuti, fino ad intenerire le patate.
Ritirate dal fuoco, frullate con un frullatore ad immersione, aggiungete la panna e portate sul fuoco. Lasciate cuocere per qualche minuto e spegnete il fuoco. Lasciate riposare per un quarto d' ora.
Servite la veluttata di cavolfiore calda, con qualche pizzico di noce moscata appena grattugiata.
Se vi piace potete aggiungere coutons al burro o pancetta affumicata tagliata a pezzetini e rosolata.


10 σχόλια:

  1. Τον χειμώνα δεν υπάρχει τίποτε καλύτερο από τις ζεστές σούπες!!!!!
    Λατρεύω τις βελουτέ,όχι ότι οι υπόλοιπες δεν μου αρέσουν και η εναλλαγή των γεύσεων στο σπίτι μας ,μας αποφορτίζει από την καθημερινότητα.
    Η συγκεκριμένη συγκαταλέγεται στις αγαπημένες γεύσεις!!!!Το δυσάρεστο επακόλουθο των οσμών βέβαια εσύ το έλυσες με τον ατμομάγειρα....!
    Το πασπάλισμα με την γλυκιά?πάπρικα,τιπ ομορφιάς και έχτρα γεύσης!!!!!
    Φιλάκια πολλά,πολλά!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγω παλι τις βελουτε δεν τις πολυσυμπαθουσα αλλα τις αγαπησα οταν αποφασισα να δοκιμασω την potage Parmentier για το blog... Το οτι οι αντρες μου θα ετρωγαν κουνουπιδοσουπα παλι, ουτε μπορουσα να το φανταστω!
      Η παπρικα της παει πολυ!
      Φιλια!

      Διαγραφή
  2. Σίγουρα θα το προτιμούσα ως πρώτο πιάτο σε ένα τραπέζι με φίλους!Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. amo il cavolfiore e cerco sempre buone ricette per valorizzarlo, grazie Marina, un bacione !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Anche a me piace un sacco il cavolfiore, ma che la veluttata sarebbe tanto buona non potevo immaginarlo..
      Baci!

      Διαγραφή
  4. Ότι πρέπει η σουπίτσα για την σημερινή μέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με το κρυο παντα μια σουπιτσα ειναι οτι καλυτερο!

      Διαγραφή
  5. Ωραία ιδέα η σούπα σου για το γιορτινό τραπέζι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μια νοστιμη σουπιτσα για ορεκτικο ειναι πολυ καλη ιδεα, οντως!

      Διαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.