10

ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ ΜΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑ ♦♦ MELOMAKARONA RICOPERTI DI CIOCCOLATO


ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ ΜΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑ

Τα μελομακάρονα είναι από τα πολύ αγαπημένα μου γλυκά των γιορτών. Την συνταγή που εμπιστεύομαι εδώ και χρόνια μπορείτε να την δείτε εδώ.
Εϊναι αλήθεια οτι με το food blogging γνώρισα πολλά νέα υλικά, τα οποία έγινα σιγά σιγά αγαπημένα μου και με αυτά πειραματίζομαι συχνά σε κλασσικές συνταγές. Ετσι φέτος σκέφτηκα να αναβαθμίσω την συνταγή για τα μελομακάρονα και να δοκιμάσω νέες γεύσεις, όμως πάντα με κλασσική αξία. Στην διαχρονικά αγαπημένη μου συνταγή προστέθηκε καλαμποκάλευρο, σησαμέλαιο, καστανή ζάχαρη, τζίντζερ και μπαχάρι και φυσικά το σπιτικό μου baking powder (χημική μαγιά). Τα μελομακάρονα μου είναι πάντα από αυτά που λιώνουν στο στόμα, δεν είναι σκληρά σαν πέτρες (συχνά έχει τύχει να με κεράσουν σπιτικά μελομακάρονα τα οποία ήταν πολύ σκληρά), μελωμένα όσο πρέπει και μοσχοβολούν μπαχαρικά και πορτοκάλι. Αλλά επειδή μας αρέσει και η σοκολάτα, έκανα ακόμη μια παρέμβαση και τα έντυσα με κουβερτούρα, ακολουθώντας και τις πιό συγχρονες τάσεις της ζαχαροπλαστικής!

Δόση : 60 κομμάτια περίπου
Βαθμός δυσκολίας : μέτρια δύσκολο
Υλικα
για τη ζύμη :  2 φλ. (400 ml) λάδι (χρησιμοποίησα σησαμέλαιο),
                          1 φλ. (210 gr) ζάχαρη καστανή demerara
                          1 φλ. (220 ml)  χυμό από φρέσκα πορτοκάλια, 
                          το ξύσμα απο την φλούδα ενός μεγάλου πορτοκαλιού,
                          1 φλ. καφέ (50 ml) λικέρ πορτοκάλι,
                          1 φλ. (160 gr) σιμιγδάλι ψιλό,
                          500 gr αλεύρι γοχ., 
                          450 gr καλαμποκάλευρο,
                          1 κ.σ.  (10 gr) χημική μαγιά (ή baking powder), 
                          1 κ.σ. σόδα φαγητού,
                          1 πρέζα αλάτι,
                          2 κ.γ. κανέλα αλεσμένη, 
                          1/3 κ.γ. μοσχοκάρφια αλεσμένα,
                          1/2 κ.γ. τζίντζερ αλεσμένο,
                          1/2 κ.γ. μπαχάρι αλεσμένο .
για το σιρόπι : 2 φλ. ζάχαρη κρυσταλλική,
                           2 φλ. ανθόμελο,
                           2 φλ. νέρο,
                           1 ξυλάκι κανέλα,
                           1 μικρό λεμόνι ακέρωτο.
για την επικαλυψη : 400 gr κουβερτούρα 50% σε κακάο,
                                      2 κ.σ. βούτυρο,
                                      χοντροσπασμένα καρύδια (περίπου 2 φλ.).
Προετοιμασια :
Χτυπήστε στο μίξερ το λάδι με την ζάχαρη, για περίπου ένα δεκάλεπτο, μέχρι να διαλυθεί όσο το δυνατόν περισσότερο και να πάρετε ενα γαλάκτωμα. Επάνω απο τον κάδο του μίξερ ρίξτε την σόδα μέσα στον χυμό του πορτοκαλιού - προσοχή θα αφρίσει και πολύ πιθανόν να ξεχυλίσει! - ρίξτε το μέσα στον κάδο μαζί με το λικέρ, το ξύσμα, το αλάτι και τα μπαχαρικά και αναμείξτε καλά. Προσθέστε το καλαμποκάλευρο, το σιμιγδάλι, το baking και αναμείξτε. Προσθέστε σταδιακά και το αλεύρι και αναμείξτε μέχρι να πάρετε μία ζύμη όχι πάρα πολύ σφιχτή, που να μην κολλάει όμως στα δάχτυλα. Η ζύμη δεν θέλει πολύ δούλεμα, απλά να αναμειχθούν καλά τα υλικά και να γίνει ομοιγενής. 
Πάρτε κομμάτια από την ζύμη στο μέγεθος καρυδιού και πλάστε μακρόστενα μπισκότα. Δεν είναι ανάγκη να κάνουμε σχέδια στην επιφάνεια απο τα μελομακάρονα, αφού θα καλυφθούν με την σοκολάτα. Αν αποφασίσετε να μην τα καλύψετε, τότε κάντε ρομβοειδή σχέδια στην επιφάνεια τους, είτε με ένα πηρούνι, είτε πιέζοντας τα επάνω σε μία ψιλή σχάρα. Τοποθετήστε τα μέσα σε ένα ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί. Αφήστε αρκετή απόσταση ανάμεσα τους, υπολογίζοντας ότι με το ψήσιμο θα διπλασιαστούν σε όγκο. 
Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C, στις αντιστάσεις, για 25-30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Προσοχή γιατί τα μελομακάρονα καίγονται εύκολα. Βγάλτε τα από τον φούρνο και αφήστε τα να κρυώσουν πριν τα μετακινήσετε. 
Ετοιμάστε το σιρόπι : βάλτε όλα τα υλικά να βράσουν για 5 λεπτά. Το λεμόνι το κόβετε απλά στα δύο και το ρίχνετε μέσα στο σιρόπι. Οσο το σιρόπι είναι ακόμη ζεστό ρίχνετε μέσα τα μελομακάρονα, λίγα κάθε φορά, τα αφήνετε το μάξιμουμ 1 λεπτό και τα αφαιρείτε με μία τρυπητή κουτάλα. 
Αφήστε τα μελομακάρονα να κρυώσουν τελείως πρίν τα καλύψετε με την σοκολάτα. 
Λιώστε την σοκολάτα σε μπαίν μαρί ή στον μικροκυματικό. Προσθέστε το βούτυρο και αναμείξτε μέχρι να λιώσει τελείως και να ενσωματωθεί. Καλό είναι την σοκολάτα να την "στρώσετε", ώστε να είναι τραγανή και γυαλιστερή. Για το πως "στρώνουμε" την σοκολάτα δείτε αναλυτικές οδηγίες εδώ. Στραγγίστε τα μελομακάρονα από το σιρόπι τους, βουτήξτε τα στην σοκολάτα και αφαιρέστε τα αμέσως. Εγώ χρησιμοποίησα δύο πηρούνια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και μια μικρή λαβίδα για τον χειρισμό τους. Βάλτε τα επάνω σε μία σχάρα για μπισκότα, πασπαλίστε με χοντροσπασμένα καρύδια και αφήστε τα να στραγγίσουν και να στερεοποιηθεί η σοκολάτα.
Διατηρούνται για αρκετές ημέρες και εκτός ψυγείου.


MELOMAKARONA RICOPERTI DI CIOCCOLATO

I melomakàrona, sono dei dolcetti natalizi, uno dei grandi classici della cucina greca.  Si tratta dei biscotti speziati e sciroppati, preparati senza ingredienti di derivazione animale, per poter essere consumati anche durante la Quaresima, periodo di mangiare di magro che precede la grande festa di Natale. 
I melomakarona mi piacciono un sacco e ho la mia ricetta provata e fidata che potete vedere qui.
Grazie al food blogging però, ho assagiato e apprezzato ingredienti nuovi che piano piano sono diventati i miei preferiti. Così ho pensato di rivisitare la mia ricetta di melomakàrona, e assagiare sapori nuovi, senza allontanarmi tanto però dalla ricetta tradizionale. Cosi nella mia recente preparazione sono aggiunti farina di mais, olio di semi di sesamo, zucchero demerara, zenzero, pimento e certo ho utilizzato il mio lievito chimico autoprodotto. I miei melomakarona sono da quelli che si scioglono in bocca (detesto quelli che risultano troppo sodi e duri una volta cotti), sciroppati ma non eccessivamente, e profumano di spezie e arancia! Per ultimo ho aggiunto un tocco di golosità in più e li ho ricoperti di un velo di ciocclato fondente, temperato per renderlo croccante!

Dosi : ca. 60 biscotti
Difficoltà : media
Ingredienti
per i biscotti :  2 tazze (400 ml) di olio di semi (io : di sesamo),
                            1 tazza (210 gr) di zucchero demerara
                            1 tazza (220 ml) succo d' arance fresche (non confezionato), 
                            la scorza grattugiata da una arancia grossa,
                            1 tazzina da caffè (50 ml) liquore all' arancia,
                            1 tazza (160 gr) di semolino fine,
                            500 gr di farina 00, 
                            450 gr di farina di mais fioretto,
                            1 cucchiaio (10 gr) di lievito chimico autoprodotto,
                            1 cucchiaio di bicarbonato,
                            1 pizzco di sale,
                            2 cucchiaini di cannella macinata, 
                            1/3 cucchiaino di chiodi di garofano macinati,
                            1/2  cucchiaino di zenzero macinato,
                            1/2 cucchiaino di pimento macinato.
per lo sciroppo : 2 tazze di zucchero semolato,
                               2 tazze di miele millefiori,
                               2 tazze di acqua,
                               1 stecca di cannella,
                               1 limone piccolo non trattato.
per la finitura : 400 gr di cioccolato fondente a 50% cacao,
                              2 cucchiai di burro,
                              noci tittate grossolanemente (2 tazze ca.).
Preparazione :
Nella bacinella dell planetaria frullate l' olio con lo zucchero per una decina di minuti fino ad emusionare. Sopra alla bacinella versate il bicarbonato al succo d' arancia - attenzione perchè cresce troppo e trabocca! - e versate subito dentro. Aggiungete le spezie, il liquore, la scorza grattugiata ed il sale e mescolate bene. Aggiungete la farina di mais, il semolino ed il lievito chimico e mescolate. Aggiungete gratatamente la farina, fino a prendere un' impasto omogeneo, non troppo consistente ma non appiccicoso. L' impasto non deve essere lavorato troppo perchè non potrà trattenere l' olio.
Prendete dei pezzi d' impasto alla grandezza di una noce e formate dei biscotti ovali e impiattiti. Alla superficie dei melonakarona che non veranno ricoperti di cioccolato, di solito fanno disegni a losanghe o a griglia, qui questo non è necessario. Posizionate entro una leccarda ricoperta di carta antiaderente, non troppo stretti tra di loro, tenendo conto che durante la cottura saranno raddoppiati.
Fate cuocere a forno preriscaldato a 180°C, modalità statico, per 25-30 minuti, fino a dorare. Attenzione perchè vengono bruciati facilmente! 
Sfornate e lasciate raffreddare prima di spostarli.
Preparate lo sciroppo : ponete tutti gli ingredienti in una cassaruola e portate sul fuoco. Il limone verrà semplicemente tagliato in due e aggiunto allo sciroppo. Lasciate cucoere per 5 minuti. Per quanto lo sciroppo sarà bollente versate nella pentola i biscotti, pochi alla volta; lasciate per un minuto al massimo, estraette con una schiumarola e posizionate entro una teglia.
Lasciate raffreddare completamente prima di ricoprirli di cioccolato.
Fate fondere il cioccolato a bagnomaria o al microonde. Aggiungete il burro e mescolate fino ad amalgamare il tutto. Consiglio di temperare il cioccolato, per diventare croccante e lucido. Istruzioni sul come temperare il cioccolato troverete qui. Fate sgocciolate i melomakarona dallo sciroppo, immergete nel cioccolato caldo, eliminate con una piza o una forchetta e posizionate su una gratella per dolci. Cospargete di noci trittate prima che il cioccolato viene solidificato.
Si conservano fuori frigo per parecchi giorni.


10 σχόλια:

  1. Και εμένα μου αρέσουν πολύ Μαρίνα μου!!!!
    Τα προτιμώ σε μία ενδιάμεση κατάσταση...τριφτά,αλλά όχι σκληρά όπως σημειώνεις και εσύ και φυσικά σε καμμιά περίπτωση ΄΄μουσκεμένα΄΄στο σιρόπι!!!!
    Τώρα αν είναι βουτηγμένα στη σοκολάτα...ακόμα καλύτερα!!!!!Διπλή απόλαυση!!!!
    Ωραίο χρώμα παρατηρώ στα δικά σου,,,προφανώς οφείλεται κατά ένα μεγάλο λόγο στην χρήση του καλαμποκάλευρου!
    Ο΄πως επίσης μου άρεσε η χρήση της μαύρης ζάχαρης που καραμελώνει το μείγμα.
    Γεια στα χέρια σου!!!!Και του χρόνου με υγεία να τα ξανακάνεις!!!!!
    Φιλιά πολλά,πολλά!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αμην Φωτεινη μου να ειμαστε ολοι γεροι και του χρονου και να εχουμε διαθεση να φτιαχνουμε νοστιμιες...
      Σιγουρα το χρωμα οφειλεται στο καλαμποκαλευρο αλλα και στην καστανη ζαχαρη. Εμας μας αρεσαν πολυ, τοσο ως προς τα αρωματα και την γευση, αλλα και επειδη γινονται τριφτα, γι' αυτο αλλωστε επιμενη και χρησιμοποιω σιμιγδαλι.
      Φιλια πολλα! Καλο Σ/Κ!

      Διαγραφή
  2. με τα μελομακαρονα δεν τα παω καλα.τα κανω ομως για τος αλλους.2-3 φορες μεσα στο δεκεμβριο για πολλους.ε με τη σοκολατατο βλεπω καλυτερα το θεμα.εχω δοκιμασει ζαχαροπλαστειου και ηταν καλοι.ποσο μαλλον οι σπιτικοι.θα τους δοκιμασω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν σου αρεσει γενικα η σοκολατα, σιγουρα τα σοκολατενια μελομακαρονα εχουν εναν λογο παραπανω για να ειναι δελεαστικα!

      Διαγραφή
  3. Ωραία συνταγή Μαρινάκι και έξτρα σοκολατένια! Τα έσωσα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν τρελαίνομαι για μελομακαρόνα, γιατί τα έχω στο μυαλό μου σαν λασπωμένα, αλλά πιστεύω ότι τέτοια συνταγή με προσθήκη σοκολάτας θα με κάνει να αναθεωρήσω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν πρεπει να σιροπιαστουν υπερβολικα γιατι μετα οντως λασπωνουν. Με την σοκολατα το κακο ειναι οτι ουτε καταλαβαινεις ποτε τα εφαγες ολα...

      Διαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.