ΣΟΥΠΑ ΒΕΛΟΥΤΕ ΜΕ ΚΟΛΟΚΥΘΑ ΚΑΙ ΜΑΣΚΑΡΠΟΝΕ
Η κλασσική βελουτέ σουπίτσα με την κολοκύθα, αποκτά άλλη διάσταση με το κάρρυ και το μασκαρπόνε! Ενα πραγματικό comfort food, με πλούσια, ζεστή γεύση που τονίζεται απο τις πικάντικες νότες του pul biber και του μαύρου σουσαμιού!
Δόση : για 4 άτομα
Βαθμός δυσκολίας : εύκολο
Υλικά : 500 gr κίτρινη κολοκύθα καθαρισμένη,
1 εσαλότ,
1 φλ. οχι γεμάτο πράσο ψιλοκομμένο, το λευκό μέρος,
1 κ.σ. ελαιόλαδο παρθένο έξτρα,
1 κ.σ. βούτυρο,
1 lt ζωμό κρέατος,
2 κ.σ. γεμάτες (175 gr) μασκαρπόνε,
1 κ.γ. κίτρινο κάρρυ,
φρεσκοτριμμένο πιπέρι,
αλάτι.
για το σερβίρισμα : μαύρο σουσάμι,
pul biber.
Προετοιμασία :
Κόψτε την κολοκύθα σε μικρά κομματάκια.
Ψιλοκόψτε το εσαλότ. Αν δεν διαθέτετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα μικρό κίτρινο κρεμμύδι.
Σε μία κατσαρόλα, βάλτε το λάδι και το βούτυρο και βάλτε την στη φωτιά. Μόλις ζεσταθούν, προσθέστε το εσαλότ και σωτάρετε για 1 λεπτό. Προσθέστε το πράσο, σωτάρετε μέχρι να μαραθεί και τέλος προσθέστε και την κολοκύθα, μαζί με το κάρρυ. Σωτάρετε για 2-3 λεπτά και προσθέστε τον ζωμό, ζεστό. Αλατίστε πιπερώστε και αφήστε να σιγοβράσει σκεπασμένο για ένα τεταρτάκι.
Μόλις η κολοκύθα μαλακώσει, κατεβάστε την κατσαρόλα από την φωτιά, κρατήστε 2-3 κουταλιές απο τον ζωμό στην άκρη και πολτοποιήστε τα λαχανικά με ένα ραβδομπλέντερ. Ξαναβάλτε την κατσαρόλα στην φωτιά. Χτυπήστε το μασκαρπόνε με τον ζωμό, να γίνει σαν κρέμα, και προσθέστε το στην σούπα. Αφήστε να σιγοβράσει 2-3 λεπτά και κατεβάστε την κατσαρόλα από την φωτιά. Αφήστε να σταθεί ένα δεκάλεπτο.
Σερβίρετε την σούπα ζεστή, πασπαλισμένη με μαύρο σουσάμι και pul biber.
Διατηρείται στο ψυγείο και τρώγεται ευχάριστα και την επόμενη ημέρα, ξαναζεσταμένη.
VELLUTATA DI ZUCCA AL MASCARPONE
Una semplice zuppa di zucca, vero comfort food, insaporita di curry giallo e mascarpone. Il suo sapore veluttato e caldo viene accentuato da un tocco di piccante, con l' aggiunta di sesamo nero e pul buber, spezia molto amata in cucina turca.
Dosi : per 4 persone
Difficoltà : facile
Ingredienti : 500 gr di zucca già pulita,
1 scalogno,
1 tazza non proprio colma di porro tritato, la parte bianca,
1 cucchiaio di olio extravergine di oliva,
1 cucchiaio di burro,
1 lt di brodo di carne,
2 cucchiai colmi (175 gr) di mascarpone,
1 cucchiaino di curry giallo,
pepe macinato al momento,
sale.
per la finitura : semi di sesamo nero,
pul biber.
Preparazione :
Tagliate la polpa della zucca a cubetti, per facilitare la cottura.
Tritate lo scalogno. Se non disponete utilizzate una cipolla gialla piccola.
In una cassaruola ponete l' olio ed il burro e portate sul fuoco. Appena scaldato aggiugete lo scalogno e saltate per un paio di minuti. Aggiungete il porro e saltate fino ad appassire. Aggiungete infine la zucca ed il curry, saltate per un paio di minuti e sfumate con il brodo caldo. Salate e pepate. Lasciate cuocere a fuoco moderato e con la casseruola coperta, per un quarto d' ora ca. fino ad intenerire la zucca. Ritirate dal fuoco, tenete da parte un mestolo di brodo di cottura e frullate con un frullatore ad immersione. Portate di nuovo sul fuoco. Stemperate il mascarpone nel brodo e versate nella pentola. Lasciate cuocere per un paio di minuti ancora e ritirate dal fuoco. Lasciate riposare per una decina di minuti.
Servite la veluttata calda cosaprgendo semi di sesamo nero e pul biber a piacere.
Si conserva nel frigo. E lo stesso buona anche il giorno dopo, riscaldata.
Ciao carissima. Ottima questa zuppa ma oltre al fatto che la zucca non mi piace sarebbe anche troppo dolce per me purtroppo. Un abbraccio e in anticipo auguri di Buon Natale a te e Famiglia.ciaooo
ΑπάντησηΔιαγραφήCiao cara! Eh si la zucca non piace poi a tutti, ma questa zuppa non è molto dolce.
ΔιαγραφήBuon Natale!
Un abbraccio!
Πολυ ωραία πρόταση Μαρίνα μου, καλές γιορτές να έχετε, φιλιά πολλά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστω Ερη μου!
ΔιαγραφήΚι εσεις να περασετε ομορφα τις γιορτες με τα παιδακια σας!
Φιλια!
Επίκαιρη συνταγή! Λειτουργεί τέλεια ως πρώτο πιάτο στο γιορτινό μας τραπέζι Μαρινάκι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπικαιρη και λογω εποχης.... φετος κατι παθαμε με αυτην την σουπα και την φτιαχνω πολυ συχνα, και να φατναστεις οτι το μασκαρπονε ηταν η εμπνευση της στιγμης καθως περρισεψε απο αλλη συνταγη...
ΔιαγραφήΠολύ ωραία πρόταση η σούπα που προτείνεις , Μαρίνα !!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλές Γιορτές !!!!!!!!!!
Ευχαριστω Νικη!
ΔιαγραφήΚαλες γιορτες και σε σενα!
Φιλια!