10

KODRIT KADIR MIGNON


KODRIT KADIR MIGNON

Πρίν λίγο καιρό έλαβα απο την ιταλική Silikomart, ένα πακετάκι με φόρμες σιλικόνης, για να τις χρησιμοποιήσω στις δημιουργίες μου. Η Silikomart δεν μου ήταν άγνωστη, ήδη έχω χρησιμοποιήσει αρκετά από τα προϊόντα της, και βεβαίως τις φόρμες της, που εκτός από τα φανταστικά τους σχέδια - ιταλικό ντιζάϊν!! - ξεχωρίζουν για την αξεπέραστη ποιότητα τους, κατά την άποψη μου είναι η κορυφαία εταιρεία σε αυτόν τον τομέα! Ετσι χάρηκα ιδιαίτερα γι' αυτήν την συνεργασία και έβαλα μπρος τα σχέδια για το πως θα αξιοποιήσω τα δωράκια... Τα φορμάκια mini muffin SF022 (11 θήκες 550 ml) είναι τέλεια για γλυκά ή αλμυρά μαφινάκια σε μέγεθος μπουκιάς, αλλά εγώ ήθελα να κάνω κάτι διαφορετικό...
Το kodrit kadir είναι ένα ιδιαίτερο φλαν, ή αν θέλετε ψητή κρέμα, συνδυασμένο με παντεσπάνι. Ακόμη ένα "μαγικό γλυκό", καθώς η κρέμα και το παντεσπάνι δεν ψήνονται ξεχωριστά, αλλά μαζί, μέσα στην ίδια φόρμα, παρ' όλα αυτά διαχωρίζονται τέλεια και ως προς την υφή και ως προς την γεύση! Το τελικό αποτέλεσμα είναι μία νόστιμη κρέμα καραμελέ στην κορυφή ενός σοκολατένιου παντεσπανιού! Η αρωματισμένη με βανίλια κρέμα συνδυάζεται υπέροχα με το σοκολατένιο μπισκότο που είναι αρωματισμένο με το καρδάμωμο, ενώ η εναλλαγή των υφών είναι ιδιαίτερα ελκυστική.
Η καταγωγή του γλυκού αυτού αναφέρεται αόριστα  οτι είναι απο την αραβική κουζίνα, αλλά πουθενά κάτι συγκεκριμένο για συγκεκριμένο τόπο ή χώρα. Ιδιαίτερες πληροφορίες δεν μπόρεσα να βρω ούτε καν στην Wikipedia! Στο δε αραβικό λεξικό δεν βγαίνει επίσης κάποιο ιδιαίτερο νόημα για τις λέξεις kodrit kadir... Ποιός ξέρει ποιός και γιατί να το ονόμασε έτσι...
Με τα φορμάκια της Silikomart, έφτιαξα μικρούλικα (mignon) kodrit kadir, στο μέγεθος μπουκιάς. Η δόση που σας δίνω είναι για 2 σετ απο τα συγκεκριμένα φορμάκια, δηλαδή 22 κομμάτια συνολικά. Μπορείτε να τα προσφέρετε ως επιδόρπιο, υπολογίζοντας δύο κομμάτια για κάθε άτομο.
Εναλλακτικά, μπορείτε να φτιάξετε το kodrit kadir και σε μια μεγάλη στρογγυλή φόρμα (20 εκ. διάμετρο) και να το παρουσιάσετε ως τούρτα. 

Δόση : 22 κομμάτια
Βαθμός δυσκολίας : εύκολη
Υλικά
για την καραμέλλα : 6 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική.
για την κρέμα : 500 ml γάλα φρέσκο πλήρες,
                              150 gr αυγά (3 μάλλον μικρά),
                              125 gr ζάχαρη κρυσταλλική,
                              1/2 λουβί βανίλιας ή 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας.
για το μπισκότο : 50 gr γάλα φρέσκο πλήρες,
                                  3 πράσινα καρδάμωμα ολόκληρα,
                                  1 μικρό αυγό,
                                  50 gr ζάχαρη κρυσταλλική,
                                  50 gr σπορέλαιο (ηλιέλαιο),
                                  50 gr αλεύρι γοχ.,
                                  1 κ.γ. baking powder,
                                  20 gr κακάο άγλυκο.
Προετοιμασία :
Πρώτα απ' όλα ετοιμάστε την καραμέλλα. Βάλτε την ζάχαρη σε ένα αντικολλητικό τηγανάκι και βάλτε την στην φωτιά. Φτιάξτε την καραμέλλα με την ξηρή μέθοδο, δηλαδή χωρίς να προσθέσετε νερό : απλά περιμένετε χωρίς να ανακατέψετε, μέχρι η ζάχαρη να λιώσει και να πάρει χρώμα. Μοιράστε την καραμέλλα στα φορμάκια, υπολογίζοντας 1 κ.γ. για κάθε φορμάκι. Ενα τρυκ για να απλωθεί η καραμέλλα στα φορμάκια, ξεπλύνετε τα με ζεστό νερό ή ζεστάνετε τα πρώτα ελάχιστα στον φούρνο; αν τα φορμάκια είναι κρύα η καραμέλλα θα στερεοποιηθεί αμέσως και δεν θα απλώσει.
Ετοιμάστε την κρέμα. Αν χρησιμοποιήσετε λουβί βανίλιας, βάλτε το γάλα σε ενα κατσαρολάκι, προσθέστε τα σποράκια της βανίλιας και ζεστάνετε μέχρι να χλιαρίνει. Κατεβάστε από την φωτια και αφήστε να σταθεί μισή ώρα. Χτυπήστε τα αυγά με την ζάχαρη μέχρι να φουσκώσουν. Προσθέστε σταδιακά το γάλα, αφού πρώτα το σουρώσετε.
Ετοιμάστε το μπισκότο. Τσακίστε τα καρδάμωμα, προσθέστε τα στο χλιαρό γάλα και αφήστε να σταθεί μισή ωρίστα. Σουρώστε. Χτυπήστε το αυγό με την ζάχαρη, προσθέστε το γάλα, το λάδι και τέλος το αλεύρι κοσκινισμένο μαζί με το baking και το κακάο. Αναμείξτε καλά ώστε να μην σχηματιστούν σβώλοι.
Μοιράστε τα μίγματα στα φορμάκια, πρώτα βάλτε 3 γεμάτες κ.σ. απο το μίγμα της κρέμας και συμπληρώστε με 1 κ.σ. απο το μίγμα για το μπισκότο. Θα δείτε ότι το μίγμα του μπισκότου βυθίζεται αμέσως, αλλά εδώ είναι η μαγεία, με το ψήσιμο γίνεται ελαφρύτερο και ανεβαίνει στην επιφάνεια!
Βάλτε τα φορμάκια μέσα σε ένα ταψί με 2-3 εκ. νερό (μπαίν - μαρί). Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C, στις αντιστάσεις, για 45 λεπτά.
Βγάλτε τα φορμάκια απο το μπαίν - μαρί και αφήστε τα να κρυώσουν. Βάλτε τα έπειτα στο ψυγείο και αφήστε τα να σταθούν για τουλάχιστον 4 ώρες πριν τα σερβίρετε.
Για να ξεφορμάρετε τα kodrit kadir mignon, απλά περάστε την λάμα απο μια μεταλλική σπάτουλα γύρω από τα γλυκάκια. Αναποδογυρίστε τα με προσοχή μέσα σε ένα πιάτο μαζί με την καραμέλλα τους. Θα τα ξεφορμάρετε μόνο λίγο πρίν τα σερβίρετε, ώστε να μη βραχεί υπερβολικά το μπισκότο, που πρέπει να είναι ζουμερό μεν αλλά όχι παπαριασμένο.
Διατηρείται στο ψυγείο για 2-3 μέρες. 


KODRIT KADIR MIGNON

Qualche settimana fa, è cominciata una nuova collaborazione del laboratorio con la Silikomart italiana. Ho ricevuto il pacchettino con i campioni con grande gioia, siccome adoro gli stampi Silikomart, che considero come i migliori stampi di silicone al mondo, per non parlare poi della infinita varietà di forme, tutte impeccabilmente italian design! Gli stampini mini muffin SF022 sono di misura giusta per preparare cup cakes, sia dolci che salati, ma sono ancora ideali per preparazioni mignon!
Il kodrit kadir, è il dolce magico arabo! Si tratta di un abbinamento di crème caramel al pan di spagna al cioccolato. I due composti vengono preparati separatamente, ma si versano nello stesso stampo; durante la cottura poi, il pan di spagna, che è più leggero, viene a galla, e si separa dalla crema. Una volta cotto e raffreddato completamente, il dolce viene capovolto e si presenta come un pan di spagna sormontato di un budino, mentre la salsina al caramello completa il quadro, tanto per l' effetto ottico, quanto come gusto. La crema viene insaporita di vaniglia, mentre il pan di spagna con il cardamomo, spezia piuttosto insolita per aromatizzare un biscotto. 
Non sono riuscita a trovare maggiori informazioni su questo dolce! Neanche il suo luogo d' origine, solo che è vagamente arabo. Wikipedia non lo riferisce nemmeno, mentre cercando nel dizionario arabo non sono riuscita a trovare il significato delle parole kodrit kadir.... chissà chi e perchè l' ha nominato cosi...
Il kodrit kadir di solito viene preparato come torta, entro uno stampo a ciambella. Io intanto ho utilizzato gli stampini mini muffin di Silikomart, e l' ho preparato di taglia mignon, quasi da un boccone! Le dosi sono per 2 stampi da 11 posti, cioè 22 kodrit kadir mignon in totale. E un ottimo dessert, ideale come dopo pasto di un pranzo festivo, siccome non è molto dolce e certo è molto buono. Ho calcolato due kadrit kodir mignon a persona.
Se intanto volete prepararlo in formato grande, utilizzate uno stampo da ciambella di ca. 20 cm di diametro.


Dosi : 22 kadrit kodir mignon
Difficoltà : facile
Ingredienti
per il caramello : 6 cucchiai di zucchero semolato.
per la crema : 500 ml di latte fresco intero,
                            150 gr uova (3 piuttosto piccole),
                            125 gr zucchero semolato,
                            1/2 baccello di vaniglia o 1 cucchiaino di estratto di vaniglia.
per il biscotto : 50 gr di latte fresco intero,
                              3 frutti di cardamomo,
                              1 uovo piccolo,
                              50 gr di zucchero semolato,
                              50 gr di olio di semi (di girasole),
                              50 gr di farina 00,
                              1 cucchiaino di lievito chimico in polvere.
                              20 gr di cacao amaro.
Preparazione :
Prima di tutto preparate il caramello a secco. Cioè ponete lo zucchero entro un tegamino e portate sul fuoco. Lasciate che lo zucchero sciogliersi e caramellare senza mescolare. Versatelo poi negli stampini, calcolando 1 cucchiaino di caramello per ogni stampino. Una nota : per distribure il caramello uniformemetne entro gli stampini, scaldateli prima al forno o sciacquate con acqua calda. Se gli stampini sono freddi, allora il caramello si solidifica subito
Preparate la crema. Se utilizzate il baccello di vaniglia, versate il latte entro un pentolino, aggiungete i semini di vaniglia e riscaldate senza raggiungere l' ebollizione. Ritirate dal fuoco e lasciate riposare per mezz' oretta. Sbattete le uova con lo zucchero fino a prendere una crema chiara. Aggiungete il latte filtrato e mescolate.
Preparate il pan di spagna. Schiacciate i frutti di cardamomo, versate il latte tiepido e lasciate riposare per mezz' oretta. Filtrate. Sbattete l' uovo con lo zucchero, aggiungete i latte, l' olio ed infine la farina settacciata con il lievito ed il cacao. Mescolate bene per evitare la formazione dei grumi.
Versate i due composti negli stampini : prima 3 cucchiai dal composto della crema e dopo 1 cucchiaio da quello di pan di spagna. Il composto di pan di spagna affonda subito, ma non preoccupatevi, durante la cottura verrà a galla. Ponete gli stampini su una teglia profonda e aggiungete acqua fino a 2-3 cm. Cuocete a bagnomaria in forno preriscaldato a 180°C, modalità statico, per 45 minuti ca. 
Sfornate, estraette gli stampini dal bagnomaria e lasciate intiepidire. Posizionate nel frigo e lasciate riposare per almeno 4 ore.
Mantenete i dolcetti nei loro stampini fino al momento di servire, altrimenti il pan di spagna si bagna di caramello e ammolisce. Per sformare i kodrit kadir, passate dai bordi la lama di una spatola da pasticceria. Capovolgete entro un piatto da portata. Servite con la loro salsina al caramello.
Si conservano nel frigo per un paio di giorni.

                           

10 σχόλια:

  1. sono bellissimi e penso proverò a cimentarmi anche io!
    amelie

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Sempre bello scoprire dolci nuovi e questi mi ispirano un sacco!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θαυμάσια η συνταγή και η φωτογραφίες του γλυκού, πραγματικά "μαγικό"!
    Με την φώτο που είναι κομμένο στη μέση ξετρελάθηκε, θα το φτιάξω οπωσδήποτε.
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Με ξεσήκωσαν οι φωτογραφίες σου! Νομίζω πως αξιοποίησες την φόρμα της silicomart με τον καλύτερο τρόπο! Μπράβο σου κορίτσι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα φορμακια ηταν πολυ απλα και ηθελα να φτιαξω κατι διαφορετικο απο τα συνηθισμενα μαφιν και αλμυρα κεκακια... Ευχαριστω Λιλια μου!

      Διαγραφή
  5. Μιλάμε για μεγάλο πειρασμό, σε μέγεθος όμως μπουκιάς (όπως το γράφεις) όμως Μαρίνα μου!!
    Δεν έχω τέτοιου τύπου φορμάκια, αλλά κάτι παρεμφερές, οπότε μπορώ μάλλον να πειραματιστώ με σχετική άνεση :-))
    Καλό Σαββατοκύριακο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σιγουρα γινεται και σε αλλου μεγεθους φορμακια Πηνελοπη μου, αλλα και σε μεγαλη φορμα. Οπως και να το φτιαξεις ειναι πολυ νοστιμο παντως!
      Φιλια!

      Διαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.