ΚΟΤΣΙ ΨΗΤΟ ΜΕ ΚΡΑΣΙ BAROLO
Το χοιρινό κότσι είναι η γευστική και οικονομική λύση για το γιορτινό τραπέζι!
Συνηθίζω να το μαγειρεύω στην γάστρα μέσα σε λαδόκολλα, ώστε να ψηθεί χωρίς να στεγνώσει. Αυτή την φορά τόλμησα και πρόσθεσα κυδώνια (λέω ότι τόλμησα γιατί τα γλυκά φρούτα στο φαγητό δεν πολυαρέσουν στους άντρες μου!) αλλά και κόκκινο κρασί Barolo, ιταλικής καταγωγής.
Το συνόδεψα με ένα απλό πιλαφάκι που νοστίμησε με ζωμό κρέατος και βούτυρο. Μπορείτε να το συνοδέψετε όμως και με έναν πουρέ, με πολέντα, με βουτυράτο κουσκουσάκι.
Παρ' όλο που χρησιμοποίησα 3 κότσια, υπολογίζω την δόση για 4 άτομα, για εγώ πχ. δεν θα μπορούσα με τίποτε να φάω ένα ολόκληρο κότσι μόνη μου! Πάντως στις ταβέρνες συνήθως υπολογίζουν το κότσι για μερίδα, πράγμα που προσωπικά θεωρώ υπερβολή ...
Δόση : για 4 άτομα
Βαθμός δυσκολίας : μέτρια δύσκολο
Υλικά : 3 κότσια χοιρινά (περίπου 2 kg),
5 κ.σ. ελαιόλαδο,
1 κ.γ. θυμάρι,
1 κ.γ. δεντρολίβανο,
1/2 κ.γ. ρίγανη,
2 κ.σ. πάστα κόκκινης πιπεριάς,
1 κ.γ. μπούκοβο γλυκό,
1 φλ. κρασί Barolo,
2 κρεμμύδια,
2 καρότα,
3 σκελίδες σκόρδο,
1 κυδώνι μεγάλο,
πιπέρι φρεσκοτριμμένο,
αλάτι.
Προετοιμασία :
Πλύντε τα κότσια και βάλτε τα μέσα σε ένα σκεύος που να τα χωράει. Προσθέστε τα μυρωδικά, την πάστα πιπεριάς, το ελαιόλαδο και το κρασί. Αφήστε τα να μαριναριστούν 2-3 ώρες, σε μέρος δροσερό.
Κόψτε τα κρεμμύδια σε φετούλες. Κόψτε τα καρότα σε κυβάκια. Καθαρίστε το κυδώνι και κόψτε το σε φέτες.
Πάρτε 3 λαδόκολλες ή αντικολλητικό χαρτί φούρνου και βάλτε τα σταυρωτά μέσα σε μία γάστρα, που να χωράει ακριβώς τα κότσια. Τοποθετήστε μέσα τα λαχανικά και το κυδώνι. Πασπαλίστε με λίγο αλατάκι και πιπεράκι. Τοποθετήστε απο επάνω τα κότσια με όλη την μαρινάδα τους. Αλατίστε και πιπερώστε. Προσθέστε και τα σκόρδα. Κλείστε καλά τις λαδόκολες, ώστε να μην μπορεί να διαφύγει ο ατμός και σκεπάστε την γάστρα με το καπάκι της.
Βάλτε την γάστρα σε φούρνο προθερμασμένο στους 220°C, στις αντιστάσεις. Αφού περάσουν 45 λεπτά, κατεβάστε την θερμοκρασία στους 180°C και αφήστε να ψηθούν για ακόμη 3 ώρες.
Σερβίρετε τα ζεστά με την γαρνιτούρα τους.
Προτεινόμενο κρασί : φυσικά το Barolo με το οποίο μαγειρεύτηκαν (δείτε εδώ πληροφορίες σχετικά με το συγκεκριμένο κρασί).
STINCO DI MAIALE AL BAROLO
Lo stinco di maiale cotto al forno, rappresenta la soluzione economica ma saporita, per un pranzo festivo!
Preferisco cucinare lo stinco al cartoccio, per evitare che si rinsecchi al forno. Questa volta ho osato aggiungere della mela cotogna (mi esprimo così, perchè ai miei uomini non piace poi tanto la frutta abbinata alla carne...) e vino rosso Barolo.
Per il contorno ho preferito un riso pilaf semplice, insaporito con brodo di carne e burro. Potete scegliere anche tra purea, polenta, fregola al burro o altro.
Avevo a mia disposizione 3 grossi stinchi, così ho calcolato che le dosi sono per 4 persone, perchè io pe. non riuscirei mai a mangiare uno stinco intero da sola! Di solito però, nelle trattorie greche, un stinco va per una persona, e quasi sempre è una porzione esagerata!
Dosi : per 4 persone
Difficotà : media
Ingredienti : 3 stinchi di maiale (2 kg ca.),
5 cucchiai di olio extravergine di oliva,
2 cucchiaini di timo essiccato,
1 cucchiaino di rosmarino essiccato,
1/2 cucchiaino di origano essiccato,
1 cucchiaio di pasta di peperoni rossi,
1 cucchiaino di fiocchi di peperone rosso dolce,
1 tazza di Barolo,
2 cipolle,
2 carota,
3 spicchi d' aglio,
1 mela cotogna grossa,
pepe macinato al momento,
sale qb.
Preparazione :
Lavate i stinchi, scolate bene e ponete entro un recipiente grosso abbastanza da contenerli tutti. Aggiungete gli aromi, la pasta di peperoni, l' olio ed il vino. Lasciate in marinatura per 2-3 ore, in luogo fresco.
Tagliate le cipolle a fettine. Tagliate le carote a cubetti. Sbucciate la mela cotogna, eliminate il torsolo e tagliale a spicchi.
Prendete 3 carte oleate o 3 pezzi di carta da forno antiaderente. Posizionate incrociate entro una rostiera che possa contenere gli stinchi con le verdure. Disponete le verdure, salate e pepate. Aggiungete gli stinchi con tutta la loro marinata. Salate e pepate e aggiungete gli spicchi d' aglio. Ripiegate bene i bordi della carta, in modo di non lasciare fuoriuscire il vapore durante la cottura, e coprite la rostiera col suo coperchio.
Infornate in forno preriscaldato a 220°C, modalità statico. Trascorsi 45 minuti, abassate la temperatura sui 180°C e lasciate cuocere per 3 ore.
Servite gli stinchi caldi con il loro controno di mela cotogna e verdure cotte.
Vino consigliato : certo il Barolo utilizzato per la cottura.
Άργησα... αλλά δεν γίνεται να μην σχολιάσω αυτό το υπέροχα ψημένο κότσι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε το κρασί και τα κυδώνια θα έγινε τέλειο!
Φιλιά
Καλημερα Μινα! Χαιρομαι που σου αρεσε!
ΔιαγραφήΦιλια!
Μου αρέσει το κότσι και δεν μπορώ να μην αναφέρω τα φοβερά αρώματα καθώς και το κρασί που μπαίνει στη συνταγή σου! Φιλιά και σε ευχαριστούμε για την νόστιμη συνταγή!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα 'σαι καλα Λιλια!
ΔιαγραφήΦιλακια!