Προσπαθω να χρησιμοποιω στην κουζινα μου, οσο το δυνατον φυσικα υλικα. Ετσι και για τα αρωματα στα γλυκα, χρησιμοποιω μπαχαρικα, αρωματισμενη ζαχαρη που την φτιαχνω εγω, σπιτικα λικερ, και ξυσμα απο ακερωτα λεμονια ή πορτοκαλια.
Επειδη ομως δεν ειναι παντα δυνατον να εχω στην διαθεση μου ακερωτα εσπεριδοειδη, οταν βρισκω και τα χρησιμοποιω για τον χυμο τους, φροντιζω να εκμεταλλευομαι και την φλουδα τους. Βεβαια το πιο συνηθισμενο ειναι να καταψυξω το ξυσμα απο την φλουδα τους. Καποια στιγμη ομως, μου ηρθε ομως η ιδεα να αποξηρανω την φλουδα και μετα να την τριψω, να γινει σαν σκονη!
Η διαδικασια ειναι η ιδια, ειτε προκειται για λεμονια, ειτε για πορτοκαλια. Διαλεξτε τα επεριδοειδη οταν ειναι στην εποχη τους, και οσο το δυνατον πιο φρεσκα; αν εχετε την τυχη να εχετε δικα σας δεντρα, και φρουτα, ακομη καλυτερα! Πλυνετε τα φρουτα και σκουπιστε τα με απορροφητικο χαρτι, ωστε να μην εχουν υγρασια. Με εναν ψιλοφλουδο καθαριστη, αφαιρεστε την φλουδα, προσεχοντας να μην αφαιρεσετε και το λευκο μερος, που ειναι πικρο. Τοποθετηστε τις φλουδες σε ενα ταψι και αφητε τες να στεγνωσουν σε σκιερο μερος (ο ηλιος οξειδωνει τα αιθερια ελαια!) για 4 εως 5 ημερες, αναλογα με την εποχη και την υγρασια της ατμοσφαιρας. Προσοχη, πρεπει να στεγνωσουν εντελως, γιατι αλλιως θα μουχλιασουν. Επειτα τριψτε τις φλουδες στον μυλο του καφε, μεχει να γινουν σκονη. Αν δεν εχετε μυλο του καφε, θα χρησιμοποιησετε το μουλτι, αν και δεν ειναι τοσο καταλληλο για κονιορτοποιηση. Φυλαξτε την αρωματικη σκονη σε γυαλινο βαζακι, με καπακι που κλεινει αεροστεγως. Διατηρειται για πολλους μηνες σε σκοτεινο και δροσερο μερος.
* Μάρτιος 2019 : ενημέρωση της ανάρτησης με νέες φωτογραφίες
Επειδη ομως δεν ειναι παντα δυνατον να εχω στην διαθεση μου ακερωτα εσπεριδοειδη, οταν βρισκω και τα χρησιμοποιω για τον χυμο τους, φροντιζω να εκμεταλλευομαι και την φλουδα τους. Βεβαια το πιο συνηθισμενο ειναι να καταψυξω το ξυσμα απο την φλουδα τους. Καποια στιγμη ομως, μου ηρθε ομως η ιδεα να αποξηρανω την φλουδα και μετα να την τριψω, να γινει σαν σκονη!
Η διαδικασια ειναι η ιδια, ειτε προκειται για λεμονια, ειτε για πορτοκαλια. Διαλεξτε τα επεριδοειδη οταν ειναι στην εποχη τους, και οσο το δυνατον πιο φρεσκα; αν εχετε την τυχη να εχετε δικα σας δεντρα, και φρουτα, ακομη καλυτερα! Πλυνετε τα φρουτα και σκουπιστε τα με απορροφητικο χαρτι, ωστε να μην εχουν υγρασια. Με εναν ψιλοφλουδο καθαριστη, αφαιρεστε την φλουδα, προσεχοντας να μην αφαιρεσετε και το λευκο μερος, που ειναι πικρο. Τοποθετηστε τις φλουδες σε ενα ταψι και αφητε τες να στεγνωσουν σε σκιερο μερος (ο ηλιος οξειδωνει τα αιθερια ελαια!) για 4 εως 5 ημερες, αναλογα με την εποχη και την υγρασια της ατμοσφαιρας. Προσοχη, πρεπει να στεγνωσουν εντελως, γιατι αλλιως θα μουχλιασουν. Επειτα τριψτε τις φλουδες στον μυλο του καφε, μεχει να γινουν σκονη. Αν δεν εχετε μυλο του καφε, θα χρησιμοποιησετε το μουλτι, αν και δεν ειναι τοσο καταλληλο για κονιορτοποιηση. Φυλαξτε την αρωματικη σκονη σε γυαλινο βαζακι, με καπακι που κλεινει αεροστεγως. Διατηρειται για πολλους μηνες σε σκοτεινο και δροσερο μερος.
* Μάρτιος 2019 : ενημέρωση της ανάρτησης με νέες φωτογραφίες
MACINATO DI SCORZA DI LIMONI O ARANCE ESSICCATE
Cerco sempre di utilizzare ingredienti naturali nella mia cucina. Così, per aromatizzate i miei dolci, ci metto spezie, zucchero aromatizzato fatto a casa, liquori fatti a casa e zeste di limoni e arance, certo non trattate.
Siccome non è sempre possibile trovare degli agrumi non trattati, quando ne ho a disposizione cerco di utilizzare anche la loro scorza. All' inizio, come fanno intanti, congelavo la zeste, ma mi è venuta l' idea di essiccare la scorza e poi macinarla.
Il processo è lo stesso, sia per le arance chè per i limoni. Scegliete gli agrumi quando sono di stagione, perchè certo saranno più freschi e la loro scorza sarà più ricca in oli essenziali. Se siete fortunati di avere i propri alberi di agrumi a casa, allora non buttate mai la scorza dei loro frutti! Lavate bene gli agrumi e asciugateli. Con il pelapatate, asportate la scorza, evitando però la parte bianca che è amarognola. Metteteli in un vassoio e lasciateli asciugare in posto buio (non al sole che ossiderà gli oli essenziali!) per 4-5 giorni, dipende dalla stagione e dalla umidità dell'atmosfera. Attenzione, devono essere completamente essiccati, altrimenti si ammuffino. Macinate le scorze essiccate con il mulino per il caffè. Se non ne disponete, potete utilizzare il triatutto, anche se non riesce a macinarli lo stesso finemente.
Ponete la polverina aromatizzata in barattoli di vetro a chiusura ermetica. Pùo essere conservata a lungo, in luogo buio e fresco.
* Marzo 2019 : aggiornamento del post con nuove foto
Siccome non è sempre possibile trovare degli agrumi non trattati, quando ne ho a disposizione cerco di utilizzare anche la loro scorza. All' inizio, come fanno intanti, congelavo la zeste, ma mi è venuta l' idea di essiccare la scorza e poi macinarla.
Il processo è lo stesso, sia per le arance chè per i limoni. Scegliete gli agrumi quando sono di stagione, perchè certo saranno più freschi e la loro scorza sarà più ricca in oli essenziali. Se siete fortunati di avere i propri alberi di agrumi a casa, allora non buttate mai la scorza dei loro frutti! Lavate bene gli agrumi e asciugateli. Con il pelapatate, asportate la scorza, evitando però la parte bianca che è amarognola. Metteteli in un vassoio e lasciateli asciugare in posto buio (non al sole che ossiderà gli oli essenziali!) per 4-5 giorni, dipende dalla stagione e dalla umidità dell'atmosfera. Attenzione, devono essere completamente essiccati, altrimenti si ammuffino. Macinate le scorze essiccate con il mulino per il caffè. Se non ne disponete, potete utilizzare il triatutto, anche se non riesce a macinarli lo stesso finemente.
Ponete la polverina aromatizzata in barattoli di vetro a chiusura ermetica. Pùo essere conservata a lungo, in luogo buio e fresco.
* Marzo 2019 : aggiornamento del post con nuove foto
Ωωω θα μου άρεσε να έχω αποξηραμένη φλούδα λεμονιού και πορτοκαλιού...θα φτιάξω όταν γίνουν τα πορτοκάλια και τα λεμόνια....
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραία ιδέα!!
Καλό Σαββατοκύριακο!
Νομιζω οτι ειναι ωραια ιδεα για να μην χρησιμοποιεις τεχνητα αρωματα...
ΔιαγραφήΚαλο Σ/Κ!
Οικονομία αλλα ταυτόχρονα όσο το δυνατόν φυσικά παρασκευάσματα. Μπράβο σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχω μια απορία ωστόσο, αναφέρεις "αρωματισμενη ζαχαρη που την φτιαχνω εγω" πως ακριβώς το κάνεις?
Φιλικά Κυριακή.
Ε, ναι αυτη ειναι η φιλοσοφια μου... ☺
ΔιαγραφήΜπορεις να δεις για την αρωματισμενη ζαχαρη εδω : http://illaboratoriodimmskg.blogspot.gr/2011/03/zucchero-aromatizzato.html
Ευχαριστω! Καλο Σ/Κ!