4

"ΓΥΜΝΗ" ΠΙΤΑ ΜΕ ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ ♦♦ TORTA DI ZUCCHINE ALLA POLENTA


"ΓΥΜΝΗ" ΠΙΤΑ ΜΕ ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ

Η εμπνευση για την συγκεκριμενη πιτα, ηρθε ψαχνοντας συνταγη για την λεγομενη "κολομπαροπιτα". Τελικα μου προεκυψε κατι μεταξυ ταρτας και σφουγατου, το οποιο ομολογω με πασα μετριοφροσυνη, οτι ειχε καταπληκτικη γευση! Παρασκευαζεται πολυ ευκολα, αν και ειναι ενα θεμα να αποφασισεις να αναψεις τον φουρνο με την αφρικανικη ζεστη που ενεσκηψε, και τρωγεται τοσο ζεστη, οσο και κρυα.

Δοση : για 6 ατομα
Βαθμος δυσκολιας : 1/5
Υλικα : 2 φλυτζανια του τσαγιου πολεντα*,
               1 Kgr κολοκυθακια,
               2 μετρια κρεμμυδια,
               2-3 φρεσκα κρεμμυδακια,
               1 φλυτζανι ψιλοκομμενο ανηθο,
               1 κουταλακι του γλυκου δυοσμο ξερο τριμμενο,
               250 gr ρικοττα,
               1 φλυτζανι αριανι,
               2 αυγα,
               1 φλυτζανακι του τσαγιου ελαιολαδο παρθενο εξτρα,
               1 κουταλακι του γλυκου κουρκουμα,
               1 πικαντικη πιπεριτσα ψιλοκομμενη ή 1/2 κουταλακι μπουκοβο,
               πιπερι μαυρο φρεσκοτριμμενο,
               αλατι.
Προετοιμασια : 
Πρωτα απ'ολα καθαριστε τα κολοκυθακια, περαστε τα απο τον τριφτη ή κοψτε τα σε μικρα κυβακια, πασπαλιστε τα με λιγο χοντρο αλατι και αφηστε τα σε ενα τρυπητο για τουλαχιστον 1 ωρα, να αποβαλλουν τα υγρα τους. Με την ευκαιρια, αξοιοποιησα την ψυχα απο κολοκυθακια που ειχα κανει γεμιστα
Ψιλοκοψτε το κρεμμυδι και τα κρεμμυδακια. 
Βαλτε σε ενα τηγανι το μισο λαδι και "γυαλιστε" τα κρεμμυδια. Προσθεστε την πιπεριτσα και τον δυοσμο και τελος τα κολοκυθακια, αφου τα στιψετε για να στραγγισουν, και σωταρετε για λιγα λεπτα να μαραθουν - μην τα αφησετε να παρουν χρωμα! Κατεβαστε τα απο την φωτια και αφηστε τα να χλιαρινουν. 
Χτυπηστε ελαφρα τα αυγα, προσθεστε την ρικοττα και αναμειξτε να γινει το μιγμα ομοιογενες. Προσθεστε ολα τα υπολοιπα υλικα, 1 φλυτζανι απο την πολεντα και 2-3 κουταλιες απο το λαδι και αναμειξτε. Αλατι προσθεστε αφου δοκιμασετε το μιγμα, γιατι ηδη τα κολοκυθακια ειναι αλατισμενα. 
Σκορπιστε το υπολοιπο λαδι μεσα σε ενα ταψακι ή πυρεξ. Ριξτε απο επανω μισο φλυτζανι πολεντα, προσεχοντας να σχηματισει ενα ομοιομορφο στρωμα. Στρωστε απο επανω το μιγμα με τα κολοκυθακια. Τελος, σκορπιστε απο επανω την υπολοιπη πολεντα. 
Ψηστε σε προθερμασμενο φουρνο, στους 170°C, για μια ωρα περιπου, μεχρι να ροδισει. 
Βγαλτε την πιτουλα απο τον φουρνο, κοψτε την σε κομματια, και αφηστε την λιγο να κρυωσει, για να μπορεσετε να την σερβιρετε χωρις να διαλυεται.

* Η πολεντα ειναι "χοντρο" αλευρι απο καλαμποκι. Αν δεν διαθετετε, μπορειτε να χρησιμοποιησετε και σιμιγδαλι χοντρο.


TORTA DI ZUCCHINE ALLA POLENTA

C'è nella cucina tradizionale di Calcidica, una torta di zucchine preparata senza l'utilizzo della solita pasta filo, che risulta un po' come una crostata; questa torta si chiama "kolobaropita" e ne parleremo in un prossimo post. Da questa "pita" mi sono ispirata per preparare questa sfiziosa torta salata. Anche se è stato un po' duro accendere il forno con il Caronte che si è piombato dall'Africa quest'estate, volevo pure riciclare la polpa avanzata dalle zucchine ripiene che ho preparato qualche giorno fa, e cosi ho preparato questa tortina che, fortunatamente, è lo stesso buona anche fredda...

Dosi : per 6 persone
Difficolta : 1/5
Ingredienti : 2 tazze di polenta bramata,
                            1 Kgr di zucchine,
                            2 cipolle medie,
                            2-3 cipollotti,
                            1 tazza di aneto tritato,
                            1 cuchiaino di mentuccia romana essicata tritata,
                            250 gr di ricotta,
                            1 tazza di ayran,
                            2 uova,
                            1 tazzina al caffè olio extravergine di oliva,
                            1 cucchiaino di curcuma,
                            1 peperoncino piccante tritato,
                            pepe nero macinato,
                            sale.
Preparazione : 
Prima di tutto, spuntate e lavate le zucchine e poi tritatele o tagliatele a cubetti. Come ho già detto, ho utilizzato la polpa che mi è avanzata dalle zucchine ripiene che avevo preparato qualche giorno fa. Ponete i pezzetti delle zucchine in un colapasta, cospargete con 2 cucchiai di sale grosso e lasciateli scolare loro acqua di vegetazione, per un' oretta. Poi strizzateli e teneteli da parte. 
Tritate le cipolle e tagliate i cipollotti a rondette sottili. 
Versate metà olio in una padella e fate appena rosolare la cipolla coi cipolloti. Aggiungete il peperoncino tritato, la mentuccia e le zucchine e saltate, facendo attenzione e non lasciarle prendere colore. Ritirate dal fuoco e lasciate intiepidire. 
Sbattete leggermente le uova, aggiungete la ricotta e amalgamate. Aggiungete pure tutti gli ingredienti restanti, 1 tazza di polenta e metà dell'olio rimasto e mescolate. Prima di aggiungere del sale assaggiate il composto, perchè le zucchine sono già salate. 
Versate l'olio restante nel fondo di una teglia o una pirofila. Cospargete con mezza tazza di polenta. Disponete sopra il composto alle zucchine e cospargete con il resto della polenta. 
Infornate in forno preriscaldato a 170°C, e cuocete per un'oretta, fino a dorare la superficie. 
Sfornate, tagliate a quadretti e lasciate intiepidire prima di servire, per poter estrarre i pezzi senza essere sfracellati.

4 σχόλια:

  1. Υπέροχη δείχνει και η πολέντα θα κάνει σίγουρα την νοστιμιά!!
    Φτιάχνω συχνά ανοιχτές κολοκυθοτυρόπιτες θα δοκιμάσω και την δική σου που δείχνει πολύ νόστιμη!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εύκολη και πολύ καλοκαιρινή η πίτα σου Μαρίνα μου!
    Πολύ πετυχημένος συνδυασμός υλικών, ενώ χαίρομαι που δεν απουσιάζει και μια πιο πικάντικη πινελιά!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπημένη κ Εύκολη πιτούλα στο άψε σβήσε! Πολύ μου αρέσει το ξινόγαλο μέσα.
    φιλάκια Μαρίνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ΕΛΕΝΑ
    Καλη σου μερα Ελενα μου! Νομιζω κι εγω οτι η πολεντα κανει τη διαφορα, αλλα και τα διαφορα αρωματικα...

    @Ερμιονη
    Πιο ευκολη δεν γινεται!
    Φιλια!

    @Eri
    Ε, πειραματιζομαι με τα υλικα γενικως...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.