ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΦΙΝΟΚΙΟ, ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΚΑΙ ΜΑΥΡΕΣ ΕΛΙΕΣ
Αν ψάχνετε για μια σαλάτα δροσερή, αρωματική και πρωτότυπη, δοκιμάστε την σημερινή μου πρόταση. Φρέσκια σαλάτα με φινόκιο, πορτοκάλια και ελιές. Ταριάζει υπέροχα με ψαρικά αλλά θα κάνει εντύπωση, τόσο για την πρωτοτυπία της όσο και για την γεύση της, αν την παρουσιάσετε σε ενα γιορτινό τραπέζι.
Δόση : για 2 άτομα,
Βαθμός δυσκολίας : μέτρια δύσκολο
Υλικά : 1 φινόκιο,
1 μικρό κίτρινο κρεμμύδι,
1 πορτοκάλι σανγκουίνι,
10 ελιές μαύρες κονφί,
3 κλωναράκια μάραθο.
για το ντρέσινγκ : 3 κ.σ. ελαιόλαδο παρθένο έξτρα,
4 κ.σ. χυμό προτοκαλιού,
1 κ.σ. χυμό λεμονιού,
2-3 πρέζες αλάτι,
1 πρέζα πάπρικα καπνιστή.
Προετοιμασία :
Καθαρίστε το κρεμμύδι και κόψτε το σε λεπτές φετούλες (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και το μαντολίνο). Βάλτε τες μέσα σε ενα μπώλ με κρύο νερό και αφήστε τες για μισή ώρα. Στραγγίστε τες καλά.
Αφαιρέστε τα 2 εξωτερικά φύλλα απο το φινόκιο, το σκληρό μέρος απο την ρίζα και τα κοτσάνια. Αν δεν έχετε φρέσκο μάραθο, τότε κρατήστε τα φυλλαράκια απο το φινόκιο για το στόλισμα της σαλάτας. Κόψτε το φινόκιο στα τέσσερα και κόψτε κάθε τμήμα σε φετούλες (πάλι με το μαντολίνο).
Για το πορτοκάλι χρησιμοποίησα την τεχνική του καθαρίσματος, τόσο απο την εξωτερική φλούδα, όσο και απο τις εσωτερικές μεμβράνες. Επειδή είναι λίγο πολύπλοκο για να σας το περιγράψω, μπορείτε να δείτε πως γίνεται εδώ. Το πορτοκάλι που θα χρησιμοποιήσετε θα πρέπει να είναι μεν ώριμο αλλά και σφιχτό, αλλιώς θα δυσκολευτήτε να χωρίσετε τις φέτες του. Αν νομίζετε οτι δεν θα καταφέρετε να ακολουθήσετε αυτή την τεχνική σωστά, μπορείτε απλά να αφαιρέσετε την εξωτερική φλούδα, κόβοντας την βαθειά με ενα κοφτερό μαχαίρι, ώστε να αποσπάσετε και το άσπρο μέρος απο κάτω της, και μετά να κόψετε το πορτοκάλι σε λεπτές ροδέλες.
Ψιλοκόψτε τον μάραθο (ή τα φυλλαράκια απο το φινόκιο).
Βάλτε όλα τα υλικά που ετοιμάσατε μέσα στο σκεύος στο οποίο θα σερβίρετε και αναμείξτε τα. Προσθέστε και τις ελιές.
Ετοιμάστε το ντρέσινγκ, χτυπώντας όλα τα υλικά μαζί, μέχρι να γαλακτωματοποιηθούν.
Περιχύστε την σαλάτα με το ντρέσινγκ.
Αφήστε την να σταθεί στο ψυγείο για 30 λεπτά πρίν την σερβίρετε, ώστε να αναμειχθούν τα αρώματα της.
INSALATA DI FINOCCHIO, ARANCE E OLIVE NERE
Insalatina fresca, profumata e molto saporita. Se l' abbinamento suona insolito, l' armonia dei sapori vi stupirà!
Si abbina con piatti di pesce ma senz' altro farà bella figura anche in un pranzo festivo.
Dosi : per 2 persone
Difficoltà : media
Ingredienti : 1 finocchio,
1 cipolla gialla piccola,
1 arancia sanguigna,
10 olive nere confit,
3 rametti di fioncchietto selvatico.
per il condimento : 3 cucchiai di olio extravergine di oliva,
4 cucchiai di succo d' arancia,
1 cucchiaio di succo di limone,
qualche pizzico di sale,
1 pizzico di paprica affumicata.
Preparazione :
Mondate la cipolla e tagliatela a fettine sottili (potete utilizzare la mandolina). Ponete le fettine in un recipiente, coprite con acqua fredda e lasciate per 30 minuti. Scolate bene.
Eliminate le foglie esterne del finocchio, la parte dura della radice e i gambi delle foglie. Se non disponete il finocchietto selvatico, allora tenete da parte le foglioline del finocchio, che potete utilizzare al suo posto. Tagliate il finocchio a quattro e poi a fettine sottili.
L' arancia l' ho pelata a vivo. Siccome è piuttosto difficile semplicemente descivere come si pela un' arancia a vivo, meglio vedere un video relativo a questo link. L' arancia che utilizzate deve essere matura sì, ma anche soda, altrimenti sarà diffcile separare i spicchi. Se vi pare difficile farlo, allora potete semplicemente sbucciare l' arancia, eliminando tanto la scoza che la parte bianca sotto con un coltello affilato. Poi tagliate l' arancia a fettine.
Trittate il finocchietto selvatico (o le foglie del finocchio).
Ponete tutti gli ingredienti preparati nell' insalatiera e mescolate. Aggiungete le olive.
Preparate il condimento, frullando tutti gli ingredienti insieme fino ad emulsionare.
Versateci a filo sulle verdure.
Lasciate riposare per 30 minuti nel frigo prima di servire, per insaporirsi.
Νοστιμότατη Μαρίνα μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι πάλι Καλό Πάσχα!!
Φιλιά!
Ευχαριστω Κικη μου!
ΔιαγραφήΚαλο Πασχα και σ' εσενα και την οικογενεια σου!
Nonna sella preparava sempre così , forse senza cipolla
ΑπάντησηΔιαγραφήGrazie per aver risvegliato in me questo ricordo
Buona giornata
Ho visto che la preparano anche senza cipolla, ma ho pensato che a noi, greci, piacerebbe meglio se la metessi...
ΔιαγραφήGrazie!
Τι ωραία σαλάτα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό Πάσχα και καλή Ανάσταση!
Σιγουρα ασυνηθιστη για τα δικα μας δεδομενα, αλλα ειναι πολυ νοστιμη!
ΔιαγραφήΚαλο Πασχα Γιωτα μου! Καλα να περασετε!
siiiii, la faccio sempre al mio amore che l'adora!
ΑπάντησηΔιαγραφήbuona Pasqua
amelie
Anche a me è piaciuto un sacco, al marito intanto non piacciono tanto le verdure crude...
ΔιαγραφήBuona Pasqua!
Αλλη μια υπέροχη σαλάτα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜαρίνα μου να σου ευχηθώ καλό Πάσχα, καλή Ανάσταση!
Με υγεία και αγάπη!
Να περάσεις πολύ όμορφα!
Φιλιά!
Ευχαριστω Ελενακι!
ΔιαγραφήΚι εσεις να περασετε πολυ ωραια!
Καλο Πασχα!
Ωραία σαλάτα!!Μυρωδάτη!! Καλή Ανάσταση Μαρίνα μου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστω Λιλια μου!
ΔιαγραφήΚαλη Ανασταση!
Δροσερή και εύκολη σαλατούλα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό μας Πάσχα :)
mononai.blogspot.gr
fetoula.blogspot.gr