10

Η ΚΡΕΜΑ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ ΣΤΟΝ ΜΙΚΡΟΚΥΜΑΤΙΚΟ // LA CREMA PASTICCERA AL MICROONDE


Η ΚΡΕΜΑ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ ΣΤΟΝ ΜΙΚΡΟΚΥΜΑΤΙΚΟ
ΜΕ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΟΥ LUCA MONTERSINO

Για το πως παρασκευάζουμε την κρέμα ζαχαροπλαστικής με τον παραδοσιακό τρόπο, έχουμε δεί εδώ. Οι τεχνολογίες όμως εξελίσσονται και ο μεγάλος δάσκαλος Luca Montersino έρχεται να μας δείξει πως να φτιάξουμε την κρέμα ζαχαροπλαστικής, εύκολα και γρήγορα στον μικροκυματικό φούρνο.
Εδώ και καιρό δίαβαζα στα blog των ιταλίδων φίλων μου, πόσο εύκολα και γρήγορα φτιάχνουν την κρέμα ζαχαροπλαστικής στον μικροκυματικό, αλλα δέν έδινα ιδιαίτερη σημασία, γιατί ομολογώ οτι τον μικροκυματικό δεν τον έχω σε μεγάλη υπόληψη. Αρχισα να τον εκτιμώ περισσότερο, απο τότε που άρχισα να τον χρησιμοποιώ για το στρώσιμο της σοκολάτας. Ετσι αποφάσισα να δοκιμάσω να φτιάξω και την κρέμα ζαχαροπλαστικής σ' αυτόν. Ενθουσιάστηκα! Είναι μια πολύ γρήγορη μέθοδος, καθώς συνολικά δεν διαρκεί πάνω απο 10 λεπτά και έχει ακόμη ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα, χρησμοποιείς ένα μόνο σκεύος και οχι 2-3 κατσαρόλια. Την έχω πλέον καθιερώσει και σας καλώ να την δοκιμάσετε και εσείς!
Μπορείτε να δείτε αναλυτικά την διαδικασία, στο σχετικό βίντεο εδώ.
Νομίζω ότι είναι σημαντικό να υπογραμμίσω μερικά πράγματα που λέει ο Montersino στο συγκεκριμένο βίντεο, διευκολύνοντας και όσους δεν γνωρίζουν ιταλικά.
- μπορείτε να προσθέσετε στην κρέμα μέχρι 30% κρέμα γάλακτος σε αναλογία με το γάλα, πάντα με περιεκτικότητα 35% σε λιπαρά. Τα επιπλέον λιπαρά δίνουν ωραία υφή αλλά και πιο πλούσια γεύση στην κρέμα
- μια κρέμα που περιέχει τόσα πολλά αυγά, μερικοί φοβούνται ότι μπορεί και να έχει τελικά και την άσχημη μυρωδιά αυγού. Αυτό που είναι σημαντικό εδώ, είναι να μαγειρευτούν τα αυγά σωστά. Αν τα αφήσετε να βράσουν, τότε και η κρέμα θα πάρει την οχι και τόσο ελκυστική μυρωδιά του βρασμένου αυγού
- η ζάχαρη δρά ως αντισυσσωρευτικός παράγοντας. Ετσι, όσο αυξάνουμε την ποσότητα των αυγών, πρέπει αντίστοιχα να αυξηθεί και η περιεκτικότητα σε ζάχαρη
- το άμυλο χρησιμοποιείται για να δέσει η κρέμα. Ποτέ δεν χρησιμοποιούμε αλεύρι στη κρέμα ζαχαροπλαστικής, γιατί το αλεύρι πήζει την κρέμα στους 94-97°C, θερμοκρασία πολύ υψηλή για τους κρόκους των αυγών. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε άμυλο καλαμποκιού (corn flour ή μαϊζένα), άμυλο ρυζιού (ρυζάλευρο) ή άμυλο πατάτας (δυσεύρετο στην Ελλάδα). Το άμυλο ρυζιού προσδίδει την κρεμώδη υφή, ενώ το άμυλο καλαμποκιού βοηθάει την κρέμα να δέσει. Ο Montersino χρησιμοποιεί μίγμα και των δύο, εκμεταλλευόμενος τις διαφορετικές τους ιδιότητες. Το άμυλο πατάτας προτιμάται για τις κρέμες που προορίζονται να ψηθούν στον φούρνο.
Σημείωση : οι χρόνοι της συνταγής είναι για υλικά που βρίσκονται σε θερμοκρασία δωματίου. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πχ. το γάλα ή τα αυγά όπως είναι κρύα από το ψυγείο, αλλά να ξέρετε ότι χρόνος παρασκευής περίπου θα διπλασιαστεί, καθώς πρέπει πρώτα να θερμανθούν όλα τα υλικά. 

Δόση : περίπου 1 Kg κρέμας
Βαθμός δυσκολίας : εύκολο
Υλικά : 400 gr γάλα πλήρες φρέσκο,
                100 gr κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά,
                150 gr κρόκους αυγών (8 μέτρια αυγά),
                150 gr ζάχαρη κρυσταλλική,
                18 gr άμυλο καλαμποκιού,
                18 gr άμυλο ρυζιού*,
                1 gr λουβί βανίλιας,
                λίγο ξύσμα φλούδας λεμονιού.
Προετοιμασία :
Χρειάζεστε ενα σκεύος κατάλληλο για μικροκυματικό φούρνο, προσωπικά αντιπαθώ τα πλαστικά και έτσι χρησιμοποιώ πάντα γυάλινο.
Βάλτε μέσα τους κρόκους των αυγών. Προσθέστε την ζάχαρη και αναμείξτε με τον αυγογδάρτη. Δεν είναι ανάγκη να χτυπήσετε πολύ το μίγμα, απλά να αναμειχθούν τα δύο υλικά.
Προσθέστε τα δύο είδη άμυλου, το γάλα και την κρέμα γάλακτος, όπως είναι κρύα απο το ψυγείο, και τέλος τα αρωματικά (σποράκια βανίλιας και ξύσμα λεμονιού). Με τον αυγογδάρτη αναμείξτε καλά τα υλικά.
Βάλτε το σκεύος στον μικροκυματικό, στο μάξιμουμ της εντασής του, για 2 λεπτά την πρώτη φορά. Ο μικροκυματικός ποτέ δεν ζεσταίνει ομοιόμορφα ενα μίγμα, έτσι θα πρέπει να βγάλουμε το σκεύος έξω και αναμείξουμε το μίγμα με τον αυγογδάρτη, ώστε να μπορέσει να ψηθεί ομοιόμορφα. Ξαναβάλτε το σκεύος στον μικροκυματικό, για λίγα δευτερόλεπτα πλέον (λιγότερο απο ένα λεπτό) και επαναλάβετε την διαδικασία 4 ή 5 φορές συνολικά, μέχρι η κρέμα να δέσει.
Οταν είναι πλέον έτοιμη, σκεπάστε την αμέσως με διάφανη μεμβράνη για τρόφιμα, η οποία πρέπει να έρθει σε επαφή με την επιφάνεια της κρέμας, έτσι ώστε να εμποδίσει τον σχηματισμό κρούστας. Βάλτε αμέσως το σκεύος στο ψυγείο. Η κρέμα πρέπει να κρυώσει γρήγορα, γιατί έτσι θα εμποδίστει η ανάπτυξη βακτηριδίων, πράγμα που θα της εξασφαλίσει μεγαλύτερο χρόνο ζωής, έως και 4 μέρες. Αν δεν ψυχθεί σωστά, κινδυνεύει να αλλοιωθεί σύντομα.

* αν δεν βρείτε, χρησιμοποιήστε και πάλι άμυλο καλαμποκιού (νισεστέ ή corn flour).


LA CREMA PASTICCERA AL MICROONDE
RICETTA DI L.MONTERSINO

Non è difficile preparare la crema pasticcera, ma ci vuole il suo tempo e poi si deve sporcare non pochi recipienti e utensili. Molto spesso, nelle ricette delle blogger italiane, leggevo che preparare la crema pasticcera al microonde era veloce e facile. A dire il vero non amo poi tanto utilizzare il forno al microonde. La mia stima per lui è cresciuta però, dal momento che ho deciso di utilizzarlo per temperare il cioccolato. Cosi piano piano è maturata anche la decisione di provare a preparare anche la crema pasticcera al microonde. 
Subito ho scoperto che le mie amiche avevano ragione! E velocissimo (ci vuole meno di 10 minuti) e occore solo una recipiente e una frusta. 
Per la ricetta e le istruzioni ho affidato il mio caro Montersino! Potete vederlo all' opera qui.

Dosi : 1 Kg ca.
Difficoltà : facile
Ingredienti : 400 ml di latte intero fresco,
                              100 gr di panna a 35% grassi,
                              150 gr di tuorli (da 8 uova ca.),
                              150 gr di zucchero semolato,
                              18 gr di maizena,
                              18 gr di amido di riso*,
                              1 gr di bacca di vaniglia,
                              scorza di limone grattugiata. 
Preparazione :
Prima di tutto prendete un recipiente di vetro abbastanza capiente da preparare la vostra crema pasticcera.
Ponete dentro i tuorli d' uova. Aggiungete lo zucchero e mescolate bene con la frusta. Mon è nescessario montare il composto.
Aggiungete i due tipi di amido, il latte e la panna, freddi dal frigo, ed infine i semini di vaniglia e la scorza del limone. Mescolate bene con la frusta.
Ponete il recipiente al microonde, al massimo di potenza, per 2 minuti. Siccome il forno al microonde non cuoce uniformemente, si deve mescolare ogni tanto la crema, fino a rapprendere.  Così, trascorsi i due minuti, estraette il recipiente dal forno e mescolate bene. Ponetelo di nuovo al forno, azionate per 30-40 secondi e ripetete la procedura per 4-5 volte ancora, fino che la crema acquisti la consistenza desiderata.
Quando la crema è pronta, coprite con pellicola transparente, a contatto con la sua superficie, e mettete subito nel frigo. E essenziale che la crema si raffredi corretemente, per fermare l' azione dei batteri e per poter conservarla poi fino a 4 giorni.

* se non disponete utilizzate maizena e non la farina di riso.

10 σχόλια:

 1. Απλά εντυπωσιακό!
  Ούτε που γνώριζα ότι μπορούμε να φτιάξουμε κρέμα ζαχαροπλαστικής στα μικροκύματα!
  Διάβασα τις πληροφορίες του προλόγου σου με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Θα δοκιμαστεί σίγουρα!
  Ευχαριστούμε Μαρίνα!
  Καλημέρα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Κι εγω δεν το φανταζομουν Εριμονη μου, μεχρι που την δοκιμασα! Απιστευτα γρηγορη διαδικασια και τελειο αποτελεσμα!

   Διαγραφή
 2. Κρέμα ζαχαροπλαστικής έτσι γρήγορα;;;;; Τι λες τώρα!!!!!!!!!! Ευχαριστώ για το μοίρασμα! Καλό απόγευμα Μαρίνα μου!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Φοβερη Εφη μου! 4-5 φορες βαλε-βγαλε στον μικροκυματικο και εναι ετοιμη!

   Διαγραφή
 3. Εγώ μικροκυμάτων δεν χρησιμοποιώ καθόλου. Πάντως η κρέμα σου είναι ωραία!! Θα προσαρμόσω τη συνταγή σου στα δικά μου μέτρα! Φιλιά Μαρίνα και ευχαριστούμε για το tip.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Εμεις τον εχουμε τον μικροκυματικο στο σπιτι και τον χρησιμοποιουμε μονο για συντομο ζεσταμα τωνς φαγητων. Δεν τον ειχα χρησιμοποιησει ποτε για να "μαγειρεψω" κατι, αλλα τωρα ηρθε η ωρα και γι' αυτο!

   Διαγραφή
 4. Θα συμφωνήσω με την Ερμιόνη ότι είναι απλά εντυπωσιακό.
  Για μένα που είναι αυτή η κρέμα η αγαπημένη μου παρασκευή στη ζαχαροπλαστική, είναι μεγάλη πρόκληση!
  Θα τη δοκιμάσω σίγουρα Μαρίνα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Συμφωνω κι εγω μαζι σας! Πρωτα απ' ολα εμπιστευτηκα τον αγαπημενο μου Montersino, του οποιου οτι συνταγη εχω δοκιμασει μεχρι στιγμης ηταν μια ευχαριστη εκπληξη. Ενθουσιαστηκα με αυτην την παρασκευη, γιατι πρωτα απ' ολα θελει μονο ενα σκευος και επειτα γινεται τοσο γρηγορα, οπως ειπα παραπανω, ετοιμη να παρεις στο φακελλακι και να την αναμειξεις με το γαλα, ε, πιο πολλη ωρα θα σου παρει, και βεβαια το οτι δεν ειναι το ιδιο πραγμα δεν το συζητω καθολου!
   Πιστευω οτι θα ενθουσιαστεις κι εσυ Χρυσα μου!

   Διαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.