ΗΜΙΓΛΥΚΑ ΣΤΑΦΙΔΟΨΩΜΑΚΙΑ ΜΕ ΚΑΛΑΜΠΟΚΑΛΕΥΡΟ
Οταν εφτιαξα τα "κομπακια" με ελιες και λιαστη ντοματα, ειχα υποσχεθει οτι θα επιστρεψω με την συνταγη ζυμης Νο1 της Cuochina, απο την πρωτοβουλια της Anna και της Ornella η "Μάντια με τα ζυμωτα", φτιαχνοντας αυτη τη φορα κατι γλυκο, μιας και η συνταγη ταιριαζει περισσοτερο σε γλυκα ψωμια.
Καθως ειχα και παραγγελια απο τον κανακαρη, να φτιαξω μικρα ψωμακια, για να τα γεμιζει με nutella, επανεκαμψα ... δριμυτερη με ημιγλυκα σταφιδοψωμακια, φτιαγμενα με καλαμποκαλευρο και ελαφρα αρωματισμενα με βανιλια και μαχλεπι. Τα ψωμακια αυτα ειναι ηθελημενα λιγο αγλυκα, ετσι ωστε να μην "λιγωνουν", γεμισμενα με την ηδη πολυ γλυκεια nutella. Και αυτη η συνταγη γινεται με φυσικο προζυμι, ηδη αναζωογονημενο, το οποιο ενισχυουμε αναμιγνυοντας το με αλευρι και νερο, ετσι ωστε να παρουμε ενα προζυμι poolish.
Δοση : 20 κομματια
Βαθμος δυσκολιας : μετρια δυσκολο
Υλικα : 150 gr φυσικο προζυμι αναζωογονημενο,
150 ml χλιαρο νερο,
150 ml αριανι,
λιγο γαλα,
300 gr αλευρι Π,
300 gr καλαμποκαλευρο,
1 κροκο αυγου,
30 gr βουτυρο σε θερμοκρασια δωματιου,
50 gr ζαχαρη,
3 κουταλιες της σουπας ανθομελο,
1/2 κουταλακι του γλυκου μαχλεπι,
1 βανιλινη,
1/2 φλυτζανι του τσαγιου σταφιδα σουλτανινα,
μια πρεζα αλατι.
Προετοιμασια :
Οπως ειπαμε, ξεκινηστε την προετοιμασια απο την προηγουμενη ημερα, παρασκευαζοντας το προζυμι poolish : διαλυστε το φυσικο προζυμι στο χλιαρο νερο, προσθεστε 100gr απο το ασπρο αλευρι και αναμειξτε. Σκεπαστε το σε "καμπανα" και αφηστε το για ολη την νυχτα, σε θερμοκρασια δωματιου (23°C).
Την επομενη ημερα, διαλυστε το προζυμι poolish στο αριανι, το οποιο θα εχετε χλιαρινει. Προσθεστε τον κροκο του αυγου, το μελι, την ζαχαρη και το βουτυρο και αναμειξτε. Προσθεστε τα υπολοιπα αλευρια, τα αρωματικα και τελος το αλατι και ζυμωστε την ζυμη. Δουλεψτε την ζυμη για λιγα λεπτα, επειτα σκεπαστε την με ενα υγρο πανι και αφηστε την σε χλιαρο μερος, μεχρι να διπλασιαστει σε ογκο (4-5 ωρες).
Αδειαστε την ζυμη επανω στην επιφανεια εργασιας, που την εχετε πρωτα αλευρωσει και ξεφουσκωστε την. Προσθεστε τις σταφιδες, δουλεψτε την μεχρι να ενσωματωθουν και τελος πλαστε την σε ενα μπαστουνι.
Με μια σπατουλα ζυμης, κοψτε κομματια 50gr απο τη ζυμη και πλαστε τα ωστε να γινουν σφαιρικα. Ακουμπηστε τα επανω σε μια λαμαρινα φουρνου, στρωμενη με αντικολλητικο χαρτι. Βαλτε τα σε χλιαρο μερος, και αφηστε τα μεχρι να διπλασιαστουν σε ογκο (2-3 ωρες).
Προθερμανετε τον φουρνο στους 180°C. Με ενα πινελλο, αλειψτε την επιφανεια απο τα ψωμακια, με λιγο γαλα. Ψηστε τα για 25 λεπτα περιπου, μεχρι να ροδισουν.
Βγαλτε τα απο τον φουρνο και αφηστε τα να κρυωσουν.
Δοση : 20 κομματια
Βαθμος δυσκολιας : μετρια δυσκολο
Υλικα : 150 gr φυσικο προζυμι αναζωογονημενο,
150 ml χλιαρο νερο,
150 ml αριανι,
λιγο γαλα,
300 gr αλευρι Π,
300 gr καλαμποκαλευρο,
1 κροκο αυγου,
30 gr βουτυρο σε θερμοκρασια δωματιου,
50 gr ζαχαρη,
3 κουταλιες της σουπας ανθομελο,
1/2 κουταλακι του γλυκου μαχλεπι,
1 βανιλινη,
1/2 φλυτζανι του τσαγιου σταφιδα σουλτανινα,
μια πρεζα αλατι.
Προετοιμασια :
Οπως ειπαμε, ξεκινηστε την προετοιμασια απο την προηγουμενη ημερα, παρασκευαζοντας το προζυμι poolish : διαλυστε το φυσικο προζυμι στο χλιαρο νερο, προσθεστε 100gr απο το ασπρο αλευρι και αναμειξτε. Σκεπαστε το σε "καμπανα" και αφηστε το για ολη την νυχτα, σε θερμοκρασια δωματιου (23°C).
Την επομενη ημερα, διαλυστε το προζυμι poolish στο αριανι, το οποιο θα εχετε χλιαρινει. Προσθεστε τον κροκο του αυγου, το μελι, την ζαχαρη και το βουτυρο και αναμειξτε. Προσθεστε τα υπολοιπα αλευρια, τα αρωματικα και τελος το αλατι και ζυμωστε την ζυμη. Δουλεψτε την ζυμη για λιγα λεπτα, επειτα σκεπαστε την με ενα υγρο πανι και αφηστε την σε χλιαρο μερος, μεχρι να διπλασιαστει σε ογκο (4-5 ωρες).
Αδειαστε την ζυμη επανω στην επιφανεια εργασιας, που την εχετε πρωτα αλευρωσει και ξεφουσκωστε την. Προσθεστε τις σταφιδες, δουλεψτε την μεχρι να ενσωματωθουν και τελος πλαστε την σε ενα μπαστουνι.
Με μια σπατουλα ζυμης, κοψτε κομματια 50gr απο τη ζυμη και πλαστε τα ωστε να γινουν σφαιρικα. Ακουμπηστε τα επανω σε μια λαμαρινα φουρνου, στρωμενη με αντικολλητικο χαρτι. Βαλτε τα σε χλιαρο μερος, και αφηστε τα μεχρι να διπλασιαστουν σε ογκο (2-3 ωρες).
Προθερμανετε τον φουρνο στους 180°C. Με ενα πινελλο, αλειψτε την επιφανεια απο τα ψωμακια, με λιγο γαλα. Ψηστε τα για 25 λεπτα περιπου, μεχρι να ροδισουν.
Βγαλτε τα απο τον φουρνο και αφηστε τα να κρυωσουν.
PANINI SEMIDOLCI ALL' UVETTA, CON FARINA DI MAIS
Eccomi di nuovo con la ricetta per l'impasto base No1 della Cuochina, dalla "madia dei lievitati".
Dosi : 20 pezzi
Difficolta : media
Ingredienti : 150 gr di lievito madre rinfrescato,
150 ml di acqua tiepida,
150 ml di ayran,
un po' di latte,
300 gr di farina 00 di forza,
300 gr di farina di mais fine (fioretto),
1 tuorlo,
30 gr di burro a temperatura ambiente,
50 gr di zucchero,
3 cucchiai di miele millefiori,
1/2 cucchiaino di mahaleb mcinato,
1 vanillina,
1/2 tazza di uvetta sultanina,
un pizzico di sale.
Preparazione :
Cominciate dalla sera precedente, preparando il poolish : stemperate il lievito madre nell'acqua intiepidita, aggiungete 100gr dalla farina bianca e mescolate. Coprite a campana e lasciate lievitare a temperatura ambiente (23°C), per tutta la notte.
Il giorno dopo, stemperate il lievitino nell'ayran intiepidito. Aggiungete il tuorlo d'uovo, il burro, lo zucchero, il miele e mescolate. Aggiungete le farine restanti, gli aromi ed infine il sale ed impastate. Lavorate l'impasto per un bel po', per renderlo omogeneo e liscio, copritelo con un panno umido e ponetelo in luogo tiepido, fino al raddoppio (4-5 ore).
Quando sarà pronto, versatelo su una spianatoia infarinata e sgonfiatelo. Aggiungete l'uvetta e lavoratelo fino ad incorporarla e formate un filoncino.
Con una spatola per l'impasto, tagliate pezzi di 50gr ca. Arrotondateli e poneteli su una teglia da forno, foderata con carta antiaderente. Poneteli in luogo tiepido, e lasciateli fino al raddoppio (2-3 ore).
Accendete il forno ai 180°C. Spenellate la superficie dei panetti con un po' di latte. Infornate e cuoceteli per 25 minuti ca, fino a dorare.
Sfornate e lasciateli raffreddare su una gratella.
Και μόνο που έχουν φυσικό προζύμι και καλαμποκάλευρο είναι απλά ΚΟΡΥΦΑΙΑ!!!! Φαίνονται άλλωστε και από την όψη τους!! Μπράβο σου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα Μαρίνα μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΛοιπόν, αυτό που χαίρομαι περισσότερο στις αναρτήσεις σου είναι πως όλες έχουν μια ιδιαιτερότητα, ακόμα και οι πιο απλές!
Πάντα χαίρομαι να τις διαβάζω και θαυμάζω τα μαγειρικά σου επιτεύγματα!
Τα ψωμάκια αυτά φαίνονται εξαιρετικά και εμένα τουλάχιστον με παραπέμπουν λίγο σε τσουρεκάκια, μάλλον λόγω των αρωμάτων που έχεις χρησιμοποιήσει!
Μου αρέσουν που είναι κάπως άγλυκα, μπορούν να συνδυαστούν όμορφα με nutella ή με μια ωραία μαρμελάδα!
Φιλιά!
Θα συμφωνήσω τόσο μα τόσο πολύ με τη φίλη Ερμιόνη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠανέμορφα, λίγο γλυκά (έως άγλυκα) πολύ μυρωδάτα και συνδυάζονται με ότι αρέσει στον καθένα μας περισσότερο για πρωϊνό αγαπητή μας Μαρίνα.
Ma lo sai che mi ispirano un sacco questi panini!?!
ΑπάντησηΔιαγραφήUn bacione!
@Χρυσαυγη
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστω Χρυσαυγη μου! Ειπα να μην κανω τα συνηθισμενα ψωμακια, εξάλλου μου αρεσει παντα να πειραματιζομαι...
@Ερμιονη
Ερμιονη μου, ισως λιγο απο μυρωδια να πλησιαζουν στα τσουρεκακια, αλλα απο συσταση ειναι σιγουρα ψωμακια! Ευχαριστω για τα καλα σου λογια, εισαι πολυ γλυκεια.
@Penelope
Οντως αγαπητη μου Πηνελοπη ειναι οτι πρεπει για πρωινο, αλλα οταν ο κανακαρης σηκωνεται μετα τις 12 το μεσημερι, αυτο το γευμα που να το καταταξω? :))
@Emanuela - Pane, burro e alici
Grazie cara Emanuela! La ricetta della nostra cara Cuochina e molto versatile!
Carissima,
ΑπάντησηΔιαγραφήsono sicura che ne sono rimasti pochissimi di questi meravigliosi panini! Te ne “rubo anch'io qualcuno :-) Belli e buoni!!
Però cara Marina, sono desolata ma non posso inserirli nella màdia dei lievitati perché le dosi degli ingredienti non sono quelle che ho consigliato io...Ci sono moltissime variazioni possibili sulla natura degli ingredienti, ma le dosi devono rimanere invariate. Se si raddoppia la farina si devono raddoppiare anche gli altri ingredienti.
Purtroppo è successo anche con altre care amiche e con dispiacere non abbiamo potuto inserire la loro ricetta nella màdia anche se era favolosa, come la tua. Mi auguro, dato che questa iniziativa non ha nessuna scadenza di tempo, che vorrai partecipare ancora :-)
Un abbraccio affettuoso
la Cuochina
Ωραία ψωμάκια, αφράτα αφράτα. 'Οχι μόνο με γέμιση νουτέλας ή άλλη γλυκιά, αλλά και με γραβιέρα θα τολμούσα να τα δοκιμάσω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό μεσημέρι.
Κάτι ξέρει το παλικάρι σου, Μαρίνα μου και ζητάει τέτοια εδέσματα από τη μαμά!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά.
Μαρίνα μου τι να πω είναι εκπληκτικά, δείχνουν πολύ λαχταριστά που δε μπορείς σίγουρα να τους αντισταθείς!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά πολλά!
Με ένα σωρό νοστιμιές θα μπορούσα να συνδυάσω τα λαχταριστά σου ψωμάκια Μαρίνα μου!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε νουτέλα βέβαια θα είναι κορυφαία, δεν αμφιβάλλω καθόλου!!
Γεια στα χέρια σου!
Φιλιά!
@quanti modi di fare e rifare
ΑπάντησηΔιαγραφήio semplicemente ho raddoppiato le dosi, perchè veramente volevo una buona quantità di panini per essere sufficienti per tutta la settimana... Ma siccome le regole sono regole si deve rispettarle...
A preso!
@Ειρηνη Ε.
Σωστο κι αυτο, θα ταιριαζαν μια χαρα με τις σταφιδες και τα αρωματικα!
@Στέλλας Κουζινομπερδέματα
Ειναι μερικοι που γεννιουνται τυχεροι... Μακαρι να εβρισκα κι εγω τετοια ποικιλια οταν ημουν μικρη και να εδινα και παραγγελιες...
@ΕΛΕΝΗ
Ευχαριστω Ελενη μου!
Φιλια!
@ΕΛΕΝΑ
Εμεις καλη μου, την νουτελλα την αγοραζουμε με το βαρελι, γι'αυτο μιλαω ολο για νουτελλα. Ειναι ικανος να φαει 1 κιλο μεσα σε 4 μερες!!! Υπερβολη, το ξερω, αλλα ποιος ακουει...