2

ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ ΓΛΥΚΟΞΙΝΑ // ZUCCHINE IN AGRODOLCE


ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ ΓΛΥΚΟΞΙΝΑ

Αυτα τα τραγανα κολοκυθακια τα ειχα δοκιμασει πριν πολλα χρονια σε μια τραττορια στο Μιλανο, και ειχα ξετρελλαθει με την γευση τους. Την συνταγη την εψαχνα για πολυ καιρο και προσφατα την ξαναανακαλυψα και βεβαια, δεν εχασα την ευκαιρια να την αναπαραγω. Τα κολοκυθακια ειναι ωμα και "ψηνονται" μεσα στην μαρινατα με το ξυδι, ετσι μενουν τραγανα, ενω η γλυκοξινη γευση τους ειναι μια ευχαριστη εκπληξη!

Υλικα : 1 Kgr κολοκυθακια,
                200 ml λευκο ξυδι,
                150 gr ζαχαρη κρυσταλλικη,
                εξτρα παρθενο ελαιολαδο,
                φρεσκο βασιλικο.
Παρασκευη : 
Διαλεξτε κολοκυθακια οσο το δυνατον πιο φρεσκα! Καθαριστε και πλυντε τα κολοκυθακια και κοψτε τα σε λεπτες φετουλες. Συμφωνα με την ιταλικη παραδοσιακη συνταγη, τα κολοκυθακια πρεπει να κοπουν κατα μηκος; εγω εδω τα εκοψα σε ροδελλες. 
Σε ενα μεγαλο σκευος ριξτε το ξυδι και τη ζαχαρη, Ανακατεψτε καλα, μεχρι να διαλυθει τελειως η ζαχαρη. Ριξτε μεσα τα κολοκυθακια και αφηστε τα να μαριναριστουν για 6 ωρες, ή για ολη τη νυχτα. Τα κολοκυθακια θα βγαλουν το νερο τους, γι'αυτο μην ανησυχειτε αν δεν καλυπτονται με το διαλυμα του ξυδιου, οταν τα βαλετε μεσα. Παντως, ανακατεψτε τα μερικες φορες, ετσι ωστε να διαβραχουν ολα απο το ξυδι και να "ψηθουν".
Οταν περασει ο απαιτουμενος χρονος, βγαλτε τα κολοκυθακια απο την μαριναδα και βαλτε τα μεσα σε βαζα ή γυαλινα ταπερ. Ριξτε απο επανω λαδι μεχρι να καλυφθουν πληρως. Κλειστε τα καπακια και αφηστε τα να σταθουν για τουλαχιστον 12 ωρες. 
Σερβιρετε τα, αφου τα στραγγισετε απο το πολυ λαδι, πασπαλισμενα με ψιλοκομμενο φρεσκο βασιλικο ή φρεσκια μεντα ή ακομη ριγανη, που τους παει πολυ!
Διατηρουνται μεσα στα κλεισμενα βαζα, σκεπασμενα πληρως απο το λαδι, για μερικους μηνες σε δροσερο μερος, αλλα καλυτερα οχι στο ψυγειο, γιατι το ελαιολαδο θα παγωσει.


ZUCCHINE IN AGRODOLCE

Un contorno stuzzicante: Le zucchine, siccome non vengono cotte ma macerate nell'aceto, restano croccanti e hanno un sapore squisito!

Ingredienti : 1 Kgr di zucchine,
                            200 ml di aceto bianco,
                            150 gr di zucchero semolato,
                            olio extravergine di oliva,
                            basilico fresco.
Preparazione :
Spuntate e lavate le zucchine. Tagliatele a fettine sottili; tradizionalmente vengono tagliate nel senso della lunghezza, io intanto ho preferito di tagliarle a rondelle. 
In un recipiente capiente, versate l'aceto e lo zucchero. Mescolate fino a dissolvere lo zucchero completamente. Ponete dentro il recipiente le zucchine e lasciatele macerare per 6 ore,o per tutta la notte. Durante la macerazione, le zucchine espelleranno la loro acqua di vgetazione; così, non vi preoccupate se non vengono coperte dalla soluzione aceto-zucchero. Meglio però girare le zucchine ogni tanto, per farle bagnare tutte dalla marinata. 
Trascorso il tempo necessario, scolate le zucchine dalla marinata e ponetele in un barattolo o un recipiente di vetro con coperchio. Copritele completamente con olio di oliva extravergine. 
Servite le zucchine scolate dal troppo olio e condite con foglie di basilico o di mentuccia trittate o origano.
Si conservano per alcuni mesi, chiusi nel barratolo e coperti dall'olio, in luogo fresco ma nel frigo, siccome l'olio di oliva si "gela" a temperature basse.

2 σχόλια:

  1. τι υπέροχες συνταγές και μυστικά που μας λες..... φανταστικό το blog σου.... Θέλω να ρωτήσω αν στα κολοκυθάκια βάζουμε στο βάζο και την μαρινάτα ή μόνο τα κολοκυθάκια; Ευχαριστώ Μίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστω!
      Τα κολοκυθακια τα στραγγιζουμε απο την μαρινατα, τα βαζουμε στα βαζα και καλυπτουμε με το λαδι.

      Διαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.