SHEPHERD'S PIE
Η ΠΙΤΑ ΤΟΥ ΒΟΣΚΟΥ
Η ΠΙΤΑ ΤΟΥ ΒΟΣΚΟΥ
Μια παραδοσιακη ιρλανδεζικη συνταγη. Ενα "λαϊκο" πιατο, που δημιουργηθηκε ανακυκλωνοντας τα περισσευματα, σε μια εποχη που δεν επρεπε να περισσευει τιποτε; οι νοικοκυρες συμμαζευαν τα διαφορα λαχανικα, τα ανακατευαν με αρνισιο κιμα, τα καλυπταν με ενα στρωμα πουρε πατατας και εφτιαχναν ενα νοστιμο φαγακι. Η αρχικη του ονομασια ηταν "cottage pie" και επειτα μετονομαστηκε σε "shepherd's pie".
Δοση : για 6-8 ατομα
Βαθμος δυσκολιας : ευκολη
Υλικα
για τον πουρε : 1 kg πατατες,
250 ml κρεμα γαλακτος,
1/2 κ.γ. τριμμενο μοσχοκαρυδο,
αλατι,
πιπερι φρεσκοτριμμενο,
1/2 φλ. τριμμενη παρμεζανα,
1 κ.σ. βουτυρο.
για την γεμιση : 500 gr αρνισιο κιμα,
500 gr μοσχαρισιο κιμα,
2 κ.σ. βουτυρο,
5 κ.σ. ελαιολαδο,
2 κρεμμυδια,
1 σκελιδα σκορδο,
1/2 ποτηρι λευκο ξηρο κρασι,
1 καροτο,
2 κοτσανια σελερυ,
150 gr καλαμποκι απο κονσερβα,
200 gr μανιταρια (champignon, portobello),
100 gr αρακα,
1 μεγαλη κοκκινη ψιλοφλουδη πιπερια,
2 κ.γ. τριμμενο θυμαρι,
1/2 κ.γ. κολιαντρο τριμμενο,
αλατι και πιπερι.
Προετοιμασια :
Καθαριστε και πλυντε τα λαχανικα. Ψιλοκοψτε το σελινο, το κρεμμυδι και το σκορδο. Κοψτε τα μανιταρια σε φετουλες.
Σε ενα τηγανι, βαλτε το λαδι και 2 κουταλιες βουτυρο και ροδιστε το κρεμμυδι με το σκορδο. Μολις "γυαλισουν" προσθεστε τον κιμα και σωταρετε τον μεχρι να καβουρντιστει. Σβυστε με το κρασι. Περιμενετε να εξατμιστει το αλκοολ και προσθεστε τα υπολοιπα λαχανικα. Προσθεστε το θυμαρι, το κολιαντρο, αλατι και πιπερι. Αφηστε το ραγκου να σιγοβρασει, μεχρι να πιει το ζουμι του.
Στο εν τω μεταξυ βαλτε τις πατατες να βρασουν σε αφθονο νερο, ελαφρα αλατισμενο. Οταν ειναι ετοιμες, αφηστε τες να κρυωσουν, ξεφλουδιστε τες και καντε τες πουρε, με την βοηθεια του σχετικου εργαλειου, ή περνωντας τες απο τον μυλο λαχανικων. Προσθεστε στις πατατες την κρεμα γαλακτος και ενα φλυτζανακι του καφε νερο. Προσθεστε επισης λιγο αλατακι, το μοσχοκαρυδο και ανακατεψτε καλα ολα τα υλικα. Αν ο πουρες ειναι σφιχτος, προσθεστε λιγο νερο. Τελος, προσθεστε και την τριμμενη παρμεζανα.
Βουτυρωστε ενα πυρεξ. Στρωστε στον πατο του το 1/3 απο τον πουρε. Ριξτε απο επανω την γεμιση και στρωστε την. Καλυψτε με τον υπολοιπο πουρε. Με ενα πηρουνι, μπορειτε να κανετε σχεδια στην επιφανεια του. Λιωστε την 1 κουταλια βουτυρο που περισσεψε και με ενα πινελο, αλειψτε την επιφανεια της πιτας.
Ψηστε σε προθερμασμενο φουρνο στους 220°C, μεχρι να ροδισει ωραια η επιφανεια (για 40 λεπτα περιπου).
Προτεινομενο κρασι : για να παμε συμφωνα με την ιρλανδεζικη παραδοση, η πιτα του βοσκου, συνοδευεται απο μπυρα. Αν επιμενετε για κρασι, τοτε συνδυαστε την με ενα ωραιο κοκκινο Cabernet Sauvignon.
* Μάρτιος 2018 : ενημέρωση της ανάρτησης με νέες φωτογραφίες
SHEPHERD'S PIE
LA TORTA DEL PASTORE
Una ricetta rustica, dalla cucina irlandese!
Il suo nome originario era "cottage pie", indicando le sue origini povere. Rassomiglia al gatò di patate, ed è noto che le patate sono l' emblema della cucina dell' Irlanda. Le massaie irlandesi preparavano la farcitura con gli avanzi di verdure lessate, che le mescolavano con carne di pecora macinata.
Dosi : per 6-8 persone
Difficoltà : facile
Dosi : per 6-8 persone
Difficoltà : facile
Ingredienti
per il purè : 1 kg di patate,
per il purè : 1 kg di patate,
250 ml di panna,
1 pizzico di noce moscata macinata,
1 pizzico di noce moscata macinata,
sale qb.,
pepe nero macinato,
1/2 tazza di parmigiano grattugiato,pepe nero macinato,
1 cucchiaio di burro.
per la farcitura : 500 gr di carne ovina macinata,
500 gr di carne di manzo macinata,
2 cucchiai di burro,
2 cucchiai di burro,
5 cucchiai di olio di oliva,
2 cipolle,
1 spicchio d'aglio,
1 carota,
1/2 bicchiere di vino bianco,
2 costole di sedano,
1/2 bicchiere di vino bianco,
2 costole di sedano,
200 gr di funghi freschi (champignon, portobello)
100 gr di piselli,
150 gr di mais da scatola,
150 gr di mais da scatola,
1 grosso peperone rosso,
2 cucchiaini di timo tritato,
1/2 cucchiaino di coriandolo in polvere,
pepe macinato,
sale qb.
Preparazione :
Mondate e lavate le verdure. Tritate il sedano, le cipolle e l'aglio. Tagliate la carota e il peperone a dadini. Tagliate i funghi a fettine.
In una padella, mettete l'olio e 2 cucchiai di burro e saltate la cipolla e l'aglio fino a diventare transparente. Aggiungete la carne macinata e rosolate bene. Sfumate con il vino. Lasciate evaporare l'alcool e aggiungete le verdure restanti. Condite con il timo ed il coriandolo, salate e pepate. Lasicate cuocere a fuoco moderato, fino che rimanga piuttosto asciutto. Ritirate dal fuoco.
Lessate le patate in abbondante acqua leggeremente salata. Lasiatele raffreddare, sbucciatele e passatele dal passaverdure o dallo schiacciapatate. Aggiungete la panna, a temperatura ambiente, e una tazza da caffè di acqua calda. Aggiugnete qualche pizzico di sale, il pepe e la noce moscata e amalgamate bene. Se il purè risulti troppo consistente, aggiungete un po' di acqua ancora. Aggiungete il parmigiano e mescolate.
Imburrate una pirofila. Disponete nel fodo un strato di purè, spesso ca. 1 cm (1/3 dal composto). Versate sopra la farcitura e livellate. Coprite con il resto del purè. Con una forchetta fate dei disegni sulla sua superficie. Fate sciogliere il burro restante e spenellate la superficie.
Infornate in forno preriscaldato a 220°C, modalità statico. Lasciate cuocere per 40 minuti ca., fino a dorare la superficie.
Mondate e lavate le verdure. Tritate il sedano, le cipolle e l'aglio. Tagliate la carota e il peperone a dadini. Tagliate i funghi a fettine.
In una padella, mettete l'olio e 2 cucchiai di burro e saltate la cipolla e l'aglio fino a diventare transparente. Aggiungete la carne macinata e rosolate bene. Sfumate con il vino. Lasciate evaporare l'alcool e aggiungete le verdure restanti. Condite con il timo ed il coriandolo, salate e pepate. Lasicate cuocere a fuoco moderato, fino che rimanga piuttosto asciutto. Ritirate dal fuoco.
Lessate le patate in abbondante acqua leggeremente salata. Lasiatele raffreddare, sbucciatele e passatele dal passaverdure o dallo schiacciapatate. Aggiungete la panna, a temperatura ambiente, e una tazza da caffè di acqua calda. Aggiugnete qualche pizzico di sale, il pepe e la noce moscata e amalgamate bene. Se il purè risulti troppo consistente, aggiungete un po' di acqua ancora. Aggiungete il parmigiano e mescolate.
Imburrate una pirofila. Disponete nel fodo un strato di purè, spesso ca. 1 cm (1/3 dal composto). Versate sopra la farcitura e livellate. Coprite con il resto del purè. Con una forchetta fate dei disegni sulla sua superficie. Fate sciogliere il burro restante e spenellate la superficie.
Infornate in forno preriscaldato a 220°C, modalità statico. Lasciate cuocere per 40 minuti ca., fino a dorare la superficie.
Vino consigliato : Per seguire la tradizione irlanese : birra . Se insistete per un vino, allora un rosso corposo (Cabernet Sauvignon).
* Marzo 2018 : aggiornamento del post con nuove foto
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!
Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.
Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.
All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.