0

SEPHERD'S PIE : Η ΠΙΤΑ ΤΟΥ ΒΟΣΚΟΥ ♦♦ SEPHERD'S PIE : LA TORTA DEL PASTORE


SEPHERD'S PIE
Η ΠΙΤΑ ΤΟΥ ΒΟΣΚΟΥ

Μια παραδοσιακη ιρλανδεζικη συνταγη. Ενα "λαϊκο" πιατο, που δημιουργηθηκε ανακυκλωνοντας τα περισσευματα, σε μια εποχη που δεν επρεπε να περισσευει τιποτε;  οι νοικοκυρες συμμαζευαν τα διαφορα λαχανικα, τα ανακατευαν με αρνισιο κιμα, τα καλυπταν με ενα στρωμα πουρε πατατας και εφτιαχναν ενα νοστιμο φαγακι. Η αρχικη του ονομασια ηταν "cottage pie" και επειτα μετονομαστηκε σε "sepherd's pie".


Υλικα : 1 Kgr πατατες,
                 250ml κρεμα γαλακτος,
                 500gr αρνισιο κιμα,
                 500gr μοσχαρισιο κιμα,
                 1 καροτο,
                 150gr καλαμποκι απο κονσερβα,
                 2 κοτσανια σελινο,
                 200gr μανιταρια (champignon, portobello)
                 100gr αρακα (μπιζελια,)
                 1 μεγαλη κοκκινη πιπερια,
                 2 κρεμμυδια,
                 1 σκελιδα σκορδο,
                 2 κ.γ. τριμμενο θυμαρι,
                 1/2 κ.γ. κολιαντρο τριμμενο,
                 3 κ.σ. βουτυρο,
                 5 κ.σ. ελαιολαδο,
                 1/2 ποτηρι λευκο ξηρο κρασι,
                 1/2 φλ. τριμμενη παρμεζανα,
                 1 πρεζα τριμμενο μοσχοκαρυδο,
                 αλατι και πιπερι.
Παρασκευη :
Καθαριστε και πλυντε τα λαχανικα. Ψιλοκοψτε το σελινο, το κρεμμυδι και το σκορδο. Κοψτε τα μανιταρια σε φετουλες. 
Σε ενα τηγανι, βαλτε το λαδι και 2 κουταλιες βουτυρο και ροδιστε το κρεμμυδι με το σκορδο. Μολις "γυαλισουν" προσθεστε τον κιμα και σωταρετε τον μεχρι να καβουρντιστει. Σβυστε με το κρασι. Περιμενετε να εξατμιστει το αλκοολ και προσθεστε τα υπολοιπα λαχανικα. Προσθεστε το θυμαρι, το κολιαντρο, αλατι και πιπερι. Αφηστε το ραγκου να σιγοβρασει, μεχρι να πιει το ζουμι του. 
Στο εν τω μεταξυ βαλτε τις πατατες να βρασουν σε αφθονο νερο, ελαφρα αλατισμενο. Οταν ειναι ετοιμες, αφηστε τες να κρυωσουν, ξεφλουδιστε τες και καντε τες πουρε, με την βοηθεια του σχετικου εργαλειου, ή περνωντας τες απο τον μυλο λαχανικων. Προσθεστε στις πατατες την κρεμα γαλακτος και ενα φλυτζανακι του καφε νερο. Προσθεστε επισης λιγο αλατακι, το μοσχοκαρυδο και ανακατεψτε καλα ολα τα υλικα. Αν ο πουρες ειναι σφιχτος, προσθεστε λιγο νερο. Τελος, προσθεστε και την τριμμενη παρμεζανα. 
Βουτυρωστε ενα πυρεξ. Στρωστε στον πατο του το 1/3 απο τον πουρε. Ριξτε απο επανω την γεμιση και στρωστε την. Καλυψτε με τον υπολοιπο πουρε. Με ενα πηρουνι, μπορειτε να κανετε σχεδια στην επιφανεια του. Λιωστε την 1 κουταλια βουτυρο που περισσεψε και με ενα πινελλο, αλειψτε την επιφανεια της πιτας. 
Ψηστε σε προθερμασμενο φουρνο στους 220°C, μεχρι να ροδισει ωραια η επιφανεια (για μιση ωρα περιπου). 

Προτεινομενο κρασι : για να παμε συμφωνα με την ιρλανδεζικη παραδοση, η πιτα του βοσκου, συνοδευεται απο μπυρα. Αν επιμενετε για κρασι, τοτε συνδυαστε την με ενα ωραιο κοκκινο Cabernet Sauvignon.


SEPHERD'S PIE
LA TORTA DEL PASTORE

Una ricetta rustica, dalla cucina irlandese! 
Il suo nome originario era "cottage pie", indicando le sue origini povere. Si preparava con purea di patate e per la farcitura si riciclava gli avanzi, mischiati con carne di pecora tritata.

Ingredienti : 1 Kgr di patate,
                              250ml di panna,
                              500gr di carne ovina tritata,
                              500gr di carne di manzo trita,
                              1 carota,
                              150gr di mais in scatola,
                              2 costole di sedano,
                              200gr di funghi ( champignon, portobello)
                              100gr di piselli,
                              1 grosso peperone rosso,
                              2 cipolle,
                              1 spicchio d'aglio,
                              2 cucchiaini di timo tritato,
                              1/2 cucchiaino di coriandolo in polvere,
                              3 cucchiai di burro,
                              5 cucchiai di olio di oliva,
                              1/2 bicchiere di vino bianco,
                              1/2 tazza di parmigiano grattugiato,
                              1 pizzico di noce moscata tritata,
                              sale e pepe.
Preparazione :
Mondate e lavate le verdure. Tritate il sedano, le cipolle e l'aglio. Tagliate la carota e il peperone a dadini. Tagliate i funghi a fettine. 
In una padella, mettete l'olio e 2 cucchiai di burro e saltate la cipolla e l'aglio fino a diventare transaprente. Aggiungete la carne tritata e fatela rosolare. Sfumate con il vino. Lasciate evaporare l'alcool e aggiungete le verdure. Condite con il timo ed il coriandolo, salate e pepate. Lasicate cuocere a fuoco moderato, fino che rimanga piuttosto asciutto. Ritirate dal fuoco. 
Lessate le patate in abbondante acqua leggeremente salata. Lasiatele raffreddare, sbucciatele e passatele dal passaverdure o dallo schiaccapatate. Aggiungete la panna e una tazza da caffè di acqua. Aggiugnete qualche pizzico di sale e la noce moscata e amalgamate bene. Se risulti troppo consistente, aggiungete un po' di acqua ancora. Aggiungete il parmigiano e mescolate. 
Imburrate una pirofila. Disponete un strato dalla purea sul suo fondo, di 1cm ca di spessore (1/3 dal composto). Versate sopra la farcitura e livellate. Coprite con il resto della purea. Con una forchetta fate dei disegni sulla sua superficie. Fate sciogliere il burro restante e spenellate la superficie. 
Infornate in forno preriscaldato a 220°C. lasciate cuocere fino a dorare la superficie, per mezz'oretta ca.

Vino consigliato : Per seguire la tradizione irlanese : birra . Se insistete per un vino, allora un rosso corposo (Cabernet Sauvignon).                


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.