ΜΠΙΣΚΟΤΑ "ΠΑΝ ΝΤΕΪ ΜΟΡΤΙ"
"Pan dei morti" στα ιταλικα σημαινει το ψωμι των πεθαμενων. Το ονομα σιγουρα δεν προδιαθετει για αυτα τα πολυ νοστιμα μπισκοτα με εντονα αρωματα μπαχαρικων. Προερχονται απο την παραδοσιακη κουζινα της Λομβαρδιας (Μιλανο), και τα παρασκευαζουν για να τιμησουν τους νεκρους τους, κατι σαν κολλυβα. Μαλιστα, τα αφηνουν επανω στο τραπεζι την νυχτα μεταξυ 1ης κα 2ας Νοεμβριου, για να τα γευτουν τα πνευματα των αγαπημενων τους, που εχουν φυγει απο κοντα τους.
Τα παν ντεϊ μορτι, τα δοκιμασα πριν απο 15 χρονια, οταν βρεθηκα τελη Οκτωβριου στο Μιλανο, φιλοξενουμενη πολυ αγαπητων φιλων. Μου εκανε εντυπωση που ολα τα ζαχαροπλαστεια ειχαν στις βιτρινες τους αυτα τα μεγαλα, σκουρα και μαλλον αχαρα μπισκοτα. Τα θυμηθηκα, δυστυχως, για αναλογο λογο, και τα παρασκευασα, προσπαθωντας να γλυκανω την αναμνηση μιας πολυ πικρης επετειου...
Υλικα : 150 gr amaretti,
150 gr ξερα μπισκοτα (πτι-μπερ, μιραντα),
200 gr σαβαγιαρ,
250 gr αλευρι για ολες τις χρησεις,
1/2 φακελλακι baking powder,
50 gr κακαο αγλυκο,
200 gr ζαχαρη καστανη,
2 γεματες κουταλιες της σουπας ανθομελο,
100 gr αμυγδαλα,
50 gr καρυδια,
20 gr κουκουναρια,
100 gr ξερα συκα,
100 gr σταφιδα ξανθια,
20 gr σταφιδα μαυρη,
1 κουταλακι του γλυκου κανελα,
1 κουταλακι του γλυκου μοσχοκαρυδο τριμμενο,
1/2 κουταλακι του γλυκου γαρυφαλλο τριμμενο,
150 ml κρασι φυσικα γλυκο ή βινσαντο,
6 ασπραδια αυγων.
για το πασπαλισμα : ζαχαρη αχνη.
Παρασκευη :
Το πιο δυκολο ειναι να ετοιμασεις ολα τα υλικα, παρα τελικα να φτιαξεις τα μπισκοτα!
Καθαριστε τις σταφιδες απο τυχον τσουνακια και βαλτε τες να μουλιασουν σε 50 ml κρασι.
Τριψτε, σε γουδι ή συο multi, ολα τα μπισκοτα πολυ ψιλα.
Τριψτε επισης στο multi τα αμυγδαλα, τα καρυδια και τα συκα.
Ψιλοκοψτε την ζαχαρωμενη πορτοκαλοφλουδα σε πολυ μικρα κομματακια.
Σε ενα μεγαλο σκευος βαλτε πρωτα τα στερεα υλικα και αναμειξτε τα. Προσθεστε τα ασπραδια χτυπημενα ελαφρα, τη σταφιδα στραγγισμενη αλλα και το υγρο της, τα συκα, την ζαχαρωμενη πορτοκαλοφλουδα και τελος τα κρασι λιγο-λιγο. Ανακατεψτε καλα τα υλικα, μεχρι να παρετε μια ζυμη ομοιογενη και σφιχτη.
Αλευρωστε μια επιφανεια και σχηματιστε με την ζυμη ενα "σαλαμι", παχους 5-6 εκ. Κοψτε το ανα 3-4 εκ. και σχηματιστε τα μπισκοτα. Πλατυνετε τα με τα χερια σας και δωστε τους ενα σχημα οβαλ, με παχος λιγοτερο απο 1εκ. Βγαινουν περιπου 20 κομματια.
Τοποθετειστε τα μπισκοτα επανω σε ενα ταψι, στρωμενο με αντικολλητικο χαρτι φουρνου. Μην τα κολλατε, γιατι φουσκωνουν κατα το ψησιμο.
Ψηστε τα σε προθερμασμενο φουρνο, στους 180°C για 20 λεπτα.
Βγαλτε τα απο τον φουρνο και αφηστε τα να κρυωσουν. Οταν κρυωσουν, πασπαλιστε τα με ζαχαρη αχνη.
Τα μπισκοτα αυτα, οταν ειναι φρεσκοψημενα ειναι τραγανα. Μετα απο αρκετες ωρες μαλακωνουν και γινονται ελαστικα. Γι'αυτο, καλυτερα να κανετε υπομονη μεχρι την επομενη μερα για να τα δοκιμασετε, οταν θα εχουν αποκτησει την υφη που πρεπει και θα ειναι σαφως καλυτερα.
Το πιο δυκολο ειναι να ετοιμασεις ολα τα υλικα, παρα τελικα να φτιαξεις τα μπισκοτα!
Καθαριστε τις σταφιδες απο τυχον τσουνακια και βαλτε τες να μουλιασουν σε 50 ml κρασι.
Τριψτε, σε γουδι ή συο multi, ολα τα μπισκοτα πολυ ψιλα.
Τριψτε επισης στο multi τα αμυγδαλα, τα καρυδια και τα συκα.
Ψιλοκοψτε την ζαχαρωμενη πορτοκαλοφλουδα σε πολυ μικρα κομματακια.
Σε ενα μεγαλο σκευος βαλτε πρωτα τα στερεα υλικα και αναμειξτε τα. Προσθεστε τα ασπραδια χτυπημενα ελαφρα, τη σταφιδα στραγγισμενη αλλα και το υγρο της, τα συκα, την ζαχαρωμενη πορτοκαλοφλουδα και τελος τα κρασι λιγο-λιγο. Ανακατεψτε καλα τα υλικα, μεχρι να παρετε μια ζυμη ομοιογενη και σφιχτη.
Αλευρωστε μια επιφανεια και σχηματιστε με την ζυμη ενα "σαλαμι", παχους 5-6 εκ. Κοψτε το ανα 3-4 εκ. και σχηματιστε τα μπισκοτα. Πλατυνετε τα με τα χερια σας και δωστε τους ενα σχημα οβαλ, με παχος λιγοτερο απο 1εκ. Βγαινουν περιπου 20 κομματια.
Τοποθετειστε τα μπισκοτα επανω σε ενα ταψι, στρωμενο με αντικολλητικο χαρτι φουρνου. Μην τα κολλατε, γιατι φουσκωνουν κατα το ψησιμο.
Ψηστε τα σε προθερμασμενο φουρνο, στους 180°C για 20 λεπτα.
Βγαλτε τα απο τον φουρνο και αφηστε τα να κρυωσουν. Οταν κρυωσουν, πασπαλιστε τα με ζαχαρη αχνη.
Τα μπισκοτα αυτα, οταν ειναι φρεσκοψημενα ειναι τραγανα. Μετα απο αρκετες ωρες μαλακωνουν και γινονται ελαστικα. Γι'αυτο, καλυτερα να κανετε υπομονη μεχρι την επομενη μερα για να τα δοκιμασετε, οταν θα εχουν αποκτησει την υφη που πρεπει και θα ειναι σαφως καλυτερα.
PAN DEI MORTI
I pan dei morti, sono biscotti speziati della tradizione lombarda, preparati per la ricorrenza dei morti il 1o Novembre.
Li avevo assagiati 15 anni fa, a Milano, quando mi sono trovata lì il fine ottombre, ospite di buoni amici. Ricordo che in quel periodo, le pasticcerie erano tutte fornite di questi strani biscotti, scuri e grandi. Me li sono ricordati, purtroppo, cercando di addolcire un anniversario molto triste...
Ingredienti : 150 gr di amaretti,
150 gr di biscotti secchi,
200 gr di savoiardi,
250 gr di farina,
1/2 bustina di lievito chimico per dolci,
50 gr di cacao amaro,
200 gr di zucchero di canna grezzo,
2 cucchiai colmi di miele di fiori,
100 gr di mandorle,
50 gr di noci,
20 gr di pinoli,
100 gr di fichi secchi,
70 gr di scorza d' arancia candita,
100 gr di uvetta sultanina,
20 gr di uvetta di Corinto (nera),
1 cucchiaino di cannella in polvere,
1 cucchiaino di noce moscata tritata,
1/2 cucchiaino di chiodi di garofano tritati,
150 ml di vino liquoroso,
6 albumi di uova.
per cospargere : zucchero a velo.
Preparazione :
Pulite l'uvetta dagli eventuali piccioli e mettetela in ammolo in 50ml di vino liquoroso.
Tritate finemente tutti i biscotti, le mandorle, le noci e i fichi secchi.
Tagliate la scorza dell'arancia candita in piccoli pezzetti.
In un recipiente capiente, mescolate tutti gli ingredienti secchi. Aggiungete poi gli albumi delle uova, leggermente sbattuti, l'uvetta ammollata, i fichi tritati e alla fine, il vino liquoroso a poco a poco. Mescolate bene fino a prendere un composto omogeneo e consistente.
Trasferite l'impasto su un piano di lavoro infarinato e formate un salsiciotto da 5-6cm di diametro. Tagliate pezzettini di 3-4 cm e formate i bicotti; appiattite ogni pezzo, e dateli una forma ovale di 1 cm di spessore.
Disponete i biscotti su una placca da forno, rivestita con carta da forno antiaderente.
Infornate in forno già caldo ai 180°C e cuoceteli per 20 minuti. Sfornate, lasciateli raffreddare e spolverizzateli di zucchero a velo.
Appena cotti sono croccanti, ma il giorno dopo diveranno molli; quindi meglio aspettare per almeno un giorno, fino ad ottenere la consistenza giusta, perchè saranno sicuramente migliori.
Pulite l'uvetta dagli eventuali piccioli e mettetela in ammolo in 50ml di vino liquoroso.
Tritate finemente tutti i biscotti, le mandorle, le noci e i fichi secchi.
Tagliate la scorza dell'arancia candita in piccoli pezzetti.
In un recipiente capiente, mescolate tutti gli ingredienti secchi. Aggiungete poi gli albumi delle uova, leggermente sbattuti, l'uvetta ammollata, i fichi tritati e alla fine, il vino liquoroso a poco a poco. Mescolate bene fino a prendere un composto omogeneo e consistente.
Trasferite l'impasto su un piano di lavoro infarinato e formate un salsiciotto da 5-6cm di diametro. Tagliate pezzettini di 3-4 cm e formate i bicotti; appiattite ogni pezzo, e dateli una forma ovale di 1 cm di spessore.
Disponete i biscotti su una placca da forno, rivestita con carta da forno antiaderente.
Infornate in forno già caldo ai 180°C e cuoceteli per 20 minuti. Sfornate, lasciateli raffreddare e spolverizzateli di zucchero a velo.
Appena cotti sono croccanti, ma il giorno dopo diveranno molli; quindi meglio aspettare per almeno un giorno, fino ad ottenere la consistenza giusta, perchè saranno sicuramente migliori.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!
Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.
Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.
All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.