0

ΣΤΑΦΥΛΙ ΣΟΥΛΤΑΝΙΝΑ ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ // UVA SULTANINA, DOLCE SOTTO SCIROPPO


ΣΤΑΦΥΛΙ  ΣΟΥΛΤΑΝΙΝΑ ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ

Για το σταφυλι γλυκο, συνηθως διαλεγουμε μια ποικιλια χωρις κουκουτσια; ετσι οι ρωγες μενουν ανεπαφες, και το γλυκο ειναι πιο ευπαρουσιαστο, αλλιως γινεται μαρμελαδα. Ιδανικο ειναι το σουλτανί ή σουλτανινα ή σταφιδα, που τωρα ειναι ωριμο και ζαχαρωμενο, αρα ειναι η εποχη για να κανουμε σταφυλι γλυκο!

Βαθμος δυσκολιας : ευκολη
Υλικα: 1 Kgr σταφυλι ποικιλιας σουλτανινα,
               700 gr ζαχαρη,
       απο 1 λεμονι τον χυμο,
               1 φλυτζανακι του καφε νερο,
               1 κλαδακι δεντρισαϊ (αρμπαροριζα).
Προετοιμασια :
Αφαιρεστε τις ρογες του σαφυλιου απο το κοτσανι. Πλυντε τες προσεκτικα, χωρις να τις τσακισετε, στραγγιστε τες και βαλτε τες σε ενα γυαλινο σκευος. 
Καλυψτε τες με την ζαχαρη και περιχυστε με το νερο και τον χυμο λεμονιου. Αφηστε τες να σταθουν κανα δυο ωρες, να βγαλουν τα υγρα τους. 
Μεταγγιστε τες σε μια κατσαρολα και βαλτε την στη φωτια. Μολις παει να βρασει, κατεβαστε την κατσαρολα απο την φωτια. Αφηστε το να κρυωσει και μεταφερετε το σε ενα γυαλινο σκευος. Σκεπαστε με διαφανη μεμβρανη και αφηστε το να σταθει σε θερμοκρασια δωματιου για 12 ωρες.
Ξαναβαλτε τα σαφυλια με το σιροπι τους μεσα στην κατσαρολα. Αφηστε να βρασει για περιπου 10 λεπτα. Σβυστε την φωτια και αφηστε το να ξεκουραστει ενα μισαωρο. Προσθεστε το δεντρισαϊ και συνεχιστε το βρασιμο, μεχρι να δεσει το σιροπι. 
Οσο το γλυκο ειναι καυτο, γεμιστε τα βαζακια που εχετε προηγουμενως αποστειρωσει, μεχρι 1 εκ. απο το χειλος και βιδωστε τα καπακια. Αναποδογυριστε τα και αφηστε τα να κρυωσουν αναποδογυρισμενα, επανω σε μια σχαρα.

* Σεπτεμβριος 2017 : ενημερωση της αναρτησης με νεες φωτογραφιες


UVA SULTANINA, DOLCE SOTTO SCIROPPO

Per fare l'uva sotto sciroppo, meglio scegliere una varietà senza semi, come la sultanina. In questo periodo, l' uva sultanina è matura e zuccherata, ed è proprio la stagione per preparare questo dolcetto delizioso.

Difficoltà : facile
Ingredienti : 1 Kgr di uva sultanina,
                             700 gr di zucchero,
                       da 1 limone, il succo,
                             1 tazzina da caffè acqua,
                             1 rametto di geranio odoroso (Pelargonium odoratissimum).
Preparazione : 
Sgranate l'uva, lavatela con attenzione, scolatela e ponetela in un recipiente.
Coprite con lo zucchero, versate l'acqua ed il succo del limone. Lasciate riposare per un paio d' ore.
Travasate in una pentola, insieme al sughetto e portate sul fuoco. Avviata l' ebbolizione, ritirate dal fuoco e lasciate raffreddare. Trasferite entro una ciotila di vetro, coprite con pellicola trensaprente e lasciate riposare per 12 ore.
Trasferite nella pentola, portate sul fuoco e lasciate cuocere per una decina di minuti. Ritirate dal fuoco e lasciate riposare per mezz' oretta.
Portate di nuovo sul fuoco, aggiungete il rametto del geranio odoroso e lasciate cuocete fino a rapprendere (103°C se avete il termometro per dolci). 
Eliminate il rametto del geranio. Invasate, ancora scottente, in barattoli precedentemente sterilizzati. Riempite i barattoli fino ad 1 cm dall'orlo e avvitate subito i coperchi, capovolgeteli e lasciate a raffreddare capovolti, su una gratella.

* settembre 2017 : aggiornamento del post con nuove foto



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.