ΤΖΙΑΡΝΤΙΝΙΈΡΑ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ,
ΤΟ ΙΤΑΛΙΚΟ ΤΟΥΡΣΙ
ΤΟ ΙΤΑΛΙΚΟ ΤΟΥΡΣΙ
Η τζιαρντινέρα λαχανικων, ειναι ουσιαστικα ενα ειδος τουρσιου, που γινεται με διαφορα λαχανικα που τα βραζουμε μεσα σε ξυδονερο. Τωρα ειναι η καταλληλη εποχη για να την παρασκευασετε, μιας και μπορειτε να συγκεντρωσετε πολλα διαφορετικα λαχανικα με ευκολια. Ο συνδυασμος των λαχανικων δεν ειναι δεσμευτικος και μπορειτε να αφαιρεστε ή να προσθεσετε, αναλογα με τα γουστα σας.
Η τζιαρντινιερα χρησιμοποιειται σαν συνοδευτικο ή για να νοστιμησει διαφορες ωμες σαλατες.
Υλικα : 100 gr φασολακια,
100 gr κρεμμυδακια για στιφαδο,
1 αγγουρι τρυφερο,
100 gr καροτα,
100 gr κοκκινες πιπεριες λεπτοφλουδες,
100 gr κιτρινες πιπεριες,
100 gr πρασινες πιπεριες,
100 gr κοτσανια απο σελινο (σελερυ),
50 gr σελινοριζα,
100 gr κορυφες απο κουνουπιδι,
50 gr αρακα,
50 gr φινοκιο (μαραθοριζα),
2-3 δαφνοφυλλα ,
3-4 κεδροκουκουτσα,
μερικους κοκκους ασπρο πιπερι,
2 κουταλιες της σουπας χοντρο αλατι,
2 κουταλιες της σουπας ζαχαρη,
750 ml ξυδι απο κρασι,
750 ml νερο.
Παρασκευη :
Καθαριστε και πλυντε ολα τα λαχανικα.
Κοψτε σε κυβακια τα φασολακια, τις πιπεριες, το αγγουρι, τα καροτα, τα κοτσανια απο το σελινο, την σελινοριζα, την μαραθοριζα, χωριστε τις κορυφες απο το κουνουπιδι και ξεφλουδιστε τα κρεμμυδακια, βουτωντας τα σε βραστο νερο.
Σε μια μεγαλη κατσαρολα, βαλτε το νερο, το ξυδι, το αλατι, τη ζαχαρη, τα δαφνοφυλλα, τους κοκκους απο το πιπερι και τα κεδροκουκουτσα. Βαλτε τη κατσαρολα στη φωτια και μολις αρχισει να βραζει ριξτε μεσα τα λαχανικα, ξεκινωντας απο τα πιο σκληρα : τα καροτα, τον αρακα και τα φασολακια. Αφηστε τα να βρασουν 7-8 λεπτα και προσθεστε ολα τα υπολοιπα λαχανικα. Αφηστε τα να βρασουν για 10 λεπτα περιπου; πρεπει να ειναι βρασμενα αυστηρα αλ ντεντε, δηλαδη να μαλακωσουν αλλα να παραμεινουν τραγανα.
Αποσυρετε την κατσαρολα απο την φωτια, στραγγιστε τα λαχανικα και σουρωστε το ζουμι τους.
Τακτοποιηστε τα λαχανικα μεσα σε αποστειρωμενα βαζα και σκεπαστε τα με το ζουμι τους, που πρεπει να ειναι καυτο. Κλειστε καλα τα καπακια απο τα βαζα, αναποδογυριστε τα και αφηστε τα να κρυωσουν αναποδογυριμενα.
Αφηστε την τζιαρντινερα να σταθει ενα μηνα, πριν την δοκιμασετε, ωστε να ωριμασει.
Τα κονσερβοποιημενα βαζα διατηρουνται για αρκετους μηνες σε μερος δροσερο και σκοτεινο.
Καθαριστε και πλυντε ολα τα λαχανικα.
Κοψτε σε κυβακια τα φασολακια, τις πιπεριες, το αγγουρι, τα καροτα, τα κοτσανια απο το σελινο, την σελινοριζα, την μαραθοριζα, χωριστε τις κορυφες απο το κουνουπιδι και ξεφλουδιστε τα κρεμμυδακια, βουτωντας τα σε βραστο νερο.
Σε μια μεγαλη κατσαρολα, βαλτε το νερο, το ξυδι, το αλατι, τη ζαχαρη, τα δαφνοφυλλα, τους κοκκους απο το πιπερι και τα κεδροκουκουτσα. Βαλτε τη κατσαρολα στη φωτια και μολις αρχισει να βραζει ριξτε μεσα τα λαχανικα, ξεκινωντας απο τα πιο σκληρα : τα καροτα, τον αρακα και τα φασολακια. Αφηστε τα να βρασουν 7-8 λεπτα και προσθεστε ολα τα υπολοιπα λαχανικα. Αφηστε τα να βρασουν για 10 λεπτα περιπου; πρεπει να ειναι βρασμενα αυστηρα αλ ντεντε, δηλαδη να μαλακωσουν αλλα να παραμεινουν τραγανα.
Αποσυρετε την κατσαρολα απο την φωτια, στραγγιστε τα λαχανικα και σουρωστε το ζουμι τους.
Τακτοποιηστε τα λαχανικα μεσα σε αποστειρωμενα βαζα και σκεπαστε τα με το ζουμι τους, που πρεπει να ειναι καυτο. Κλειστε καλα τα καπακια απο τα βαζα, αναποδογυριστε τα και αφηστε τα να κρυωσουν αναποδογυριμενα.
Αφηστε την τζιαρντινερα να σταθει ενα μηνα, πριν την δοκιμασετε, ωστε να ωριμασει.
Τα κονσερβοποιημενα βαζα διατηρουνται για αρκετους μηνες σε μερος δροσερο και σκοτεινο.
GIARDINIERA DI VERDURE
Ingredienti : 100 gr di fagiolini,
100 gr di cipolline piccole intere,
1 cetriolo tenero,
100 gr di carote,
100 gr di peperoni rossi,
100 gr di peperoni gialli,
100 gr di peperoni verdi,
100 gr di gambi di sedano,
50 gr di radice di sedano rapa,
100 gr di roselline di cavolfiore,
50 gr di piselli,
50 gr di finocchio,
2 foglie di alloro,
3-4 bacche di ginepro,
qualche grano di pepe bianco,
2 cucchiai di sale grosso,
2 cucchiai di zucchero,
750 ml di aceto di vino,
750 ml di acqua.
Preparazione : Pulite e lavate tutte le verdure.
Tagliate a pezzetti le carote, il sedano, la radice del sedano rapa, il finocchio,i fagiolini, il cetriolo, i peperoni, dividete le cime del cavolfiore e mondate le cipolline, tuffandole in acqua bollente.
In una pentola capiente, versate l'acqua e l'aceto con il sale, lo zucchero, le foglie d'alloro, i grani di pepe e le bacche di ginepro. Portatelo sul fuoco, portate ad ebboliazione e aggiungete per prime le verdure più dure : le carote, i piselli, ed i fagiolini. Lasciateli cuocere per 7-8 mminuti e aggiungete tutte le verdure restanti. Lasciate cuocere per una decina di minuti; dovranno risultare molto al dente : tenere ma ancora croccanti.
Togliete la pentola dal fuoco, scolate le verdure e filtrate il loro liquido di cottura. Sistemate le verdure in barattoli sterilizzati e copritele con il liquido di cottura, che dovrà essere ancora scottente. Chiudete i coperchi, capovolgete e lasciateli raffreddare capovolti.
Lasciate la giardiniera stagionare per un mese prima di assaporarla. Si conserva in puogo fresco e buio per parecchi mesi.
και μονο που βλεπω τις φωτο, τα θελω ολα! και εγω που ελεγα οτι το Σ/Κ θα κανω βολτες....
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε συμβουλευω να κανεις βολτες... Εγω μαγειρευω για να ξεχνιεμαι, γιατι με εχει φαει το αγχος...
ΑπάντησηΔιαγραφή