0

ΦΑΣΟΛΙΑ ΣΑΛΑΤΑ ΠΙΑΖ ♦♦ INSALATA DI FAGIOLI : "PIAZ"


ΦΑΣΟΛΙΑ ΣΑΛΑΤΑ ΠΙΑΖ

"Beyàz" στα τουρκικα σημαινει λευκο. Η σαλατα αυτη δανειστηκε, παραφραζοντας την, την λεξη απο τα τουρκικα, για να δηλωθει η απουσια της ντοματας, ισως επειδη συνηθως τα φασολια τα μαγειρευαν σαν φασολαδα. Τα φασολια πιαζ δεν ειναι πια και καμμια δυσκολη συνταγη, αλλα πολλες φορες η απλοτητα ειναι που δινει εξαιρετικα αποτελεσματα στην γευση!

Υλικα : βρασμενα φασολια,
                κρεμμυδι,
                καππαρη,
                παρθενο ελαιολαδο,
                χυμο λεμονιου,
                αλατι,
                φρεσκοτριμμενο πιπερι.
Παρασκευη : 
Για την σαλατα μου, χρησιμοποιησα φασολια γιαγαντες Καστοριας, που εχουν σαφως ανωτερη γευση απο οτιδηποτε αλλο! Στραγγιστε τα βρασμενα φασολια και βαλτε τα σε ενα πιατο σερβιρισματος. Κοψτε το κρεμμυδι σε φετουλες και σκορπιστε το απο επανω. Αλατιστε ελαφρα και σκορπιστε λιγη καππαρη. Περιχυστε με μπολικο χυμο λεμονιου, ελαιολαδο και πασπαλιστε με φρεσκοτριμμενο πιπερι. Τους ταιριαζουν πολυ και οι ελιτσες!


INSALATA DI FAGIOLI : "PIA'Z"

"Beyàz" in turco significa bianco; in greco la parola è alterata e qui, indica l'assenza del pomodoro, forse perchè di solito i fagioli li cucinavano in zuppa, la famosa fasolàda . I fagioli piàz, è un piato semplicissimo : insalata di fagioli bolliti, con cipolla, olio e succo di limone.

Ingredienti : fagioli bolliti,
                            cipolla,
                            capperi,
                            olio di oliva etravergine,
                            succo di limone,
                            sale,
                            pepe nero macinato.
Preparazione : 
Semplicemente mettete i fagioli già bolliti e scolati in un piatto di portata. Io ho usato i fagioli della varietà giganti da Kastorià, che come ho già riferito a fassulotavàs, sono molto saporiti. Tagliate la cipolla a fettine e distribuitela sopra i fagioli. Salate leggermente (a patto che i fagioli sono già salati) e aggiungete dei capperi. Condite con abbondante succo di limone, olio di oliva e una buona spolverata di pepe nero macinato. Potete aggiungere anche qualche oliva nera.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.