ΦΑΣΟΛΙΑ ΣΑΛΑΤΑ ΠΙΑΖ
Φασόλια πιάζ, αγαπημένη σαλάτα που έφτιαχνε συχνά η γιαγιά μου! Η συνταγή προέρχεται από την τούρκικη κουζίνα, παρ' όλο που κάπου διάβασα ότι η ονομασία της παραπέμπει στην ... γαλλική κουζίνα!!! Η ονομασία της συνταγής στα τουρκικά είναι piyaz fasulye, που μεταφράζεται ως "φασόλια με κρεμμύδι", αφού η περσικής καταγωγής λέξη piyaz σημαίνει κρεμμύδι.
Απλή, απλούστατη συνταγούλα με ελάχιστα υλικά, που δεν υπολείπεται όμως σε γεύση! Αγαπημένο πιάτο κατά τις διάφορες περιόδους νηστείας (γιά όσους τις τηρούν) που εκτός από νόστιμο είναι και χορταστικό. Φασόλια χρησιμοποιούν συνήθως λευκά ή μαυρομάτικα, που είναι και πιο εύκολα στο βράσιμο; εγώ προτιμώ τους γίγαντες από την Δυτική Μακεδονία (Καστοριά, Πρέσπες) που είναι σαφώς από τις πιο νόστιμες ποικιλίες! Στην τουρκική της εκδοχή θα βρείτε ανάμεσα στα υλικά το σουμάκ και το pul biber, ενώ υπάρχουν και παραλλαγές με ελιές, ντομάτα ακόμη και βραστά αυγά. Στην Αττάλεια την φτιάχνουν λίγο διαφορετικά και προσθέτουν και ταχίνι.
Μουσκέψτε τα φασόλια για 12 ώρες ή για όλη την νύχτα και βράστε τα μέχρι να μαλακώσουν, αλλά προσέξτε να μην χυλώσουν. Εγώ συνήθως χρησιμοποιώ την χύτρα ταχύτητας και τα φασόλια νέας εσοδείας τα βράζω για 30 λεπτά στην υψηλή πίεση. Όταν είναι έτοιμα, αφήστε τα να κρυώσουν μέσα στο ζουμί τους, από το οποίο θα τα στραγγίσετε την ώρα που θα φτιάξετε την σαλάτα, ώστε να μην ξεραθούν.
Κόψτε το κρεμμύδι σε λεπτές φέτες. Κόψτε την πιπεριά σε ψιλά καρεδάκια. Ψιλοκόψτε τον μαϊντανό.
Στραγγίστε τα φασόλια, βάλτε τα σε μία σαλατιέρα, προσθέστε αλάτι, πιπέρι και λίγο καυτερό (pul biber), περιχύστε με λάδι και λεμόνι και αναμείξτε καλά. Βάλτε από επάνω το κρεμμύδι, τον μαϊντανό, την πιπεριά και την κάπαρη (αν σας αρέσει).
Διατηρείται για 2 μέρες στο ψυγείο.
* Μάρτιος 2020 : ενημέρωση της ανάρτησης με νέες φωτογραφίες
Απλή, απλούστατη συνταγούλα με ελάχιστα υλικά, που δεν υπολείπεται όμως σε γεύση! Αγαπημένο πιάτο κατά τις διάφορες περιόδους νηστείας (γιά όσους τις τηρούν) που εκτός από νόστιμο είναι και χορταστικό. Φασόλια χρησιμοποιούν συνήθως λευκά ή μαυρομάτικα, που είναι και πιο εύκολα στο βράσιμο; εγώ προτιμώ τους γίγαντες από την Δυτική Μακεδονία (Καστοριά, Πρέσπες) που είναι σαφώς από τις πιο νόστιμες ποικιλίες! Στην τουρκική της εκδοχή θα βρείτε ανάμεσα στα υλικά το σουμάκ και το pul biber, ενώ υπάρχουν και παραλλαγές με ελιές, ντομάτα ακόμη και βραστά αυγά. Στην Αττάλεια την φτιάχνουν λίγο διαφορετικά και προσθέτουν και ταχίνι.
Δόση : γιά 4 άτομα
Βαθμός δυσκολίας : πολύ εύκολη
Βαθμός δυσκολίας : πολύ εύκολη
Υλικά : 250 gr φασόλια γίγαντες Καστοριάς,
1 κίτρινο κρεμμύδι,
αλάτι,
φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι,
pul biber (προαιρετικό),
ελαιόλαδο εξαιρετικό παρθένο,
χυμό λεμονιού,
2 φουντίτσες μαϊντανό,
1 κόκκινη πιπεριά,
κάππαρη (προαιρετική).
Προετοιμασία : αλάτι,
φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι,
pul biber (προαιρετικό),
ελαιόλαδο εξαιρετικό παρθένο,
χυμό λεμονιού,
2 φουντίτσες μαϊντανό,
1 κόκκινη πιπεριά,
κάππαρη (προαιρετική).
Μουσκέψτε τα φασόλια για 12 ώρες ή για όλη την νύχτα και βράστε τα μέχρι να μαλακώσουν, αλλά προσέξτε να μην χυλώσουν. Εγώ συνήθως χρησιμοποιώ την χύτρα ταχύτητας και τα φασόλια νέας εσοδείας τα βράζω για 30 λεπτά στην υψηλή πίεση. Όταν είναι έτοιμα, αφήστε τα να κρυώσουν μέσα στο ζουμί τους, από το οποίο θα τα στραγγίσετε την ώρα που θα φτιάξετε την σαλάτα, ώστε να μην ξεραθούν.
Κόψτε το κρεμμύδι σε λεπτές φέτες. Κόψτε την πιπεριά σε ψιλά καρεδάκια. Ψιλοκόψτε τον μαϊντανό.
Στραγγίστε τα φασόλια, βάλτε τα σε μία σαλατιέρα, προσθέστε αλάτι, πιπέρι και λίγο καυτερό (pul biber), περιχύστε με λάδι και λεμόνι και αναμείξτε καλά. Βάλτε από επάνω το κρεμμύδι, τον μαϊντανό, την πιπεριά και την κάπαρη (αν σας αρέσει).
Διατηρείται για 2 μέρες στο ψυγείο.
* Μάρτιος 2020 : ενημέρωση της ανάρτησης με νέες φωτογραφίες
INSALATA DI FAGIOLI : "PIAZ"
Insalata di fagioli bollitti detta piàz. Una ricetta della cucina turca (piyaz fasulye), integrata nella cucina greca. La parola piyaz è araba e significa cipolla, cioè il nome della ricetta significa "fagioli con cipolla".
Ricettina facile e semplicissima, in Grecia non manca mai al menu del periodo di mangiare in magro, perchè è saporita e saziante. Preparata di solito con fagioli bianchi (tipo borlotti) o con i fagioli all' occhio, che chiedono breve tempo di cottura; io preferisco i fagioli giganti provenienti dalla Macedonia Ovest, dai paesi situati presso il lago di Kastorià e quelli di Prespes, famosi in tutta la Grecia per la buona qualità dei fagioli coltivati nei campi irrigati con l' acqua dei laghi! Nella versione turca tra gli ingredienti c'è il sommacco, il pul biber, cioè peperoncino piccante tritato, e spesso aggiungono olive, pomodori o uova sode. In Antakya poi, nel condimento della ricetta di tradizione locale c'è anche la tahina.
Ricettina facile e semplicissima, in Grecia non manca mai al menu del periodo di mangiare in magro, perchè è saporita e saziante. Preparata di solito con fagioli bianchi (tipo borlotti) o con i fagioli all' occhio, che chiedono breve tempo di cottura; io preferisco i fagioli giganti provenienti dalla Macedonia Ovest, dai paesi situati presso il lago di Kastorià e quelli di Prespes, famosi in tutta la Grecia per la buona qualità dei fagioli coltivati nei campi irrigati con l' acqua dei laghi! Nella versione turca tra gli ingredienti c'è il sommacco, il pul biber, cioè peperoncino piccante tritato, e spesso aggiungono olive, pomodori o uova sode. In Antakya poi, nel condimento della ricetta di tradizione locale c'è anche la tahina.
Dosi : per 4 persone
Difficoltà della ricetta : facile
Difficoltà della ricetta : facile
Ingredienti : 250 gr fagioli bianchi,
1 cipolla gialla,
sale qb.,
pepe nero macinato al momento,
pul biber (facoltativo),
olio e.v.o.,
succo di limone,
2 ciuffi di prezzemolo,
1 peperone rosso,
capperi (facoltativo).
Preparazione :
Mettete in ammolo i fagioli per 12 ore o per tutta la notte. Bolliteli poi in abbonante acqua. Per la cottura dei legumi preferisco utilizzare la pentola a pressione e per i fagioli secchi d' annata il tempo è di solito 30 minuti a pressione alta. Lasciate raffreddare entro la loro acqua di cottura e conservateli così fino a preparare l' insalata, per restare belli succosi e non rinsecchire.
Tagliate la cipolla a fettine sottili. Tagliate il peperone a cubetti. Tritate finemente il prezzemolo.
Scolate i fagioli e disponeteli entro una ciotola. Salate, pepate e irrorate con succo di limone e olio a piacere. Mescolate bene. Aggiungete la cipolla, il prezzemolo, il peperone ed infine i capperi.
Si conserva nel frigo per un paio di giorni.
* Marzo 2020 : aggiornamento del post con nuove foto
1 cipolla gialla,
sale qb.,
pepe nero macinato al momento,
pul biber (facoltativo),
olio e.v.o.,
succo di limone,
2 ciuffi di prezzemolo,
1 peperone rosso,
capperi (facoltativo).
Preparazione :
Mettete in ammolo i fagioli per 12 ore o per tutta la notte. Bolliteli poi in abbonante acqua. Per la cottura dei legumi preferisco utilizzare la pentola a pressione e per i fagioli secchi d' annata il tempo è di solito 30 minuti a pressione alta. Lasciate raffreddare entro la loro acqua di cottura e conservateli così fino a preparare l' insalata, per restare belli succosi e non rinsecchire.
Tagliate la cipolla a fettine sottili. Tagliate il peperone a cubetti. Tritate finemente il prezzemolo.
Scolate i fagioli e disponeteli entro una ciotola. Salate, pepate e irrorate con succo di limone e olio a piacere. Mescolate bene. Aggiungete la cipolla, il prezzemolo, il peperone ed infine i capperi.
Si conserva nel frigo per un paio di giorni.
* Marzo 2020 : aggiornamento del post con nuove foto
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!
Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.
Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.
All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.