0

ΦΑΣΟΥΛΟΤΑΒΑΣ ♦♦ FASSULOTAVAS


ΦΑΣΟΥΛΟΤΑΒΑΣ

Και ενα μακεδονιτικο πιατο, φτιαγμενο με φασολια γιγαντες απο την Καστορια. Ειναι γνωστο και σαν φασολια φουρνου, αλλα εμεις εδω στα μερη μας συνηθζιουμε να τα λεμε φασουλοταβα. Η λεξη ειναι τουρκικης προελευσης, απο το fasulye (φασολι φυσικα) και tavas (ταψι), δηλαδη φασολια στο ταψι. Τα φασολια της Κατοριας και των Πρεσπων ειναι μοναδικα : βραστερα, ευπεπτα και πεντανοστιμα, με γευση που θυμιζει καστανο; προτιμηστε τα ανεπιφυλακτα απο οτιδηποτε αλλο!
Ο φασουλοταβας, ειναι μαλλον χειμωνιατικο πιατο. Μπορειτε να τον σερβιρετε μονο του, ή να τον συνοδεψετε με λουκανικο ψητο ή καποιο ψαρακι αλιπαστο. 

Υλικα 
για 6 ατομα : 750 gr φασολια γιγαντες Καστοριας (1 1/2 πακετο),
                           2 καροτα,
                           3 μεγαλα κλωναρια σελινο,
                           2 σκελιδες σκορδο,
                           2 κρεμμυδια,
                           2 φρεσκα κρεμμυδακια,
                           1 πρασο,
                           2 κοκκινες πιπεριες Φλωρινης,
                           1 πρασινη πιπερια,
                           1 μεγαλη πατατα,
                           500 gr σπιτικη πασσατα ντοματας (ή ετοιμη ντοματα στον τριφτη),
                           2 κ.σ. ντοματοπελτε,
                           ελαιολαδο,
                           1 κ.σ. γλυκεια παπρικα,
                           1/2 κ.γ. καυτερη παπρικα,
                           1 κ.γ. χοντρο αλατι,
                           αλατι και πιπερι.
Παρασκευη : 
Βαλτε τα φασολια σε ενα σκευος και σκεπαστε τα με νερο. Αφηστε τα να μουλιασουν για κανα διωρο. Αν τα φασολια που θα  χρησιμοποιησετε δεν ειναι νεας εσοδειας και ειναι πιο σκληρα, πολυ πιθανον να χρειαστει να τα μουλιασετε για πολλη ωρα, ισως και για ολη την νυχτα. Ειναι ετοιμα οταν φουσκωσουν και ζαρωσει ο φλοιος τους, αλλα μην τα αφησετε να διαλυθουν! 
Στραγγιστε τα φασολια, βαλτε τα σε μια κατσαρολα και σκεπαστε τα με νερο. Αφηστε τα να βρασουν, αλλα προσοχη να μην λιωσουν, να μεινουν "αλ ντεντε". Τους γιγαντες απο την Καστορια, τους εβρασα για 25 λεπτα στην χυτρα ταχυτητας, στην υψηλη πιεση (περιπου 50 λεπτα στην κανονικη χυτρα). Οταν ειναι ετοιμοι, στραγγιξτε τους παλι και βαλτε τους μεσα σε ενα λαδωμενο ταψακι ή πυρεξ. 
Ετοιμαστε ττην συβραση : ψιλοκοψτε το κρεμμυδι και το σελινο, κοψτε τα καροτα και την πατατα σε κυβακια, τις πιπεριες σε φετουλες και τα κρεμμυδακια και το πρασο σε ροδελλες. Το σκορδο, μπορειτε ειτε να το ψιλοκοψετε, ειτε να το αφησετε "με το πουκαμισο", δηλαδη με την φλουδα του, και να το αφαιρεσετε πριν σερβιρετε. Βαλτε 8 κουταλιες λαδι σε μια σωτεζα και βαλτε το κρεμμυδι, το κρεμμυδακι, το πρασο και το σκορδο να ροδισουν. Μολις αρχισουν να παιρνουν χρωμα, προσθεστε το καροτο και την πατατα. Σωταρετε για λιγα λεπτα και προσθεστε τις πιπεριες και το σελινο. Αφηστε παλι λιγο να σωταριστουν και τελος προσθεστε την γυκεια παπρικα, την ντοματα και τον ντοματοπελτε, αλατι (1 κουταλακι γεματο) και λιγο μαυρο πιπερακι. 
Ριξτε την συβραση με την σατλσα στα φασολια και προσθεστε 500 ml (2 φλυτζανια) νερο. Ανακατεψτε ολα τα υλικα και στρωστε τα στο ταψι. Περιχυστε την επιφανεια με λιγο λαδακι και πασπαλιστε με την καυτερη παπρικα. 
Βαλτε τον φασουλοταβα να ψηθει στους 220°C για μιαμιση ωρα περιπου, μεχρι να ροδισει η επιφανεια του. 
Σερβιρετε κατα προτιμηση ζεστο.

Προτεινομενο κρασι : ενα ξηρο κοκκινο ή ρετσινα. 


FASSULOTAVAS

Fassulotavàs, ossia fagioli grossi (in Grecia chiamati giganti o elefanti) con salsa di pomodoro, al forno. E un piato rustico, molto diffuso nella mia zona, la Macedonia. La parola è di origine turca, da fasulye (fagioli, ma anche in greco si chiamano cosi) e tavas (teglia), cioè fagioli in teglia. Per la sua preparazione usiamo dei fagioli grossi, che in Grecia si chiamano giganti o elefanti. Molto famosi sono quelli coltivati nella regione di Macedonia Occidentale, e precisamente a Kastorià e a Prèspes. Questi fagioli, non necessitano lunga cottura, sono più digeribili e hanno un sapore squisito che ricorda le castagne. Certo, oltre ai fagioli a semi grossi, ci si coltivano anche i fagioli più comuni a semi medi e piccoli. Ultimamente, coltivano anche fagioli di semi di colore marrone scuro.
I fagioli al forno, sono piuttosto un piatto invernale. Possono essere serviti come piatto unico, o accompagnati con un po' di salciccia, o anche con pesce sott'olio o sotto sale.

Ingredienti
per 6 persone : 750 gr di fagioli giganti da Kastoria,
                               2 carote,
                               3 gambi di sedano,
                               2 spicchi d'aglio,
                               2 cipolle,
                               2 cipollotti,
                               1 porro,
                               2 peperoni rossi,
                               1 peperone verde,
                               1 patata grossa,
                               500gr di passata di pomodoro,
                               2 cucchiai di triplo-concentrato di pomodoro,
                               olio di oliva,
                               1 cucchiaio di paprica dolce,
                               1/2 cucchiaino di paprica piccante,
                               1 cucchiaino di sale grosso,
                               sale e pepe.
Preparazione : 
Mettete i fagioli in un recipiente, copriteli con acqua, e lasciateli in ammollo per un paio di ore. Se utilizerete dei fagioli duri, allora lasciateli in ammollo per più ore, magari dalla notte precedente, fino che la loro buccia sarà gonfiata e raggrinzita. 
Scolate i fagioli, poneteli in una pentola, copriteli di acqua, e fate cuocere, direi al dente, cioè non lasciarli spappolare. Per i fagioli da Kastorià, il tempo di cottura è stato 25 minuti nella pentola a pressione, a pressione alta (in pentola normale 50 minuti). Quando saranno pronti scolateli e metteteli in una pirofila, unta di olio. 
Preparate il soffrito di verdure : tritate la cipolla ed il sedano, tagliate il porro e i cipollotti in rondelle, tagliate le carote e la patata a cubetti e i peperoni a listarelle. Per quanto riguarda l'aglio, potete tritarlo, o lasciarlo in camicia e poi eliminarlo. In un tegame, versate 8 cucchiai di olio di oliva e fate rosolare la cipolla, l'aglio, il poro e i cipollotti. Appena cominciano a prendere colore, aggiungete le carote e la patata. Saltate per qualche minuto e aggiungete i peperoni ed il sedano. Lasciate soffrigere per qualche minuto e aggiungete la paprica dolce, la passata ed il concentrato del pomodoro, sale (un cucchiaino e mezzo) e qualche pizzico di pepe nero macinato. 
Versate la salsa sui fagioli e aggiungete 500 ml (2 tazze) di acqua. Mescolate il tutto e livellate. Versate un filo d'olio su tutta la sua superficie e spolverate con la paprica piccante. 
Infornate in forno preriscaldato a 220°C. Lasciate cuocere per ca un ora e mezza, fino che la superficie comincia a dorare. 
Serviteli preferibilmente caldi.

Vino consigliato : rosso secco o retsìna (vino greco tradizionale, aromatizzato con resina da pino).   


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.