ΜΟΥΣΤΟΚΟΥΛΟΥΡΑ
1 φλυτζανι τσαγιου παρθενο ελαιολαδο,
1/2 φλυτζανι τσαγιου καστανη ζαχαρη απο ζαχαροκαλαμο,
2 κουταλιες της σουπας ανθομελο,
2 κουταλακια του γλυκου baking powder,
2 κουταλακια του γλυκου σοδα φαγητου,
1 κουταλακι του γλυκου κανελα σε σκονη,
1/3 κουταλακι του γλυκου τριμμενο γαρυφαλλο,
800 gr περιπου, αλευρι για ολες τις χρησεις.
Παρασκευη :
Μπορειτε να χρησιμοποιησετε ειτε πετιμεζι, ειτε φρεσκο μουστο (δηλαδη χυμο απο πατημενα σταφυλια, πριν αρχισει η ζυμωση).
Η ποσοτητα ζαχαρης που θα χρειαστει, εξαρταται και απο το ποσο γλυκος ειναι ο μουστος. Γι'αυτο καλυτερα να δοκιμασετε την ζυμη, και αν χρειαστει να την δορθωσετε, προσθετοντας λιγο ακομη ζαχαρη.
Αναμειξτε πρωτα το πετιμεζι (ή μουστο) με το λαδι. Προσθεστε το μελι, την ζαχαρη, την σοδα, το baking powder και τα μπαχαρικα και ομογενοποιηστε. Προσθεστε το αλευρι σταδιακα, μεχρι να παρετε μια μαλλον σφιχτη ζυμη, που να ξεκολλαει απο τα τοιχωματα του σκευους. Αφηστε την να ξεκουραστει για μιση ωριτσα, σε δορσερο μερος.
Παρτε μια ποσοτητα απο τη ζυμη, οσο ενα καρυδι, πλαστε την σε κορδονακι και ενωστε τις ακρες του, ωστε να σχηματισετε ενα κουλουρακι. Για να μην κολλαει η ζυμη στα χερια σας, μπορειτε να τα αλειψετε με λιγο λαδακι.
Τοποθετειστε τα κουλουρακια επανω σε μια λαμαρινα φουρνου, στρωμενη μα αντικολλητικο χαρτι. Με την συγκεκριμενη δοση, βγαινουν περιπου 80 κουλουρακια.
Ψηστε τα κουλουρακια σε προθερμασμενο φουρνο, στους 180°C για 30 λεπτα. Αν χρησιμοποιησετε αερα, μειωστε τον χρονο στα 20-25 λεπτα.
Βγαλτε τα κουλουρακια και αφηστε τα να κρυωσουν. Στην αρχη θα ειναι πολυ μαλακα, αλλα μολις κρυωσουν σκληραινουν. Με τη συγκεκριμενη συνταγη δεν γινονται τριφτα, γιατι δεν περιεχει πολυ λαδι.
Διατηρουνται για αρκετες εβδομαδες, κλεισμενα σε ενα μεταλλικο ή γυαλινο σκευος.
Αν θελετε, μπορειτε να προσθεσετε λιγη μαυρη σταφιδα στην ζυμη.
Biscotti tradizionali, preparati con mosto o mosto cotto e spezie.
Ingredienti : 1 tazza di petimèsi (mosto cotto),
1 tazza di olio di oliva extravergine,
1/2 tazza di zucchero di canna grezzo,
2 cucchiai di miele,
2 cucchiaini di lievito per dolci in polvere,
2 cucchiaini di bicarbonato,
1 cucchiaino di cannella in polvere,
1/3 cucchiaino di chiodi di garofano in polvere,
800gr ca di farina 00.
Preparazione :
Potete utilizzare sia il petimèsi, cioè il mosto cotto, sia il mosto freschissimo (da uva appena pigiata, prima di cominciare la fermentazione).
La quantità di zucchero che utilizzerete dipende da quanto dolce sia il mosto, così meglio assagiare l'impasto e corregerlo, se necessario, con ulteriore aggiunta di zucchero.
Mescolate prima il mosto con l'olio. Aggiungete il miele, lo zucchero, il lievito, il bicarbonato e gli aromi e amalgamate. Aggiungete la farina a poco a poco, fino ad ottenere un impasto piuttosto sodo, che si stacca dalle pareti del recipiente. Lasciatelo riposare in luogo fresco per mezz'oretta.
Prendete piccole quantità dall'impasto, grandi come una noce, formate prima un cordoncino e poi saldate le due estremità cosi da formare una ciambellina. Per eviatre che l'impasto si appiccica alle mani, pasate le vostre mani con un pochino d'olio.
Ponete le ciambelline su una leccarda, foderata di carta da forno antiaderente. Con le dosi riportate, ricaverete ca 80 ciambelline.
Infornate, in forno prepriscaldato ai 180°C e cuocete per 30 minuti, in forno statico. Se usate il forno ventilato, riducete il tempo di 5-10 minuti.
Sfornate e lasciate raffreddare. I biscotti appena sfornati sono molli, ma quando si raffredano diventono sodi.
Si conservano a lungo, chiusi in una scatola di latta o vetro.
Se volete, potete aggiungere nell'impasto, anche un po' di uvetta di Corinto.
Πολύ καλή η συνταγή σας!!! Την ακολούθησα ακριβώς και ενθουσιάστηκα ...εύκολα, νόστιμα και καθόλου γλυκά όπως μας αρέσουν Ευχαριστώ πολύ γενικότερα για τις πολύτιμες και λεπτομερείς συμβουλές σας. Συγχαρητήρια!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστω!
ΔιαγραφήΧαιρομαι που σας αρεσε!