MELANZANE ESSICCATE
L'essiccazione e un modo per conservare le verdure e i frutti, molto diffuso nei paesi mediteranei.
Dopo i pomodori essiccati, ecco anche le melanzane! In Turchia si usano essiccare le melanzane, le tagliano a pezzi di 5cm (praticamente tagliano ogni melanzana in due), le passano da un filo e le appendono dalle travi come collane. E molto impressionante, girovagado per i mercati turchi, vedere le verdure essiccate appese come collane multicolori : melanzane, peperoni, pomodori, zucchine, peperoncini, gombi.
Ingredienti : melanzane,
sale grosso.
Preparazione : Scegliete delle melanzane belle fresche, meglio quelle sottili e lunghe, con la buccia senza marciumi. Spuntate e lavate le melanzane e tagliatele a rondelle di 2cm di spessore. Cospargetele di sale grosso e lasciatele scolare dall'acqua di vegetazione per 3-4 ore, o per tutta la notte. Strizzatele, sistematele su una gratella, cospargetele di un po' di sale grosso ancora ed esponetele al sole. Lasciatele al sole per tutto il giorno, ma di notte trasferitete dentro la casa, per non assorbire la ruggiada notturna. Dopo 5-6 giorni saranno completamente essiccate. Se vi risulta difficile essiccarle al sole, potete metterle ad essicccare anche in forno. Mettete la gratelle nel forno e usate il forno ventilato a temperatura 70-80 C (non devono essere cotte!) per 2-3 ore, fino ad essiccare completamente. Si conservano in un sacchetto di cottone, in luogo fresco. Prima di utilizzarle, mettetele in ammolo, in sola acqua, per un paio di ore.
ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΑΠΟΞΗΡΑΜΕΝΕΣ
Μετα τις λιαστες ντοματες, οι λιαστες μελιτζανες. Οι μεσογειακοι λαοι, απο τα αρχαια χρονια, συνηθιζουν να αποξηραινουν στον ηλιο τα λαχανικα τους για να τα διατηρουν και να τα χρησιμοποιουν σε εποχες που εκλειπουν.
Οποιος εχει παει στην Τουρκια και εχει επισκεφτει καποιο παζαρι, σιγουρα θα του εκαναν εντυπωση τα αποξηραμενα πολυχρωμα λαχανικα που κρεμονται απο τα ταβανια των μαγαζιων. Πιπεριες, καυτερες πιπεριτσες, μπαμιες, κολοκυθακια, ντοματες και μελιτζανες. Οι τουρκοι, τις μελιτζανες τις κοβουν στα δυο, τις περνανε απο μια κλωστη και τις αφηνουν να ξεραθουν στον ηλιο και τον αερα. Εμεις δεν το συνηθζιουμε τοσο πολυ, αλλα ειναι μια καλη ιδεα, το καλοκαιρι που οι μελιτζανες ειναι αφθονες και νοστιμες, να αποξηρανουμε μερικες για να τις χρησιμοποιουμε τον χειμωνα.
Υλικα : μελιτζανες,
χοντρο αλατι.
Παρασκευη : Διαλεξτε ωραιες φρεσκιες μελιτζανες, κατα προτιμηση λαγκαδιανες (εννοω τις μακριες και οχι τις στρογγυλες). Καθαριστε τες, πλυντε τες και κοψτε τες σε κομματια, περιπου 2εκ. παχος. Πασπαλιστε τες με χοντρο αλατι και αφηστε τες να στραγγισουν απο τα υγρα τους για 4-5 ωρες, ή για ολη την νυχτα. Στιψτε τες, τοποθετειστε τες επανω σε μια σχαρα, πασπαλιστε τες με λιγο χοντρο αλατι ακομη και βαλτε τες στον ηλιο. Αφηστε τες στον ηλιο ολη μερα, αλλα το βραδυ καλυτερα να τις μαζεψετε μεσα στο σπιτι, για να μην τις αμποτισει η νυχτερινη υγρασια. Σε 5-6 ημερες θα εχουν στεγνωσει τελειως. Αν παλι δεν εχετε την δυνατοτητα να τις εκθεσετε στον ηλιο, μπορειτε να τις αποξηρανετε στον φουρνο. Βαλτε την σχαρα στον φουρνο, και αναψτε τον στους 70-80 (δεν θελουμε να ψηθουν!) στον αερα. Αφηστε τες για 2-3 ωρες μεχρι να στεγνωσουν. Τις αποξηραμενες μελιτζανες τις διατηρειτε μεσα σε νεα πανινο σακκουλακι, σε μερος δροσερο και αεριζομενο. Πριν τις χρησιμοποιησετε, μουλιαστε τες σε νερο για κανα δυωρο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!
Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.
Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.
All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.