6

ΡΟΔΑΚΙΝΑ "ΤΑΜΠΑΚΙΕΡΑ" // PESCA TABACCHIERA O SATURNINA


ΡΟΔΑΚΙΝΑ "ΤΑΜΠΑΚΙΕΡΑ"

Ισως εχετε δει και στην Ελληνικη αγορα κατι παραξενα ροδακινα, "πατημενα" στην μεση, τα οποια εχουν ιδιαιτερα "τσιμπημενη" τιμη. Θα τα βρειτε ως flat peach, ή ροδακινα ντονατ ή ακομη και ούφο! Δεν προκειται για ενα ακομη μεταλλαγμενο φρουτο, το αντιθετο μαλιστα! 
Τα πρωτοδοκιμασα στην Ιταλια το 2009, οπου η ποικιλια αυτη ονομαζεται "ταμπακιερα" ή "σατουρνινα" (απο τον πλανητη Ποσειδωνα με τα δαχτυλιδια του, που φαινεται να εχει ελλειψοειδες σχημα). Η καταγωγη αυτης της ποικιλιας, φαινεται οτι ειναι απο την Ασια, πολυ πιθανον να εφτασαν στην Ευρωπη, μεσω του Δρομου του Μεταξιου και κατεληξαν να καλλιεργουνται στην Ισπανια και στην Νοτια Ιταλια. Στην Ιταλια, καλλιεργειται στις πλαγιες του ηφαιστειου της Αιτνας, και ειδικα στις κοιλαδες του Simeto και της Alcantara. Μεχρι το 1800 δεν επιτρεποταν η καλλιεργεια οπωροφορων στην Σικελια, λογω των διαφορων απαγορευσεων που επεβαλλαν οι τοπικοι φεουδαρχες. Γυρω στο 1950 αρχισε μια αγροτικη μεταρρυθμιση στο νησι, με την αντικατασταση των μονοετων καλλιεργιων με πολυετεις. Τοτε εμφανιζεται και η συστηματικη καλλιεργεια της σατουρνινας, παραλληλα με μια αλλη ονομαστη για την ποιοτητα της καλλιεργεια της Σικελιας, τα φυστικοδεντρα του Μπρόντε. Μετα απο σχετικες ερευνες σε ενδημικα φυτα αναπτυχθηκε η καλλιεργεια της συγκεκριμενης ποικιλιας ροδακινου, που ευνοειται ιδιατερα απο το ιδιομορφο ηφαιστειογενες εδαφος, αλλα και κλιμα της περιοχης. Για αρκετα χρονια τελουσαν υπο την προστασια της οργανωσης του Slow Food, με σκοπο να πριμοδοτησει την ιδιαιτερα δυκολη καλλιεργεια ενος αγνου παραδοσιακου προϊοντος. Σημερα καλλιεργουνται επισης και στον Ιταλικο βορρα, στην Emilia Romagna
Στην Ελλαδα, τα δεντρα εισηχθησαν μαλλον απο την Κινα και αρχισαν να καλλιεργουνται προσφατα στην Ημαθια, που φημιζεται για τα ροδακινα της.
Προκειται για ενα φρουτο μαλλον μικρο σε μεγεθος που η σαρκα του ειναι σχεδον λευκη, γλυκεια, μαλακη και ιδιατερα αρωματικη και θυμιζει τα ροδακινα που τρωγαμε καποτε... Πρεπει να σημειωσω οτι τα αντιστοιχα ροδακινα που καλλιεργουνται στην περιοχη της Εδεσσας ειναι αρκετα πιο μεγαλα απο αυτα που ειχα δει στην Ιταλια. Το κουκουτσι τους ειναι πολυ μικρο, πιο μικρο απο αυτο του βερικοκου. 
Η τιμη τους ειναι "τσιμπημενη" οχι μονο στην Ελλαδα, αλλα και στην Ιταλια, οπου τα ειχα πρωτοδει. Αυτο δικαιολογειται απο το γεγονος οτι η παραγωγη τους ειναι δυσκολη και περιορισμενη, δεν διατηρουνται για πολλες ημερες μετα την συγκομιδη και λογω του σχηματος τους, θελουν ειδικη συσκευασια.
Καταναλωνονται κατα προτιμηση φρεσκα, ως φρουτο. Στην Ιταλια, τα χρησιμοποιουν επισης για την παρασκευη παγωτου και γρανιτας, που οπως καταλαβαινετε γινονται ιδιατερα αρωματικα. Μια μικρη τοπικη επχειρηση παρασκευαζει επισης διαφορες βιολογικες μαρμελλαδες και σιροπια, με σκοπο να μην παει χαμενο το ευαισθητο εμπορευμα που δεν ειναι καταλληλο για να διοχετευθει περαιτερω στην αγορα.


PESCA TABACCHIERA O SATURNINA

Ultimamente sono apparse anche nel mercato greco e hanno insospettito la gente che crede che si tratta di ancora un prodotto omg.
La pesca tabacchiera o saturnina è una rara varietà di pesche, la cui produzione è tipica delle pendici dell'Etna. Particolarmente, viene coltivata nelle Valli del Simeto e dell'Alcantara. Il suo nome è dovuto alla forma schiacciata sui lati, che ricorda proprio la tabacchiera o il pianeta Saturno con i suoi "anelli". Oggi si coltiva anche in alcuni parti dell'Italia del Nord, sopratutto in Emiglia Romagna. La coltivazione della saturnina cominciò nel 1950, con la riforna agraria in Sicilia. E un albero adatto al suolo vulcanico ma anche al clima della zona.
Pare che ultimamente, qualche coltivatore greco, a Edessa ha cominciato a coltivare questa varietà, in una zona che è nota in tutta la Grecia,per la qualità delle sue pesche.
Il frutto è di taglia medio piccola, con polpa bianca, morbida, molto dolce, con sapore particolarmente profumato che ricorda le pesche di una volta... Il suo nocciolo è molto piccolo, come quello dell'albicocca.
Il suo prezzo è certo più alto da quello delle pesche comuni. Questo si giustifica dalla produzione limitata, dal fatto che deve essere consumato entro 2-3 giorni dalla raccolta e poi necessita un imballagio speciale, causa la sua forma non tradizionale.
Meglio consumarla fresca, per assaporare i suoi profumi. Viene utilizzata anche dall'industria dolciaria per preparare granite e gelati. 

6 σχόλια:

  1. Εδώ στην Αθήνα να σου πω την αλήθεια, δεν τα έχει πάρει το μάτι μου πουθενά!
    Ιδιαίτερη και ενδιαφέρουσα ποικιλία πάντως!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μου εχουν πει οτι τα βρηκαν σε μεγαλα σουπερ-μαρκετ αλλα και ση λαικη. θεσσαλονικη τα ειδα σε οπωροπολειο που ειναι ψαγμενο...
      Ειναι ιδιατερα αρωματικα. Τα ειχα δει το 2009 σε μια trattoria στην Φλωρεντια, και μαλιστα ο ιδιοκτητης μου χαρισε ενα, αυτο που βλεπεις στην φωτογραφια, που τωρα που το καλοβλεπω, μου φαινεται πιο πολυ σαν νεκταρινι παρα σαν ροδακινο, αλλα και απ'οτι θυμαμαι, το ειχε μεσα σε μια γαβαθα με νερο στο ψυγειο, για να το εχει ετοιμο για να το σερβιρει... Μετα τα ειδα και στο σουπερ-μαρκετ μαζι με χιλια δυο αλλα καλουδια, που εδω ουτε που τα ξερουμε, οπως το σκαλονιο, ντοματακια San Marzano, διαφορα φρουτα του δασους, πρασινα σκουρα κολοκυθακια, μωβ καροτα και πορτοκαλι πεπονια.
      Καλη εβδομαδα Ελενα!

      Διαγραφή
  2. Πριν μικρό σχετικά διάτημα δοκίμασα αυτή την συγκεκριμένη ποικιλία και ένιωσα μεγάλη και ευχάριστη έκπληξη για τη μεστή γεύση και το έντονο άρωμά τους!Παράλληλα ένιωσα και τον δικαιολογημένο προβληματισμό μου, όσον αφορά την προέλευσή τους αλλά και τον τρόπο παραγωγής τους.Είχα αποφασίσει να μη τα ξαναπάρω,έως ότου μάθαινα κάποιες πληροφορίες..Μάθαμε να ζούμε με τις αμφιβολίες και τις αμφισβητήσεις ,ειδικά για τα τρόφιμα!Ευχαριστώ για την κατατοπιστική ενημέρωση !Αλήθεια από που αντλείς αυτές τις πληροφορίες που συνηθως συνοδεύουν τις γευστικές προτάσεις σου?Καλό κυριακάτικο βράδυ Μαρίνα μου.Φιλιά πολλά,πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εχεις δικιο, κι εγω ειμαι επιφυλακτικη και ποφευγω τις παραξενες ποικιλιες.
      Για τις πληροφοριες απλα ψαχνω πολυ και τις διασταυρωνω, ετσι ωστε να ειναι οσο το δυνατον πιο αντικειμενικες. Η πληροφορηση ειναι μερος της δουλειας μου και φαινεται οτι μου εμεινε το ... κουσουρι...
      Πολλα φιλια και καλη εβδομαδα

      Διαγραφή
  3. Είσαι απίστευτη....
    Μέσα σε όλα σε βρήσκω...

    Τα είδα και εγώ στο σούπερ μάρκετ.
    Η πρώτη μου εντύπωση ήταν άγχος. Φαντάστηκα στην άγνοιά μου ότι είναι κάτι μεταλλαγμένο.
    Μετά είδα και την τιμή και φυσικά δεν αγόρασα.

    Με όλες τις χρήσιμες πληροφορίες που δίνεις όμως τώρα Μαρίνα μου, θα πάρω μερικά να φάμε.
    Αξίζει να τα γευτούμε μιας και τους πλέκεις το εγκώμιο.

    Πάντως μου φάνηκαν πολύ παράξενα και ενδιαφέροντα ταυτόχρονα!!

    Καλό σου βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλα, οταν δεις την τιμη μαλλον κανεις μεταβολη... Πραγματικα, οσο νοστιμο και να ειναι, πλεον θα το σκεφτομουν να το αγορασω, οταν τα ροδακινα τα βρισκεις και κατω απο 1 Ε ...
      Ειναι παραξενα και παρα πολυ αρωματικα, αξιζει να τα δοκιμασεις
      Καλημερα πλεον, και καλη εβδομαδα!

      Διαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.