20

ΤΑΡΤΑ ΜΕ ΦΡΕΣΚΑ ΣΥΚΑ ♦♦ CROSTATA DI FICHI FRESCHI

 
ΤΑΡΤΑ ΜΕ ΦΡΕΣΚΑ ΣΥΚΑ

Μια ευκολη ταρτα με μελωμενα ωριμα συκα, που ειναι της εποχης.
Φετος η συκια μας ηταν φορτωμενη απο συκα, τα οποια ηταν ιδιαιτερα γλυκα και γερα. Φτιαξαμε αρκετα βαζα με μαρμελαδα, μοιρασαμε σε γνωστους και φιλους και παλι γεματη ειναι! Δυστυχως δεν ειχα χρονο να δοκιμασω να αποξηρανω μερικα, ε, δεν μπορουμε να τα προλαβουμε και ολα...
Στην κρεμα χρησιμοποιησα ντακουάζ, που ειναι ηδη αρκετα γλυκο, γι'αυτο και δεν προσεθεσα ζαχαρη. Αν δεν μπορειτε να φτιαξετε το ντακουάζ, προσθεστε απλα 90-100gr ζαχαρη και 4 κουταλιες της σουπας τριμμενα φουντουκια.

Δοση : για 8 ατομα
Βαθμος δυσκολιας : αρκετα ευκολο
Υλικα
για τη ζυμη : 300 gr αλευρι για ολες τις χρησεις,
                        150 gr βουτυρο κρυο,
                        150 gr ζαχαρη,
                        3 κροκους αυγων,
                        1 πρεζα αλατι,
                        1 βανιλινη.
για την κρεμα : 300 gr ρικοττα,
                              2 αυγα,
                              100 gr dacquoise με φουντουκι,
                              1 σφηνακι λικερ αμαρεττο.
επισης : περιπου 10 μεγαλα ωριμα συκα.
Προετοιμασια : 
Ετοιμαστε την ζυμη για την ταρτα, ακολουθωντας τις οδηγιες που θα βρειτε εδω
Αφου αφησετε την ζυμη να ξεκουραστει στο ψυγειο για μιση ωριτσα, ανοιξτε την σε παχος 1,5 εκ, επανω σε ενα αλευρωμενο φυλλο απο αντικολλητικο χαρτι και μεταφερετε την μεσα σε μια βουτυρωμενη φορμα για ταρτες, διαμετρου 26 εκ. Στρωστε την καλα μεσα στην φρομα και τρυπηστε την επιφανεια της με ενα πηρουνι. Κοψτε ενα κομματι αντικολλητικο χαρτι στις διαστασεις της φορμας και τοποθετειστε το επανω στη ζυμη. Απο επανω βαλτε φασολια ή αλλα οσπρια ή τα ειδικα κεραμικα σφαιριδια, που θα εμποδισουν να φουσκωσει κατα το ψησιμο. Ψηστε σε προθερμασμενο φουρνο στους 180°C για 25 λεπτα. 
Στο εν τω μεταξυ ετοιμαστε την κρεμα : χτυπηστε τα αυγα με το λικερ μεχρι να φουσκωσουν και να ασπρισουν. Προσθεστε την ρικοττα και αναμειξτε να ομογενοποιηθει το μιγμα. Τριψτε την ντακουαζ, προσθεστε την στο μιγμα και αναμειξτε. 
Οταν ψηθει η βαση της ταρτας, βγαλτε την απο τον φουρνο, αφαιρεστε τα βαριδια, και αφηστε την να κρυωσει λιγο, για 10 λεπτα. 
Στρωστε την κρεμα επανω στην βαση. Καλυψτε την επιφανεια με τα συκα, καθαρισμενα απο την φλουδα τους και κομμενα στα τεσσερα. Βαλτε ξανα την ταρτα στον φουρνο και ψηστε την για αλλα 25 λεπτα. 
Βγαλτε την απο τον φουρνο και αφηστε την να κρυωσει πριν την σερβιρετε.


CROSTATA DI FICHI FRESCHI

La stagione dei fichi sta per finire, quindi si fa appena in tempo per preparare una buona crostatina...
Nella crema di farcitura, ho aggiunto di dacquoise tritata. Siccoma la dacquoise e gia percchio dolce, no ho aggiunto zucchero. Se non disponete la dacquoise, semplicemente aggiungete 90-100gr di zucchero semolato e 4 cucchiai di nocciole tritate. 

Dosi : per 8 persone
Difficolta : media
Ingredienti
per la frolla : 300 gr di farina 00,
                           150 gr di burro freddo,
                           150 gr di zucchero,
                           3 tuorli,
                           1 pizzico di sale,
                           1 vanillina.
per la crema : 300 gr di ricotta,
                             2 uova,
                            100 gr di dacquoise alle nocciole,
                            1 cucchiaio di amaretto.
per la finitura : ca 10 fichi maturi.
Preparazione : 
Preparate la pasta frolla. Per istruzioni vedete qui
Lasciatela riposare nel frigo per mezz'oreta, e poi tiratela in una foglia di 1cm di spessore, su carta forno antiaderente cosparsa di farina. Traferitela in uno stampo per crostate, di 26cm di diametro, leggermente imburrato. Modellatela per farla aderire allo stampo. Con le rebbi di una forchetta bucherellate l’impasto sul fondo; tagliate un cerchio di carta antiaderente delle stesse dimensioni del fondo della crostata ponetelo sopra di esso, e versateci dei legumi secchi o le apposite palline di ceramica, per evitare che si gonfi durante la cottura. Infornate in forno preriscaldato a 180°C, per 25 minuti. Sfornate e togliete la carta coi legumi. 
Nel frattempo, preparate la crema della farcitura : sbattete le uova con l'amaretto, fino a diventare una crema spumosa. Aggiungete la ricotta e sbattete per qualche minuto per omogeneizzare. Tritate finemente la dacquoise e incorporatela mescolando. Versate la crema sulla crostata. Decorate con i fichi, sbucciati e tagliati a spicchi. Cuocete per 20 minuti. 
Sfornate e lasciate raffreddare prima di servire.


20 σχόλια:

  1. Νόστιμη και εμφανίσιμη η τάρτα σου, Μαρίνα!!
    Καλημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστω Στελλα μου!
      Καλη εβδομαδα και καλη χρονια στα παιδακια!

      Διαγραφή
  2. Αν και δεν πολυτρωω τα συκα ωμα, σε γλυκο παντα με ενθουσιαζουν!!
    Λαχταριστη φαινεται η ταρτα σου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εδω δεν ειναι ακριβως ωμα Ελπινικη μου, αφου ψηνονται ενα μισαωρο περιπου και ετσι παιρνει και γευση η κρεμα.
      Φιλια!

      Διαγραφή
  3. Πολύ όμορφη Μαρίνα, η τάρτα σου.
    Σε τάρτα δεν τα έβαλα ακόμη τα σύκα, αλλά σε cheececake 2 φορές μέσα σε 10 ημέρες και νομίζω πως άρεσαν σε όσους τα γεύτηκαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πηνελοπη μου, δεν νομιζω οτι θα διαφερει πολυ αυτη η ταρτα απο το cheescake. Ετσι κι αλλιως τα βασικα συστατικα ειναι πανω κατω τα ιδια.
      Πολλα φιλια, καλη εβδομαδα!

      Διαγραφή
  4. Καλημέρα Μαρίνα μου και καλή εβδομάδα!
    Τα σύκα είναι από τα αγαπημένα μου φρούτα με την υπέροχη, γλυκιά γεύση τους και νομίζω ότι θα συνδυάζονται τέλεια με την τυρένια γέμιση της τάρτας σου!
    Πολύ ωραία πρόταση!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Ερμιονακι! Τι ευχαριστα τα νεα σου, πολυ χαρηκα, αντε με το καλο... Θα μπω μετα να γραψω και σχολιο
      Ευχαριστω για τα καλα λογια, ειναι νοστιμη ταρτουλα, να φανταστεις εφαγαν και οι αντρες, που εν συμπαθουν τα συκα...
      Πολλα φιλια!

      Διαγραφή
  5. Με τα σύκα να είναι το αγαπημένο μου φρούτο καταλαβαίνεις Μαρίνα μου τι σκέψεις και προσδοκίες έχω για την υπέροχη τάρτα που μας προτείνεις σήμερα!!!Η εικόνα με τα σύκα ξαπλωμένα ανάσκελα με συγκλόνησε!Χρησιμοποίησες λευκά ή μαύρα σύκα?Ειμαι λίγο μακριά από τη δική μας φορτωμένη συκιά στο χωριό, αλλά κάπου ελπίζω να βρω...Δεν θέλω να έχω το σύνδρομο της απραγματοποίητης επιθυμίας!Φιλιά πολλά,πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αφου ειναι ετσι τα πραγματα Φωτιενη, πρεπει να την δοκιμασεις... Η συκια μας εχει ασπρα συκα. Μαλιστα, πολυ πιθανον επειδη ποτιζεται, συνηθως τα συκα της ειναι ανοστα, αλλα φετος εκανε παρα μα παρα πολλα και ηταν γλυκα, μελια! Κριμα που δεν ειχα χρονο αλλα και πολλη διαθεση να ασχοληθω περισσοτερο μαζι τους και να φτιαξω και αλλα γλυκα...
      Νομιζω οτι ακομα θα βρεις στην αγορα συκα, εχει κα καποια που ειναι πιο οψιμα.
      Φιλακια, καλο βραδυ!

      Διαγραφή
  6. εξαιρετική!!! όλο λέω να φτιάξω ένα γλυκό με σύκα και όλο το αναβάλω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγω τελευταια στιγμη το εφτιαξα Πεπη μου, και μετανοιωσα που δεν ασχοληθηκα με τα συκα μας εγκαιρως...

      Διαγραφή
  7. adoro i fichi ma non posso troppo zucchero ma la segno lo stesso ciaoooo buona settimana

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Sai Edvige, in Grecia siamo abituati a dolci proprio dolci. Pensa che adoriamo i dolci sciroppati che sono proprio inzuppati nello sciroppo... Anche se io ultimamente non metto troppo zucchero, forse perchè piano piano sto abituando ai gusti italiani... Comunque puoi anche ridurre lo zucchero...
      Buona settimana cara!

      Διαγραφή
  8. é molto più buona di come invece verderla in foto, ricotta e fichi è un ottimo abbinamento

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Infatti è un ottimo abbinamento... La ricotta l'ho scoperta quest'anno, quando ho preparato la pastiera. Non avevo mai pensato di utilizzare un formaggio in pasticceria, in Grecia non è un abbinamento comune. Da allora c'è sempre un vasetto nel frigo e un giorno proverò di prepararla anche a casa.

      Διαγραφή
  9. Κόντεψα να την χάσω την ανάρτηση αλλά όχιιιι!!! Υπέροχη η ταρτα σου Μαρίνα μου, πόσ αγαπώ τα σύκα!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Ερη μου! Ελα, εμεινε και για σενα ενα κομματακι...
      Φιλακια!

      Διαγραφή
  10. ho scoperto i fichi da pochi anni, prima non li volevo nemmeno assaggiare, ero convinta che non mi piacessero(come fanno i bambini...), questa crostata deve essere deliziosa Marina, un abbraccio !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ciao cara! Pensi che ne hanno mangiato anche gli uomini che non mangiano mai i fichi! A me piacciono tanto, ma non posso mangiare tanti :(
      Bacetti!

      Διαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.