12

ΤΟ ΜΠΟΥΚΟΒΟ // BUKOVO (FIOCCHI DI PEPERONI ROSSI PICCANTI)


ΤΟ ΜΠΟΥΚΟΒΟ

Το μπουκοβο, ειναι ενα μπαχαρικο που αποτελειται απο ολοκληρες (μαζι με τα σπορια τους), αποξηραμενες και τριμμενες σε μαλλον χοντρα κομματια, καυτερες πιπεριες. Ειναι πολυ διαδεδομενο κυριως στην Μακεδονια και γενικα στην Βορεια Ελλαδα. Η ονομασια του προερχεται απο το χωριο Bukovo (Буково), που βρισκεται παρα πολυ κοντα στην πολη Bitola της FYROM. Λεγεται οτι στο παρακειμενο ιστορικο μοναστηρι την Μεταμορφωσης, ενας καλογερος καλλιεργουσε ενα ειδος μεγαλοκαρπης, κοκκινης καυτερης πιπεριας, απο το οποιο προηλθε το μπουκοβο. Απο εκει φαινεται οτι διαδοθηκε σε ολα τα Βαλκανια, λεγεται δε και "μεσογειακο τσιλι". 
Η γευση του ειναι σιγουρα πικαντικη αλλα ευχαριστη. Μπορει να ειναι απο πολυ καυτερο εως γλυκο. Χρησιμοποιειται για να νοστιμιζει κρεατικα, σαλτσες, σουπες αλλα και σαλατες. Απαραιτητο για να δωσει μια ιδαιτερα πικαντικη γευση στην κλασσικη φασολαδα! Επισης χρησιμοποιειται στην αλλαντοποιια.


BUKOVO 
(FIOCCHI DI PEPERONI ROSSI PICCANTI)

Il bùkovo, è una spezia, molto diffusa nei Balcani. Viene chiamato anche "chilli Mediterranneo". Si tratta di peperoni rossi piccanti, essiccati e tritati in pezzi piuttosto grossi (fiocchi), semi compresi. Il suo nome proviene dal paesino Bukovo (Буково), che si trova molto vicino alla città di Bitola, in sud di FYROM. Si dice che nel storico monastero  della Trasfigurazione, che si trova a Bukovo, un monaco, coltivava una specie di grossi peperoni rossi molto piccanti, dai quali poi è stata derivata la spezia. In Grecia è molto diffuso sopratutto nella regione di Macedonia, che confina con FYROM.
Il suo sapore è certo piccante ma gradevolmente, e non lascia la sensazione del bruciore intenso e sgradevole p.e. del habanero. La sua piccantezza può variare dal molto piccante fino addiritura al dolce, cosa che dipende dal tipo dei peperoni dai quali proviene. Viene usato per condire portate di carni, sughi, minestre e più raramente anche insalate. Molto azzeccato il suo abbinamento con la fassolàda (tradizionali fagioli in umido) o con la feta nel cartoccio. Viene ancora usato nella salumeria tradizionale.


12 σχόλια:

  1. Μαρίνα καλημέρα!
    Στο σπίτι μας υπάρχει πάντα μπούκοβο, Φλωρινιώτες γαρ.
    Ο Χρήστος το χρησιμοποιεί σχεδόν παντού!!
    Φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το φανταζομαι Στελλα μου! :) Καποτε ο Δ. λογω δουλειας ερχοταν συχνα στα μερη σας και μου εφερνε τοσο μπουκοβο οσο και φασολια. Κι εγω το χρησιμοποιω αρκετα, γιατι μας αρεσουν τα λιγο πικαντικα. Δεν νοειται δε φασολαδα χωρις μπουκοβο!
      Καλη σου μερα!

      Διαγραφή
  2. Καλημέρα Μαρίνα
    Η συντοπίτισά μου Στέλα έδωσε το στίγμα της..Πράγματι το συγκεκριμένο μπαχαρικό δεν λείπει από τα σπίτια μας!Εγώ το χρησιμοποιώ και στα μπιφτέκια και γίνονται πολύ νόστιμα και πικάντικα!Στη Φλωρινα δε,αλλά και στα γύρω μέρη προσφέρουν έχτρα μπούκοβο στο πιατάκι δίπλα στη φασολάδα για πιο δυνατή γεύση!Το γλυκό κόκκινο πιπέρι,την πάπρικα δηλαδή,το χρησιμοποιώ σε όλα τα φαγητά σχεδόν,δίνει εκτός από γευση και καταπληκτικό χρώμα!Φιλιά πολλά,πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημερα Φωτεινη μου! Κι εγω αρχισα να χρησιμοποιω πολυ την παπρικα τελευταια και να πω την αληθεια, την εμαθα απο τους τουρκους, που την βαζουν παντου! Το μπουκοβο το συνηθιζουν πολυ και στην Αριδαια, ειχα εναν φιλο καποτε, που μονο στον καφε του δεν εβαζε μπουκοβο!
      Πολλα φιλια!
      Καλο Σ/Κ!

      Διαγραφή
  3. Το λατρεύω!
    Ειδικά στα χειμωνιάτικα πιάτα το χρησιμοποιώ πολύ!
    Φιλάκια πολλά Μαρίνα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ε, ναι τον χειμωνα τραβαει πιο πολυ το καυτερο...
      Πολλα φιλια Ερμιονη μου!

      Διαγραφή
  4. Φασολάδα χωρίς μπούκοβο, δεν μπορούμε να το διαννοηθούμε!
    Το πολύ καυτερό να σου πω την αλήθεια δεν το πολυπροτιμώ, αλλά ευτυχώς βρίσκω και πιο "ήπιο" και το προσθέτω σε διάφορα φαγάκια!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εμεις το ιδιο Ελενα μου. Καποτε εβαζα και μεσα στην φασολαδα, αλλα διαμαρτυρηθηκε ο νεαρος μας και τωρα βαζω μονο γλυκεια παπρικα. Προσφατα το προσεθεσε ο Δ. στον αγαπημενο του καγιανα, και του αρεσε ιδιαιτερα...

      Διαγραφή
  5. Μαρίνα, θα συμφωνήσω με την Έλενα. Ο άνδρας μου για φασολάδα της κατσαρόλας ή του φούρνου με μπούκοβο, τρελένεται!! Μας έχει φέρει φίλος μας, από την την Ξάνθη ή την Κομοτινή, δεν θυμάμαι ακριβώς και είναι αρκετά καυτερό. Βέβαια το χρησιμοποιώ και σε άλλες συνταγές που θέλουν καυτερό πιπεράκι.
    Καλό μεσημέρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πιο παλια το χρησιμοποιουσα πολυ περισσοτερο. Εδω και 2-3 χρονια που αρχισα να καλλιεργω καυτερα πιπερακια με σπορο που ειχα φερει απο την Ιταλια, πολλες φορες προτιμαω τα πιπερακια, γιατι μπορω να τα αφαιρεσω μετα το μαγειρεμα και ετσι το φαιγινεται πιο ηπια καυτερο.
      Καλη εβδομαδα!

      Διαγραφή
  6. Καλημέρα Μαρίνα... τέλεια φωτό κατ' αρχήν (την λάτρεψα) και μετά πολύ ωραίο ποστ. Λατρεύω το μπούκοβο αν και δεν βάζω πολύ γιατί καίει. Αλλά στην κουζίνα μου πάντα υπάρχει και ειδικά τον χειμώνα μου αρέσει πολύ με τραχανόσουπα. Καλό μεσημέρι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστω Κικη μου! Ωραια ιδεα και το μπουκοβο στην τραχανοσουπα; εγω δεν την φτιαχνω πολυ συχνα, γιατι οι αντρες στραβομουτσουνιαζουν οταν την βλεπουν και πρεπει να την ετοιμασω ειδικα για μενα...
      Καλη εβδομαδα!

      Διαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.