12

ΠΑΡΜΙΤΖΑΝΑ ΜΕΛΙΤΖΑΝΑΣ ΜΕ ΦΕΤΑ ♦♦ PARMIGIANA DI MELANZANE ALLA FETA


ΠΑΡΜΙΤΖΑΝΑ ΜΕΛΙΤΖΑΝΑΣ ΜΕ ΦΕΤΑ

Για την παρμιτζάνα με μελιτζανες εχουμε ξαναμιλησει στο παρελθον (εδω). Ειναι ενα πεντανοστιμο πιατο, που πρεοερχεται απο την παραδοσιακη κουζινα της Νοτιας Ιταλιας (Ναπολη και Σικελια). Βασικα συστατικα της παρμιτζανα ειναι οι τηγανητες μελιτζανες, η σαλτσα ντοματας και τα τυρια. 
Αγαπημενο μας φαγακι, συνηθιζουμε να το φτιαχνουμε συχνα, σε διαφορες παραλλαγες, απο την πιο κλασσικη μεχρι την πιο εξτρημ, την παρμιτζανα με σοκολατα
Εδω σας παρουσιαζω μια ιδιαιτερα νοστιμη παραλλαγη, με μια ελληνικη νοτα, δηλαδη με τυρι φετα.

Δοση : για 6 ατομα
Βαθμος δυσκολιας : μετριας δυσκολιας
Υλικα : 5-6 μελιτζανες (1,5 kg),
                χοντρο αλατι,    
                ελαιολαδο για το τηγανισμα,
                2-3 σκελιδες σκορδο,
                1 μεγαλο κρεμμυδι,
                1 kg σπιτικη πασσατα ντοματας (ή ετοιμη ντοματα στον τριφτη),
                3 κουταλιες της σουπας ντοματοπελτε,
                1 γεματο κ.γ. παστα κοκκινης πιπεριας,             
                10 φυλλα φρεσκο βασιλικο,
                1 κ.σ. μαντζουρανα, 
                ψιλο αλατι,
                250 gr mozzarella (την αυθεντικη, μεσα στο ζουμακι), 
                250 gr φετα,
                1/2 φλ. αυθεντικη παρμεζανα parmigiano reggiano τριμμενη.                     
Προετοιμασια : 
Αφαιρεστε το κοτσανι απο τις μελιτζανες και πλυντε τες σε τρεχουμενο νερο. Κοψτε τες οριζοντια σε φετες παχους 0,5εκ, πασπαλιστε τες με μπολικο χοντρο αλατι, βαλτε τες σε να τρυπητο και αφηστε τες να ξεκουραστουν τουλαχιστον για μια ωριτσα, ωστε να αποβαλλουν τα υγρα τους. 
Επειτα, ξεπλυντε τες, στραγγιστε τες καλα (στιψτε τες μεσα στα χερια σας) και τηγανιστε τες σε μπολικο ελαιολαδο. 
Ψιλοκοψτε το κρεμμυδι και το σκορδο. 
Σε μια σωτεζα, βαλτε 2 κουταλιες ελαιολαδο, αφηστε το να ζεσταθει και ριξτε το κρεμμυδι. Σωταρετε το για μερικα λεπτα, και μολις σταματησει να αναδιδει εντονη μυρωδια, προσθεστε το σκορδο. Σωταρετε 1-2 λεπτα και προσθεστε τον ντοματοπελτε και την παστα πιπεριας. Σωταρετε 1-2 λεπτα και προσθεστε την ντοματα και 1,5 ποτηρι ζεστο νερο. Αφηστε το να παρει 1-2 βρασεις και κατεβαστε την σωτεζα απο την φωτια. Προσθεστε 1-2 πρεζες αλατι, την μαντζουρανα και τον βασιλικο ψιλοκομμενο. 
Κοψτε την μοτσαρελλα, χωρις να την στραγγισετε ιδιαιτερα, σε κυβακια και λιωστε την φετα με ενα πηρουνι. 
Ριξτε ελαχιστο λαδακι σε ενα πυρεξ (25x35 εκ). Απλωστε απο επανω 2-3 κουταλιες απο την σαλτσα ντοματας. Στρωστε την πρωτη στρωση μελιτζανες. Ριξτε απο επανω μερικες κουταλιες σαλτσα και σκορπιστε μοτσαρελλα και φετα. Συνεχιστε εναλασσοντας τα υλικα με τον ιδιο τροπο, μεχρι να τελειωσουν. Επανω απο το τελευταιο στρωμα μελιτζανες, απλωστε οση σαλτσα εχει περισσεψει και πασπαλιστε με την παρμεζανα. 
Ψηστε σε προθερμασμενο φουρνο στους 200°C, στις αντιστασεις, για 45 λεπτα περιπου, μεχρι να ροδισει ωραια η επιφανεια. 
Βγαλτε την παρμιτζανα απο τον φουρνο και αφηστε την να σταθει για μιση ωρα πριν την σερβιρετε, ωστε να μην σας διαλυθει οταν πατε να την κοψετε σε μεριδες. 
Σερβιρεται τοσο ζεστη οσο και κρυα, πραγμα που την κανει ιδανικη για το καλοκαιρι. 

Προτεινομενο κρασι : εδω εχουμε ενα πιατο ζουμερο, με πλουσια γευση; συνδυαζεται υπεροχα με ενα ωραιo κοκκινο κρασι που περιεχει την Ιταλικη ποικιλια Sangiovese (σημαινει : το αιμα του Ιουδα!), οπως το Brunello. Το καλοκαιρι, προτιμηστε να το συνδυασετε με ενα ροζε ή ακομη και με ενα δροσερο λευκο, οπως το Pinot grigio.


PARMIGIANA DI MELANZANE ALLA FETA 

La parmigiana di melanzane è un piatto tipico della cucina del Sud Italia. Ingredienti principali le melanzane fritte, il sugo di pomodoro e i formaggi. Amiamo tanto questo piatto, lo cucino spesso e ho provato tutte le sue versioni, dalla classica, fino a quella al cioccolato
La versione che vi presento non è una grande innovazione, semplicemente ho aggiuno della feta greca che ha reso la ricetta classica,un pochino più stuzzicante!

Dosi : per 6 persone
Difficolta : media
Ingredienti : 5-6 melanzane (1,5 kg),
                            sale grosso,                         
                            olio extravergine di oliva,
                            2-3 spicchi d'aglio,
                            1 cipolla grande,
                            1 kg di passata di pomodoro,
                            3 cucchiai di triplo-concentrato di pomodoro,
                            1 cucchiaino colmo di pasta di peperoni rossi,   
                             10 foglie di basilico,
                             1 cucchiaio di maggiorana tritata, 
                             sale fino,
                             250 gr di mozzarella
                             250 gr di feta,
                             1/2 tazza di parmiggiano grattugiato.
Preparazione : 
Spuntate e lavate le melanzane. Tagliatele pel senso della lunghezza, in fette di 0,5cm di spessore. Cospargetele di sale grosso, disponetele in un colapasta e lasciatele un'oretta per espellere l'acqua di vegetazione. 
Sciacquate, strizzate e friggetele in abbondante olio. 
Preparate il sugo di pomodoro : in una padella capiente versate 2 cucchiai di olio. Riscaldate e aggiungete la cipolla tritata; lasciate soffrigere per qualche minuto e quando non si emana piu l'odore di cipolla forte, aggiungete l'aglio tritato. Saltate per qualche minuto e aggiungete il triplo-concentrato del pomodoro e il concentrato di peperone. Saltate per qualche minuto e aggiungete la passata e 1,5 tazza di acqua calda. Lasicate cuocere per qualche minuto e ritirate dal fuoco. Aggiungete un pochino di sale (non troppo, il feta è già salato abbastanza), la maggiorana ed il basilico tritato. 
Tagliate la mozzarella a dadini, senza scolarla troppo. Sminuzzate il feta con le rebbi di una forchetta. 
Versate un filo d'olio in una pirofila (25x35cm ca). Disponete 2-3 cucchiai di sugo e disponete un stato di melanzane. Coprite con qualche cucchiaio di sugo e cospargete di mozzarella e feta. Continuate allo stesso modo, fino all'esaurimento degli ingredienti. Sull'ultimo strato di melanzane, versate tutto il sugo rimasto e cospargete di parmiggiano. 
Cuocete in forno preriscaldato a 200°C, modalità statico, per 45 minuti ca, fino a dorare. 
Sfornate e lasciate riposare per mezz'oretta, per poter tagliare le porzioni senza disfarsi. 
Può essere servita sia calda che fredda.

Vino consigliato : qui abbiamo un piatto ricco e succoso che possiamo abbinare con un rosso che contiene le varieta di Sangiovese, come il Brunello. D'estate scegliete un rosato o ancora un bianco fresco, come il Pinot grigio.



12 σχόλια:

  1. sono curiosissima di farla, mi piace questo matrimonio fra la cucina italiana e quella greca, complimenti cara Marina !Un abbraccio !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πραγματική πανδιασία το φαγητάκι σου..... μου άνοιξες την όρεξη!!!Λατρεύω μελιτζάνα κα την ελληνική μας φέτα αλλά και την παρμεζάνα!!!Γεια στα χεράκια σου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστω Ελενα μου! Κι εγω το λατρευω αυτο το πιατο, ακομη και οι αντρες μου το αγαπανε, που δεν ειναι τοσο φαν του τυριου...

      Διαγραφή
  3. Ωωωωω! Είναι υπέροχο το πιάτο σου Μαρίνα μου... τέλειο και από εμφάνιση αλλά και από γεύση!!! Καταπληκτικός συνδυασμός! Γεια στα χέρια σου... φαντάζομαι ότι εξαφανίστηκες ταχύτατα!!-:)))
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ για την τιμή που μου κάνεις να μου χαρίσεις βραβείο!!
    Φιλιά και καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να πω την αμαρτια μου? Κικη μου το καθαρισα ολο μονη μου (καλα, οχι σε μια μερα...). Οι αντρες δεν τρωνε φετα και εγω την λατρευω και μου ηρθε η εμπνευση, επρεπε να φτιαξω αυτο το πιατο οπως-και-δηποτε! Ευτυχως την κλασσικη παρμιτζιανα με την μοτσαρελλα την τρωνε και μπορω να την φτιαχνω αρκετα συχνα.
      Παρακαλω (για το βραβειο) χαιρομαι που ηταν μια ευχαριστη εκπληξη..
      Πολλα φιλια!

      Διαγραφή
  4. Δεν τα τρώω καθόλου τα τυριά, αλλά τα παιδιά μου θα σε ευγνωμονούν για τη συνταγή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγω νομιζα οτι μονο ο Δ. δεν τρωει τυρι, αλλα να που υπαρχουν και αλλοι... Ελπιζω να αρεσει στα παιδια σου, οταν την φιταξεις, πες μου εντυπωσεις...

      Διαγραφή
  5. εξαιρετικο πιατο! οπως ολα που φτιαχνεις! το μονο που θα αλλαζα ειναι η ποσοτητα της σως - θα εβαζα λιγωτερη - και βεβαια θα απολαυσω με sangiovese!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πιστεψε με οτι θελει πολλη ντοματα η παρμιτζιανα!!! Το λατρευω αυτο το πιατο!

      Διαγραφή
  6. ξεχασα να ρωτησω: εχεις δοκιμασει το πιατο με μιγμα ρικοτα - πεκορινο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μοτσαρελλα - παρμιτζιανο, που ειναι και η παραδοσιακη συνταγη εδω : http://illaboratoriodimmskg.blogspot.gr/2011/08/parmigiana-di-melanzane.html
      Λες να δοκιμασω και ρικοττα - πεκορινο? Οι μελιτζανες ξεκινησαν δεν εχω παρα να δοκιμασω!
      Βεβαια εχω φτιαξει και την γλυκεια εκδοχη με σοκολατα! Οσο απιστευτο και αν ακουγεται, προκειται για ενα πολυ νοστιμο γλυκακι! Στην γλυκεια εκδοχη βαζουν επισης ρικοττα, αλλα θα μου πεις και σε ποιο γλυκο δεν βαζουν ρικοττα οι ναπολιτανοι???

      Διαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.