6

ΡΟΔΑΚΙΝΑ ΓΕΜΙΣΤΑ ♦♦ PESCHE RIPIENE


ΡΟΔΑΚΙΝΑ ΓΕΜΙΣΤΑ

Ενα γευστικο επιδορπιο που μας ερχεται απο το Πιεμοντε (περιοχη του Τορινο). Οπως εχω πει επανειλημμενα, στις παραδοσιακες ιταλικες συνταγες, εχουμε λιγα υλικα και εναν απιστευτα επιτυχημενο συνδυασμο γευσεων και υφων, που μεταμορφωνει μια απλη συνταγη σε ενα γκουρμε πιατο. Στην συγκεκριμενη συνταγη, εχουμε ωραια ωριμα και σφιχτα ροδακινα, κομμενα στη μεση και γεμισμενα με μια κρεμα απο σοκολατα και μπισκοτακια αμαρεττι. Η γευση και το αρωμα του πικραμυγδαλου, δενουν υπεροχα με τα ροδακινα, ενω η προσθηκη της σοκολατας κανει τον συνδυασμο ακομη πιο λαχταριστο!
Η συνταγη ειναι προσαρμογη απο εδω.

Δοση : για 6 ατομα
Βαθμος δυσκολιας : ευκολο
Υλικα : 6 ροδακινα ωριμα αλλα σφιχτα,
               100 gr μπισκοτα αμαρεττι,
               2 κροκους αυγων,
               60 gr καστανη ζαχαρη,
               2 κουταλιες της σουπας κακαο αγλυκο,
               30 gr βουτυρο σε θερμοκρασια δωματιου + 10 gr για το ταψι,
               1 κουταλια της σουπας λικερ αμαρεττο,
               2 γεματες κουταλιες της σουπας σταγονες σοκολατας,
               2 κουταλιες της σουπας τριμμενα φουντουκια.
για το σερβιρισμα : τριμμενη κουβερτουρα.
Προετοιμασια : 
Πλυντε τα ροδακινα, κοψτε τα στα δυο και αφαιρεστε το κουκουτσι. Με ενα κουταλακι, αφαιρεστε επιφανειακα την σκουρη σαρκα που ηταν γυρω απο τα κουκουτσι και πεταξτε την. Αφου καθαριστει, σκαψτε λιγο το ροδακινο με το κουταλακι και την σαρκα που θα βγαλετε, κρατηστε την στην ακρη. 
Τριψτε τα μπισκοτα στο μουλτι, αλλα μην τα κανετε τελειως σκονη!  
Χτυπηστε τους κροκους με την ζαχαρη και το λικερ, μεχρι να ασπρισουν.  Προσθεστε το κακαο και το βουτυρο και χτυπηστε μεχρι να ομογενοποιηθει το μιγμα. Λιωστε την σαρκα απο τα ροδακινα με ενα πηρουνι και προσθετε την στο μιγμα των κροκων, μαζι με τις σταγονες σοκολατας.
Γεμιστε με το μιγμα τα μισα ροδακινα κι πασπαλιστε με το τριμμενο φουντουκι. 
Αλειψτε με το υπολοιπο βουτυρο ενα πυρεξακι και βαλτε μεσα τα ροδακινα. 
Ψηστε σε προθερμασμενο φουρνο, στους 180°C για μιση ωρα. 
Βγαλτε τα απο τον φουρνο και αφηστε τα να σταθουν ενα εικοσαλεπτο. Πασπαλιστε καθε ροδακινο με τριμμενη κουβερτουρα. 
Μπορειτε να τα σερβιρετε τοσο ζεστα οσο και κρυα. 
Διατηρουνται στο ψυγειο για μερικες ημερες. 
Αν θελετε ακομη πιο εντονη την γευση του πικραμυγδαλου, καθαριστε 2-3 απο τα κουκουτσια απο τα ροδακινα, κοπανηστε τα σε ενα γουδι και προσθεστε τα στην κρεμα. 
Δοκιμαστε να τα σερβιρετε οπως στην Ιταλια, συνοδευμενα με ενα λευκο αφρωδες Moscato d’Asti ή με ενα επισης αφρωδες τριανταφυλλενιο Brachetto, και τα δυο τοπικα κρασια του Πιεμοντε.


PESCHE RIPIENE

Ricetta tipica piemontese. Mezze pesche, ripiene di una golosa crema preparata con amaretti e cioccolato. Buonissime sia calde che fredde e di facile preparazione.
La ricetta, modificata un po', è stata tratta da qui.

Dosi : per 6 persone
Difficolta : bassa
Ingredienti : 6 pesche mature e sode,
                            100 gr di amaretti,
                            2 tuorli,
                            60 gr di zucchero di canna,
                            2 cucchiai di cacao amaro,
                            30 gr di burro a temperatura ambiente + 10 gr per lo stampo,
                            1 cucchiaio di liquore amaretto,
                            2 cucchiai colmi di gocce di cioccolato,
                            2 cucchiai di nocciole tritate.
per decorare : scaglie di cioccolato fondente.
Preparazione : 
Scegliete delle pesche belle, mature e sode. Lavatele bene. Incidetele orizzontalmente, seguendo il solco che ha il frutto, dividetele a metà ed eliminate il nocciolo. Con un cucchiaino, eliminate la parte rossa della polpa, che avvolge il nocciolo. Poi con lo stesso cucchiaino, scavate le pesche, per allargare la conca formata; schiacciate la polpa estratta con una fochetta e tenetela da parte.
Sbattete i tuorli con lo zucchero ed il liquore, fino a diventare una crema spumosa. Aggiungete il burro ed il cacao e sbattete per omogeneizzare. 
Tritate gli amaretti, senza però ridurli a polvere, e aggiungeteli al composto, insieme alle gocce di cioccolato e la polpa delle pesche. Mescolate. 
Riempite abbondantemente le mezze pesche con il composto. Cospargete di nocciole tritate. 
Con il resto del burro, imburrate una pirofila. Disponete le pesche. 
Infornate in forno preriscaldato a 180°C e cuocete per mezz'oretta. Sfornate e lasciate intiepidire per 20 minuti. Cospagete con scaglie di cioccolato e servite.
Possono essere servite sia calde che fredde.
Si conservano nel frigo per quache giorno.
Se vi piace un gusto di amaretto piu intenso, sbucciate 3 noccioli di pesche, pestateli nel mortaio e aggiungeteli nella crema della farcia.
Servite le pesche ripiene con Moscato d’Asti o con Brachetto, ambedue vini tipici del Piemonte.


6 σχόλια:

  1. Καλημέρα Μαρίνα
    Με ιδιαίτερη χαρά είδα και απόλαυσα την ξεχωριστή συνταγή που λίγο καιρό πριν σου είχα ζητήσει!Πραγματικά πρόκειται για μία πολύ νόστιμη,ελαφριά και εύκολη πρόταση που είχα τη χαρά να δοκιμάσω σε φιλικό γεύμα στο Τορίνο.Έμεινα έκπληκτη στην αρχή γιατι δεν μπορούσα να προσδιορίσω τις γεύσεις και τα συστατικά,κάτι που προσπαθώ να κάνω πάντα όταν δοκιμάζω καινούργιες γεύσεις,αλλά μετά αφέθηκα στην ανάλαφρη νοστιμάδα του γλυκού..Το έκανες υπέροχα,η εμφάνισή του είναι μοναδική και η συμβουλή σου για την συνοδεία του κρασιού πολύ επιτυχημένη.Καλή Κυριακή με φιλιά πολλά,πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημερα Φωτεινη! Εγω ευχαριστω που μου την θυμισες, ειναι τοσο μεγαλη η λιστα με τις συνταγες που θελω οπωσδηποτε να φτιαξω, που πολλες φορες περναει η εποχη και μενουν για την επομενη χρονια... Αφου τα εχεις δοκιμασει, δεν χρειαζεται να μω τιποτε αλλο ή μαλλον οχι, θα πω, θα πω για ακομη μια φορα οτι ειναι εκπληκτικοι οι συνδυασμοι των γευσεων που κανουν οι Ιταλοι και το ξερω οτι θα συμφωνησεις.
      Καλη εβδομαδα!
      Πολλα φιλια!

      Διαγραφή
  2. Πωπωπω τι ωραίο γλυκάκι κ αυτο Μαρίνα μου, συνδυάζει όλες τις γεύσεις!
    Καλή Εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλη εβδομαδα Ερη μου!
      Ο συνδυασμος των γευσεων ειναι εκπληκτικος!
      Φιλια!

      Διαγραφή
  3. Ονειρεμένηη και εύκολη συνταγή Μαρίνα μου! Θα δοκιμαστεί σύντομα! Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.