12

"ΤΙΡΑΜΙΣΟΥ" ΜΕ ΜΑΝΓΚΟ ΚΑΙ ΛΑΪΜ // "TIRAMISU" AL MANGO E LIME


  "ΤΙΡΑΜΙΣΟΥ" ΜΕ ΜΑΝΓΚΟ ΚΑΙ ΛΑΪΜ

Επιτρεψτε μου και παλι τα εισαγωγικα στο "τιραμισου", καθως δεν μπορω να αποδεχτω αλλο τιραμισου απο το κλασσικο με τον καφε και το κακαο. Το γλυκακι που σας παρουσιαζω σ'αυτην την συνταγη, προεκυψε με εμπνευση απο το "τιραμισου" με φραουλες, και ειναι εξ'ισου δροσερο και απολαυστικο. Αντικατεστησα τις φραουλες με ενα ζουμερο μανγκο και το παντρεψα με ενα μυρωδατο λαϊμ. Αντι για σαβαγιαρ, χρησιμοποιησα παντεσπανι, που μου ειχε περισσεψει απο το zuccotto (τιποτα δεν παει χαμενο...), ενω την ζαχαρη την αντικατεστησα με στεβια. Παλι σερβιρα σε  ποτηρια, για να δημιουργησω ατομικες μεριδες. Μπορειτε να το απολαυσετε ολες τις ωρες της ημερας, αλλα ειναι ιδανικο για να κλεισει ενα ωραιο γευμα. 

Δοση : 6 μεριδες
Βαθμος δυσκολιας : ευκολο
Υλικα 
για την κρεμα : 250 gr mascarpone,
                             20 gr στεβια σε σκονη*,
                             25 ml νερο,
                             30 ml λικερ κρεμα λιμοντσελλο,
                             3 κροκους αυγων,
                             ξυσμα απο την φλουδα ενος λαϊμ.
επισης : 1 ωριμο μανγκο (500- 600gr),
                τον χυμο απο 1 λαϊμ,
                50 ml λικερ κρεμα λιμονστελλο,
                5 gr στεβια,
                100 gr παντεσπανι,
                1 ακτινιδιο για την διακοσμηση.   
Προετοιμασια :
Καθαριστε το μανγκο και κοψτε την σαρκα του σε μικρα κομματακια. Βαλτε τα σε ενα σκευος, πασπαλιστε τα με την στεβια, περιχυστε τα με τον χυμο απο το λαϊμ και το λικερ και αναμειξτε. Αφηστε το να σταθει σε δροσερο μερος για μια ωριτσα τουλαχιστον. 
Χτυπηστε τους κροκους των αυγων μεχρι να αφρατεψουν. 
Βαλτε την στεβια και το νερο σε ενα κατσαρολακι; μολις παει να βρασει, κατεβαστε το απο την φωτια και ριξτε το πολυ αργα στους κροκους των αυγων, χτυπωντας συνεχως. Με αυτον τον τροπο οι κροκοι παστεριωνονται και δεν υπαρχει κινδυνος σαλμονελλας. Συνεχιστε το χτυπημα των κροκων μεχρι να αφρατεψουν και να κρυωσουν. Προσθεστε το μασκαρπονε, το ξυσμα απο το λαϊμ και το λικερ και χτυπηστε λιγο ακομη μεχρι να παρετε ενα ομοιογενες μιγμα. 
Κοψτε το παντεσπανι σε μικρα κυβακια. Βαλτε στον πατο του ποτηριου μια στρωση απο παντεσπανι, περιπου ενα δαχτυλο. Απο επανω ριξτε 4 κουταλιες περιπου απο το μαριναρισμενο μανγκο, παιρνοντας μαζι και το ζουμακι του. Καλυψτε με ενα στρωμα απο την κρεμα. Προσθεστε ακομη μια κουταλια απο το μαριναρισμενο μαγκο, στραγγιζοντας το απο το ζουμακι του αυτη τη φορα. Στολιστε με παντεσπανι και φετουλες απο το ακτινιδιο. 
Αφηστε το τιραμισου στο ψυγειο για μια ωριτσα πριν το σερβιρετε, ωστε να δεσουν ολα τα αρωματα μεταξυ τους. 
 
* Επειδη ολα τα σκευασματα στεβιας που κυκολοφορουν δεν εχουν την ιδια γλυκαντικη δυναμη, σημειωνω οτι χρησιμοποιησα στεβια Sweete.


"TIRAMISU" AL MANGO E LIME

Permettete le viglolette alla parola tiramisu per una volta ancora, perchè per me tiramisù è quello classico al caffe e cacao. Per questa ricetta però, ho trovato l'ispirazione al "tiramisù" alle fragole e così conservo anche il titolo. Ho sostituito però le fragole, che decisamente non sono più di stagione, al mango che l'ho abbinato al lime. Ancora, nel posto dei savoiardi ho utilizzato il pan di spagna che mi era avanzato dal zuccotto (tutto quel che avanza viene riciclato..) e ho preferito di sotituire lo zucchero con la stevia. Il risultato è un dolce al cucchiaio fragrante e fresco, ottimo con questo caldo che continua a travagliarci. Potete assaporarlo in qualsiasi momento della giornata, ma è ideale come dessert dopo un pranzo ricco.

Dose : 6 pozioni
Difficoltà : facile
Ingredienti
per la crema : 250 gr di mascarpone,
                           20 gr di stevia in polvere,
                           25 ml di acqua,
                           30 ml di crema di limoncello,
                           3 tuorli freschissimi,
                           la scorza grattugiata da 1 lime.
inoltre : 1 mango maturo (500- 600gr),
                il succo da 1 lime,
                50 ml di crema di limoncello,
                5 gr di stevia,
                100 gr di pan di spagna,
                1 kiwi per la decorazione.   
Preparazione :
Sbucciate il mango e tagliate la sua polpa a pezzettini. Poneteli in un recipiente, cospargete con la stevia e irrorate con il succo del lime e la crema di limoncello. Lasciate riposare in luogo fresco, per almeno un'ora. 
Preparate la crema : sbattete i tuorli fino a diventare una crema spumosa. Mettete la stevia e l'acqua in un pentolino e portate ad ebollizone. Ritirate dal fuoco subito e versatelo a filo sui tuorli, sempre sbattendo. Continuate a sbattere (per ca 5 minuti) fino a reffreddare. Aggiungete il mascaropone, la crema di limoncello e la scorza del lime e sbattete fino a prendere una crema omogenea. 
Tagliate il pan di spagna a cubetti. Ponete il pan di spagna nel fondo dei bicchieri (ca 1 dito di spessore). Disponete sopra ca 4 cucchiai dal mango marinato, con il suo sughetto. Coprite con la crema. Aggiungete 1 cucchiai di mango, sgocciolato però. Decorate con cubetti di pan di spagna e fettine di kiwi. 
Ponete il tiramisu nel frigo per un'oretta prima di servire, per insaporirsi.
                      

12 σχόλια:

  1. ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΟ ΛΑΧΤΑΡΙΣΤΟ ΚΑΙ ..ΔΡΟΣΕΡΟ!!!!ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. che delizioso dessert Marina, me lo segno subito ! Buona domenica, un bacione.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Υπέροχο, δροσερό και πολύ όμορφα σερβιρισμένη!
    Καλό απόγευμα Κυριακής!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΑΠΛΑ ΤΕΛΕΙΟ!!!!μόλις βρω μάνγκο θα το τολμήσω!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το καλο με το μανγκο ειναι οτι το βρισκεις για μαγαλυτερο χρονικο διαστημα, αν και ενταξει, δεν υπαρχει και σε καθε μαναβικο! Δοκιμασε το και δεν θα απογοητευτεις...

      Διαγραφή
  5. Δροσερό δροσερό το "τιραμισού". Τα μάγκο είναι από τα αγαπημένα μου εξωτικά φρούτα. Νόστιμα και αρωματικά στην ωριμότητά τους. Πολύ καλή η ιδέα σου να τα χρησιμοποιήσεις στο γλυκό αυτό. Αλλα και το λάϊμ θα δίνει ωραία νότα στο τιραμισού, με το διακριτικό αρωμά του. Γλυκό για όλες τις ώρες.
    Καλή εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστω Ειρηνη μου. Οντως το μανγκο με το λαιμ εδεσαν πολυ ωραια, και η κρεμα ειναι ιδιατερα αρωματισμενη.
      Καλη εβδομαδα και σε σενα!

      Διαγραφή
  6. Πολύ όμορφος φρουτένιος συνδυασμός καλή μου Μαρίνα. Πραγματικά μετά από ένα απολαυστικό γεύμα, είναι ότι πρέπει για να δροσιστείς κανείς και να "καθαρίσει" τον ουρανίσκο του :-)
    Καλή εβδομάδα εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομιζω οτι ειναι καλη προτσαη για να κλεισει ενα γευμα, ειναι ελαφρυ και δροσερο και το λεμονακι βοηθαει και στην χωνευση!
      Καλη εβδομαδα Πηνελοπη μου!
      Φιλια!

      Διαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.