2

Ο ΠΑΠΑΡΟΥΝΟΣΠΟΡΟΣ ♦♦ SEMI DI PAPAVERO


Ο ΠΑΠΑΡΟΥΝΟΣΠΟΡΟΣ

Υπαρχουν διαφορα ειδη παπαρουνας, ξεκινωντας απο την κοινη παπαρουνα των αγρων, Papaver rhoeas, και καταληγοντας στο ειδος Papaver somniferum, δηλαδη στην παπαρουνα απο την οποια παιρνουμε το οπιο. Απο αυτο το ειδος παιρνουμε και τον γνωστο βρωσιμο παπαρουνοσπορο. Οι σποροι αυτοι περιεχουν βεβαια αλκαλοειδη, αλλα δεν εχουν καμμια απο τις παρενεργειες των οπιουχων. Το οπιο παραγεται απο τις αγουρες καψες των καρπων της παπαρουνας, ενω οι σποροι συλλεγονται απο τους ωριμους καρπους. Παρ'ολα αυτα συνισταται να μην καταναλωνονται απο τα μικρα παιδια. Η χρηση τους στην λαϊκη ιατρικη και στην μαγειρικη ειναι διαπιστωμενη απο τους αρχαιοτατους χρονους. Τους χρησιμοποιουσαν τοσο οι Αιγυπτιοι οσο και οι Ελληνες, ενω οι Σουμεριοι τους γνωριζαν ηδη, 4.000 π.Χ.!
Ο παπαρουνσοπορος χρησιμοποιειται στην κουζινα οπως πολλοι αλλοι ελαιωδεις σποροι. Το χρωμα του ποικιλλει απο το λευκο εως το μαυρο. Χρησιμοποιειται συνηθως ολοκληρος αλλα και κοπανισμενος. Γενικα, αποφευγετε να αγοραζετε ετοιμο κοπανισμενο παπαρουνοσπορο, γιατι η εκθεση των ελαιων στην ατμοσφαιρα, εχει σαν αποτελεσμα να ταγγιζουν ευκολα. Η χρηση του ειναι διαδεδομενη πιο πολυ στις χωρες της βορειας Ευρωπης, καθως και στην Ασια, οπου ευδοκιμει το φυτο. Πολυ συχνα τον βρισκουμε σε συνδυασμο με εσπερειδοειδη, πολτοκαλι ή λεμονι, σε διαφορα γλυκα ή αλμυρα παρασκευασματα. Πολυ συχνη ειναι η χρηση του σε παρασκευασματα ζυμης. Στην Αυστρια, μαλακωνουν τους σπορους στο γαλα και μαζι με τριμμα φλουδας πορτοκαλιων, τους χρησιμοποιουν ως γεμιση σε στρουντελ. Στην Ουγγαρια, αποτελει την γεμιση του χαρακτηριστικου χριστουγεννιατικου γλυκου της τοπικης κουζινας, ενος ρολου απο παντεσπανι με το ονομα beigli. Στην Ιταλια, τον συνανταμε σε συνταγες του Trentino-Alto Adige, που ουτως ή αλλως συγγενευει με την γειτονικη Αυστρια ως προς την κουζινα, αλλα και ως προς την κουλτουρα γενικοτερα. Στην Ερβαϊκη κουζινα, υπαρχει ενα γλυκακι με το δυσκολο ονομα hamantaschen (δηλαδη "οι τσεπες του Haman"), το οποιο καταναλωνεται κατα την γιορτη του Purim και εχει γεμιση απο παπαρουνοσπορο (υπαρχει και η παραλλαγη με γεμιση μαρμελλαδας). Στην Ιαπωνια αποτελει βασικο συστατικο του λεγομενου shichimi togarashi, που ειναι ενα αρτυμα για σουπες, ζυμαρικα ή φαγητα κατσαρολας; το shichimi togarashi, αποτελειται απο 7 υλικα : φλουδα πορτοκαλιου (ή μανταρινου),  σουσαμι (ασπρο και μαυρο), σπορους καναβουριου, φυκια νορι, καυτερη πιπεριτσα, πιπερι Σιτσουαν και παπαρουνοσπορο. Ο παπαρουνοσπορος απο την λευκη ποικιλια της παπαρουνας, συμπεριλαμβανεται στα συστατικα του ινδικου καρρυ.
Δοκιμαστε τον  παπαρουνοσπορο, εκτος απο την πιο διαδεδομενη χρηση του ως διακοσμητικο σε αρτοπαρασκευασματα, σε γλυκα, σε ζυμαρικα, σε σαλατες και σε σουπες.
Συνισταται να καταναλωνεται με προσοχη απο ατομα που πασχουν απο πυρετο εκ χορτου (ανοιξιατικη αλλεργια).



SEMI DI PAPAVERO

Esistono diverse varietà del papavero, dal comune rosolaccio (Papaver rhoeas), fino allo
Papaver somniferum, cioè il papavero da dove si ricava l'oppio. Da questa specie derivano anche i semi di papavero commestibili. Certo anche questi semi contengono una quantità di alcaloidi, che però non causano fenomeni di dipendenza. L'oppio viene dalla polpa dei semi non acerbi, mentre i semi vengono raccolti dai frutti già maturi. Intanto, si consiglia di non venire consumati dai bambini piccoli. Il loro uso nella medicina popolare e nella cucina, è contestato fin dall'antichità. Li usavano tanto i greci che gli egiziani, mentre i sumeri li conoscevano già 4.000 anni aC!

I semi di papavero vengono utilizzati in cucina, come gli altri semi oleosi. Il loro colore varia dal biancastro al nero. Vengono utilizzati interi o macinati. Meglio non comprare i semi già macinati, siccome sono ricchi in oli che al contatto con l'aria possono facilmente irrancidire. Il loro uso è più diffuso nei paesi Nordeuropei e in Asia, regione originaria della pianta di papavero. Molto spesso li troviamo in combinazione con agrumi, arancia o limone, in varie preparazioni dolci o salate. Più comune è il loro uso in prodotti di panetteria. In Austria, fanno ammorbidire i semi in latte e poi li usano come farcia in strudel. In Italia viene incontrato in ricette tipiche di Trentino-Alto Adige. In Ungheria, li usano per farcire un rottolo natalizio dolce, il beigli. Nella tradizione culinaria ebraica, esiste un dolcetto con il nome hamantaschen (cioè le tasche di Haman), consumato durante la festa di Purim, farcito di semi di papavero (c'è anche la versione con confettura di frutta). In Giappone, è uno dei componenti del shichimi togarashi, che viene utilizzato per condire minestre, sufati o pasta. Lo shichimi togarashi, viene composto da 7 ingredienti : semi di papavero, peperoncino piccante, pepe Sichuan, semi di canapa, semi di sesamo (biano e nero), alghe nori e scorza di arancio (o madarino). I semi di papavero, ricavati dalla varietà di papavero bianco, sono un componente del curry indiano.
Provate a condire con semi di papavero, tranne che i vari lievitati e prodotti da forno, torte dolci, pasta, insalate o minestre.
Si consiglia di essere consumati con cautela da quelli che soffrono dalla febbre del fieno.


File:Illustration Papaver somniferum0.jpg

2 σχόλια:

  1. Καλημέρα Μαρίνα μου!
    Μέχρι στιγμής χρησιμοποιώ τον παπαρουνόσπορο κυρίως σε κέικ και μπισκότα... Μ' αρέσει η γεύση του αλλά και η υφή που δίνει στο τελικό αποτέλεσμα!
    Βλέπω πάντως συνταγές στις οποίες χρησιμοποιείται ως γέμιση σε ρολό με παντεσπάνι και ψήνομαι πολύ να δοκιμάσω να φτιάξω και κάτι τέτοιο!
    Φιλιά και καλό ΣΚ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτο που περιγραφεις ειναι μαλλον το ουγγαρεζικο beigli, κι εγω ειμαι περιεργη να το δοκιμασω....
      Πολλα φιλια!

      Διαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.